linn_linn napisała: > Na wloskim forum pytal ktos o make "finest canadian krupczatka":) Byla chyba w > sprzedazy w Szwajcarii, w UK nie wiem. > Zamienic raczej nie mozna, ale "pasta flour" to troche malo. Wlosi robia makaro > n > z wielu mak i z wielu mieszanek mak. Moze sie wypowie ktos s frakcji UK. Jesli > jest to maka z pszenicy durum, to jest to zupelnie co innego niz krupczatka. > Krupczatka ma numer 500 i robi sie ja z pszenicy zwyklej. Moge sie jednak mylic > . > Mam natomiast podejrzenie, ze jest taka maka we Wloszech: nazywa sie farina > granito. Jest z pszenicy zwyklej, ale mielona jak semolina. > www.tibiona.it/shop/tibiona-product_info-n-Granito_di_Grano_Tenero_1Kg-cP-83_159-pId-336.html > Z opisu wyglada na krupczatke. Nadaje sie do podsypywania / np. przy pieczeniu > chleba / i na makaron trofie. Nie wiem dlaczego tylko trofie. A mielenie jest > bardzo charakterystyczne. >