ballest napisała: > Zeby lepiej znalezc mozna zalozylem nowy watek; > Chinszczyzna > > > Kwasno –slodka potrawa > > Przepis na 3-4 osoby > > Co potrzeba: > > 500 – 600 g chudego miesa swinskiego > 3-4 lyzki sosu z soji > 3 lyzki octu > 1/2 malej lyzeczki cukru, moze byc miod > 1 lyzeczka soli > troche pieprzu > troche suszonych grzybow , (nie sa konieczne) > 1- 2 stangi pory > 2-3 papryki roznach kolorow > puszeke pokrojonych ananasow > 1 ogorek > 3 marchewki > olej ziarenkowy, tzn sezamowy z orzechow . raps czy podobny > 250ml bulionu > 1-2 lyzek maki kartoflanej > > > > Mieso pokrajac w cieniutkie paski wlozycz do miski z marynada, z sosu Soji, > octu, cukru i soli, pieprzu , co najmniej godzine w tej marynadzie zanurzycz. > Oczywiscie od czasu do czasu mieszac tym miesem. > Jak macie suszone grzyby to je na malutkie czesci pokroic i w zimniej wodzie > rozmiekczyc. > Paprake, ogorki , marchewke i pore na male czesci pokroic. > Olej w woku zagrzac do goraca , jak jest goracy wlozac tam to mieso z ta > marynada. > Tak dlugo pod pokrywka smarzyc ze gotowe jest, teraz wyciagnac i do goracego > garnka wlozyc i dalej cieplo to mieso w tym garnku trzymac. > Do tego sosu co pozostal w woku wlozyc wszystkie wyrzywa i smazyc, poten > ananas > do tego ten bulion, wszystko zagotowac i zwiazac z maka kartoflana ! > teraz wlozyc tam to cieplo trzymane mieso > > Fertig > > Podaje sie z ryzem albo z nudlami z ryzu czy soji! >