genova51 napisała: > Przepis na mazurek królewski wg Kuchni Polskiej: > ciasto: > 35 dkg masła > 15 dkg cukru > 15 dkg migdałów > skórka z pomarańczy > 6 jajek > 35 dkg mąki > szczypta soli > konfitury do przybrania /wiśnie, truskawki/ > lukier: > 10 dkg cukru pudru > 1 łyżka soku cytrynowego > > Utrzeć masło z cukrem, dodać 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz 1 > żółtko surowe. Ucierając, dodać skórkę i posiekane migdały. Do dobrze utartej > masy dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. > Rozwałkować na blaszkę 2/3 ciasta, z reszty zrobić wałeczki i ułożyć z nich > kratkę. Całe ciasto posmarować żółtkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Po > ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury. Całość polać lukrem, > ewentualnie udekorować.