157 wyników w czasie 924 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

GRZANKI Z PARMEZANEM Rozbić jedno jajko, wlać pół szklanki mleka, pomoczyć w tem bułki, pokrajane w plasterki, posypać parmezanem i na patelni wstawić do pieca, aby nabrały żółtego koloru. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SZYNKA PIECZONA Namoczyć na noc szynkę wędzoną, wymyć w gorącej wodzie, wytrzeć otrębami lub szmatką, położyć na rozwałkowane ciasto chlebowe, oblepić z wierzchu również takiem ciastem, pod sypać blachę mąką i wstawić na parę godzin w piec gorący jak na chleb, Można również piec i w bratrurze

Re: A może wątek kulinarny VI

JAJKA NADZIEWANE PARMEZANEM I SZYNKĄ 2 plasterki szynki gotowanej, 2 łyżeczki parmezanu, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka chrzanu pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przepoławiamy. Usuwamy żółtka. Szynkę drobniutko siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami oraz z żółtkami

Re: A może wątek kulinarny VI

, osączyć. Drobno posiekaną szynkę pokroić na niezbyt grube plasterki. Żaroodporne naczynie natłuścić, układać na przemian warstwę ziemniaków, cebuli i plastrów szynki. Posypać tartym serem. Śmietanę rozkłócić z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Zalać potrawę. Zapiekać 30 minut w 200 C. -- https

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

JAJKA NADZIEWANE PARMEZANEM I SZYNKĄ 2 plasterki szynki gotowanej, 2 łyżeczki parmezanu, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka chrzanu pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przepoławiamy. Usuwamy żółtka. Szynkę drobniutko siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami oraz z żółtkami

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PESTO Z RZEŻUCHY 1 ziemniak, 1 pęczek natki pietruszki, 4 ząbki czosnku, 50 g sera grana padano lub parmezanu garść rzeżuchy, garść ziaren słonecznika, 150 ml oliwy, sól, pieprz Gotujemy ziemniak, siekamy natkę, wyciskamy czosnek i ścieramy na tarce ser. Dodajemy rzeżuchę, ziarna

Zdjęcia:

Re: Wiersze i przysłowia ze starych kalendarzy IV

Wciąż pachną mi w Zamarskach ląki fiolki, przylaszczki, śnieżyczki, wciąż pachną mi ogniska, pieczone przy blasku księżyca ziemniaki. Wciąż widzę wyboistą, wiejską drogę miedze i ścieżki przez pola wiodące i szept bajek o duchach w pól mroku opowiadanych słyszę, drżenie

Re: Potrawy z grzybów

OPIEKANE ZAJĄCZKI Zajączki mające u spodu jeszcze barwę białą o średnicy 5 do 15 cm, obiera się ze skórki, obmywa z lekka kraje w plasterki, posypuje trochę solą, nurza w jajku i bułce tartej i piecze w maśle. Podawać można z tartym parmezanem. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Potrawy z grzybów

, 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą), sól, pieprz 2 grubo posiekane ząbki czosnku Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

OPIEKANE ZAJĄCZKI Zajączki mające u spodu jeszcze barwę białą o średnicy 5 do 15 cm, obiera się ze skórki, obmywa z lekka kraje w plasterki, posypuje trochę solą, nurza w jajku i bułce tartej i piecze w maśle. Podawać można z tartym parmezanem. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

, 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą), sól, pieprz 2 grubo posiekane ząbki czosnku Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez

Re: Hallowen czyli ozdoby z dyni

SAŁATKA Z DYNI 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido), oliwa, sól, pieprz, 100-120 g rukoli, ok. 50 g parmezanu, 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich, orzechów włoskich, skórka + 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 3/4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu

Re: Hallowen czyli ozdoby z dyni

pokrojona), 5 jajek, 120 g startego parmezanu (lub grana padano albo sera Bursztyn), 200 g fety, świeżo starta gałka muszkatołowa, mielony cynamon, 100 g orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych) Mąkę miksujemy w blenderze z solą, oliwą i wodą. Z powstałego ciasta lepimy kulę

Re: A może wątek kulinarny VII

SZYNKA PIECZONA Namoczyć na noc szynkę wędzoną, wymyć w gorącej wodzie, wytrzeć otrębami lub szmatką, położyć na rozwałkowane ciasto chlebowe, oblepić z wierzchu również takiem ciastem, pod sypać blachę mąką i wstawić na parę godzin w piec gorący jak na chleb, Można również piec i w bratrurze

Re: A może wątek kulinarny VII

GRZANKI Z PARMEZANEM Rozbić jedno jajko, wlać pół szklanki mleka, pomoczyć w tem bułki, pokrajane w plasterki, posypać parmezanem i na patelni wstawić do pieca, aby nabrały żółtego koloru. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może wątek kulinarny VIII

zapiekania. Parmezan ścieramy niezbyt drobno. Mieszamy żółtka z całymi jajkami, dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę i 3/4 parmezanu, solimy, pieprzymy. Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pomidory dusimy na oliwie z octem balsamicznym i miodem. Gdy zmiękną, rozdzielamy je do foremek

Re: A może wątek kulinarny VIII

SZYNKA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI Szynkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Obkładamy zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami i anyżem. Marynujemy około 48 godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 C i zmniejszamy temperaturę do 180 C, pieczemy

Re: Zagrajmy w pomidora:)

zapiekania. Parmezan ścieramy niezbyt drobno. Mieszamy żółtka z całymi jajkami, dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę i 3/4 parmezanu, solimy, pieprzymy. Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pomidory dusimy na oliwie z octem balsamicznym i miodem. Gdy zmiękną, rozdzielamy je do foremek

1 2 3 4 5 6 7