1 378 wyników w czasie 3 992 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

pleśniak ?

-- aankaamałpagazetakropkapeel

Pleśniak (początek wątku)

Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?

Re: Pleśniak

"Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich rodzajach) to to samo? Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?" "Pleśń w bleu cheese i brie to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej kategorii "pleśniaków" moim zdaniem

Pleśniak (początek wątku)

Skladniki: 2,5 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru pudru 3 zółtka 20 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 białka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao dżem porzeczkowy lub wiśnie lub co kto ma Ze sklanikow z pierwszej części zagnieść ciasto. Oderwać 1/3 ciasta i dodać kakao, wyrobić ci

Re: Pleśniak

Ja pleśniaka zwykle robię w wersji super lekkiej - a mianowicie: żadnego cukru do ciasta! (cukier jest już w biłakach i powidłach) duszone jabłka zamiast powideł (jabłka, cukier, cynamon) Ciasta nie wałkuję! Wkładam na pół godziny do zamrażalnika i trę na tarce. Wychodzi przepyszna szarlotka

Zdjęcia:

Pleśniak! (początek wątku)

Co zrobic aby po upieczeniu Plesniaka warstwa bialka (wyrosnietego do super rozmiarow) nie opadala gdy ciasto stygnie? probowalam trzymac ciasto w pomalutku stygnacym piekarniku, wyjac je radykalnie z ciepla....itd. Efekt zawsze ten sam: imponujacy wypiek opada! A moze cos powinnam dodac prze

Re: Pleśniak!

To nie jest tak. Cukier chlonie i zatrzymuje wode, wiec nie utrwala piany. Piana bedzie sztywniejsza, jesli doda sie do niej troche maki ziemniaczanej - ale tez nie ma co liczyc na efekt chrupkiej i trzymajacej wysokosc bezy, bo wysuszyc zamiast upiec plesniaka jak bez sie nie da. Wiec racz

pleśniak (początek wątku)

Szukam przepisu na placek, który ja znam pod nazwą "Pleśniak". Kruche ciasto dzielone na trzy części, w tym kakaowa. Formuje się z nich trzy kule i mrozi. Ściera się je potem na tarce z dużymi oczkami na przemian z dżemem i ubitą pianą z białek. Po upieczeniu ta piana wygląda jak pleśń - stąd

Re: pleśniak

Ja też robię w ten sposób, tylko zamiast zwykłej mąki w przepisie mojej mamy jest mąka krupczatka. Jest pyszny i wszyscy twierdzą że mój jest najlepszy :-)

pleśniak (początek wątku)

Czy któraś z Was ma dobry przepis na pleśniak? Taki ze skorupką bezową, mniam? bardzo bym była wdzięczna, bo to jedno z moich ulubionych ciast, a jakoś nikt ze znajomych tego nie piecze. Z góry dzięki Berek i Żaba

Re: pleśniak

Chętnie podam Ci ten przepis. Jest sprawdzony przeze mnie i kilka innych osób. Z góry zaznaczam,że nie jestem talentem w pieczeniu, więc jeśli mnie udaje się to ciasto to musi być ono stosunkowo proste. A teraz przepis: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 5 jaj 25 dag margaryny (k

pleśniak

murzynek/brownie, szarlotka i tarta tatin z lodami.. -- pozdrawiam, matania gg408045

pleśniaka

a oto przepis: PLEŚNIAK Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietany, 2 mleka 1 łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia 3 żółtka Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (2/3 w lodówce, 1/3 w zamrażalniku). Ciasto (2/3) wyłożyć na blachę

Krycha79!!!

Ciasto włoskie zrobiłam ale... musiałam dodać pół szkl. wody i pół szkl. oleju bo chyba niemożliwe żeby udało się bez tłuszczu? W każdym razie udało się pysznie! Jak zjemy to spróbuję zrobić pleśniaka. Dziękuję za przepisy

Pleśniak (początek wątku)

Czy macie moze przepis na ciasto pod wdzięczną nazwą pleśniak? ;o)

Re: Pleśniak

Hm...no dobra, jak sie upieracie :) Moja Mama robi GAGARINA tak:warstwa krychego jasnego ciasta, podpieczona, na to dzemik z czarnej porzeczki, ciemne ciasto, piana z bialek z czerwonym kisielem i jasne ciasto (wszystkie cwarstwy ciasta utarte na tarce).Porzeczkowy dzem sie swietnie komponuje

Pleśniak (początek wątku)

Pyszny, niesłychanie owocowy, niezawodny:) jedno z naszych ulubionych ciast! polecam Pleśniak z przepisu Doruś: Składniki: * 200 g masła * 4 duże jajka (osobno białka i żółtka) * 3 szklanki mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2/3 szklanki + 3 łyżki drobnego

Re: Pleśniak

Plesniak rzadzi. Jednak imo wygrywa wersja z czemem z czarnej porzeczki i duza iloscia orzechow. Nawet powidlowa mu nie dorownuje. -- stereotypes are a real time-saver

1 2 3 4 5 6