• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: kaska  napisał: 

> fajny przepis ze strony, ktora lubie (www.papaja.pl)
> Składniki:
> (4 porcje)
>  
> Makaron cannelloni - 500 g 
> Jaja - 2 szt. 
> Żółtko - 1 szt. 
> Ser ricotta - 300 g 
> Mozzarella - 300 g 
> Szynka parmeńska - 70 g 
> Bazylia (listki) - kilka szt. 
> Pomidory pelati - 700 g 
> Masło
> Sos beszamel - 2 l 
> Sól, świeżo starty parmezan, gałka muszkatołowa, biały pieprz świeżo zmielony -
>  
> do smaku
> 
>  
> Sposób przyrządzenia:
> 
> Przygotowanie farszu:
> Ser ricotta wymieszać z mozarellą - pokrojoną w bardzo drobną kostkę, i drobno 
> posiekaną szynką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
> Następnie dodać żółtko, jaja i wszystko krótko mieszać w celu otrzymania 
> jednolitej masy.
> Przygotowanie sosu:
> Do rondelka z rozgrzanym masłem włożyć odcedzone pomidory pelati. Dodać 
> pokrojoną bazylię. Gotować kilkanaście minut.
> Przygotowywanie dania:
> Za pomocą worka cukierniczego faszerować każdą z rurek. Układać w naczyniu 
> żaroodpornym, które trzeba posmarować masłem. Na dnie równo rozprowadzić trochę
>  
> sosu pomidorowego i skropić obficie beszamelem. Przygotowane pełne naczynie z 
> cannelloni posypać parmezanem, polać sosem beszamel i skropić pomidorowym. 
> Pieczenie i sposób podania:
> Bardzo ważne jest by cannelloni przed pieczeniem były dokładnie przykryte 
> sosem. Na wierzchu położyć kilka małych kawałków masła. Naczynie włożyć na 20-
> 30 min do pieca (temp. 180 st. C). Piec i podawać można w tych samych 
> naczyniach pod warunkiem, że tuż po wyjęciu z pieca i skropieniu oliwą z oliwek
>  
> trafią one szybko na stół. W wypadku podawania cannelloni na talerzach 
> (podzielone na porcje) należy pamiętać o dodatku sosu pomidorowego, parmezanu, 
> a odrobina aromatycznego beszamelu uzupełni danie.
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się