3 wyników w czasie 123 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Brusznice

brusznice przed dodaniem sparzyć wrzątkiem lub zamrozic na jedną noc (podobnie jak żurawiny). Gdy smażona masa zmniejszy objętość o 50%, przekładamy do słoików i pasterywzujemy. Można tez owoce zasypać cukrem i smażyc na drugi dzień. Zamiast gruszek można dodac twarde jabłka.

Re: Dżem z czerwonych porzeczek?

Jeżeli chce się mieć dżem z czerwonych porzeczek, a nie przecier, trzeba je po prostu zbierać wtedy, jak tylko się zrobią czerwone. Nie mają jeszcze dużych pestek, a i skórka jest cienka. W pełni dojrzałe nadają się już tylko na przecier lub sok. Jeżeli do takich ledwie dojrzałych porzeczek

Re: akurat tu Mhr ma racje czyli recht:-)

zapalonym mysliwym...gotowali wysmienicie jak na tamte czasy (tzn lata osiemdziesiate). Przepis jej na gruszki odgrzebalam jakis czas temu, zrobilam po raz pierwszy miesiac temu, ale jeszcze nie probowalam - czekaja na premiere....w kazdym razie "konfitura" z brusznicy wyszla wysmienita

Zdjęcia: