14 wyników w czasie 192 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Gnocchi z królikiem

przyzwyczajeń:) Moim zdaniem gnocchi można jeść praktycznie z każdym rodzajem sosu, czy to śmietanowe, czy oparte na pomidorach oliwie lub maśle. Rzadsze jak pomodoro czy gęste jak ragu i mówimy tu cały czas o pierwszym daniu. Ale te kluski, wychodząc nieco poza granice Włoch mogą też pełnić rolę dodatku

Bavette di Raffale (początek wątku)

puszce pelati można osiągnąć podobny efekt. Jeśli jednak ktoś bardzo by chciał spróbować to może sobie w końcu małą ilość sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów zrobić i zakosztować tego wyjątkowego smaku. Szczerze polecam tę odrobinę wysiłku, bo efekt z pewnością wart jest tego zachodu

Re: Tagliatelle z kawiorem i kaparami

pisze? > > Jakbyś uważniej mnie czytała to byś zauważyła, że wymienionymi przeze mni > e > > głównymi składnikami jakie dominują w sosach do makaronów we Włoszech są > > pomidory, oliwa i czasem śmietana, a nie tylko pomidory. -- pookcook.blogspot.com

Re: Tagliatelle z kawiorem i kaparami

> Po prostu dobrze jest sobie uświadomić, że Włochy to ciut więcej niz makaron z > pomidorami.. Tylko że ja ani przez chwilę tak nie twierdziłem:) -- pookcook.blogspot.com

Zdjęcia:

Spaghetti alle vongole (początek wątku)

Krysiowy wątek małżowy już zarchiwizowany więc zakładam nowy ze swoimi vongolami. Makaron z tymi małżami można przyrządzać na wiele sposobów, albo na samej oliwie z czosnkiem, albo z pomidorami, tak jak ten prezentowany przeze mnie poniżej. W każdej formie jest wyśmienity, ale to co cenię w

Lasagne z jagnięciną i kozim serem (początek wątku)

mielonej jagnięciny 150 g mielonej wieprzowiny 400g pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki bez skórki 6 płatów ciasta makaronowego ok 1 ½ - 2 kubki beszamelu. ok 150g miękkiego koziego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ½ małej marchewki ½ małej pietruszki

Re: Spaghetti z klopsikami mięsnymi

filecików anchois, mieszamy z makaronem i podajemy. Jeśli ktoś nie lubi anchois, nie musi ich dodawać, ale mimo wszystko polecam to zrobić, bo smak mięsa złamany lekko rybą jest wyjątkowy. Dobry parmezan i czerwone wino obowiązkowe. 500 g mielonego mięsa 700- 800 g krojonych pomidorów z puszki lub

Frutti di mare w makaronowych koszyczkach (początek wątku)

Taka tam włoska klasyka, owoce morza, makaron, oliwa oliwek, czosnek, itd…..Najczęściej występuje w zestawie ze spaghetti, albo z tagliatelle. Tym razem jednak to owoce morze były punktem wyjścia do całej potrawy, a makaron tylko formą jej podania. Niestety kupno świeżych centralnej Polsce

Tortellini z szynką parmeńską (początek wątku)

Wszelkiego rodzaju nadziewane pierożki to moim zdaniem jedna ze smaczniejszych form w jakiej występują makarony. Żeby robić je ładne i apetyczne trzeba mieć jednak sporo wprawy, a ponieważ zapragnąłem żeby moje wyglądały tak jak te wytwarzane przez włoskie gospodynie domowe nie pozostało mi nic

Re: Pesto pantesco

A już myślałem, że znam prawie wszystkie przepisy na makaron:)) Jednak na zrobienie sosu z pomidorów, migdałów i kaparów bym nie wpadł. Pomysł oczywiście kupuję:) A tak przy okazji, "Sale e Pepe" masz zaprenumerowane czy po prostu żyjesz pośród makaronów? -- pookcook.blogspot.com