• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: emeryt  napisał(a): 

> proszek do pieczenia to mieszanina  właśnie sody oczyszczanej z dodatkami o 
> odczynie  kwaśnym. Sama soda  da ten sam  efekt,pod  warunkiem,że  użyjesz do 
> ciasta coś  kwaśnego-np kwaśną  śmietanę czy maślankę.Bez  tego ciasto bedzie
> miało nieprzyjemny posmak  ługu  i mało ciekawy zapach(inaczej mówiąc,  zalatuj
> e
> kocimi sikami).
>   Soda  zawarta w proszku do pieczenia    wchodzi w  reakcje z kwasami ,przez c
> o
> powstaje dwutlenek węgla  spulchniający ciasto.
> Co do samego ciasta nie wypowiem się-preferuję  drożdżowe-są  znacznie
> zdrowsze,smaczniejsze i nie są wcale pracochłonne  

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się