• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

ba_nita  napisał: 

> Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego.
> Aby zachować zielony kolor, ziarenka muszą być poddawane specjalnym zabiegom.
> Można je tuż po zerwaniu zakonserwować w słonej lub octowej zalewie.
> Natomiast suszony zielony pieprz uzyskuje się, stosując metodę liofilizacji.
> Dzięki niej ziarna zachowują kolor, są wyraziste w smaku i silnie pachną. Ich
> cena znacznie przewyższa cenę pieprzu czarnego czy białego.
> Marynowany zielony pieprz nie jest bardzo palący, ale ma wyszukany, wyrazisty,
> odświeżający smak.
> Po odsączeniu ze słonej zalewy rozdrabniamy go lub dodajemy do potraw w całości
> .
> Jest idealny do dań z pomidorami, sosów ziołowych, marynat i pasztetów.
> Świetnie nadaje się też do dekorowania potraw.
> Suszony bardzo intensywnie pachnie.
> Można go zemleć lub stosować całe ziarna.
> Ze strony: kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=102
> Zalewasz wodnym roztworem soli lub roztworem octu, wody, soli i cukru. Możesz
> wykorzystać przepisy na marynowane warzywa i wg nich zrobić zalewę. Sęk w tym,
> że nie dostaniesz nigdzie świeżych ziaren pieprzu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się