• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

wadera3  napisała: 

> Mazurek Królewski 
> 
> 2 kostki (50 dag) masła, 
> 2 szklanki cukru, 
> 2 i pół szklanki mąki,
> 10 dag migdałów,
> 12 żółtek. 
> Do wysmarowania blaszki: 1 łyżka masła lub zamiast tego - papier do pieczenia
> Sparzyć, obrać i usiekać drobno migdały. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę
> .
> Ucierając dalej wbijać po jednym żółtku. Nadal ucierając masę dodawać po trochu
> migdały, mąkę i cukier. Wyłożyć masę na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do
> pieczenia blaszkę. Z tej ilości składników będzie blaszka nieco mniejsza od
> blachy z piekarnika piecyków gazowych. Piec, a raczej suszyć, ciasto w
> piekarniku o temp. 150-160 st. C około 30 minut. Powinno się stać złociste.
> Kroić po zupełnym wystygnięciu na wąskie, kilkucentymetrowe kawałeczki.
> 
> 
> 	
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się