• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: agma  napisał(a): 

> Jak już wyżej wspomniano ciasta są różne i trzeba podstawy o nich 
> wiedzieć, żeby radzić sobie z przepisami wyszukanymi w necie.
> Wspomniana przez Ciebie szarlotka  to bardzo ogólna nazwa ciasta z 
> jabłkami. Jeden zrobi szarlotkę na klasycznym cieście kruchym ( i 
> wtedy bez proszku do pieczenia), inny na poważnie zmodyfikowanym, a 
> ja osobiście na przykład znam też przepis na szarlotkę z ciasta 
> ucieranego.
> Porównywanie przepisów w ten sposób nie ma sensu, bo nie ma jednego 
> słusznego przepisu. Podobnie jest z babką, może być klasyczna babka 
> ucierana, która zaczyna się od utarcia tłuszczu z cukrem, może być 
> taka, do której dodaje się rozpuszczony tłuszcz na końcu, a może być 
> też drożdżowa, którą robi się zupełnie inaczej.
> 
> Żeby nabrać wprawy w ciastach najlepiej zacząć od czegoś 
> sprawdzonego, co zrobisz we własnej kuchni na przykład właśnie z 
> mamą.
> Alternatywą jest korzystanie ze sprawdzonych przepisów w Galerii 
> Potraw, ale zaczynałabym od czegoś naprawdę prostego.
> 
> Mnie w uporządkowaniu wiedzy o ciastach bardzo pomogła też lektura 
> książki kucharskiej, ale nie przepisów, tylko rozdziału o 
> podstawowych rodzajach ciast i warunkach w jakich należy je 
> przyrządzać wraz z podanymi temperaturami itd

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się