• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

genova51  napisała: 

> Mam przepis na ciasto, które dosyć często piekę. Jest superłatwe i tanie. Kiedy
> ś
> z ciekawości, co z tego wyjdzie, dodałam przyprawy do piernika i... wyszło
> ciasto bardzo piernikopodobne.
> 
> 2 szklanki mąki
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka cukru
> ok. 3 łyżek margaryny
> 2 całe jajka
> 2 łyżki kakao
> 2 łyżki dżemu
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 1 łyżeczka sody
> przyprawa do piernika /wg uznania/
> 
> Roztopić tłuszcz z cukrem, kakao i dżemem
> Do zimnej masy dodać jajka i wymieszać.
> Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać i wlać mleko - całość
> dokładnie wymieszać.
> Wlać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 50 min. 
> w
> temp. 180-200 stopni.
> Ciasto piekłam na blaszce 22x34. Jeśli blaszka będzie mniejsza, ciasto będzie
> wyższe i można przekroić i przełożyć dżemem lub kremem. Ciasto ładnie wyrasta.
> Wierzch można przykryć polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się