Gość portalu: perotin napisał: > Wybacz, ale z tym ocenianiem rzeczywistej jakosci... kots, kto nie ma tzw. > sluchu absolutnego (a maja go tysiace muzykow), ale ma w miare dobry sluch, ma > dokladnie ten sam punkt odniesienia do oceny reprodukcji w porownaniu do > wykonania na zywo. SLuch absolutny nie oznacza, ze slyszy sie wiecej, oznacza, > ze slyszy sie inaczej. Wlasciwie to jest cos, czego normalny czlowiek nie > slyszy, aleto dziala - zdaje sie - w druga strone, tzn. nie jest tak, ze ow > gosc slyszy tak jak ja i cos ponadto. To znaczy na pewno moze tylko domyslac > sie, jak ja slysze, bo normalne slyszenie jest dla niego nieosiagalne. A > poniewaz w ocenie sprzetu nie oceniamy absolutnych skladowych harmonicznych, > ale odchylke od wzorca koncertowego, wiec jego zdolnosci MAJA ZNACZENIE TYLKO > dla goscia ze sluchem absolutnym. Dla "normalnego" sluchacza, chocby z > wybitnych sluchem, nie ma to znaczenia, skoro nie przeklada sie to na > jakakolwiek roznice w brzmieniu. CO WCALE NIE OZNACZA, ze ten drugi jest jakos > uposledzony pod wzgledem zdolnosci do oceny reprodukcji, a jesli ktos ma > przechlapane, to raczej gosc ze sluchem absolutnym(w koncu to on jest > marginesem, a z kolei brak s. absolutnego to nie daltonizm). > > Rownie dobrze moglbym powiedziec, ze ten czlowiek nie jest kompetenty w kwestii > > oceny jakosci wysokich czestotliwosci, bo daleko mu do neitoperzy czy w ogole > jakichs zwierzat, albo i przedstawicieli innych cywilizacji. > > Podsumowujac: ludzie ze sluchem absolutnym to po prostu ODDZIELNA kategoria > audiofili, ani lepsza, ani gorsza. A ze margines, to w ogole nie ma o czym > mowic. Ich zdolnosci sa o tyle bez znaczenia dla wszystkich pozostalych, ze - > choc niezaprzeczalne - nie maja najzwyczajniej dla nich zastosowania, sa ZBEDNE > . > > A co do tego wydawania kasy, to troche albo przesadzasz, albo uogolniasz, albo > wyrazasz sie niejasno i w efekcie nie wiem - znaczy sie wg ciebie, ze zblizenie > > sie do koncertu na zywo nie jest W OGOLE warte wydatku, czy ta poprawa jest > ZBYT MALA w stosunku do cen, czy tez moze chodzi ci tylko o to, ze jest > entuzjastyczna recenzja, a sprzet Z REGULY jest gorszy od nizej ocenianego?