• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

pinkink  napisał: 

> Kasze gryczana, barszcz czerwony, placki kartoflane, kiszone ogorki i kapuste 
> zaanektowali i dumnie prezentuja jako swoje, amerykanscy Zydzi. Wszystkie te 
> przysmaki mozna zawsze kupic na dziale zywnosci etnicznej, tu: zydowskiej,ze 
> znakiem 'koszer'. Kochany sledzik i wedzone rybki--jak wyzej.
> 
> Pierogi, w najbardziej fantastycznych odmianach i z rozmaitym farszem, serwuja 
> Azjaci, Wlosi i Latynosi (pyszne robia Kolumbijczycy), o braciach Slowianach 
> nie wspominajac.
> 
> Ulubiona przez Poznaniakow biala kielbasa przywedrowala przeciez na 
> Wielkopolske z Bawarii i takie tez miano w USA nosi- Bavarian.
> 
> Najbardziej jednak bylam zdziwiona kiedy o papieska kremowke spierali sie na 
> moich uszach Iranczyk z Rosjanka. Oboje utrzymywali, ze to ichnie, z dziada 
> pradziada. Zreszta i w perskich i w rosyjskich sklepach sa zawsze obecne. 
> Wygladaja identycznie. Smakuja podobnie.
> Co nam zostaje?!
> Tylko chleb! Zytnio-pszenny z kminkiem. Wprawdzie Zydzi sprzedaja cos 
> podobnego, ale daleko mu do polskiego, prosto z piekarni.
> 
> Och, chlebku kochany, jak ja za toba tesknie!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się