• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

genova51  napisała: 

> Przepis na mazurek królewski wg Kuchni Polskiej:
> ciasto:
> 35 dkg masła
> 15 dkg cukru
> 15 dkg migdałów
> skórka z pomarańczy
> 6 jajek
> 35 dkg mąki
> szczypta soli
> konfitury do przybrania /wiśnie, truskawki/
> lukier:
> 10 dkg cukru pudru
> 1 łyżka soku cytrynowego
> 
> Utrzeć masło z cukrem, dodać 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz 1
> żółtko surowe. Ucierając, dodać skórkę i posiekane migdały. Do dobrze utartej
> masy dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.
> Rozwałkować na blaszkę 2/3 ciasta, z reszty zrobić wałeczki i ułożyć z nich
> kratkę. Całe ciasto posmarować żółtkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Po
> ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury. Całość polać lukrem,
> ewentualnie udekorować.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się