• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: myHa  napisał(a): 

> Witam wszystkich , którzy lubią dobrze zjeść i podziele się moim przepisem na:
> ŻOŁĄDKI INDYCZE LUB GESIE WE WŁASNYM SOSIE Z CEBULĄ
> 
> 8- 10 sztuk żołądków indyczych lub gęsich
> przyprawa Vegeta lub moze być inna
> liść laurowy
> 3 cebule
> bulion
> olej lub smalec do podsmażenia(ja wolę na smalcu ,ale moze byc olej)
> troszke maki pszennej do obtoczenia
> oczywiscie w zależności od tego na ile osób przygotowujemy to ilość żoładków 
> dowolna  (przyjmuje sie 2 szt na osobę)
> 
> 
> Żoładki nalezy bardzo dokładnie oczyścić, usuwając wszystkie błonki, a potem 
> dobrze sparzyć wrzątkiem.
> Posypać dużo przyprawą i obtoczyć w mące, żołądki przygotowujemy w całości
> Rozgrzać na patelni tłuszcz i podsmażyc na gorącym przygotowane wczesniej 
> żoładki
> Po podsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego , dodać liść laurowy i dużo 
> cebuli, podlać trochę bulionem i wstawić do gorącego piecyka i dłuuuuuuuuugo 
> dusić, ponieważ żołądki z indyka czy gęsi są dosyć twarde to dusi sie je około 
> 2-3 godzin ,( można również na bardzo małym ogniu a nie w piecyku )ale pamietac
>  
> o tym aby od czasu do czasu poruszyć je i podlać troszkę bulionu.
> Tak przygotowane żołądki podajemy z pieczywem i do tego lamka wina wytrawnego 
> lub półwytrawnego
> Palce lizać coś fantastycznego!
> Życzę smacznego
> 
> 
> Nie jest to szybkie danie na ostatnia chwilę
> Ale jak ktoś planuje romantyczą kolacje dla dwojga albo spotkanie przyjaciół to
>  
> danie znakomite
> Zycze niezwykłych doznan kulinarnych i pozdrawiam
> MyHa

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się