• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

poszukiwaczsmaku  napisał: 

> Szaszłyk można przygotować na różne sposoby, można go usmażyć, podać z grilla,
> upiec, udusić w sosie, można wreszcie przygotować go na parze. Są szaszłyki z
> dodatkiem tłustych mięs - boczku, szynki albo kiełbas, są szaszłyki lekkie, z
> warzywami, są i rybne albo całe wegetariańskie. Są i owocowe! 
> 
> Stąd bez podania szczegółów, co i jak zamierzasz podać, bardzo trudno doradzić
> właściwe dodatki.
> 
> Przyjmuję wersję najprostszą, czyli drobiowe mięso przełożone plastrami boczku,
> jakiejś cebuli, papryki itp i potem zgrillowane/upieczone. Jeśli takie chcesz
> podać, proponuję zrobić trzy różne sałatko-dipy:
> 
> 1. tzatziki (tarty ogórek, czosnek, koperek, gęsty jogurt), 
> 2. prostą salsę (kostki papryki i pomidorów udusić z dodatkiem odrobiny wody,
> dodać ocet winny, doprawić kolendrą) 
> 3. i sałatkę z czerwonej / lub młodej cebuli (poszatkować, posypać grubo
> zmielonym pieprzem i solą, dodać oliwy lub oleju lnianego, co nieco octu
> winnego, jeśli goście wrażliwi - to można dołożyć pokrojone w kostki pomidory) 
> 
> - ponieważ jest lato, do tego podać chrupiącą bagietkę albo skropione oliwą i
> zgrillowane kawałki ciabatty.
> 
> Jeśli jednak Twój szaszłyk będzie duszony w sosie albo będzie to np szaszłyk
> rybny, to żadna z powyższych propozycji się nie nada :) Ale mam nadzieję, że
> duszony szaszłyk i letni wieczór nie wydają Ci się propozycją na tyle kuszącą,
> aby porazić nią gości :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się