bardzo prosze o pomoc w 2008r.wychowywałam sama 3 dzieci przez 8 mies.byłam na urlopie wychowawczym potem wróciłam do pracy.otrzymuje alimenty na 1 dziecko od ojca na pozostałą 2 z MOPR.w 2009r 4 kwietnia wziełam ślub mąż wtedy zarabiał bardzo dużo więdz teraz przekraczamy dochody na
tak, tyle, że jak składasz wniosek o rodzinne teraz to przedstawiasz dochód za 2009 rok, za 2010 w nowym okresie zasiłkowym dopiero(okres zasiłkowy od listopada 2011). Jeżeli więc w 2009 roku rozliczałaś się wspólnie z małżonkiem możesz wystąpić sama o takie zaświadczenie. -- Sygnaturka się
obniża się. Wypłatami zasiłków rodzinnych zajmują się urzędy gmin lub ośrodki pomocy społecznej. Być może w związku z wprowadzeniem Funduszu Alimentacyjnego i koniecznością wypłaty alimentów przez gminy od jesieni samorządy będą chciały to skupić w jednym miejscu - czyli w urzędzie. Ale na razie jest
Zasiłki rodzinne w pewien sposób powiązane są z zaliczką alimentacyjną - obydwa świadczenia wypłacają zwykle te same instytucje w gminie. W jednych miejscowościach to ośrodki pomocy społecznej, w innych - urzędy gmin. Ale od 1 października tego roku zamiast zaliczki będą alimenty (świadczenia z
Weź do ręki PIT11 za 2009 rok i oblicz w następujący sposób: Przychód - składki na ubezpieczenie społeczne - zaliczka na podatek - 9% składki na ubezp. zdrowotne = X / 12 m-cy / ilość członków rodziny = dochód na członka rodziny Teraz trudniejsze obliczenie: w PIT 11 w pozycji ubezp
czy na dziecko z małżenstwa dostajesz zasiłek rodzinny ? czy brałaś na to drugie dziecko jakies zasiłki z mopsu ? tzn becikowe itp...? -- Patryk(28-11-1998) Aleksandra (14-07-2000) Oskar (10-08-2004) Ktosiek 27-04-2009 <a href="<a
Jeśli teraz drugie dziecko ma już nazwisko drugiego partnera to aby dostać zasiłek na to dziecko to musisz wliczyc dochód partnera do swojego dochodu i podzielić ten dochód na 4 i zobaczysz czy ci nie przekroczy 504 zł na osobę. lub jesli nie chcesz aby twój partner był wliczany w twoje
Witam! Mam następujące pytanie - jestem mamą 2- miesięcznego synka, w tej chwili przebywam na urlopie macierzyńskim (do połowy października). Chcę ubiegać się o zasiłek rodzinny i wychowawczy - w Urzędzie Gminy poinformowano mnie, że potrzebne są zaświadczenia z US o dochodach za rok 2008 i
Tu chodzi o to, że na razie jej dochody są brane pod uwagę. Dopiero jak przejdzie na urlop wychowawczy nie będą go wliczać. Chciałam tylko sprostować. Dochód utracony może być też jeśli w latach 2008 i 2009 żona lub mąż stracili pracę lub byli na stażu lub przygotowaniu zawodowym z Urzędu Pracy
Witam! Może wątek zamieszczam w niewłaściwym miejscu, ale mam sympatię do tego miejsca ;) Mam następujące pytanie - jestem mamą 2- miesięcznego synka, w tej chwili przebywam na urlopie macierzyńskim (do połowy października). Chcę ubiegać się o zasiłek rodzinny i wychowawczy - w Urzędzie
(Dz. U. Nr 224, poz. 1803)." U nas wisi nawet koło drzwi w miejscu składania wniosków. To samo powiedziała mi Pani w Urzędzie Miasta, gdzie załatwiam zasiłki. Że nikt mi nie przyjmie wcześniej wniosku. Blanka, orzeczenie ma tyle wspólnego z rodzinnym, że aby je dostać mając orzeczenie nie należy
Staram sie o zasiłek rodzinny w Holandii,spełniam wszystkie kryteria obowiązujące W NL,jednakże w Pl opłacam KRUS(Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego) żeby mieć w Pl ubezpieczenie i lata pracy,boje sie trochę że wyjdzie na jaw ze jednocześnie w Pl opłacam KRUS i pracuje w NL i staram sie