Gość portalu: agma napisał(a): > Jak już wyżej wspomniano ciasta są różne i trzeba podstawy o nich > wiedzieć, żeby radzić sobie z przepisami wyszukanymi w necie. > Wspomniana przez Ciebie szarlotka to bardzo ogólna nazwa ciasta z > jabłkami. Jeden zrobi szarlotkę na klasycznym cieście kruchym ( i > wtedy bez proszku do pieczenia), inny na poważnie zmodyfikowanym, a > ja osobiście na przykład znam też przepis na szarlotkę z ciasta > ucieranego. > Porównywanie przepisów w ten sposób nie ma sensu, bo nie ma jednego > słusznego przepisu. Podobnie jest z babką, może być klasyczna babka > ucierana, która zaczyna się od utarcia tłuszczu z cukrem, może być > taka, do której dodaje się rozpuszczony tłuszcz na końcu, a może być > też drożdżowa, którą robi się zupełnie inaczej. > > Żeby nabrać wprawy w ciastach najlepiej zacząć od czegoś > sprawdzonego, co zrobisz we własnej kuchni na przykład właśnie z > mamą. > Alternatywą jest korzystanie ze sprawdzonych przepisów w Galerii > Potraw, ale zaczynałabym od czegoś naprawdę prostego. > > Mnie w uporządkowaniu wiedzy o ciastach bardzo pomogła też lektura > książki kucharskiej, ale nie przepisów, tylko rozdziału o > podstawowych rodzajach ciast i warunkach w jakich należy je > przyrządzać wraz z podanymi temperaturami itd