Gość portalu: myHa napisał(a): > Witam wszystkich , którzy lubią dobrze zjeść i podziele się moim przepisem na: > ŻOŁĄDKI INDYCZE LUB GESIE WE WŁASNYM SOSIE Z CEBULĄ > > 8- 10 sztuk żołądków indyczych lub gęsich > przyprawa Vegeta lub moze być inna > liść laurowy > 3 cebule > bulion > olej lub smalec do podsmażenia(ja wolę na smalcu ,ale moze byc olej) > troszke maki pszennej do obtoczenia > oczywiscie w zależności od tego na ile osób przygotowujemy to ilość żoładków > dowolna (przyjmuje sie 2 szt na osobę) > > > Żoładki nalezy bardzo dokładnie oczyścić, usuwając wszystkie błonki, a potem > dobrze sparzyć wrzątkiem. > Posypać dużo przyprawą i obtoczyć w mące, żołądki przygotowujemy w całości > Rozgrzać na patelni tłuszcz i podsmażyc na gorącym przygotowane wczesniej > żoładki > Po podsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego , dodać liść laurowy i dużo > cebuli, podlać trochę bulionem i wstawić do gorącego piecyka i dłuuuuuuuuugo > dusić, ponieważ żołądki z indyka czy gęsi są dosyć twarde to dusi sie je około > 2-3 godzin ,( można również na bardzo małym ogniu a nie w piecyku )ale pamietac > > o tym aby od czasu do czasu poruszyć je i podlać troszkę bulionu. > Tak przygotowane żołądki podajemy z pieczywem i do tego lamka wina wytrawnego > lub półwytrawnego > Palce lizać coś fantastycznego! > Życzę smacznego > > > Nie jest to szybkie danie na ostatnia chwilę > Ale jak ktoś planuje romantyczą kolacje dla dwojga albo spotkanie przyjaciół to > > danie znakomite > Zycze niezwykłych doznan kulinarnych i pozdrawiam > MyHa