• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

onion68  napisała: 

> W powieści "Klaudyna" francuskiej pisarki Colette (akcja toczy się na przełomie
>  
> XIX i XX w.) jest scena, kiedy to na przyjęciu podają fasolkę ze słoniną. O 
> sosie pomidorowym nie było co prawda mowy, ale nie szczegóły dotyczące potraw 
> są treścią tej książki :) Nie jest moim zdaniem wykluczone, że danie znane u 
> nas pod tą nazwą jest jakąś wariacją tej potrawy, oraz że osoba, która ją 
> upowszechniła, kosztowała coś podobnego będąc w Bretanii. Grecy nie znają 
> naszej "ryby po grecku", ale czytałam, że ryba duszona w warzywach jest tam 
> bardzo popularnym daniem. A kuchnia ewoluuje, jak wszystko.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się