67 wyników w czasie 954 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

GRZYBY W PIECZONYCH ZIEMNIAKACH mieszane grzyby leśne, 1/2 kg duże ziemniaki, 4 szt cebula, 1 szt czosnek, 1 ząbek wędzony boczek w plastrach, 10 dag siekany majeranek, 1 łyżka lub suszonego, kilka gałązek do dekoracji śmietana 18 %, 200 ml sól, pieprz, masło, 3 łyżki 1. Ziemniaki dokładnie umyć

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

aluminiową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 200 C. Grzyby oczyścić, osączyć, umyć, osuszyć. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać grzyby, oprószyć majerankiem, smażyć 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony boczek. Ziemniaki przekroić na

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

JAJKA W MUSZELKACH Z SZYNKĄ Dwadzieścia deka szynki surowej lub gotow anej pokrajać w cieniuchne paski. Dziesięć m uszelek wysm arować grubo masłem, posypać bułeczką, na to ułożyć w arstw ę szynki, robiąc lekkie w głębienie w środku. Muszelki ustawić na brytfannie z piaskiem , aby się nie ruszały

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

, i jak poprzednio doday cokolwiek mąki. Day z czem chcesz. z wieprzowiną gotowaną lub pieczoną, z kiełbasą, szynką. Z kotletami Ze wszystkiem bardzo dobra.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, przelej na sitku zimną wodą. Dobrze osącz. Każdą połówkę cykorii owiń plasterkami szynki.Przygotuj sos beszamelowy=>w garnku stop masło, oprósz mąką, Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym mlekiem oraz 350 ml wody. Wsypać bulion i gotować mieszając 5 minut aż sos

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

podlać marynatą. Ziemniaki obrać, 75 dag ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć na ściereczkę. Końce unieść, kręcić i odcisnąć masę ziemniaczaną. Sok zebrać do miseczki. Odstawić na około 45 minut. Potem zlać wodę, a krochmal z dnia miseczki wymieszać ze startymi ziemniakami

Zdjęcia:

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI Szynkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Obkładamy zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami i anyżem. Marynujemy około 48 godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 C i zmniejszamy temperaturę do 180 C, pieczemy

Re: A może by tak wątek kulinarny III

, i jak poprzednio doday cokolwiek mąki. Day z czem chcesz. z wieprzowiną gotowaną lub pieczoną, z kiełbasą, szynką. Z kotletami Ze wszystkiem bardzo dobra.

Re: A może wątek kulinarny VIII

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 1 kg ziemniaków, 100 g smalcu, 8 plasterków szynki, 200 g sera koziego, sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć solą i pieprzem. Podzielićna cztery części. Rozgrzać 1/4 smalcu na małej patelni z

Re: A może wątek kulinarny VIII

parmezanem i pieczemy 30 minut. Podajemy z zieloną sałatą

Re: Wariacje na temat kurczaka

parmezanem i pieczemy 30 minut. Podajemy z zieloną sałatą.

Re: Wariacje na temat kurczaka

SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I PARMEZANEM 25 dag piersi kurczaka, 15 dag parmezanu, po kilka listków 3 rodzajów sałaty, 1 czerwona cykoria, 1 nieduży burak ćwikłowy, 1 łyżka musztardy, 80 ml oliwy, 1 gałązka koperku, 200 ml oleju, sól, pieprz, papryka, czosnek Zrób marynatę z 2 łyżek oliwy

Re: A może by tak wątek kulinarny II

parmezanem i pieczemy 30 minut. Podajemy z zieloną sałatą.

Re: A może by tak wątek kulinarny II

SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I PARMEZANEM 25 dag piersi kurczaka, 15 dag parmezanu, po kilka listków 3 rodzajów sałaty, 1 czerwona cykoria, 1 nieduży burak ćwikłowy, 1 łyżka musztardy, 80 ml oliwy, 1 gałązka koperku, 200 ml oleju, sól, pieprz, papryka, czosnek Zrób marynatę z 2 łyżek oliwy

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

szynkę połową soku pomarańczowego oraz bulionu. Pieczemy 2-2,5 godziny w 150°C, skrapiając mięso sokiem i bulionem 2-3 razy. Chleb kruszymy, mieszamy z gałką i kolendrą, resztą miodu, szczyptą soli i pieprzu. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię z brytfanny, smarujemy wierzch szynki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

szynkę połową soku pomarańczowego oraz bulionu. Pieczemy 2-2,5 godziny w 150°C, skrapiając mięso sokiem i bulionem 2-3 razy. Chleb kruszymy, mieszamy z gałką i kolendrą, resztą miodu, szczyptą soli i pieprzu. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię z brytfanny, smarujemy wierzch szynki

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

. Na dno garnka kładziemy ziemniaki, następnie cebulę i ewentualnie boczek. Dość mocno doprawiamy. Na samą górę kładziemy liście laurowe (doskonały jest też liść z wiśni). Całość przykrywamy pergaminem i pieczemy co jakiś czas potrząsając garnkiem. Doskonałe do śledzika lub jako samodzielne danie

Re: A może wątek kulinarny IX

. Na dno garnka kładziemy ziemniaki, następnie cebulę i ewentualnie boczek. Dość mocno doprawiamy. Na samą górę kładziemy liście laurowe (doskonały jest też liść z wiśni). Całość przykrywamy pergaminem i pieczemy co jakiś czas potrząsając garnkiem. Doskonałe do śledzika lub jako samodzielne danie

1 2 3 4