• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

hania_76  napisała: 

> To jest mój uniwersalny przepis na kruche ciasto - jeszcze nigdy nie było tak, 
> żeby się nie udało :-)
> 
> 120 g masła
> czubata szklanka mąki
> 2 żółtka
> pół łyżeczki soli
> 
> Masło rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać żółtka i utrzeć razem. Dodać sól i 
> mąkę. Zagnieść i uformować kulę. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 
> min. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 C. Ciasto wyjąć z lodówki, 
> rozwałkować i małym kieliszkiem albo specjalną foremką, ewentualnie nożem 
> powykrawać ciasteczka. Piec około 10-12 minut (powinny mieć złoty kolor). 
> Przed upieczeniem można je posmarować białkiem i posypać kminkiem, albo 
> sezamem, albo siemieniem lnianym czy makiem. Pełna dowolność :-)
> 
> Powodzenia!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się