• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Asia  napisał(a): 

> Na barszczykowy przepis to tez chetnie poczekam, a na pyszny sernik i bardzo 
> prosty, moge podac:
> 1- cukier wanilinowy ,    1,5 szkl . cukru .8 zoltek ,1 kostka masla ,to 
> utrzec dodac 2 lyzki maki ziemniaczanej lub  budyn waniliowy , 1 lyzeczke 
> proszku do pieczenia , aromat i kg . sera smietankowego . Bialka ubic , dodac 
> bakalie .piec w temp . 170 st . C przez 45 min .     Na blache wylozona  
> papierem do pieczenia ulozyc ciastka petitbere i na to mase.
> 
> A drugi, nie sprawdzony przeze mnie, ale sciagniety z forum, sernik gotowany:
> 
> A ja, żeby uniknąć opadania sera po upieczeniu, zastosuję serową masę z 
> przepisu na sernik gotowany. Jadłam niedawno taki, kupiony prze koleżankę za 
> b.dużą cenę w cukierni "Mamuśka Cheesecake".
> Jest ona bardzo delikatny i można masę rozłożyć równiutko i wygładzić.
> Podaję przepis. Dawno już go nie stosowałam, ale pamiętam jego wspaniały smak -
>  
> tak, że uznałam - czas odświeżyć wspomnienia. 
> Masa serowa:
> ° 1 kg sera śmietankowego (zmielonego)
> ° 6 jajek
> ° 1 szklanka cukru
> ° 1 aromat waniliowy
> ° 1 budyń śmietankowy
> ° 1 szklanka mleka
> Ser, jaja, masło i aromat - zmiksować, następnie włożyć do głębokiego garnka i 
> mieszając podgrzewać na małym ogniu.
> Gdy masa będzie gorąca i wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlać budyń 
> rozmieszany w szklance mleka.
> Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza). 
> Podgrzewać jeszcze ok.5 min. 
> Uwaga: NIE GOTOWAĆ MASY!!!
> 
> Ciasto:
> 1 szklanka mąki
> 1/3 szklanki cukru pudru
> 1 jajo
> 1 łyżka miodu
> 1 łyżka śmietany [kwaśnej]
> 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
> Ciasto można przyrządzić bez miodu [jeśli ktoś nie lubi jego smaku], ale w tym 
> przypadku miód w smaku nie jest prawie wyczuwalny, natomiast powoduje, że 
> ciasto jest wilgotne i kruche.
> Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i upiec placek w temp. 
> 180 st.C – czas ok. 20 min. 
> Na zimny placek wyłożyć gorącą masą serową. Pozostawić ciasto do wystygnięcia &
> #8211;
>  
> przykryte ściereczką.
> Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową - gotową lub wg następującego 
> przepisu:
> ° 1/2 kostki masła
> ° 3 łyżki cukru
> ° 2 łyżki kakao
> ° łyżka gorącej wody
> Roztopione masło wymieszać z pozostałymi składnikami i całość podgrzać do 
> całkowitego rozpuszczenia.
> Myślę, że na Wigilię [i nie tylko] można polewę posypać krokantem orzechowym 
> lub pokruszonymi drobno orzechami włoskimi.
> Sernik ten należy przyrządzić koniecznie wcześniej - co najmniej na jeden 
> dzień 
> przed podaniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się