72 wyników w czasie 1 317 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: A może by tak wątek kulinarny?

3. Posmarować ciasto jajem rozbitym z mlekiem, korpus posypać świeżo utartym parmezanem, ziarenkami maku i gorczycy. Piec w temperaturze 200 C przez 15-20 minut (główki trochę krócej) aż ciasto stanie się złocistobrązowe i zwiększy swoją objętość -- Madohora

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, wodę odlać, a osad, czyli czystą skrobię, dołożyć do ziemniaczanej masy. Dodać jajko, sól, mąkę, gotowanego ziemniaka (jeśli ziemniaki są młode). Formować w kuleczki i wrzucać na gotującą osoloną wodę, aż wypłyną. Sałatka z gotowanego selera: Umyty szczoteczką seler, w skórce należy gotować do

Re: Dekorowanie potraw

3. Posmarować ciasto jajem rozbitym z mlekiem, korpus posypać świeżo utartym parmezanem, ziarenkami maku i gorczycy. Piec w temperaturze 200 C przez 15-20 minut (główki trochę krócej) aż ciasto stanie się złocistobrązowe i zwiększy swoją objętość -- Madohora

Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844 (początek wątku)

chleba, który wyrabia się przez suszenie ciasta na piecu lub na węglach. Ulubiona potrawa Górnoślązaka składa się z kiszonej kapusty, maślanki, ziemniaków i mąki nazywanej żur. Spożycie mięsa należy do bardzo wielkich wyjątków" Tak podobno w roku 1844 pisał o Górnym Śląsku młodziutki lekarz Rudolf

Zdjęcia:

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

, wodę odlać, a osad, czyli czystą skrobię, dołożyć do ziemniaczanej masy. Dodać jajko, sól, mąkę, gotowanego ziemniaka (jeśli ziemniaki są młode). Formować w kuleczki i wrzucać na gotującą osoloną wodę, aż wypłyną. Sałatka z gotowanego selera: Umyty szczoteczką seler, w skórce należy gotować do

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

PLACKI Z BLACHY Składniki: * 1 kg ziemniaków * 15 dkg mąki * 2 jajka * 1 cebula * sól * pieprz * majeranek * czosnek * papryka * 20 dkg wyrzosków (mięso wieprzowe III kl.) Opis przygotowania: Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce

Re: Potrawy z grzybów

aluminiową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 200 C. Grzyby oczyścić, osączyć, umyć, osuszyć. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać grzyby, oprószyć majerankiem, smażyć 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony boczek. Ziemniaki

Re: Potrawy z grzybów

, skórkę z cytryny i rozmaryn. Przyprawić. Nadziać mięso, otwór zaszyć. Piec godzinę w temperaturze 180 C. Pod koniec posmarować resztą masła i miodem. Gotową pieczeń podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Udekorować gałązkami rozmarynu -- Madohora

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKAMI W SZYNCE 16 sztuk młodych ziemniaków, 16 cienkich plasterków szynki lub wędzonego boczku, 8 pomidorów koktajlowych, kilka listków świeżej szałwii, sól i pieprz Ziemniaki dokładnie wyszorować szczotką, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ostudzić. Obrać

Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

wiórkami kokosowymi i udekoruj szczypiorkiem. Podawaj z borówkami, pieczonymi ziemniakami oraz sałatą. -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: Wariacje na temat potraw z jajek

SUFLET KARTOFLANY Składniki: 500 g kartofli, 3 jajka, 1 białka, 50 g startego parmezanu, 30 g masła, 30 g mąki, 3 łyżki śmietany, 300 ml mleka, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła do wysmarowania formy Kartofle ugotować w osolonej wodzie i przetrzeć przez sito. Puree z kartofli utrzeć

Re: Wariacje na temat potraw z jajek

SUFLET Z SZYNKI Składniki: 150 g szyn ki wędzonej, 75 f sera gruyere, 40 g masła, 40 g mąki, 5 jajek, 400 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło do posmarowania formy Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Wlać

Re: Zaskocz go w Walentynki

KARMAZYN ZAPIEKANY Składniki: 30 dag mielonego szpinaku, 70 dag ziemniaków, 2 cebule, tarta gałka muszkatołowa, 150 ml rosołu, sól, pieprz, 60 dag mrożonych filetów z karmazyna, sok z 1 cytryny, po 1 pęczku tymianku i natki pietruszki, po 10 dag pieczywa tostowego i parmezanu, 4 dag masła

Re: Zaskocz go w Walentynki

winegretem. Dodać plasterki pomarańczy, przemieszać. Parmezan wsypać do ziemniaków. Udka wyjąć z pieca, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wywar z pieczenia wymieszać z wytrawną sherry i pozostałym sokiem pomarańczowym. Całość wlać do rondelka, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

ananasowej lub wody. Zapiekać 10 minut w temperaturze 190 C. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry. Na blasze rozgrzać papier do pieczenia. Ułożyć ziemniaki, posypać solą i mieloną papryką, skropić olejem. Piec na złoto 30 – 35 minut. Upieczonego kurczaka podawać z ziemniakami, przekrojonymi

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

, warzywa przetrzeć. Następnie krótko zagotować. Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczeń pokroić w grube plastry, przełożyć na podgrzane talerze, polać sosem. Dodać porcje czerwonej kapusty. Danie serwować z pyzami ziemniaczanymi lub gotowanymi ziemniakami

1 2 3