• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

janek53  napisał: 

> Sa trzy podstawowe cechy szafranu na bazie ktorego ocena sie jego 
> jakosc: zdolnosc barwnikowa, smak y zapach.
> 
> Wszystkie te parametry mozna zmieniac sztucznie (modyfikowac) i stad 
> biora sie falsyfikacje.
> 
> Jet kilka innych parametrow biochemicznych ktore okreslaja jakosc 
> szafranu ale bardziej uzywa sie je aby zdfiniowac gatunek szafranu 
> czy jego pochodzenie geograficzne.
> 
> Istnieja rozne gatunki szafranu stad jego wlasciwosci (jakosc) sa z 
> natury rozne.
> 
> Jesli chodzi o zdolnosc barwnikowa (kondensacja barwnika), 
> najwyzszej jakosci jest ten ktory ma preciki jednego koloru 
> (ciemnoczerwony) bez nitek czy czesci pomaranczowych czy zoltych. 
> Falszowanie w tym przypadku polega na kolorowaniu juz suchego 
> szafranu niskiej jakosci barwnikami sztucznymi tak aby otrzymac 
> jednolity ciemnoczerwony kolor. 
> 
> Smak i zapach jest cecha relatywna i zalezy od gustu. Jesli chodzi o 
> forme (preciki/pyl .. tzn. zmielony), wyzsza cene zawsze bedzie 
> miala forma precikow niz zmielony. Miele sie preciki polamane 
> powstale w procesie suszenia. W tym przypadku, falszowanie polega na 
> dodatkach smakowych czy zapachowych.
> 
> Najpewniejsza forma zakupu szafranu dobrej jakosci jest zakup z 
> okreslonego pochodzenia, tzn. Miejsca ktore posiada tzn. Etykiete 
> identyfikacji pochodzenia chociaz marka bedzie rozna (podobnie jak z 
> winami czy innymi produktami sklonnymi do falszowania). Etykiete 
> taka nadaje sie producentowi ktory spelnia okreslone i bardzo 
> wymagajace kryteria jakosci. Corocznie sprawdza sie jakos szafranu 
> kazdego producenta i veryfikuje spelnienie kryteriow jakosc nadajac 
> lub nie, etykiete pochodzenia.
> 
> O jakosci swiadczy tez opakowanie w ktorym sie sprzedaje szafran. 
> Ten dobrej jakosci nigdy nie sprzedaje sie w plastykowych torebkach 
> tylko w pudelkach + torebka lub sloiczkach tak aby preciki sie nie 
> lamaly a jednoczesnie aby stworzyc mikroklimat ktory zapobiegnie 
> wchlanianiu wilgoci. W tym przypadku, falszerstwo polega na 
> zwiekszeniu wilgotnosci szafranu i uzyskanie wiekszego ciezaru.
> 
> Cena szafranu zalezy od kilku czynnikow. Pierwszy to pochodzenie. 
> Nizsza bedzie cena szafranu z Iranu (80% produkcji swiatowej) czy 
> Maroka, inna z Hiszpanii czy Grecji. Chodzi tu glownie o koszt 
> zbioru i prztwarzania. Drugi czynnik to jakosc czyli wartosci 
> barwnikowe, smakowe i zapachowe. Trzeci, to forma ... cale preciki 
> lub mielony. Czwarty, to pewnosc pochodzenia i brak falszerstwa.
> 
> Cena szafranu o wysokiej jakosci i pewnego pochodzenia jest rzedu 
> 6.000 Euro/kg (suchy) stad, 1 gram bedzie kosztowal okolo 6 Euro 
> (okolo 20 Zlotych).
> 
> Aby latwo i szybko ocenic jakosc szafrany nalezy podpalic jeden 
> precik. Szafran dobrej jakosci pali sie bardzo gwaltownie podczas 
> gdy ten o zwiekszonej wilgotnosci bedzie palil sie znacznie wolniej. 
> Drugi sposob to zanurzenie precika szafranu w wodzie. Szafran dobry 
> nie tonie i bedzie wyplywal na powierzchnie podczas gdy falszowany 
> pozostanie zanurzony. W tej samej probie, mozna stwierdzic czy jest 
> barwiony sztucznie czy nie. Szafran oryginalny bedzie zwalnial 
> barwnik znacznie pozniej niz ten sztucznie barwiony ktory zwoli 
> kolor natychmiat. Do tej proby nalezy uzyc cieplej wody.
> 
> Stad wniosek: nalezy kupowac szafran z etykieta oryginalnosci 
> pochodzenia aby unikac falszerstwa. Niezaleznie, w zaleznosci od 
> tego wlasnie oryginalnego pochodzenia, cechy barwnikowe, smakowe y 
> zapachowe beda rozne.
> 
> Falszerstwem relatywnym jest tez wiek szafranu. Dobra jakosc to 
> szafran ktory nie ma wiecej jak 1 rok (mimo etykiety pochodzenia). 
> Sprzedaje sie go po tej samej wysokiej cenie chociaz jego wartos sie 
> pogorszyla).
> 
> Dodam, ze najlepszy szafran hiszpanski (ponoc najlepsz na Swiecie) 
> pochodzi z Castilla la Mancha a dokladnie z okolic Toledo. Istnieje 
> tzw. Denominación de Origen (denominacja pochodzenia) ktora rzadzi 
> sie normami weryfikacji jakosci.
> 
> :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się