Dodaj do ulubionych

Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wydarzeń

12.11.05, 15:46
W demokratycznych wyborach, wyłącznie pokojowymi metodami, wbrew mediom i
dotychszac rządzącym siłom politycznym a nawet sprzeciwie pewnych
lewicujących (jakże silnych!)kół zagranicznych dokonał się na naszych
oczach w i e l k i przełom, możnaby powiedzieć ...cud , który nie
wszyscy zauważyli lub nie wszyscy chcą dostrzec albo jeszcze -
niedowierzając - przecierają oczy ze zdumienia już widzą..., niektórzy
zapewne płaczą ,lecz większość bardzo się raduje i czeka z nadzieją...na
leopszą przyszłość.

Według mnie wybory , w których uczestniczyliśmy w ostatnich tygodniach
zatrzęsły polską scena polityczną ,odwróciły ją do góry nogami (własciwie
odwrotnie - postawiły na nogi) to nie jest zwykła zmiana warty , która
dokonywała się co 4 (5) lata na najwyższych szczeblach władzy. Stara
skomromitowana ekipa odchodzi (nareszcie!) , jej miejsce zajmują ludzie ,
którzy posługuja się hasłami:
patriotyzmu , zdrowych chrześcijańskich zasad, dbania o interesy
Rzeczypospolitej i jej obywateli, naprawy państwa i gospodarki .
Są wszelkie podstawy żeby zaufać rządowi premiera K. Marcinkiewicza i
prezydentowi L. Kaczyńskiemu !, przy pomocy bożej Opatrzności oraz naszym
współdziałaniu musi się udać!
Pozdrawiam serdecznie
J
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 12.11.05, 17:39
      ....po czynach ich poznacie...
      m
      • ubott.1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 12.11.05, 19:25
        Januszu zejdz na ziemie !!! Po czym wysnuwasz swoje wizje? Po deklaracjach,
        zapewnieniach, planach. Przecież każdy rzad miał takie a odwoływanie sie do
        Bożej pomocy nie napełni panstwowej kasy, zabierze nieuczciwych urzedników,
        afery, przekręty. Nie neguje obecnego rzadu ale wpadanie w zachwyt to mi do
        tego daleko. Wiazanie sie tez z samoobroną, gdzie sam Lepper widzi rownych i
        rowniejszych (chodzi o łamanie prawa) nie daje wiele optymizmu. Jestem za tym
        by poczekac nim bedziemy skakac do góry.
        • konradts Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 12.11.05, 19:31
          to znczy okragly stol rzeczywiscie udalo sie obalic a to byla duza sztuka i
          popatrzcie skoncza sie rzady Michnika i Kwasniewskiego i calej reszty
          • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 12.11.05, 19:42
            .....także w Niemczech ,gdzie po dwóch miesiacach ale skutecznie zawarta została
            wielka koalicja SPD-CDU. Małżeństwo z rozsądku, ale .... małżeństwo.
            Postawione są tam podobne (jak my byśmy chcieli w Polsce) cele - uzdrowienie,
            reformowanie państwa.
            Niemcy powinni być dla naszych polityków przykładem.
            m
    • tytus.de.zoo Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 13.11.05, 14:46
      > Stara skomromitowana ekipa odchodzi (nareszcie!), jej miejsce zajmują ludzie,
      którzy posługuja się hasłami: patriotyzmu, zdrowych chrześcijańskich zasad,
      dbania o interesy Rzeczypospolitej i jej obywateli, naprawy państwa i gospodarki.
      Są wszelkie podstawy żeby zaufać rządowi premiera K. Marcinkiewicza i
      prezydentowi L. Kaczyńskiemu!, przy pomocy bożej Opatrzności oraz naszym
      współdziałaniu musi się udać!

Jedno mogę powiedzieć: pozazdrościć optymizmu. Wierzysz w to wszystko tak na
      serio czy tylko tak piszesz?
      Wierzysz, że sojusz z Lepperem to dbanie o gospodarkę kraju?
      Wierzysz, że "boża Opatrzność" chciała, by koalicjantem stali się Lepper,
      Begger, cwaniak Czarnecki, Hojarska.
      Wierzysz, że uczciwi ludzie zgomadzili się TYLKO wokół PiSu?
      Wierzysz, że patriotyzm łączy się TYLKO ze zdrowymi zasadami chrześcijańskimi?

Ciekawe kto za 4 lata tu na tym, forum napisze: "Stara skomromitowana ekipa
      odchodzi (nareszcie!)"
      • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 13.11.05, 15:51
        Z ciekawej dyskusji radiowej - dziś.
        Do tej pory nie było rządów prawicy.
        Prawica w gospodarce to gospodarka rynkowa (wszechwładna).
        Lewica to rządy solidarnościowców, postsolidarnościowców, socjaldemokracji.
        Teraz rządzi lewico-chadecja/
        Prawica u nas to tylko PO.
        Tylko rządy prawicy mogą wywołać rozwój gospodarczy Polski i poprawianie
        warunków życia caego społeczeństwa.

U jeszcze jedno zdanie - mamy przez 16 lat ustrój niesprawiedliwości
        społecznej, następuje grabież majatku bogatych i rozdawanie go biednym.
        To okres rządów lewicy.

Coś w tym myśleniu jest.
        m
        • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 10:46
          > U jeszcze jedno zdanie - mamy przez 16 lat ustrój niesprawiedliwości
          > społecznej, następuje grabież majatku bogatych i rozdawanie go biednym.
          > To okres rządów lewicy.

Mój Drogi Mariuszu naprawde uważasz ,że w te wszystkie afery Orlenu, FOOZ,
          papierosowa ,alkoholowa , mostową i wiele innych zamienszani sa biedni ludzi i
          to oni na tym zyskuja - chyba nie musisz daleko jechać za miasto żeby zobaczyć
          sytuacje biednych.
          Pozdrawiam
          • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 15:03
            Janusz - ja to rozumiem. Cytowałem tylko kilka glosow z dyskusji .
            Pokazują one problem od strony przedsiębiorcow- normalnych , solidnych.

m
            • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 15:09
              Pogląd na obecną sytuację kraju Tytusa jest chyba najbardziej trafny. Nie
              powinien (my) się stresować tym co sie dzieje (choc by jako ekonomista) -
              - rzady sie zmieniaja a gospodarka i dochody ludności ida powoli w gorę, narod
              broni sie przed bazrobociem praca za ganica, liczba samochodow i wyposażenie
              mieszkań nie jest gorsze niz na Zachodzie, z glodu ludzie nie umierają,...itd
              m
              • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 16:56
                Czwarta władza jest w rękach poprzedniej ekipy ...
                Dobrze Moi Drodzy każdy ma swój rozum i nich ocenia sytuację
                Pozdrawiam
      • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 10:42
        Dosyć zgrany, zdecydowanie głowny argument o tym sojuszu z Samoobroną
        (powtarzany non stop), ja na ta partię nie głosowałem i wciąż jej nie popieram
        zapewnie podobnie jak TY , a że w chwili próby zachowali sie odpowiedzialnie to
        tylko można Lepperowi dac dużego plusa.
        Powiem tak : prawdpopodbnie i w tej ekipie zdarzą się wpadki , zapewne
        usłyszymy o ludziach , którzy zachowają sie nieuczciwie - tym bardziej ,że media
        (przy znanej niechęci) będą tropic nawet najdrobniejsza wpadkę ekipy . Wierzę
        jednak ,że zasada będzie inna PiS zadba o dobro kraju i jego obywateli a
        przypadki negatywne wystąpia jako wyjątek a nie reguła (sprawa Orlenu , Rywina
        i wiele innych afer)jak dotychczas.

Jesli poczytasz historię Polski to zauważysz ,że patriotyzm zawsze wiązał się z
        wartościami chrześijańskimi - przypuszczam ,że będziesz miał w tej kwestii inne
        zdanie ale nie musimy się zgadzać - tylko jako mały przykład pewna organizacja
        z pomorza zgłaszała do telewizji, do ministerstwa i innych miejsc żeby
        wprowadzić do programu szkolnego pewne tematy związane z patriotyznmem np
        dotyczące polskiej flagi , hymnu itd zadnego odzewu albo odpowedź typu typu
        jeśli checie to macie organizacje wprowadzajcie - widocznie jest (było:-)) to
        nie na czasie....ale to tylko mały przykład

. Głęboko wierzę ,że uczciwi ludzie są także w winnych partiach niz PIS,

Oczywiście możemy przecież mieć inne zdanie:-)

Pozdrawiam
        • tytus.de.zoo Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 12:33
          ten argument z samoobroną jest rzeczywiście powtarzany jak mantra - to może
          denerwować i mnie też zaczyna nudzić.
          Z drugiej strony jak pomyślę, że może dojść do rządowej koalicji z pis to mnie
          rzuca.
          Dla odmiany mogę powiedzieć, że pis jak mantrę głosi, że społeczeństwo
          przymiera głodem. oczywiście aż nie jest tak, źle, ale to dobrze gra w mediach,
          że jest wielka bieda i 3/4 narodu nie ma co jeść, bo nie ma pracy. tymczasem
          znalezienie uczciwego człowieka do roboty graniczy z cudem i dotyczy to też
          ku... z żalem mówię biednej zamojszczyny. Tyle się przy moim remoncie
          naużerałem ze "złotymi rączkami", że większość rzeczy musiałem zrobić sam. A
          nie płaciłem źle. szkoda słów!
          ale ok, żeby było jasne - ja temu rządowi źle nie życzę. Spytałem Cię tylko o
          tą wiarę, bo jak sobie przeglądam te wszystkie fora internetowe to dziwię się
          jak mocno niektórzy są emocjonalnie zaangażowani w obronę swoich racji. zarówno
          jedni jak i drudzy.
          myślę, że mniejsze zaangażowanie wykazaliby gdyby ich zmusili do oddania
          własnej nerki do darmowego przeszczepu ;)))
          "pisowcy" sieją ponurę wizję rzeczywistości, że każdy to złodziej, za
          to "peowcy" lamentują, że ten rząd nas wykończy. kurna przeżyliśmy okupację,
          50lat komuny to przeżyjemy i rządy marcinkiewicza :)
          ja się jakoś nie umiem chyba tak zaangażować
          • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 13:38
            Tytusie bardzo rozsądny post, trudno sie z Toba nie zgodzić w wielu kwestiach
            np odnosnie mentalności ludzi tutaj bardzo dobry przykład ze "złota
            rączką",chociaz bieda, brak środków do zycia rzeczywiści stanowi duży
            problem - mam rodzinę na zamojskiej wsi i wiem co mówię.

Nie jest tak ,że PiS dokona cudu - odmieni ludzi , tu trzeba solidnej pracy u
            podstaw na długie lata ale kiedyś trzeba zacząć :-) - nie wiem czy pis bedzie
            się tym problemem zajmował:-)

Cóż zaangazowanie jest duże , gdyz władza rzeczywiście wymknęła się dotychczas
            rządzącej ekipie i nie dotyczy to tylko ostatnich 4 a 16 lat, media
            przecierają oczy ze zdumienia, jeszcze nie wierzą...
            A Ty bardzo dobrze robisz, nie angażując się tak bardzo - szkoda serca...
            ale z porównaniem do okupacji i rządów komuny się nie zgadzam:-)
            Pozdrawiam
            • andzia311 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 15:17
              Januszku kochany rozbroiles mnie swoja naiwnoscia
              wiec podbijam i rozwijam temat a nawet wiersz ci dedykuje:-)
              Jestesmy swiadkami wielkich historycznych wydarzen
              Czyli ciagu dalszego brydza rzadowego.

Stolik brydzowy rzadowy
              i obrus moherkowy.
              Cztery nogi, cztery nogi.
              Centralnie jedna noga.

Dalej nogi jak stonoga
              Kiedys belki i szczebelki
              Teraz przyszedl okres
              trwogi wielki!

------

Zamiast wiedzy same nogi
              Moherowy obrusik i swiete obrazki
              Radio Maryja daje wiedzy laski.
              Bogactwo nazw, ubostwo tresci
              W nazwach Pisu sie miesci
              PiSiaki!
              PiS Dorn!
              PiS da wam zawsze!
              PiS dzielnie!
              SamoPiS!
              Piszczacki, kiedys PiCzki.
              Rydzom kasa!
              Wam kapliczki!
              • andrzej.sawa Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 17:41
                Historycznym wydarzeniem jest to,że PIS jeszcze niedawno właściwie oceniał
                leppera,a teraz z nim współpracuje.
                Jest to nieprzyzwoite i jeżeli taka ma być IV Rzeczpospolita,to czekam na kaczą
                grypę.
                • ubott.1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 20:48
                  Popieram Tytusa w jego wypowiedziach i Czuka. Dziwi mnie Januszu tylko Twoj
                  wielki optymizm w zasadzie to nawet nie wiem czym jest on poparty.
                  Przeczuciami, dobrymi chęciami by wreszcie było lepiej czy też kwietnymi
                  wypowiedziami Pisowców ? Dla mnie bedą liczyły sie fakty. Nie neguje tego rzadu
                  ale nie bede tez skakał do góry z tego powodu, ze gdy Leppera zdejmowano juz
                  raz z funkcji wicemarszałka to pis był za a teraz sam daje mu to stanowisko.
                  Coś tu nie gra chyba ? Zas co do mediów to sądzę, że je mamy teraz w wiekszym
                  porządku niz nasze polityczne władze. Są niezależne i szukają błędów wladz i
                  wytykają tak wiele afer, przekrętów złych decyzji. Tak samo jednej jak i
                  drugiej stronie. Wiedz przynajmniej to jest w Polsce już dobre. JAk czuk tez
                  uwazam, że mimo niedoskonałości jeszcze naszego panstwa i rzadzenia nim w
                  Polsce sie polepsza mimo tych afer i złego zarzadzania. Owszem mogłoby być i
                  lepiej ale to okaże sie z czasem tego nowego rzadu.
                  A my jak to spiewał Wojciech Młynarski - róbmy swoje róbmy swoje......
                  • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 14.11.05, 22:50
                    hej.
                  • januszx Kisiel, Ziemkiewicz, Rybński, Łysiak, Semka ... 15.11.05, 11:19
                    A zatem media są obiektywne ?! w stosunku do obu stron ?
                    Już nie mam siły z tym Lepperem! ale jeszcze raz platforma nie zdecydowała się
                    wejść do koalicji - PiS nie mógł czekać z wyborem prezydium ,a do tego
                    potrzebna była większość - trudno było rozegrać to bez samoobrony po za tym ten
                    człowiek tez ma poparcie 13-15% społeczeństwa , koniec

I może warto poczytać niezależnych publicystów, ...warto polecam
                    Pozdrawiam
                    • januszx R.Legutko, Remuszko,W. Roszkowsk,Pospieszalski... 15.11.05, 12:14
                      ostanio modna jest dywersyfikacja ,

więc jak juz posłuchamy Olejnik, Paradowskiej, Żakowskiego, Durczoka,
                      Pieńkowskiej,Wołka, Lisa,Najsztuba, Pacewicza warto sięgnąć do autorów
                      podanych w tytułach tego wątku i wcale nie bezkrtycznie przyjmować ale
                      zastanowić się ...
                      niezmiennie polecam i pozdrawiam
                      J
    • tomalab1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 15.11.05, 12:20
      Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wydarzeń mniej więcej co 4
      lata a nawet częściej - efekt widać
      • januszx Rybiński i Ziemkiewicz 15.11.05, 13:37
        A tak na dobry początek, żeby nie było zbyt wielu autorów warto poczytać tych
        dwóch felietonistów - Ziemkiewicza znajdziecie w Newseeku a ostatni artukuł
        Ryby z Rzeczpospolitej poniżej:

"JESTEM, WIĘC PISZĘ

Armagedon po polsku

Jeszcze nic się nie zaczęło, a już wszystko kończy się katastrofą. Będzie źle,
        a nawet jeszcze gorzej. Będzie strasznie. Zaczną się masowe prześladowania
        gejów, lesbijek i innych myślących inaczej. Bez pełnomocnika Kościół katolicki
        będzie nadal bił nasze żony. Zamiast 3 milionów mieszkań wybuduje się 4
        stadiony. Populiści zlikwidują model socjalny i zwiększą podatki. Moherowe
        berety staną się częścią umundurowania armii, nawet w Iraku, gdzie zostaniemy
        do następnego potopu. Lizusy wpuszczą do Polski bazy amerykańskie, wobec czego
        wyrzuceni zostaniemy z Unii Europejskiej, o ile nie zdążymy wystąpić sami
        wcześniej. Przy stoliku brydżowym miejsce gangsterów i agentów służb
        specjalnych zajmą słuchacze Radia Maryja i uzbrojeni po zęby funkcjonariusze
        Urzędu Antykorupcyjnego. Lepper zostanie wicepremierem i zablokuje Radę
        Ministrów. Tym wszystkim z tylnego siedzenia będzie zarządzał Jarosław
        Kaczyński, człowiek o podwójnej moralności, o czym zapewniają wiarygodni
        ludzie, którzy z moralnością nigdy nic nie mieli wspólnego.

Tak wygląda w największym skrócie stan perspektyw Rzeczypospolitej w dwa dni po
        powołaniu rządu i udzieleniu mu votum zaufania przez Sejm. To już nie jest
        propaganda, walka polityczna czy spory ideowe. To jest najgłębsze
        odzwierciedlenie ducha polskiego, stały rys naszego charakteru narodowego -
        pesymizm integralny.

Przekonanie, że prawdziwym celem polityków, którzy dorwali się do władzy, jest
        zaszkodzenie całemu państwu i wszystkim jego obywatelom. Polakowi z krwi i
        kości nie wypada być zadowolonym ze swego państwa, z wolności, demokracji,
        swobód obywatelskich i relatywnego -w porównaniu z czasami minionymi -
        dobrobytu.

Polak rzetelny, historycznie umotywowany, wypchany watą gazetową i telewizyjną
        po dziurki w nosie, nie może nawet udzielić nowemu rządowi dwutygodniowego
        kredytu umiarkowanego zaufania. Polak musi oponować generalnie i od razu.

Można odnieść wrażenie, że największym nieszczęściem, jakie mogłoby spotkać
        Polskę, byłoby, gdyby premierowi Marcinkiewiczowi cokolwiek się powiodło. My,
        Polacy, czulibyśmy się wtedy parszywie, oszukani i znieważeni.

Nie twierdzę, że wszystko jest jak najlepiej, ale nie nadchodzi też chyba
        polski Armagedon.

Maciej Rybiński"

- oczywiście warto tez poczytac inne felietony i chyba dobrze byłoby dac
        rządowi nawet 100 dni a nie jak pisze Maciej Rybiński 2 tygodnie ...ta
        wsiekłośc mediów ..dlaczego???
        Pozdrawiam
        J
        • czuk1 Re: Rybiński i Ziemkiewicz 15.11.05, 14:39
          Fałszywość, sarkatyzm, stronniczość red. Rybińskiego nie zna granic, a
          rzetelności dziennikarskiej przez długie lata swojej pracy sie nie nauczył.
          Nie dopuszcza w swoich felietonach zdania innego niż wlasne. Wydaje wyroki
          (opinie) jedynie słuszne. Są to felietony satyryczne, przejaskrawiające każdy
          poruszany temat.
          Dla mnie nie może on być autorytetem.
          Wściekłości mediow nie widzę. To jest pieskie prawo dziennikarzy - krytykować,
          pokazywać nienormalności, błędy, wypaczenia,,....władz, politykow, każdego z
          nas.Tak jest od 1990 r. odkad mamy wolną prasę. Zawsze władza była
          prześwietlana,zawsze krytykowano, wyszukiwano (jako pierwsi dziennikarze )
          różne afery.
          Dlaczego by teraz mialo być inaczej. W naszym - obywateli -interesie jest aby
          w naszym imieniu dziennikarze patrzyli na ręce wladzy. Też sama wladza powinna
          byc zainteresowana (a szczególnie kiedy ma słabą opozycję) by nie wpaść w
          samozachwyt, by od mediów dowiadywać sie o swoich blędach , wypaczeniach,
          nastrojach,,.... Lepiej aby to było odpowiednio wcześnie.
          Apelowanie red. Rybińskiego o dwutygodniowy? (dlaczego taki) okres zaufania -
          jest nie na miejscu.
          Gdyby prasa milczała nie wiedział bym nic o sylwetce profesjonalnej p.
          Minister , p. profesor ekonomii(?) a także o poleceniach dawanych prokraturze
          przez min. Ziobro ,w takim właśnie stylu jak było za SLD , w stylu
          zwalczanym przez Komisję Sledzczą.

Czasy , kiedy tzw. władzy wszystko było wolno - bezpowrotnie (mam nadzieje)
          minęły. Ja osobiście oczekuje - bezskutecznie - na rzetelnych polityków.

Wotum zaufania rządzący mają - głosami wyborców i w Sejmie.
          Teraz jest czas czynów, a na to jakie one będą ani nie media (i my obywatele)
          wpływu nie mamy. Oczekiwanie na porządne rządzenie Polską jest od pierwszego
          dnia rzadów PiS i od tegoz dnia powinno byc monitorowane.
          A żeby stracić zaufanie - ho,ho - to musiało by ułynąc wiele miesiecy i
          musiało by byc popelnione wiele błędów, błędów podstawowych.
          Mysle, że rząd twardych , mądrych polityków nie potrzebuje okresu ochronnego
          (jak niemowlaki w inkubatorze). Taki jest mój pogląd.

Głosy politykow i lektoratu PiS o prześladowaniu PiS przez media odbieram
          podejrzliwie i odwrotnie - jako sygnał, że media (za co trzeba im dziekować)
          są jedynym wiarygodnym kanałem informacji o poczynaniach rządu na starcie. I
          drugi sygnał ,że trudno będzie (jak widać PiS-owi) zrealizować uczciwie hasła -
          Polska praworządna i solidarna oraz o rozwijającej sie gospodarce, jeśli
          bedzie mu (rzekomo) przeszkadzać normalnie funkcjonujaca , prawicowa i lewicowa
          TV czy prasa.

Dziennikarze - tak trzymać.

m
    • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 15.11.05, 15:11
      "Strzeż się jednak dumy niepotrzebnej
      oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz
      powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych
      strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne
      ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy
      światło na murze splendor nieba
      one nie potrzebują twego ciepłego oddechu..."
      Z.Herbert

Moi Drodzy, proszę Pana o wszelkie powodzenie dla Was i życzę wszystkiego
      dobrego , dużo zdrowia, szczęscia i pomyslności w naszym pięknym kraju
      tymczasem muszę lecieć

Pozdrawiam serdecznie
      j
      • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 15.11.05, 20:01
        Jesteś super w łagodzeniu dyskusji forumowych.
        Leć....... i ...... wracaj.

m
      • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 18.11.05, 23:15
        cytat pasuje do dyskusji, polityków i tych ... wielkich historycznych wydarzeń.
        Mam na mysli matamorfozę Pana wicemarszałka A.Leppera.
        Mówi sam o tym w wywiadzie
        :gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,3020809.html?as=2&ias=4
        • konradts Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 19.11.05, 19:59
          etam przesada z to przemiana ja nie niego nie glosuje,ale tylko pisac czy
          mowic ciagle ze on przestepca ! a coz on zrobil ? wysypal zboze importowane na
          tory czy bronil innych poszkodowanych biednych ludzi a bylo takie pismo forum
          psychologiczne i tampisali nie raz ze Leeper i przedsiebiorcow chial wspomagac
          odpowiednim programem a ze telewizja tak go przedstawia to jest co innego i
          wcale to nie konecznie jest prawda ja wiem jak jest sytuacja na wsi bo ja
          czesto na niej jestem i jest tragedia! ico te rzady robili przez 16 lat!
          • andrzej.sawa Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 19.11.05, 20:51
            Nie jestem od rydzyka,ale Was pytam czy wolno niszczyć dar Boży?Czym jest
            plon,zboże?
      • januszx Zbigniew Herbert 17.08.06, 13:04
        januszx napisał:

> "Strzeż się jednak dumy niepotrzebnej
        > oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz
        > powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych
        > strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne
        > ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy
        > światło na murze splendor nieba
        > one nie potrzebują twego ciepłego oddechu..."
        > Z.Herbert

Dziś trzeba mówić o naszym wielkim poecie, zatem poniżej inny wiersz Herbarta ,
        ten najbardziej znany.

Ludzie z poprzedniej epoki, mający powiązania z ubecją nie mogą pogodzić się z
        utratą władzy! , grunt pali sie pod nogami!! , obecnie nie przebieraja
        wśrodkach , nie oszczędzają nawet największych autorytetów!!!,
        Strach jak widać jest wielki!, chcą r o z m y ć
        odpowiedzialność "u w i k ł a n y c h" , , "szprzedawczyków"
        i "zdrajców", "tchórzy" , próbują "u b a b r a ć" wszzystkich tak żebyśmy nie
        dostrzegli ,że byli , (Są ) też Sprawiedliwi
        - ale nie dziwmy się to są ludzie wyzuci z wszelkich uczuć, pozbawieni
        skrupółów.

Został zaatakowany niewątpliwie największy z naszych poetów , największy z
        naszych wspólczesnych "wieszczów". To rzeczywiście jest autorytet , człowiek ,
        który pozostawił dla nas wzory postępowania , wskazał wartrości jakimi
        powinniśmy się kierować, aby dojść do źróła prawdy i sprawiedliwości .
        słuchałem wywiadu z żoną Poety, czytałem komentarze profesorów IPN ,ten atak to
        ewidentnie bezczelna prowokacja
        Tak piękne, utwory mógł stworzyc tylko człowiek o czystym sercu.

Droga , którą idziemy jest trudna , ale wierzę ,że cel zostanie osiągnięty.

" Przesłanie Pana Cogito"

Idź dokąd poszli tamci do ciemnego kresu
        po złote runo nicości twoją ostatnią nagrodę
        idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
        wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
        masz mało czasu trzeba dać świadectwo
        bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
        w ostatecznym rozrachunku jedynie to się liczy

a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
        ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
        dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
        pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę
        a kornik napisze twój uładzony życiorys

i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
        przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie

strzeż się jednak dumy niepotrzebnej

one nie potrzebują twego ciepłego oddechu
        są po to aby mówić: nikt cię nie pocieszy

czuwaj - kiedy światło na górach daje znak - wstań i idź
        dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę

powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy
        bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz
        powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem
        jak ci co szli przez pustynię i ginęli w piasku

a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką
        chłostą śmiechem zabójstwem na śmietniku

idź bo tylko tak będziesz przyjęty do grona zimnych czaszek
        do grona twoich przodków: Gilgamesza Hektora Rolanda
        obrońców królestwa bez kresu i miasta popiołów

Bądź wierny Idź

• wars.a Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 20.11.05, 08:21
      Janusz odbierz poczte.
      • ubott.1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 20.11.05, 09:28
        Jak mozna mówic, że Lepper on tylko wysypał zboże, tam kogos pobił, jak kpił z
        wymiaru sprawiedliwości i nie stawiał sie na rozprawy itd. i wrzucać to do
        worka z komentarzem a cóż to za przestępstwa ? Przecież to w naszym kraju są
        karane takie postepowanie !. A jak ma nami rzadzic ktos kto sam kpi sobie z
        prawa. Wypowiedzi Leppera także o innych członkach samoobrony i bronienie ich
        przed spłatami długu, czy tez fałszerstwu pokazuje ze są w tym kraju równi i
        równiejsi. Strach pomyslec jak by doszli oni do władzy i ile takich praw dla
        siebie by stworzyli. Dla mnie człowiek u władzy powinien miec czyste rece i
        przeszłość. Władza w panstwie to nie jest np. bycie prezesem prywatnej swojej
        firmy i nabijanie sobie kasy. Tam to inna zupełnie sprawa bo to jego firma,
        pieniadze praca. A w panstwie to praca na rzecz całego narodu a nie dla
        wybranych.
        • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 20.11.05, 09:43
          i DODAM. Nagonki na Leppera w mediach nie było. Zawsze jest opisywany. Teraz
          też kiedy odbywał (do wczoraj) pozytywną przemianę osobowości.
          Nikt się natomiast nie spodziewał (myslę ze również jego zwolennicy), że w ciągu
          kilu godzin stanie się liberałem.
          Do tego ogłosił sięliberałem socjalistą (dwa skrajne poglądy na gospodarkę w
          jednym człowieku) . Chyba chce wejść do Księgi Guinessa.

m
          • konradts Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 21.11.05, 18:02
            albo jak ostanio w zetce zrobila sobie Olejnik nagonke na leepera , jak sie
            wysmiewali z niego i tylko jeden Pawlak zachowal sie na poziomie , mimoze to
            przecie jest jego konkurent na wsi i powiedzial ze to nieladnie tak wysmmiewac
            sie znieobecnych ale przececiez Leeper praw nie ma to mozna sie z niego smiac
            ile tylko wlezie a i Olejnikowa zauwazyla ze Pawlak to nie ma poczucia humoru
            bo sie nie smieje zenada toto byla ale przeciez to normalka. Jak byscie
            pojechali na wies to bsycie zobaczyli co tam jest i jaka bieda jezeli nawet sie
            ktos dorobil to albo handlowal na czarno albo tez na czarno za granica i co 16
            lat mamy demokracje !?hehe
    • szczur1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 22.11.05, 08:11
      po dluzszej przerwie czytam ten watek i nie wiem czy mam sie smiac czy plakac a
      moze inaczej proponuje by z dyskutantow forumowiczow stworzyc partie popaprania
      opetania w skrocie p o nastepnie partia ta zdobędzie w powszechnych wyborach
      poparcie spoleczne chocby tylko oszolomow i wiejskich burakow tym samym
      odbierze lepperowi elektorat tym samym p o wygra wybory wtedy juz calkiem
      blisko by powolac nowy rzad absurdu ubotta proponuje na ministra
      sprawiedliwości i marzen czuka1 na szefa partii a co za tym idzie na premiera
      rzadu odpowiedzialnego za ministerstwo niedorzecznosci andzi w tym rzadzie
      absurdu proponuje fotel ministra kultury purpury zarzadca obejmie ministerstwo
      poplatania z pomieszaniem tytusowi premier zapewne zaproponuje teke
      ministerstwa madrosci i rozsadku konradts to jedyny pretedent do fotela
      ministerstwa rolnictwa i weterynarii niestety tomalab nie moze wejsc do tego
      towarzystwa bo tym razem znalazl się w opozycji tak oto powstanie jedynie
      sluszna opcja rzadzaca ktora jako majaca monopol stworzy nowa kraine
      szczesliwosci zycze wam duzo zdrowia
      • szczur1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 22.11.05, 08:12
        przypomne juz zupelnie powaznie ze wg ostatniego badania obopu pis uzyskal 435
        poparcia
        • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 22.11.05, 11:00
          Fajnie nas Szczurze zaszufladkowałeś. A czy możemy byc sobą i nadal pisać o
          polityce, politykach - mimo absurdalnych (jak twierdzisz ) wypowiedzi ???

A wynik badania OBOS-u ? Jaki ma jak skomentujesz???
          m
          • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 22.11.05, 13:11
            Jak ostatnio powiedział JM Rokita Platforma w przeciwieństwie do prawdy nie
            lezy po środku a leży tam gdzie leży - tam gdzie wartości konserwatywno
            liberalne są. Na co prowadzący redaktor (Skowroński):
            może gdzie lezy to mniej istotne ale czy wstanie? ;-)

co do tej prawdy i środka to mam duże wątpliwości:-)
            Jeśli platforma wróci do wartości konserwatywno-liberalnych z pewnością będzie
            mi bliższa i mimo wszystko zyczę powodzenia politykom pokroju Rokity, jednak w
            walce z panami od Schetyny i Protasiewcza szanse nie są duże:-)
            Pozdrawiam
            • ubott.1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 22.11.05, 19:53
              JA juz jako minister sprawiedliwosci i marzeń wciele rowniez Ciebie szczurze do
              tego ministerstwa. Bedziesz odpowiedzialny w tym ministerstwie za czarne
              marzenia, urojenia oraz bedzie wlaczył ze smiechem i płaczen na raz oraz z
              rozdwojeniem jaźni bo nie wiesz czy smiac sie czy płakac ?
    • januszx Polska ... Promyczek Nadzieji 13.01.06, 16:58
      Wciąz w Polsce dokonują się zmiany , stara , skompromitowana ekipa , uwikłana w
      swą haniebną przeszłość , próbuje się jeszcze bronić - czego najlepszym
      przykładem moga być wydarzenia wczorajszego dnia, np: popisy dziennikarzy czy
      polityków swiatopoglądowo lewicowcych .
      Wydaje się jednak po spotkaniach prezesa KAczyńskiego - wybitnego polityka
      polskiej polityki z liderami innych ugrupowań ,że wszystko jest w porządku i
      Rzeczypospolita zmierza wciaż we właściwym kierunku , juz niebawem proces
      oczyszczania rozpocznie się na dobre .
      Z jednej strony stara ekipa musi odejść z intratnych stanowisk , po za tym w
      tym sprzedajnym i przekupnym , uwikłanym wkoszmarne afery środowisku narasta
      strach przed zbliżającą sie dużymi krokami odpowiedzialnością .
      Dobrze jest oczekiwać, spodziewać się z dużą wiarą lepszych , piękniejszych
      czasów , w których będziemy sie posługiwać prawdą , sprawieldiwością a daj Boże
      i Miłośierdziem.
      Na tle zlaicyzowanej Europy ,gdzie króluje cywilizacja śmierci : etanazja ,
      aborcja , podważenie roli czy wręcz dyskryminacja małżeństwa , rodziny a
      hołdowanie chorym ideom... ... Polska jawi sie niczym Promyczek Nadzieji

Pozdrawiam seredcznie
      J
      • tiaraamber Re: Polska ... Promyczek Nadzieji 13.01.06, 19:15
        Bla...bla...bla.... Jaki promyczek? Czy to juz czas na wieczorna bajeczke?:-)A
        tak powaznie, czy to nie przesada z ta wizja cywilizacji smierci? Ludzie na
        zachodzie Europy tez maja uczucia i duzo dobra w sobie. Nie straszmy nikogo
        zachodnia cywilizacja, bo u nas na wsiach tez straszy.... zabobonami i
        ciemnota(Nie wszedzie oczywiscie). Co do Kaczynskich, kompletna kompromitacja,
        dziwie sie ze ciagle maja poparcie(?!), ale przy takich wyborcach jak Janusz...
        cuda sie zdarzaja:-)
        • andrzej.sawa Re: Polska ... Promyczek Nadzieji 13.01.06, 22:21
          A ja wolę żyć w ciemnogrodzie niż w.....
          • czuk1 Promyczek Nadzieji będzie jak załozymy fundamenty 14.01.06, 08:50
            Andrzeju. Obecna Polska, nawet jak zostanie nieco uporządkowana i nazwana IV
            RP,na moje życie wystarczy. Ale aby moje dzieci miały normalne życie potrzebna
            jest przebudowa Polski. Nie wiem czy tak ustawione w Konstutucji obecne ramy
            Państwa Polskiego nie są powodem utrudnień przebudowy państwa na nowoczesne. Za
            dużo jest rozproszonych i samodzielnych ogniw rządzenia państwem.
            Ponadto potrzebna jest strategia długofalowa dla Polski, potwierdzona przez
            Naród (jako wskazówka działania dla rządzących) w Referendum. Strategia
            obowiązująca dla kolejnych ekip, równie ważna jak Konstytucja.
            Nie wystarczy zbudować fundamentów.... trzeba budować dom. Nie ma wygodnego domu
            ... wyjeżdzają z niego młodzi za wolnością i chlebem. Czy ktoś o tym myśli???
            Krytykujemy cywilizacje zachodnia ktora jest wzorcem dla mlodych, cywilizacji
            lepszej nikt nie wymyslił. Choć żyjący Arabowie trzymają się mocne swojej i jest
            im z tym dobrze. My nie powinniśmy tworzyć państwa na ten wzór :
            Polak = Katolik = Polak
            bo nie bedzie to państwo wszystkich Polakow a już napewno nie wszystkich ludzi
            żyjacych w Polsce.

Wybaczcie ale zachowuję sie jak normalny (chyba) politykier.
            m
            • andrzej.sawa Re: Promyczek Nadzieji będzie jak załozymy funda 14.01.06, 13:04
              czuk,mnie etykietki nie interesują,dlatego ciemnogród mnie nie boli.Walka o
              etykietki jest grą pozorów.III od IV nie będzie się niczym istotnym różnić,a
              więc po co hasełka.Wmawiają mi niektórzy,że jestem przeciwko Lublinowi,bo mi się
              obecne województwa nie podobają i to jest właśnie przyczepianie etykietki,bo o
              treści nie lubią ludzie pamiętać.Nie dajmy się wpuszczać w pozorne zmiany.
        • januszx Prawda - Dobro - Sprawieldiwość 14.01.06, 12:49
          Zdecydowanie sie z Tobą zgadzam miła Tiaraamber,że ludzie na zachodzie tez
          maja dużo dobra w sobie , piękne, otwarte serca, uczucia - nie mam tutaj
          najmniejszych wątpliwośći sam znamwiel takich wspaniałych ludzi imam wśród nich
          przyjaciół.
          Niestety systemy rządowe tych państw często (nie zawsze)
          wporadzają chore ustawodawstwo szczególnie w kwestiach o których pisałem w
          poście "Polska - Promyczek Nadzieji" ,miejsmy nadzieje ,że ten trend ulegnie
          zmianie . Jeśli chodzi o PIS , na szczęscie jest więcej sił politycznych ,
          które prezentuja propolskie , patriotyczne programy , ba jestem skłonny
          stwierdzić ,że takich rozsądnych , mądrych ludzie znajdujemy we wszystkich
          partiach no może z wykluczeniem jednej zbudowanej na podwalinach pewnej
          zbrodniczej siły(choć i tu pewnie znależli sie ludzie wprowadzeni w błąd przez
          swoich przywódców - jakże często potrafiących ładnie i na okrągło mówić) .
          Bardzo cieszy się ,że obecnie rządzący kierują się pięknymi i szczytnymi
          wartościami kultury
          c h r z e ś j a ń s k i ej , takimi jak p r a w d a, d o b r o ,
          s p r a w i e d l i w o ś ć , czy ...... wiara, nadzieja, miłość ,
          które jak z pewnością wszyscy się zgadzamy są dobre dla W s z y s t k i c h !
          obywateli Najjaśniejszej Rzeczypospolitej i jedynie na takich podstawach można
          zbudawać zdrowe , kwitnące państwo ...
          pozdrawiam serdecznie

J
    • januszx Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wydarzeń 14.02.06, 17:39

Suplement:
      13 lutego 2005 - pieczęć pod podpisami!!

Idźmy odważnie w piękną przyszłość!
      • koziorozka Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 15.02.06, 00:46
        Wiara, nadzieja i miłość to nie są pojęcia z zakresu państwa, prawa, organizacji
        życia społecznego. Nie mieszajmy etyki z prawodawstwem.
        Już wolę wolność, równość, braterstwo.
        • andrzej.sawa Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 15.02.06, 17:23
          Widzisz jest podstawowy problem nierozwiązywalny,jeżeli nie dołączy się
          etyki.Prawnie nie da rady wszystkiego uregulować.Prawo stwarza pewne ramy,które
          wypełnia duch prawa,bo literą prawa nie da rady wszystkiego opisać.
          • januszx Suplement 2 16.02.06, 16:51
            2 lutego - podpisy
            13 lutego - pieczęć
            a to ważne dni ...jak poszukacie ich symboliki(...)

W związku z powyższym koalicja parlamentalna jest bardzo trwała i jak widać
            mozliwa do rozwiązania j e d y n i e za zgodą wszystkich t r z e c h stron
            paktu, a zatem Moi Drodzy teraz nastapią w szybkim tempie niezbedne zmiany ,
            które p r z e b u d u j ą Polskę !
            Pozdrawiam
            J
            • andrzej.sawa Re: Suplement 2 16.02.06, 18:15
              Januszku jesteś inteligentnym człowiekiem,ale koalicja z niewątpliwym
              przestępca,jakim jest leper to nie to na co nasz kraj zasługuje i dlatego mam
              nadzieję,że taką koalicję szybko szlag trafi.
              Oczywiście wiele zmian w Polsce potrzeba,ale do tego potrzeba ludzi honoru,ale
              to nie ta koalicja/nie chodzi mi teraz o PO/
    • tiaraamber Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 16.02.06, 17:08
      A ja mam szczera nadzieje ze ta niby koalicja sie wreszcie rozpadnie.
    • januszx Przebudowa 18.02.06, 09:00
      Stara
      > skomromitowana ekipa odchodzi (nareszcie!) , jej miejsce zajmują ludzie ,
      > którzy posługuja się hasłami:
      > patriotyzmu , zdrowych chrześcijańskich zasad, dbania o interesy
      > Rzeczypospolitej i jej obywateli, naprawy państwa i gospodarki .
      > Są wszelkie podstawy żeby zaufać rządowi premiera K. Marcinkiewicza i
      > prezydentowi L. Kaczyńskiemu !, przy pomocy bożej Opatrzności oraz naszym
      > współdziałaniu musi się udać!

Ja widać jednak "stara ekipa" wcale tak szybko nie ustapiła , a wciąż się
      broniła i broni , każdy zapewne z nas słyszał lub spotkał sie z
      przedstawicielami tego zasiedziałego niestety często przestępczego aparatu ,
      mi szczególnie znane jest przesiąkniete korupcją i układami srodowisko
      prawnicze a tu: sedziwie , adwokaci , notariusze ...,którzy mając swoje
      korporacje bronili własnych interesów, sprzyjających układów . Udało mi sie
      tez poznac w pewnym zakresie jak celem środowiska "korporacyjnych zawodów
      prawniczych" ( że tak to ujmę:-) jest niekoniecznie wykrycie prawdy
      materialnej , skazanie przestępców a ... dbanie o swój własny interes! i jak
      największe dochody chocby i kosztem innych a gdzie państwo prawa? ??? - znamy
      przecież Moi Mili wiele spraw sądowych (choćby ta katowickiego sądu
      sprowadzająca się do "nieusuwania śniegu z dachu"! tej znanej hali). Na
      szczęście to udało sie już w pewnym stopniu przełamać przez Prawo i
      Sprawiedliwość w poprzednim parlamencie! to był majstersztyk przy braku
      większości - gdy przeforsowana została ustawa o uwolnienieu zawodów
      prawniczych !, dzięki temu młodzi prawnicy bedą mogli (już często mogą - sam
      takich znam:-)))działać , znam wiele osób , świetnie wykształconych , znających
      doskonale prawo , niestety ograniczanych przez starych zasiedziałych "Panów
      mecensasów .
      Niestety podobna sytuacja często wystepuje np. wśród architektów , lekarzy... .

Na szczęscxie przyszedł tego kres, jak widzimy Moi Drodzy teraz są juz wszelkie
      podstawy żeby zmienić te dławiącą polską gospodarke , duszącą wiele inicjatyw -
      patologiczną sytuację .
      Jakże cieszy podejsćei tego rządu tak różniące się od dotychczasowych !- żeby
      daleko nie szukac przypomnijmy sobie choćby rządy L. Millera i liczbe afer ,
      układów - Rywina , Orlenu , paliwowa......przerażąjące !-a teraz rząd który dba
      o ludzi , o wyrównanie szans wiadomo pewnie i tu trafią się jednostki z ł e
      egosityczne ,ale wizję maja piekną a co ważniejsze wprowadzają ją w zycie -
      poczytajcie wątek np o "Rząd K. Marcinkiewicza pracuje:-) "

Teraz gdy mamy w sejmie stabilną, pewna większość! , naprawa będzie
      przeprowadza bardzo szybko i miejmy nadzieje nasza sytuacja ulegnie zmianie ,
      miałem kontakty , mnóstwo kontatków z wieloma luźmi i w Zamościu i pod
      Zamościem !, i co sie okazuje? , bardzo, bardzo! duża część ludzi albo pracuje
      za granicą w Niemczech , Holandii, Belgii, Włoszech,Szwecji, Austrii...,
      Hiszpanii, ostatnio szczególnie w Anglii, Irlandii, Szkocji , duża też część
      ludzi handluje ze wschodem , paliwem , wódką ,. także pracuje w Polsce na
      czarno i w znacznej mierze własnie dzięki temu poprawił sie ich sytuacja
      materialna...
      Miejmy nadzieje Moi Drodzy ,że także u nas w naszym pieknym kraju , w
      przecudnej zamojskiej czy roztoczańskiej Krainie odnajdziemy miejsce do pracy ,
      mieszkania , odpoczynku ( choć jakże miłe są wyjazdy tylko na urlop ...ale
      tylko wakacje:-) )
      Kończę i serdecznie pozdrawiam
      • moherowy_beret1 Re: Przebudowa 18.02.06, 12:29
        Ja zadnej przebudowy nie widze, dla mnie PiS jest duzo gorsze od SLD bo tak samo
        zawlaszcza kraj ale dodatkowo podpiera sie autorytetem kosciola i uprawia
        totalna propagande sukcesu. I nie wierze ze bedzie lepiej, banda nawiedzonych,
        zakompleksionych nieudacznikow, weszacych afery, straszacych ludzi. Sto dni
        rzadu chca swietowac chyba 100 dni, Giertych bardzo dobrze rozpisal wczoraj
        plan dnia premiera. Od rana a to radio zet, a to tvn24, a to 3-ka, a to znowu
        tvn24, spotkania, brifingi, konferencje, samouwielbienie, duzo plytkich slow i
        malo efektow. Ale rankingu juz pokazuja spadek poparcia. Mam nadzieje ze
        niedlugo skonczy sie ten zalosny spektakl.
        • czuk1 Re: Przebudowa 18.02.06, 15:30
          Jest to prawda ale (proponuję) wytrwajmy jeszcze kilka miesięcy.... trzymajmy za
          slowo Jarosława Kaczyńskiego. W tym celu wsatwilem na forum Zamość całe jego
          wczorajsze przemowienie w Sejmie , rozsądne i budujace.
          m
        • czuk1 Przebudowa ???? Raczej - "wraca nowe". 17.10.06, 19:09

Nawiazuję do tego co
          moherowy_beret1 napisał:

> Ja zadnej przebudowy nie widze, dla mnie PiS jest duzo gorsze od SLD bo tak sam
          > o
          > zawlaszcza kraj ale dodatkowo podpiera sie autorytetem kosciola i uprawia
          > totalna propagande sukcesu. I nie wierze ze bedzie lepiej, banda nawiedzonych,
          > zakompleksionych nieudacznikow, weszacych afery, straszacych ludzi. Sto dni
          > rzadu chca swietowac chyba 100 dni, Giertych bardzo dobrze rozpisal wczoraj
          > plan dnia premiera. Od rana a to radio zet, a to tvn24, a to 3-ka, a to znowu
          > tvn24, spotkania, brifingi, konferencje, samouwielbienie, duzo plytkich slow i
          > malo efektow. Ale rankingu juz pokazuja spadek poparcia. Mam nadzieje ze
          > niedlugo skonczy sie ten zalosny spektakl.

Tak miałem jednodniowy spektakl w TVP3. Załamałem sie trochę. Otwarty jest i
          eskalowany jest front walki PiS z opozycją, wyszukano wrogów wewnetrzych w
          osobach namierzonych polityków i na nich szuka sie haka. Choć sprawy scigane to
          michałki w porównaniu do problemów społ-gosp. nie rozwiązywanych, zaniechanych.
          Bo ku dobremu nie idzie. Nie dopuszcza się zdań opozycji, sprowadza się ją do
          parteru, zastrasza działaniami ABW, Prokuratury,...Karawana zapędziła się w
          manowce. Nie liczą się opinie fachowców o, gospodarcze. Podpowiedzi by teraz
          ożywiać gospodarkę, wiązać sie monetarnie wcześniej z UE (wide art:
          www.bankier.pl/wiadomosc/Zastepca-prezesa-NBP-Euro-w-Polsce-przyspieszy-wzrost-gospodarczy-na-wiele-lat-1496559.html
          by nie konsumować PKB, nie zadłużać państwa u społeczeństwa,aby skoncentrowac
          na uproszczeniu procedur starań o środki unijne, by dyskutować wcześniej w
          instytucjach demokratycznych sprawy istotne dla Polaków (wysyłanie wojska do
          Afganistanu..). Szkoda czasu na wymienianie.
          Naprawdę opozycja w wystapieniach sejmowych miała rację.
    • czuk1 Wydarzenia były... teraz oczekiwanie na zmiany. 01.03.06, 10:19
      Oczekiwanie. Tylko na mądre, przemyślane, ekonomiczne i perspektywiczne zmiany.
      Rząd...."Odpowiedzialny rząd powinien obniżyć koszty funkcjonowania państwa
      oraz zrezygnować z dalszego rozdawnictwa pieniędzy" W.Orłowski. 1.03."Rz-plita"
      - to wołanie ekonomisty.

Utożsamiam się tym poglądem -mariusz
      • czuk1 Re: Wydarzenia były... teraz oczekiwanie na zmian 02.03.06, 09:43

• andrzej.sawa Re: Wydarzenia były... teraz oczekiwanie na zmian 02.03.06, 20:13
          Komisja Europejska lubi straszyć,ale deficyt budżetowy to nie jest problem na
          miarę obecnej koalicji.
          • januszx SB w Zamościu 03.03.06, 09:12
            Jeśli chodzi o zamojskie strukrury Solidarności roku 1980-81 ale także poźniej!
            nawet do ostatnich czasów
            to mam informację z bardzo mi bliskiego rodzinnego źródła - Uczestnika strajków
            NSZZ Solodarność Rolnikówi wygladało to bardzo, bardzo źle.

Gdy w Zamościu powstawała "Solidarność" od razu , od samego poczatku wzięła się
            za ten wspaniały wolnościowy zwiazek Służba Bezpieczeństwa i atakowała ,
            szpiegowała , planowała wszelkie mozliwe akcje przeciw temu ruchowi ,który jak
            doskonale wiemy miał na celu uwolnienie nas spod jażma komunizmu
            i "opiekuńczej" roli Związku Sowieckiego .
            SB wstawiało swoich ludzi bezpośrednio w struktury tworzącego się Niezależnego
            (niby ,niestety...ach!) Samorządnego Związku Zawodowego , w rzeczywistości
            obstwaianego w znacznej mierze przez tajniaków , często mogło być nawet tak ,że
            SB mogłą kontrolować podejmowane decyzje!, miała dostęp do akt , dokumentów !!!
            tworzącej się opozycji, SB nie pozwalała rozwinąć skrzydeł Solidarności w
            Zamościu , potem w stanie wojennym prześladowania nasiliły się , wykorzystywane
            były informację wcześniej zdobyte przez tajnych współpracowników w naszym
            regione sytuacja była podobna SB wszędzie miało swoich ludzi

Na koniec jeszcze jedno wielkie zło! po wolnościowych zmianach roku 89' wielu
            ludzi SB dalej p o z o s t a ł o na słuzbie!!! "po weryfikacji"
            przeprowadzonej przez rząd czy tez ministrów T. Mazowieckiego
            ...to przerażające
            jak można było do tego dopuścić ?? !
            ach w jakim my żyliśmy kraju jak dobrze ,że przed nami rozpala się w końcu
            światełko nadzieji długo trzeba było czekać...

• czuk1 Re: SB w Zamościu 03.03.06, 09:29
              Tak było. Zgadza się.
              m
              • lukarim1 Re: SB w Zamościu 03.03.06, 12:04
                Czuk1 napisał:

>Nic głupszego nie możecie wymyślić. Zło wszelkie (obecne) zrzucacie na sbeków,
                >na postkomunistów. Kto Wam tyle głupot naopowiadał!!!!!
                >Patrzcie na Zamość. Gdzie są ci esbecy i postkomuniści?

?!!!

A mi się zdaję ,że trudno coś głupszego wymyśleć
                od CIebie Czuku wczoraj atakujesz ,

gdzie Ci esbecy !? czy tam byliesbecy jak ich tam zwał
                (i nie pisze tu o tych co tylko byli
                w PZPR a nic złego nie zrobili
                bo i tacy sie o dziwo zdarzali:)))
                i wypisujesz o głupotach !!
                A to patrze w nocy wszystko Ci sie poprzestawiało

niech Ci będzie tylko trzeba szczerości
                • czuk1 Re: SB w Zamościu 03.03.06, 15:34
                  Nic mi sie nie poprzestawiało. Odnosiłem się wowczas do zarzutów Waszych
                  jakoby ..." zło wszelkie OBECNE" spowodowane było przez ówczesnych i do dziś
                  rzadzących krajem sbeków. I ztym nie zgodzilem sie. Wyrażajac pogląd, że po
                  kilkunastu latach funkcjonowania Nowej Polski nie dostrzegam a Zamosciu i w
                  Polsce rzadow esbekow, choc by dlatego że teraz mieli by po 50-60 lat , a
                  patrzcie na zdjęcia obecnych rządzxących samorzadami czy przedsiebiorstwami sa
                  to ludzie mlodzi 30-45 letni.

W nocy odnoszę się do tresci innego postu ,wypowiedzi Janusza o działalności
                  sb na Zamojszczyżnie. Pisal prawde i sprawy oczywiste , wsparłem go w tym
                  merytorycznie.

I tylko tyle.

Wyolbrzymianie obecnej roli sbkow w hamowaniu rozwoju Nowej Polski nie mogę
                  przyjąc jako prawdy objawionej, bo prawda nie jest.
                  Takie wypowiedzi odbieram cytujac przysłowie : złej baletnicy przeszkadza rabek
                  od spódnicy.
                  -----------------------------------------------------------------------
                  A na marginesie. Przegladam cały wątek i mojej wypowiedzi przez Ciebie
                  cytowanej juz nie widze? Czyżby ktoś wykasował???

Pozdrawiam mariusz czuk
                  • czuk1 co mi sie wydaje... 03.03.06, 15:47
                    ... że krasnoludki wycinaja moje niechciane posty. Trwa dyskusja o nich, śą
                    cytowane wycinkowo, a w tresci forum juz ich nie ma????
                    Może mam jakies starcze otępienie??
                  • januszx Uniżony Szacunek dla Sprawiedliwych ! 03.03.06, 19:07
                    czuk1 napisał:

> Nic mi sie nie poprzestawiało. Odnosiłem się wowczas do zarzutów Waszych
                    > jakoby ..." zło wszelkie OBECNE" spowodowane było przez ówczesnych i do
                    dziś
                    > rzadzących krajem sbeków.

Tu w obronie lukrima ( bo widzę że się nie wypowiada) - nie zauważyłem żeby
                    pisał ,że "zło wszelkie "jest spowodowane przez Ubeków!
                    ...chyba ,że Ty gdzieś taki wpis dostrzegasz to go zacytuj...

Ja natomiast pisałem w swoim poscie o tym co robili Sbecy z dzialaczmi
                    Solidarności i co się stało po 89" i jak mi się wydaje powtierdziłeś ,że tak
                    jest...??
                    NIKT NIE POWIEDZIAŁ że to jest całe zło , więc tak tego nie przedstawiaj!
                    bo to nie ładnie MAriuszu

A żle się dzieje! - najgorsze jest to ,że w ważnych zamojskich , czy
                    okolicznych przedsiębirstwach , instytucjach, DO DZIŚ SIEDZĄ , pracują !
                    ludzie ,którzy donosili na innych , pracowali przeciwko sprawiedliwym np
                    Członkom SOLIDARNOŚCI .
                    Ja nie zamierzam tu bronić tych SBeków a stanąć w obronie pokrzywdzonych ludzi
                    a jak ktoś chce niech sobie milczy lub napsze co uważa...

> I ztym nie zgodzilem sie. Wyrażajac pogląd, że po
                    > kilkunastu latach funkcjonowania Nowej Polski nie dostrzegam a Zamosciu i w
                    > Polsce rzadow esbekow,

słucham????

Ty nie dostrzegasz ??! kto pisał? "o rządach esbeków"???... była mowa o
                    obsadzaniu stanowisk ! a to jest różnica to gdzie Ty Mariszu żyjesz jak Ty nie
                    widzisz i nie wiesz o roli tajnych agentów, ???

> choc by dlatego że teraz mieli by po 50-60 lat , a
                    > patrzcie na zdjęcia obecnych rządzxących samorzadami czy przedsiebiorstwami
                    sa
                    > to ludzie mlodzi 30-45 letni.

Cy ktoś pisałe ,że są w każdym przedsiębiorstwie , instytucji itp???!

tu , na forum było powedziane ,że Ludzie tajnych służb , którzy sprzedawali i
                    zdradzali Innych wciąz zajmują ważne funkcie o ile mnie pamięć nie myli np w
                    tomaszowskiej Komendzie Policji
                    ja mam informacje z pierwszej ręki o innych miejscach ale nie będę o
                    tym pisał
                    nie wątpię Szanowny Mariszu ,że Ty również znasz miejsca pracy takich ludzi ale
                    może rzeczywiście o takich sprawch na forum niepisac sa do tego inne miejsca...

>
                    > W nocy odnoszę się do tresci innego postu ,wypowiedzi Janusza o
                    działalności
                    > sb na Zamojszczyżnie. Pisal prawde i sprawy oczywiste , wsparłem go w tym
                    > merytorycznie.

Więc przyznajesz że zsoatli przez ludzi Premiera Mazowieckiego wcieleni do
                    dalszej służby i wciąż "działają" ????

>
                    > I tylko tyle.
                    >
                    > Wyolbrzymianie obecnej roli sbkow w hamowaniu rozwoju Nowej Polski nie mogę
                    > przyjąc jako prawdy objawionej, bo prawda nie jest.
                    > Takie wypowiedzi odbieram cytujac przysłowie : złej baletnicy przeszkadza
                    rabek

Są inne także ważne sprawy realizowane aktualnie i jeśli masz watpliwości
                    spójrz i p r z e c z y t a j np d o kł a d n i e wątek
                    o rządzie premiera Marcinkiewicza a tam jest trochę informacji o p r a c y
                    p o s z c z e g ó l n y c h r e s o r t ó w ...

>
                    > od spódnicy.
                    > -----------------------------------------------------------------------
                    > A na marginesie. Przegladam cały wątek i mojej wypowiedzi przez Ciebie
                    > cytowanej juz nie widze? Czyżby ktoś wykasował???

Mariuszu oświadczam ,że nic Ci NIE KASOWAŁEM , poszukaj może w innym wątku
                    >
                    > Pozdrawiam mariusz czuk

I na koniec nie chodzi o jakąs zemstę!
                    chodzi o oczyszczenie atmosfery o przyznanie się tych ludzi-działających na
                    szkodę Innych i na szkodę dobrej sprawy - do winy
                    chodzi o janse postwaienie sprawy KTO był winny ?! a kto działał w imię dobrej
                    sprawy
                    to NALEŻY SIĘ wielu Sprawiedliwym...
                    poza tym w wolnej przestrzeni gdy będą działać uczicwi ludzie inaczej będzie
                    wyglądać rzeczywistość pomnózsobie sytuacje naszego zamojskiego powiatu przez
                    wszystkie powiaty naszej drogiej Ojczyznę a może sobie uzmysłowisz skalę
                    problemu...

Pozdrawiam
                    Janusz

• czuk1 Re: Uniżony Szacunek dla Sprawiedliwych ! 04.03.06, 06:58
                      Oczywiscie ,że odpowiem.
                      Teraz tylko przepraszam. Jesli nie usuwałeś moich 2 nocnych postow, to znaczy
                      jedynie, że nie dopilnowalem aby zostały wyslane (przechodzac szybko do następnego
                      wątku).
                      mariusz
                    • czuk1 Re: Uniżony Szacunek dla Sprawiedliwych ! 06.03.06, 22:36
                      Spóźnione i króciutkie odpowiedzi na post do mnie skierowany.

> czuk1 napisał:
                      >
                      > > Nic mi sie nie poprzestawiało. Odnosiłem się wowczas do zarzutów Waszych
                      >
                      > > jakoby ..." zło wszelkie OBECNE" spowodowane było przez ówczesnych i do
                      >
                      > dziś > > rzadzących krajem sbeków.
                      >
                      > Tu w obronie lukrima ( bo widzę że się nie wypowiada) - nie zauważyłem żeby
                      > pisał ,że "zło wszelkie "jest spowodowane przez Ubeków!
                      > ...chyba ,że Ty gdzieś taki wpis dostrzegasz to go
                      zacytuj...-----------------------------------------------------------

nie ma po co cytować, bo jak pisze w czasie teraźniejszym co oznacza - wg mnie -
                      że wypowiedź dotyczy dnia dzisiejszego
                      ------------------------------------------------------------------------

> Ja natomiast pisałem w swoim poscie o tym co robili Sbecy z dzialaczmi
                      > Solidarności i co się stało po 89" i jak mi się wydaje powtierdziłeś ,że tak
                      > jest...??

Potwierdziłem jednym słowem. W utraconym (jakos) poście rozwinąłem szerokie
                      uzasadnienie, dodałem pogląd, że skala prześladowań, wiezienia i internowania na
                      Zamojszczyźnie była większ nic\ż w aglomeracjach . Wnioskowałem ,że powinno sie
                      kierować sprawy karne o ukaranie żyjacych jeszcze sbeków i innych prześladowców
                      opozycji wolnościowej.

-----------------------------------------------------------------------------
                      -----------------------------------------------------------------------------
                      > NIKT NIE POWIEDZIAŁ że to jest całe zło , więc tak tego nie przedstawiaj!
                      > bo to nie ładnie MAriuszu
                      >
                      Jak to ? Jesli jest tyle zla wokół a międlimy temat sbeków - to jak mam
                      inaczej to odbierać?? Sam zaraz niżej wpadasz w ten ton.
                      ------------------------------------------------------------------------------

> A żle się dzieje! - najgorsze jest to ,że w ważnych zamojskich , czy
                      > okolicznych przedsiębirstwach , instytucjach, DO DZIŚ SIEDZĄ , pracują !
                      > ludzie ,którzy donosili na innych , pracowali przeciwko sprawiedliwym np
                      > Członkom SOLIDARNOŚCI .
                      > Ja nie zamierzam tu bronić tych SBeków a stanąć w obronie pokrzywdzonych ludzi
                      > a jak ktoś chce niech sobie milczy lub napsze co uważa...
                      >
                      > Takie narzekanie, miedlenie tematu bez wniosków, bez działań, bez doniesień na
                      tych którzy przesladowali opozycje, bez świadczenia przed sądem w sprawch
                      karnych - nie ma absolutnie sensu. Nie byłem czł. Solidarności,była moja żona
                      aktywnym czł. "S" ale nie znam osobiście osób na nią donoszacych i co mam
                      zrobic. Gdybym znał, napewno bym nie milczal.
                      --------------------------------------------------------------------------------

> > I ztym nie zgodzilem sie. Wyrażajac pogląd, że po> > kilkunastu latach
                      funkcjonowania Nowej Polski nie dostrzegam a Zamosciu i
                      > w
                      > > Polsce rzadow esbekow,
                      >
                      > słucham????
                      >
                      > Ty nie dostrzegasz ??! kto pisał? "o rządach esbeków"???... była mowa o
                      > obsadzaniu stanowisk ! a to jest różnica to gdzie Ty Mariszu żyjesz jak Ty nie
                      >
                      > widzisz i nie wiesz o roli tajnych agentów, ???
                      >

POwtarzam , nie widzę. A Ty jak widzisz zgłos do Prokuratury. A nawet jak
                      widzę kogoś na ulicy kto był w milicji, a nie mam uwag do niego, bo mnie i mojej
                      rodziny , moich współpracownikow nie przesladował - to jak mogę pisać, że wiem
                      coś o rzadach i roli obecnej tajnych agentow. O roli tych , ż eagentów w okresie
                      PRL to wssyscy ogólnie wiemy , ale teraz ? Co oni znacza, czym rządzą, jakie
                      czyny popełniają? Ja nie wiem. Tyle tylko co głoszą media, wykrywaja komisje
                      śledcze. To jest za mało aby oktos oczekiwał odemnie, że raptem dostane
                      olsnienia i wynajdę prześladowcow opozycji wśród tysięcy Zamościan. Od tego jest
                      IPN, prokuratorzy, świadkowie, a przedewszystkim sami poszkodowani.
                      Czy są jakies przeszzkody w zglaszaniu spraw i ludzi przestępczych z PRL-u?

______________________________________________________________________________
                      > > choc by dlatego że teraz mieli by po 50-60 lat , a
                      > > patrzcie na zdjęcia obecnych rządzxących samorzadami czy przedsiebiorstwa
                      > mi
                      > sa
                      > > to ludzie mlodzi 30-45 letni.
                      >
                      > Cy ktoś pisałe ,że są w każdym przedsiębiorstwie , instytucji itp???!
                      >
                      > tu , na forum było powedziane ,że Ludzie tajnych służb , którzy sprzedawali i
                      > zdradzali Innych wciąz zajmują ważne funkcie o ile mnie pamięć nie myli np w
                      > tomaszowskiej Komendzie Policji
                      > ja mam informacje z pierwszej ręki o innych miejscach ale nie będę o
                      > tym pisał
                      > nie wątpię Szanowny Mariszu ,że Ty również znasz miejsca pracy takich ludzi ale
                      >
                      > może rzeczywiście o takich sprawch na forum niepisac sa do tego inne miejsca...
                      >
                      > >
                      Nie wmawiaj mi również, że widze jakis przestepcow w moim otoczeniu.
                      Gdybym znal ich a jednocześnie wiedział jakie czyny przestepcze popełnili
                      w PRl (tak jak Ty znasz tego czlowieka pracujacego w polcji tomaszowskiej) to
                      nie pisał bym o tym ,że teraz wokoł (na kierowniczych stanowiskach) widze mlode
                      twarze kóre nie mogły ok. 20 lat temu być czynnymi prześladowcami ,pracowac
                      "ostro" w SB. Po prostu doniósł bym o jego "czynach" w tomaszowskiej prokuraturze.
                      ---------------------------------------------------------------------------
                      >
                      > W nocy odnoszę się do tresci innego postu ,wypowiedzi Janusza o
                      > działalności
                      > > sb na Zamojszczyżnie. Pisal prawde i sprawy oczywiste , wsparłem go w tym
                      >
                      > > merytorycznie.
                      >
                      Ten mój post wyjasniająco-wspierajacy janusza w jego wypowiedzi -
                      • czuk1 Re: Uniżony Szacunek dla Sprawiedliwych ! 06.03.06, 22:45
                        ..........dokończenie....

esbek.ów i innych przestepcow powinny byc teraz przedmiotem szczególnego
                        zainteresowania policji, prokuratury, sądów i IPN.
                        To jest mój pogląd.
                        Jak chcecie to cd. wątku , będzie juz bezmnie.
                        Nic nowego do tej jałowej dyskusji nie wniosę.

mariusz
                  • myszka20065 Re: SB w Zamościu 21.08.06, 11:45
                    Może samego SB, oficjalnego już nie ma, ale może zobaczmy, czyimi dziećmi są
                    niektórzy urzędnicy na bardzo wysokich stanowiskach w zamojskich urzędach? W
                    latach 70-ych na podobnych stanowiskach byli ich rodzice. I teraz, mimo, że
                    rządy teoretycznie się zmieniły, władza pozostała nadal w tych samych rękach. To
                    przeciez nie jest przypadek, tylko celowe działania. Komuniści nigdy nie
                    odpuszczą. W grę wchodza bardzo duże pieniądze. Jesli sądzicie, że pensje
                    wyższych urzędników państwowych są niewysokie, zobaczcie ich oświadczenia
                    majątkowe w internecie. Myślę, że wielu z Was, internautów ma nie gorsze
                    wykształcenie, a wielu może nawet lepsze i lepiej poukładane w głowach, a nie
                    macie nawet najmniejszych szans na taką pracę. Nadal kwalifikacje nie są
                    najistotniejsze.
                    • januszx Re: SB w Zamościu 24.08.06, 21:09
                      Myszko chyba nie jesteś zdziwona taką sytuacją!?
                      Oczywiście ,że ci ludzie dawnych służb wciąż są w bardzo dobrej sytuacji ,
                      ustawieni przez układy czy Kolesiów na odpowiednich stanowiskach . Taka juz
                      jest ta nasza Polska co szczególnie wyraźnie widać w tak małym mieście jak
                      np.nasz Zamość .
                      NAtomiast ich ofiary ledwie wiążą koniec z końcem ,
                      na szczęście to powoli zaczyna się zmieniać - ostatnio Prezydent Kaczyński
                      odebrał odznaczenia stalinowskiej sędzi Wolińskiej - to dobry chociaż
                      symboliczny gest.
                      A komuniści rzeczywiście nie odpuszczają , teraz jednak są naprawdę w dużej
                      panice , myślę,że strach rzeczywiście zagląda im do czerwonych oczu...
                    • czuk1 Re: SB w Zamościu 12.10.06, 19:56
                      Nie widzę jakoś na wysokich stanowiskach dzieci urzędników
                      z czasów PRL. Także takich ktorzy z PRL-u wynieśli majątki
                      lub uwałaszczyli się na mieniu państwowym. Raczej ludzie
                      ze styropianu i ich dzieci są uprzywilejowane,są na
                      wysokich stanowiskach,otrzymywali odszkodowania (kiedy w tym czasie
                      (więc) komuchy traciły pracę).
                      To nie jest tak .... jak Ty piszesz.
                      Zgadzam się jednak z Tobą na drugi temat.
                      Draństwo wielkie, że:
                      - emeryci wywodzący się z SB , WSI otrzymują 100%-we emerytury??!
                      - niektóre grupy społeczne ( np wymiar sprawiedliwości) zaś nadal są wysoce
                      uprzywilejowane i z naszych przecież składek biorą 100% emerytury.
                      I to jest państwo prawa????
                      • czuk1 Re: SB w Zamościu 13.10.06, 10:25
                        Zastrzegam, że pisałem o Zamościu. Bo w Polsce - faktycznie - były liczne
                        przypadki uwałaszczenia sie na majatku i wykorzystania swoich wpływów.
                        Tyle lat mija i nie zrobiono wiele by oczyścić PRL-owskie brudy, ciagle do
                        nich sie wraca, a tym czasie (przez 17 lat) rozwija się korupcja, naduzycia,
                        marnotrawienie majatku narodowego i..niewiele (do czasu przyjścia min.Ziobro)
                        poszczególne opcje tu robiły. Co najwyzej dodawały nowe swoje afery.
                        Tak, ze jeste zwolennikiem skoncentrowania sie na porzadkowaniu zycia społ-gosp,
                        i patrzeniu do przodu. Inaczej zostaniemy w Europie zmarinalizowani bo nie
                        wykorzystujemy wielkiej szansy.
                        No i mniej obłudy w życiu politycznym. To warunek nr 1 zmian.
                        Jak można w samych superlatywach oceniach projekt budżetu ktory jest socjalny
                        (bedziemy przejadać wyski przyrost PKB)absolutnie nie pozwala na wykorzystanie
                        szans. O ile SLD przez 4 lata zadłuzyło państwo u społeczenstwa o 100 mld, to
                        PiS w br. zadluzy nas o blisko 50 mld i w budżecie planuje sie dalsze
                        zadłużenia. Cztery lata takich socjalnych rządów i mamy zastój, kryzys
                        gospodarczy jak na Wegrzech.
                        A ciemnotę wciska sie na codzień. I karawana idzie dalej....
                        • czuk1 Re: SB w Zamościu 13.10.06, 10:31
                          Za dwa lata dług publiczny wzrośnie o 100 mld zł, a za cztery - o 200 mld????!!!
                          Już teraz jest ono ogromne. Na tym polega socjalizm połączony z konserwatyzmem.
                          Ekonomia .... nie była nauka lubianą przez rzadzących. Chyba uczyli się na
                          politologii. Nam trzeba teraz ekonomistów jak min. kwiatkowski a nie wiernych
                          ale biernych....
                          • czuk1 bez komentarza 17.10.06, 11:04

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3685339.html
    • audir Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.03.06, 11:00
      coś w tym jest
    • mm50 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.03.06, 17:45
      Niektórzy bendą świadkami większej liczby wydarzeń, ale mnie zaczyna już to męczyć :( -> s2.bitefight.pl/c.php?uid=24607
      • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.03.06, 20:12
        Mnie też. Ale oczekiwanie na wielkie korzystne dla nas wydarzenia jest nadzieją
        na lepsze dni dla kazdego z nas, inspiruje ono do dyskusji politycznych.
        Nie zawsze partnerzy dyskusji chca tego (niektorzy uznaja tylko swoje poglądy i
        wiarę, wyznanie) aby ktoś kolwiek mial inne zdanie niz oni.
        To zniechęca.
        • lukarim1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.03.06, 22:40
          I mnie się wydaję,że te czasy
          mogą być ważne , mam przynajmniej
          nadzieję w niektórych sprawach
          bo raczej nie we wszystkich
          TAk ja mówiliśmy o tych ubekach czy tam sbekach
          ile oni zła zrobili ludziom
          znam takiego jednego w Tomaszowie
          taki nieprzyjemny
          i żeby się chociaż przyznał !zeby chociaz powiedział
          no wiecie źle żem robił
          , że prześladował takich
          niewinnych ludzi ale gdzie tam?
          a w Zamościu co nie było takich??
          • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 06.03.06, 08:08
            Było wielu, prawdopodobnie są, żyją, może i jeszcze pracują.
            Jest teraz jeszcze swietna okazja -póki sa dowody i żywi świadkowie - aby
            postawic ich przed sadem. na co czekamy? Trzeba oczyścić nasze otoczenie od
            przestepców. Jakiś oprawca z Tomaszowa powtarzany jest w wielu postach.
            Czy wypowiedź na forum coś wniesie. Wiem o takim?. Biorę świadka, dokumenty
            potwierdzajace działania niegodne i przestepcze. Idę do tomaszowskiego
            prokuratora. I sprawa karna rusza. Może byc naglośniona przez media niech
            wiedza wszyscy jaki to byl gagatek (bo moze teraz cieszy się zaufaniem
            społecznym), niech wiedzą też podobni tacy, inni przestępcy , że mogą (będą)
            rozliczeni, bo ujecie ich w liście Wildsteina to nic nie dalo.
            m
            m
            • lukarim1 A Ci o zrobili ten chory system? 06.03.06, 09:25
              Ale wiesz chyba jeszcze gorsi to też byli co tych
              przestępców jak piszesz bo przecież ci co stworzyli ten system
              no tacy ludzie co sterowali tymi "przestepcami
              no ci ich szefowie taki np Kiszczak to dopiero narozrabiali
              wmieszali ludzi w takie bagno i wszystko na szchrajstwe
              i oszustwie a tu przez tyle lat nikt się nimi nie interesował nie?
              jakiś to koszmar jest
              • lukarim1 Re: A Ci o zrobili ten chory system? 06.03.06, 09:27
                i żeby chociaż Czuku stanął jeden z drugi i przeprosił
                a tu gdzie tam nawet im to do głowy nie przyjdzie nie?
                • czuk1 Re: A Ci o zrobili ten chory system? 06.03.06, 10:14
                  Ci co stworzyli chory system , sa juz poza zasiegiem sadow ziemskich.
                  Koncentrujemy sie na tych co żyja, na tych co nie musieli byc oprawcami.

Chcesz od nich przynajmiej przeproszenia?
                  Nie licz na to. Ich mentalność (skrzywienie zawodowe), predyspozycje
                  sadystyczne (dobierani byli specjalnie do przesłuchań polaczonych z biciem
                  zatrzymanych) i wewnetrzne przekonanie - ze tylko wykonywali bardzo dobrze
                  rozkazy - nie pozwala na przeproszenie swoich ofiar. Przecież taki oprawca-
                  funcjonariusz urzędu bezpieczeństwa z Zamościa sadząny , nie przyznaje sie do
                  winy. Zapomnialem jak sie nazywa, ale w latach 70-tych był tu dyrektorem
                  jakiejś firmy handlowej. Wiem który. mały, gruby, z krótkimi rękoma, z wyrazem
                  twarzy takim (jak kiedyś mówilo sie, że - "za wygląd powiniem siedzieć").
                  Mnie osobiscie żadne takie przepraszania zadawalają, powinny byc sądy, wyroki i
                  kary. Dlaczego? Nikt nie zmuszał nas(ich), obecnie starych - nawet wówczas , w
                  tamtych nienormalnych czasach -do bycia oprawcą, działania przeciwko
                  narodowi. I jeśli ktoś podejmował sie takiej "pracy" a tym bardziej wykonywał
                  ją "nadgorliwie", wbrew wszelkim prawom - powinien byc ścigany i karany.
                  m
                  • lukarim1 a sedziowie a prokuratorzy? 08.03.06, 14:43
                    A tych prokuratorów sędziów takich złych ludzi
                    ile było w tym perelu?
                    Co ludzi skazywali niewinnych
                    nawet chyba na smierć przecież oni byli straszni!
                    J jeszcze potem pracowali dalej sobie w sadach
                    jak to tak moglo byc???

• skuter44 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 07.03.06, 07:47
      Też takich zachowań nie dyplomatycznych nowego prezia. tak mój kumpel to mądrze
      omawia.
      Gdzie prezio studiowal dyplomacje ?
      gorby 06.03.06, 18:10 + odpowiedz

Niemiłe dla sąsiada zza Odry słowa prezydent wypowiedział w wywiadzie dla
      tygodnika "Der Spiegel" zaledwie dwa dni przed wizytą w Berlinie. Agencji
      Reutera powiedział, że nie oczekuje po spotkaniu z Angelą Merkel przełomu w
      stosunkach polsko-niemieckich.Najostrzej polski przywódca skrytykował Niemcy
      za projekt budowy gazociągu pod Bałtykiem. To, jego zdaniem, przedsięwzięcie
      wyłącznie o charakterze politycznym, bez ekonomicznego uzasadnienia.
      Stwierdził, że Polska z wielką uwagą obserwuje rozwój stosunków niemiecko-
      rosyjskich i sprzeciwił się projektowi Centrum przeciwko Wypędzeniom.
      Zarzucił też niemieckiej prasie, że nie działa na rzecz polsko-niemieckiego
      pojednania.
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060306/swiat/swiat_a_1.html
      Panu preziowi-awanturnikowi Polacy juz dziekuja. Niech sobie kaczki tupia
      pletwami w radyju.Polska nie potrzebuje nieodpowiedzialnych awanturnikow u
      steru.

ss
    • januszx Zmiany będą szybko i sprawnie wprowadzane:-) 19.05.06, 12:34
      Witam
      Mamy wiosnę w pełni , na szczęście w naszym kraju też jakby wiosenne ożywienie.
      W końcu po wielkich trudach powstała koalicja rządowa. Największą niewiadomą
      tego rządu wydawał się być Roman Giertych ,też miałem pewne obawy po jego
      niezbyt rozsądnych zachowaniach podczas funkcjonowania paktu stabilizacyjnego ,
      gdy bardziej dbał o wyeksopnowanie siebie a mniej zwracał uwagę na współpracę z
      rządem prawicowym . Jednak okazało się ,że na stanowisku ministra edukacji
      radzi sobie dobrze wprowadza i zamierza realizować bardzo ciekawe pomysły jak
      więcej patriotyzmu w szkole , stop dla przemocy , czy narkotyków a także
      infiltracja treści pornograficznych . Bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło.
      Drugi jakże dla niektórych mediów "zły" minister czyli A. Lepper tez jak na
      razie dobrze radzi sobie na zajmowanym stanowisku.

Bardzo pozytywnie nastrajają również ostatnie głosowania w sejmie w końcu udało
      się powołać Urząd Antykorupcujny czy komisje , która zajmie się sprawą
      sprzedaży za grosze naszego sektora bankowego ---teraz nie ponwinniśmy się
      dziwić ,że usługi bankowe należą do najdroższych!! w Eurpopie
      Oczywiście są partie , które protestują jak zwykle straszą ostatnim bastionem
      starego Ukałdu czyli Trybunałem Konstytucyjnym . Widać jednak juz wyraźnie ,że
      zmiany ruszyły i wszelkie zabiegi nieczego tu nie powstrzymają ,
      Jest też wielka szansa ,że w najbliższym czasie zostaną zlikwidowane wsi ,
      słuzby specjalne , które jakże często miały negatywnu wpływ na sprawy
      gospodarcze ,czy społeczne.
      Wielką pozytywną informacją jest także wybór na szefa tv Bronisłąwa
      Wildsztajna , czyli w końcu mamy szanse ,że w TV znajda swoje miejsce ludzie o
      niezależnych poglądach , reprezentujących różne środowiska i puinkty widzenia .
      Serdecznie Pozdrawiam
      J

• jauron Re: Zmiany będą szybko i sprawnie wprowadzane:-) 19.05.06, 23:13
        ".....Wielką pozytywną informacją jest także wybór na szefa tv Bronisłąwa
        Wildsztajna , czyli w końcu mamy szanse ,że w TV znajda swoje miejsce ludzie o
        niezależnych poglądach , reprezentujących różne środowiska i punkty widzenia"
        -....czy aby napewno.
        Pozdrawiam
        • czuk1 Re: Zmiany będą szybko i sprawnie wprowadzane:-) 20.05.06, 19:09
          Czy życie i działalność B.Wildsteina daje takie nadzieje? Oto jest pytanie.
          Ale faktem jest, że stajnię Augiasza należy oczyścić. Ważne by zostali tam
          ludzie albo przyszli nowi nie tacy jak teraz są w Zarządzie TV, tj. żaden z nich
          nie zna TV i nie kierował duzymi zespolami ludzkimi, a napewno jako politycy o
          okreslonych pogladach , nie reprezezentują potrzeb spoleczeństwa - jako calości.
          Nie daj Bóg, byśmy spadli z deszczu pod rynnę.
          Nie daj Bóg by to była TV własności PIS, LPR i Samobrony (tej która teraz juz
          tylko stołków broni).
          m
          ,
    • skuter44 Ale zaczęło się.... tak jak kończyła PZPR. 21.05.06, 07:56
      januszx napisał:

> W demokratycznych wyborach, wyłącznie pokojowymi metodami, wbrew mediom i
      > dotychszac rządzącym siłom politycznym a nawet sprzeciwie pewnych
      > lewicujących (jakże silnych!)kół zagranicznych dokonał się na naszych
      > oczach w i e l k i przełom, możnaby powiedzieć ...cud , który nie
      > wszyscy zauważyli lub nie wszyscy chcą dostrzec albo jeszcze -
      > niedowierzając - przecierają oczy ze zdumienia już widzą..., niektórzy
      > zapewne płaczą ,lecz większość bardzo się raduje i czeka z nadzieją...na
      > leopszą przyszłość.
      >
      > Według mnie wybory , w których uczestniczyliśmy w ostatnich tygodniach
      > zatrzęsły polską scena polityczną ,odwróciły ją do góry nogami (własciwie
      > odwrotnie - postawiły na nogi) to nie jest zwykła zmiana warty , która
      > dokonywała się co 4 (5) lata na najwyższych szczeblach władzy. Stara
      > skomromitowana ekipa odchodzi (nareszcie!) , jej miejsce zajmują ludzie ,
      > którzy posługuja się hasłami:
      > patriotyzmu , zdrowych chrześcijańskich zasad, dbania o interesy
      > Rzeczypospolitej i jej obywateli, naprawy państwa i gospodarki .
      > Są wszelkie podstawy żeby zaufać rządowi premiera K. Marcinkiewicza i
      > prezydentowi L. Kaczyńskiemu !, przy pomocy bożej Opatrzności oraz naszym
      > współdziałaniu musi się udać!
      > Pozdrawiam serdecznie
      > J
      =,=,=,=,=,=,=,=,=,=,=,=,.....................>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

DZISIAJ w TV HISTORY CIA DAŁO SOLIDARNOŚCI
      Dzisiaj oglądałem w TV History wypowiedzi różnych ludzi na temat Solidarności
      pieniędzy i finansowania.
      Z tego programu wynika, że faktycznie Solidarność była finansowana przez Rząd
      USA i CIA, tak oświadczali ówcześnie rządzący potwierdzał to również Pan
      Brzeziński. Okazuje się,że również dla Solidarności przywożono pieniądze
      nielegalnie. Podobnie i sprzęt różnego rodzaju. Wg Brzezińskiego czynili to
      kurierzy w tym również dyplomaci. Pan Wałęsa mówi,że o tym nic nie wie. Jednak
      Pan Brzeziński uśmiecha się i mówi może i tak było,że nie wiedział ale tak było
      i wtedy wyglądałoby na to,że był niedoinformowany przez kolegów z Solidarności.
      W tym też programioe pokazano odtajnione dokumenty,z których jednoznacznie
      wynika o zamierzanej interwencji wojsk układu sowieckiego. Do tej pory miałem
      nieco inne zdanie lecz obecnie dochodzę do wniosku,że dla rozpatrzenia faktów w
      tej sprawie należy podejść podobnie poważnie jak do pieniędzy sowieckich. Co się
      z tymi pieniądzmi stało i dlaczego oszukano skarb państwa czyli nas wszystkich.
      Nie chcę wyciągać łędnych wniosków ale nie chce mi się wierzyć,że kłamie Pan
      Brzeziński i wielu innych ze strony USA a..............?

~Bogdan Ostoja Wroński, 20.05.2006 20:53

To co teraz przypomina się o PZPR identycznie było z panią S.
      I o czym to mówimy???
    • chiefoff Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 01.06.06, 12:40
      Witam forumowiczow i Pana, Panie Januszu...
      Mysle tak sobie ze wladza to przekroj spoleczenstwa (popularne ostatnio a
      zarazem bardzo prawdziwe stwierdzenie). Coz z tego ze wszyscy chcemy bysmy byli
      uczciwi, nieskazitelni, respektowali podstawowe zasady wspolzycia z innymi
      ludzmi. Niestety tacy nie jestesmy i zmiana ustawy takiej czy innej tego nie
      zmieni. I tu pozwole sobie na uwage odnosnie patriotyzmu i proponowanej jej
      nauki w szkolach. PATRIOTYZMU nie da sie nauczyc, w nim trzeba tkwic , byc nim
      przepojonym, wychowywac od narodzin w jego duchu. CZYM JEST PATRIOTYZM?? Oto
      Pytanie!! Po latach dziecinstwa, wieczorow spedzonych z dziadkiem przy
      opowiesciach, przeczytanych tomach ksiazek, wspolnych grach w pilke nozna z
      kolegami, a wreszcie picia piwa do nieprzytomnosci ;-) coraz bardziej zdaje
      sobie sprawe ze jest to pojecie tak trudne do uchwycenia i tak niejednoznaczne,
      ze ciezko znalesc bedzie chocby jednego nauczyciela, ktory w sposob wlasciwy
      zinterpretuje ow PATRIOTYZM i wlasciwie przekaze (czy wogole bedzie w stanie
      przekazac) jego znaczenie. Czy patriotami sa tylko (i az!!) Powstancy
      Warszcawscy? Moze rowniez jest nim gen. Jaruzelski, on tez ma swoja opowiesc,
      swoj dramat. Na tym jednak badz co badz oczytanym czlowieku wiesza sie psy,
      Lepperowi wszystko sie wybacza.
      Czym patriotyzm jest dla mnie? Dla mnie jest tym ze chocby wyrzuce smieci do
      kosza a nie na trawnik, ze dotrzymam danego slowa, ze doglebnie poznawal bede
      drzewo genealogiczne mojej rodziny, swoj kraj, swoje rodzinne miasto, ze mam
      szacunek do starszych (z tym akurat jest coraz gorzej), ze nie jedna jest tylko
      racja i ze niekoniecznie jest ona moja, ze nie bede zabijal, kradl, itd.
      Poruszasz Januszu watek idei chrzesciajnskiej, zycia w duchu katolicyzmu (Papiez
      itd.). W moim przypadku nie ma to nic w spolnego z kosciolem bo zwyczajnie
      jestem niewierzacy (to tez ciekawe pojecie). Kosciol pokazuje jak zyc, ale to
      powinien (przynajmniej wg. mnie) miec w sobie kazdy. Reasumujac, mam nadzieje iz
      moge nazywac siebie patriota, ale czy ktos to potwierdzi, nie dowiem sie pewnie
      nigdy;-) zreszta, jeszcze zycia nie skonczylem i diabel ma jeszcze czas zeby ze
      mnie wyskoczyc. Zamiast nauki PATRIOTYZMU proponuje FILOZOFIE, ona dobrze
      poznana, pozwala zyc i myslec, pozwala dobrze wybierac.
      W mysl tego co napisalem, trzeba lat i dobrego psychologa dla kazdego jednego z
      nas, by w calym tym temacie cos zmienic, bysmy byli lepsi. A to, ot tak zaraz
      jest pewnie niemozliwe. Wladza to ludzie, dziennikarze to ludzie, narod,
      spoleczenstwo to ludzie, wszyscy jestesmy z tej samej gliny ulepieni, wsrod tych
      i tych sa lepsi i gorsi. Nie ma i nigdy nie bedzie klarownej sytuacji w ktorej
      wszystkie strony bedzie mozna opisac, zaszufladkowac, itd. Tak mysle...ta wladza
      bedzie taka sama jak poprzednia, moze troche lepsza, moze troche gorsza. Cudu
      nie bedzie, nie bedzie wybuchu, rewolucji, szczytnych celow, idei w kazdym z
      nas. Trzeba sie z tym pogodzic i robic swoje, wbrew wladzy powoli posuwac sie do
      przodu i ulepszac...To tyle chyba...eeech....do niczego ta dyskusja nas nie
      doprowadzi...niestety...
      Jeszcze jedno - co do biedy itd. POL roku szukalem szwaczki do obszywania tkanin
      i firanek, POL roku. Prawdziwych, uczciwych i serdecznych rak do pracy brakuje!
      Niestety:-(

pozdrawiam!
      • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 02.06.06, 21:39
        Chiefoff napisałeś mądry list , przedstawiłeś wiele cennych uwag
        uważasz ,że w szkole patriotyzmu nie nauczą ,ćóz oczywiście masz prawo tak
        pisać ja mam na ten temat inne zdanie , przedstawiając na lekcjach sylwetki
        wielkich Polaków jak np Jan Zamoyski, JAn Sobieski, Jan Kazimierz, Andrzej
        Zamoyski, Tadeusz Kościuszko, Rotmistrz Pilecki, Gen Anders, Prymas Wyszyński ,
        ksiądz Popiełuszko, prof Bartoszewski, naszemu młodemu pokoleniu możemy wiele
        pomóc w "nauce patriotyzmu" .Zgadzam się natomiast z Tobą ,że jesli bedziemy
        przekazywali te szlachetne wartości w odcięciu od korzeni, od rodzinnego
        gniazda , to przyznam Ci to będzie stanowczo za mało! , nie wiele młodzież się
        nauczy.
        Na szczęscie jestem zdania ,że rodzina , nasza polska rodzina jest bardzo
        patriotyczna , przywiązana do naszej chlubnej przeszłości.
        Ale to oczywiscie wszystko za mało jakże ważna jest telewizja , radio , mam
        nadzieję,że już niebawem przestanie nas ogłupiać a zacznie przekazywać bardziej
        wartościowe programy , filmy dokumentalne , reportaże , i ta zmiana pozwoli
        usiąść wieczorem przed TV bez strachu ,że za chwilę wyskoczy z odbiornika jakis
        Czereśniowski czy Powiatowy, czy inny Żakowiecki ze swoją propagandą ,
        powiesz teraz wyskoczy nowy ze swoją propagandą ... i może bedziesz miał rację
        ale cóż Ci o których wspomniałem już byli i wg większości społeczeństwa się nie
        sprawdzili , więc dajmy szanse innym ... wyborcy juz dali im szansę...
        Zgadzam się z Tobą Chiefoff ,że w końcowym efekcie to i tak wszystko jest w
        naszym rękach, i jest uzależnione od włozonej przez nas pracy .Jednocześnie
        jednak jestem zdania ,że zmiany odgórne również są potrzebne i poprostu cieszą
        mnie poczyniania tego rządu, który dzielnie sobie radzi mimo zaciekłych ataków
        mediów, choćby dzisiaj wszystki trzy głowne dzienniki prasowe, jak również
        obydwa talboidy zaatkoway rząd ale to normalka , może im się znudzi:-), albo
        tez skończy się fantazja:-))
        Pozdrawiam
        J
        • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 03.06.06, 05:40
          Janusz pisze:

..."dzisiaj wszystkie trzy główne dzienniki prasowe, jak również
          obydwa talboidy zaatkoway rząd ale to normalka , może im się znudzi:-), albo
          tez skończy się fantazja:-))"....

Ja zaś zastanawiam sie, dlaczego zaatakowały, dlaczego to normalka i dlaczego ma
          im się znudzić?
          Czy nie lepiej aby temat pisania (czekam na to) przestał istnieć ?

mariusz
          • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 03.06.06, 14:04
            Coz MAriuszu władza wymknęła się z rąk , skończą się układy , skończą się
            interesy to jest wielki żal!
            A media to juz ostatnia , ta czwarta władza , któa została w rękach środowiska
            światopoglądowo- liberalnego i ta RÓWNIEŻ SIĘ WYMYKA ! T o jest szloch , płacz
            i zgrzytanie zębów..

Na szczęscie TV publiczna juz powoli zmienia oblicze i można dostrzec o wiele
            więcej rzetelności , obeiktywności i rzetelności , można to byo zaopserwowac
            chociażby zupełnie przykładowo oglądając infromacje wczoraj o "teczce Prezesa
            Prawa I Sprawiedliwości w TVNie i TVP ...cóż zupełnie inny wydźwięk

A tematy w gazetach są często jakże naciągane !
            choćby pierwszy z brzegu temat
            na pierszej stronie wczorajszego "dziennika o Ministrze Dornie dziennikarz
            sugeruje ,że Minister woli wyjazd na mecz Polska - Niemcy ,gdy jest tego dnia
            wzywany jako świadek w sprawie
            a w rzeczywistości premier Dorn został zaproszony przez ministra niemieckiego
            rządu na spotkanie , sprawdzenie jak wyglada zabezpieczenie tego typu imprezy
            przez Niemców ,jest także okazja do wymiany zdań w innych kwestiach
            a oczywiście ,że premier stawi się także na rozprawę i będzie odpowiadał jako
            świadek
            i d l a c z e g o tak się dzieje?
            ale co tam dziennikarz jest nierzetelny nie wypełnia podstawowej funkcji swego
            zawodu

Oczywiście zadanie jest jedno! rząd prawicowy trzeba przedstawić w negatywnym
            świetle , szuka się wydumanych spraw , naciąga się itp
            Coż jak wcześniej za rządów sld były poważne i rzeczywiste afery , korupcja...
            to dziennikarze tak się nie interesowały tymi spawami jak teraz gdy sprawy nie
            ma! ale dzienniikarz rozdmucha i zrobi z igły widły
            nie ma sprawy ale dziennik na pierwszzej stronie głownym artykułem zrobi
            sprawę , stworzy problem

A dlaczego "się znudzi?, skończy się fantazja "?

cóż mam nadzieję,że ludzie przejrzą na oczy i zobaczą ,że mamy w końcu
            patriotyczny rząd , który rzeczywiście chce naprawy państwa , zmiany chorych
            stosunków panujących w naszej ojczyźnie...
            • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 03.06.06, 19:10
              ...."Coz MAriuszu władza wymknęła się z rąk....to jest wielki żal!
              pierwsze zdanie adresuje do mnie Janusz

Cóż Januszu , Ty sądzisz że miałem jakąś władzę ???....
              tak humorystycznie muszę odpowiedzieć pytaniem.

Optymizmu Twojego nie podzielam, choć chciał bym aby było
              lepiej niż jest, aby każda władza działała w swoim obszarze
              - tylko wtedy zadziałają mechanizmy demokracji.
              Oto niżej Twoje opinie - czy tak jest ocenią inni, ja będę Ci
              przypominał (podawał) na przykładach jak w następnych dniach
              ta diagnoza wypełnia się w codziennym życiu:

" - skończą się układy , skończą się interesy to jest wielki żal!
              - ta czwarta władza , która została w rękach środowiska
              światopoglądowo- liberalnego i ta RÓWNIEŻ SIĘ WYMYKA !
              - TV publiczna juz powoli zmienia oblicze i można dostrzec o wiele
              więcej rzetelności , obeiktywności i rzetelności ,
              = ludzie przejrzą na oczy i zobaczą ,że mamy w końcu patriotyczny rząd ,
              który rzeczywiście chce naprawy państwa , zmiany chorych
              stosunków panujących w naszej ojczyźnie... "

Jak na mój gust to co piszesz to jest (gdyby nawet to było
              prawdą) to troche za mało by uznać, że moje oczekiwania na
              konieczne zmiany w Polsce zaczynają się po 7 m-cach spełniać.

mariusz
              • czuk1 Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wydarzeń 03.06.06, 19:24
                Wątek brzmi: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych WYDARZEŃ.

Wydarzeń to może tak, ale czy wielkich i historycznych?

Oczekiwania są jednak na ZMIANY;na widoczne , realne i stopniowe ZMIANY
                w rządzeniu państwem, oczekiwania na tanie państwo, na stymulowanie
                rozwoju gospodarczego poprzez zmianę przepisów krępujących przedsiębiorczość,
                na realizację polityki społecznej która poprawia stan finansów państwa,
                na realizację wizji państwa nowoczesnego wpisanego do UE, państwa
                w którym wolność jest dla wszystkich Polaków, a prawo jednakowo przestrzegane,
                na podjęcie w codziennym działaniu rządzących państwem i Kościołem
                apelu i wezwań Papieża Benedeykta XVI w czasie wizyty w Polsce.

m
                • czuk1 Motta.. dotyczące działań PiS. 03.06.06, 19:46
                  Oczekiwane przezemnie: "Zmieniamy Polskę"

Ogłoszone na Kongresie PiS: "Wiemy, jak zmienić Polskę"

Janusz - Ty piszesz wg mojego motta ??.
                  A PiS jest na etapie czasu przyszłego: "Wiemy, jak zmienić Polskę"
                  Jesteś "do przodu".
                  mariusz
                  • andrzej.sawa Re: Motta.. dotyczące działań PiS. 03.06.06, 20:52
                    Niestety symboliczny fakt przestępcy w rządzie kładzie się cieniem na oczekiwaniach.
                    • czuk1 Re: Motta.. dotyczące działań PiS. 03.06.06, 21:58
                      W każdym z nas tkwi cień grzesznika-przestepcy. Jak ten Twój "przestępca"
                      wszedł na dobrą droge, to mamy mu w tym marszu przeszkadzać??? D=;}}
                      m
                      • andrzej.sawa Re: Motta.. dotyczące działań PiS. 03.06.06, 22:03
                        A wszedł?
                        Ja jednak wolałbym na najwyższych stanowiskach ludzi uczciwych.Owszem,może się
                        okazać,że ktoś jest nazywany uczciwym,tylko dlatego,że nie został złapany na
                        przestępstwie,ale takie ryzyko bardziej mi odpowiada.
                  • czuk1 Re: Motta.. dotyczące działań PiS. 04.06.06, 09:00
                    ?
                • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 04.06.06, 09:00
                  ?
              • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 04.06.06, 09:01
                !
                • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 04.06.06, 09:02
                  Coz MAriuszu władza wymknęła się z rąk , skończą się układy , skończą się
                  interesy to jest wielki żal!
                  A media to juz ostatnia , ta czwarta władza , któa została w rękach środowiska
                  światopoglądowo- liberalnego i ta RÓWNIEŻ SIĘ WYMYKA ! T o jest szloch , płacz
                  i zgrzytanie zębów..

Na szczęscie TV publiczna juz powoli zmienia oblicze i można dostrzec o wiele
                  więcej rzetelności , obeiktywności i rzetelności , można to byo zaopserwowac
                  chociażby zupełnie przykładowo oglądając infromacje wczoraj o "teczce Prezesa
                  Prawa I Sprawiedliwości w TVNie i TVP ...cóż zupełnie inny wydźwięk

A tematy w gazetach są często jakże naciągane !
                  choćby pierwszy z brzegu temat
                  na pierszej stronie wczorajszego "dziennika o Ministrze Dornie dziennikarz
                  sugeruje ,że Minister woli wyjazd na mecz Polska - Niemcy ,gdy jest tego dnia
                  wzywany jako świadek w sprawie
                  a w rzeczywistości premier Dorn został zaproszony przez ministra niemieckiego
                  rządu na spotkanie , sprawdzenie jak wyglada zabezpieczenie tego typu imprezy
                  przez Niemców ,jest także okazja do wymiany zdań w innych kwestiach
                  a oczywiście ,że premier stawi się także na rozprawę i będzie odpowiadał jako
                  świadek
                  i d l a c z e g o tak się dzieje?
                  ale co tam dziennikarz jest nierzetelny nie wypełnia podstawowej funkcji swego
                  zawodu

Oczywiście zadanie jest jedno! rząd prawicowy trzeba przedstawić w negatywnym
                  świetle , szuka się wydumanych spraw , naciąga się itp
                  Coż jak wcześniej za rządów sld były poważne i rzeczywiste afery , korupcja...
                  to dziennikarze tak się nie interesowały tymi spawami jak teraz gdy sprawy nie
                  ma! ale dzienniikarz rozdmucha i zrobi z igły widły
                  nie ma sprawy ale dziennik na pierwszzej stronie głownym artykułem zrobi
                  sprawę , stworzy problem

A dlaczego "się znudzi?, skończy się fantazja "?

cóż mam nadzieję,że ludzie przejrzą na oczy i zobaczą ,że mamy w końcu
                  patriotyczny rząd , który rzeczywiście chce naprawy państwa , zmiany chorych
                  stosunków panujących w naszej ojczyźnie...

• czuk1 Motto PiS na Kongresie i moje - oczekiwane 04.06.06, 09:12
                    Oczekiwane przezemnie: "Zmieniamy Polskę"

Ogłoszone na Kongresie PiS: "Wiemy, jak zmienić Polskę"

Janusz - Ty piszesz wg mojego motta ??.
                    A PiS jest na etapie czasu przyszłego: "Wiemy, jak zmienić Polskę"
                    Jesteś "do przodu". W wypowiedziach.
                    Szkoda że rżadzący nie są do przodu w działaniach.
                    O tym, że wiedzą oni jak POlskę zmienia wiedzielismy
                    przed wyborami czytając ich program.
                    Kongres jest 7 miesięcy po wyborach. I znowu
                    powtarza sie hasło wyborcze?
                    Czy to nie jest przyznanie się do winy, że niewiele
                    zrobiono? A wypowiedź Premiera - w części dotyczącej gospodarki,
                    że zasługą PiS jest wzrost gospodarczy w ub,r( prrzyrost PKB o 5,4 %
                    i 5 % w I kw. br.) jest demagogiczna, gdyż nie było ostatnio od
                    władz polskich impulsów na rzecz rozwoju gospodarczego i stymulowania
                    rozwoju przedsiebiorczości, a z sąsiadami (wielkim rynkiem zbytu na
                    wszchodzie0 stosunki gospodarcze są ciągle nienormalne.
                    m

mariusz
                    • czuk1 Re: Motto PiS na Kongresie i moje - oczekiwane 04.06.06, 10:15
                      Przedostatni post to przedruk postu Janusza m.in. do mnie skierowany.
                      A ostatni moja (aktualna,bo były inne we wczścniejszych postach na tym wątku)
                      rozszerzona odpowiedź Januszowi.
                      To takie wyjaśnienie do licznych moich wejść w tym temecie, na tym wątku.

mariusz
                    • czuk1 Tak dogadujemy sie z sąsiadami. 04.06.06, 11:40
                      • czuk1 Tak dogadujemy sie z sąsiadami. 04.06.06, 11:46
                        Premier Lepper ustawia gł.weterynarza Ukrainy. A więc wchodzi z butami w sprawy
                        innego państwa a przy okazji spekuluje na temat Rosji. To jest godne premiera RP?
                        Obiecałem Januszowi podrzucać przykłady działań rządu, wg mnie,
                        nieprofesjonalnych i szkodliwych. Niedłuo trzeba było czekać.
                        Tekst poniżej. :
                        ============================================================================
                        Lepper: Niech Ukraina powie prawdę ws. mięsa
                        (PAP, tm/03.06.2006, godz. 14:01)
                        Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper skrytykował w
                        sobotę w Olsztynie wypowiedzi Głównego Inspektora Weterynaryjnego Ukrainy Iwana
                        Bisiuka, który zarzucił Polakom "powtarzające się przypadki przemytu polskiego
                        mięsa na Ukrainę".
                        "Jeżeli oni (ukraińskie służby graniczne i weterynaryjne) łapią kogoś, to niech
                        kogoś pokażą. On (Bisiuk) tylko używa słowa przemyt, a kiedy ja żądam: +proszę
                        mi dać na piśmie, jakie firmy przemycały, będziemy przemytników karać+, to jest
                        milczenie. (...) On niegodnie reprezentuje Ukrainę i już zwróciłem się do
                        ambasady Ukrainy, żeby pan prezydent (Wiktor Juszczenko) zajął się tą sprawą,
                        żeby ten pan takich bzdur nie opowiadał" - powiedział Lepper podczas kongresu
                        sprawozdawczo-wyborczego warmińsko- mazurskiej Samoobrony.

Jego zdaniem, problem tkwi w stosunkach między Ukrainą a Rosją, bo - jak
                        argumentował - Ukraińcy mają zakaz eksportu swoich towarów na terytorium Rosji,
                        co przy wpuszczeniu polskich firm mięsnych na rynek ukraiński groziłoby upadkiem
                        wielu przedsiębiorstw tej branży na Ukrainie.

"Niech powiedzą (ukraińskie władze - PAP) prawdę o tej Rosji, wtedy ja ich
                        zrozumiem" - powiedział Lepper.

Dodał przy tym, że wierzy, iż w najbliższym czasie uda się Polsce doprowadzić do
                        rozwiązania kwestii zakazu importu polskiego mięsa do Rosji.

"Żądam od Unii Europejskiej włączenia się w zdecydowane działania rozwiązania
                        problemu z Rosją. To jest obowiązek Unii. Widzę, że używane są tu argumenty
                        polityczne, bo my wykonaliśmy to, co było zapisane w protokole ustaleń między
                        Polską a Rosją oraz Ukrainą a Polską. Już więcej praktycznie zrobić nie możemy"
                        - podkreślił Lepper.

Rosja zablokowała polski eksport w listopadzie zeszłego roku. Goszczący w piątek
                        w Warszawie komisarz UE ds. polityki handlowej Peter Mandelson zapewnił, że
                        Komisja Europejska podejmie działania zmierzające do rozwiązania problemu
                        blokady handlu mięsem między Polską a Rosją.
                        ================================================================================
                        mariusz
                        • andrzej.sawa Re: Tak dogadujemy sie z sąsiadami. 04.06.06, 13:53
                          A czego się po przestępcy spodziewałeś,kultury i dyplomacji.Merytorycznie to
                          trochę racji mulat ma,ale robi z tego pyskówkę,a to jest głupie i mało skuteczne.
                          • czuk1 Re: Tak dogadujemy sie z sąsiadami. 04.06.06, 16:39
                            No właśnie. O przeciwnik z zagranicy tylko na takie preteksty czeka. I po co nam
                            to, nam tj. potencjalnym eksporterom, w tym rolnikom.
                            m
              • januszx Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.06.06, 14:35
                Pewnie MAriuszu zauwżyłeś jak dawne struktury władzy bronia się przed odebranie
                wszystkich przyczułków , a zostało im jeszcze kilka , oczywiście w rękach
                środowiska pookrągłostołowego pozostały jeszcze w zdecydowanej większości
                media , TK z prezesem, NBP z Prezesem i oczywiście wszechwładne służby
                specjalne
                Sytuacja rządu i prezydenta wbrew pozorom nie jest wesoła , gdyż dawny układ
                wcale nie pogodził się z porażką ale mam nadzieję ,że najbliższe miesiące przez
                zdecydowane działanie obecnej koalicji rządzącej pozwoli na przywrócenie w
                naszym pieknym kraju rządów demokracji i ostateczne pokonanie ludzi z
                towarzystwa pookrągłostołowego roztrzygnie się to w ciągu najbliższych miesięcy
                zatem trzeba poczekać :-)
                Pozdrawiam serdecznie
                J
                • andrzej.sawa Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.06.06, 20:31
                  Janusz,nowy rząd ma już kilka miesięcy.Powiedz mi jakie konkretne propozycje
                  rozpisane na ustawy są gotowe?
                • czuk1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.06.06, 22:00
                  Czekam na reformy gospodarcze, solidarne państwo, uporzadkowanie służby
                  zdrowia,...
                  Jest koalicja, teraz nic nie przeszkadza w realizacji programu koalicji.
                  m
                  • andrzej.sawa Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 05.06.06, 22:04
                    Oczywiście nic,poza koalicją.
                    • czuk1 Jesteśmy na drodze myslenia socjalistycznego 24.06.06, 08:01
                      Są jednak takie głosy. Zgodne z moim ekonomicznym wykształceniem i myśleniem.
                      Budowanie drugiej Jaanii czy Irlandii w Polsce nie jest możliwe gdy dzielone jest
                      tylko to co przypadkowo więcej(dzieki pomysłwości przedsiębiorców)zostanie
                      wytworzone. Cudów nie ma . Rząd musi tworzyć warunki do napływu kapitału
                      inwestycyjnego i warunki do zwiększania PKB. A można to uzyskać m.in. przez
                      zmniejszenie podatków. A co widzimy? Państwo buduje się coraz droższe a przyrost
                      PKB idzie na sferę socjalną. Tak jest zawsze gdzy są socjalistyczne rZądy.
                      Oto podobna wypowiedź.
                      ---------------------------------------------------------------

• Re: Zaklinacze rzeczywistosci

goldilock 23.06.06, 15:00
                      Polska emigracja do Irlandi to glownie niskoplatny manual labour. Nadzieje, ze
                      po powrocie do Polski ta emigracja wniesie jekies istotne know how do
                      gospodarki to jeden z kolejnych mitow napedzanych przez bezmyslnych pismakow.
                      Na sukces Irlandii zlozyly sie dwa czynniki - glowny: rzad zrozumial wreszcie,
                      ze bez liberalizacji gospodarki i obnizeniu podatkow o dorownaniu do reszty
                      Europy moznza bedzie tylko pomarzyc zapychajac chleb na sodzie i frytki z octem
                      zawiniete w gazecie i wtorny z tym zwiazany; naplyw amerykanskiego kapitalu i
                      know how biznesmenow o irlandzkich korzeniach.
                      W Polsce to sie nie uda z dwoch wzgledow:
                      - stale wybieramy rzad, ktory reprezentuje jakies wcielenie socjalizmu
                      - nie ma platformy dla prosperujacej Polonii dysponujacej know how (glownie USA
                      oczywiscie) do inwestowaniaw kraju przodkow

.....a wiec bez bajek panowie. Jak na razie Polska zasluguje na Stana
                      Tyminskiego i to otrzymuje

• czuk1 Nie mam żalu.,nie mieliśmy dobrego MF(moje zdanie) 29.06.06, 22:58
                        Czy Pani Gilowska ...."zrozumiała absurdalność standardów moralnych i prawnych,
                        które popierała"...
                        To słowa Jacka Żakowskiego z odważnego art. Co zrozumiała Gilowska w GW,
                        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3441164.html
    • skuter44 Ale to już było. I znowu wróciło....? 30.06.06, 05:39
      Ciekawostki o przedstawicielach narodu

Cz3:
      Pijany poseł PiS wjechał w płot
      Prawie 1,7 promila alkoholu miał w wydychanym powietrzu pomorski poseł Prawa i
      Sprawiedliwości, Ryszard Kaczyński, który wjechał w poniedziałek nad ranem w
      płot niedaleko Pucka (Pomorskie) - dowiedziała się nieoficjalnie PAP.

Na początku obecnej kadencji, po tym jak Kazimierz Marcinkiewicz został
      desygnowany na premiera, okazało się, iż pan poseł zapomniał wpisać do
      oświadczenia majątkowego kwotę 36 tyś zł , uzyskaną ze spółki HMC S.A.
      W związku z oczywistym popełnieniem przez premiera przestępstwa złożenia
      nieprawdziwych zeznań w oświadczeniu prokuratura prowadziła czynności
      sprawdzające, śledztwa jednak nie wszczęto ponieważ uznano, iż wpisanie w
      punkcie 9 oświadczenia jedynie informacji przychody za... konsultacje, w
      zupełności wyczerpuję wymóg wpisywania informacji na temat przychodów. W tym
      punkcie należy jednak podać enumeratywnie kwotę i tytuł z każdego przychodu.

Mianowany w czwartek prezes PZU Jaromir Netzel pięć lat temu został zwolniony z
      PKO BP. Rada nadzorcza banku uznała, że Netzel nie może być jednocześnie
      dyrektorem udzielającym kredytów i prokurentem wierzyciela, firmy Drob Kartel -
      pisze "Dziennik".Firma Drob Kartel była podejrzana o to, że posłużyła do prania
      brudnych pieniędzy. Według informacji "Dziennika", prokuratura sformułowała w
      tej sprawie akt oskarżenia, ale nie objął on Netzla. Mimo to - jak
      potwierdziły "Dziennikowi" dwa niezależne źródła - Netzel został wtedy
      zawieszony w Okręgowej Radzie Adwokackiej.

"Trybuna": Przyjęcie 200 tys. zł za fikcyjne doradztwo zarzuca premierowi
      Kazimierzowi Marcinkiewiczowi Ryszard Murat, warszawski agent ubezpieczeniowy.
      Pieniądze - jak twierdzi Murat - miał przekazać Zbigniew Pusz, były senator
      oraz wojewoda gorzowski, bliski znajomy premiera jeszcze z czasów Zjednoczenia
      Chrześcijańsko-Narodowego. Kasa miała pochodzić od Polskiego Towarzystwa
      Ubezpieczeniowego, które - według Murata - związane jest z Janem Monkiewiczem,
      byłym prezesem PZU, dziś szefem Komisji Nadzoru Ubezpieczeń i Funduszy
      Emerytalnych.

• Re: SLD to fabryka przestępców i aferzystów

Garśc informacji z prasy dotyczący ludzi aktualnej władzy cz2:
      Wiceminister Bolesław Piecha dał popis arogancji: zamiast zapłacić a mandat nie
      byłby chyba
      wielki bo dotyczył przekroczenia prędkości o 30km/h
      pokazał zdumionym policjantom legitymację poselską i oświadczył, że płacić nie
      będzie, bo ma immunitet.

Kontrowersyjna nominacja prezydenta Kaczyńskiego
      "Rzeczpospolita" donosi o kontrowersyjnej nominacji prezydenta. Do najwyższego
      organu sądowniczego w Polsce powołał on sędzinę, która kilka lat temu
      spowodowała wypadek i uniknęła kary.
      Chodzi o sędzinę Ewę Stryczyńską z Sądu Okręgowego w Warszawie, która od
      wczoraj reprezentuje Kaczyńskiego w Krajowej Radzie Sądownictwa.

Gimbus pana ministra
      To już prawdziwa plaga! Służbowe limuzyny, które fundują rządowi podatnicy,
      czyli my wszyscy, bardzo przypadły do gustu nowym ministrom. Oto kolejny dowód:
      minister kultury Kazimierz Ujazdowski zamienił luksusową rządową hondę w...
      gimbusa i rozwozie nią swoje dzieci. Po wiceminister pracy Joannie Kluzik-
      Rostkowskiej (42 l.), która służbowym volvo wozi się do kosmetyczki, to już
      druga osoba z rządu, którą przyłapaliśmy na prywacie.

Nowy dyrektor Świętokrzyskiej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
      Marek Płusa w 2001 roku został skazany przez Sąd Rejonowy w Busku za
      podrobienie dokumentu. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że dyrektor Płusa od
      lipca ubiegłego roku jest działaczem Prawa i Sprawiedliwości, partii, która dla
      osób będących na bakier z prawem jest bezwzględna.

Nowym wiceministrem sportu został Grzegorz Schreiber. Z nominacji cieszą się
      władze bydgoskiej spółdzielni mieszkaniowej, w której polityk PiS od miesięcy
      nie płaci czynszu. - Jak jest w rządzie, to chyba przez sam wstyd zapłaci, żeby
      się premier nie dowiedział - mówią spółdzielcy

Zemsta ministra
      Tomasz Lipiec (35 l.) długo czekał, by się zemścić. Aż 13 lat. W 1993 roku, gdy
      uprawiał chód, został ukarany za niedozwolony doping przez Jerzego
      Smorawińskiego (64 l.). Teraz, będąc ministrem sportu, nie chce przedłużyć
      kadencji komisji antydopingowej, kierowanej przez... Smorawińskiego.

Przez dwa kilometry ciągnie się ulicami Krakowa żółta powyginana rura
      przytwierdzona taśmą klejącą do płotów, szop i słupów elektrycznych. Płynął nią
      gaz. Rurę powiesiła gazownia po interwencji ministra Wassermanna, który ma dom
      na niedogrzanym osiedlu

Najstarszy z trójki braci Marcinkiewiczów przed laty działał w ZChN, w latach
      1990-99 był dyrektorem w Urzędzie Wojewódzkim w Gorzowie. Zwolnił go ówczesny
      wojewoda lubuski Jan Majchrowski (AWS). Podejrzewano - pisze gazeta - że
      Mirosław był zaangażowany w niezgodną z prawem próbę przekazania w prywatne
      ręce wartej 2 mln zł stacji ornitologicznej. Starszy brat premiera Kazimierza
      Marcinkiewicza - Mirosław został dyrektorem I Oddziału Banku PKO BP w Gorzowie,
      największej placówki tego banku w mieście.

Prowokacja - rządowa limuzyna dla o. Rydzyka
      "Fakt": Dziennikarze gazety przeprowadzili dziennikarską prowokację. Gazeta
      sprawdziła, jak potężne są wpływy dyrektora Radia Maryja. Zamówiła dla niego
      limuzynę w resorcie rolnictwa. Szok! Minister Krzysztof Jurgiel błyskawicznie
      spełnił życzenie.

Telekomunikacja Polska odłączyła telefon w biurze poselskim szefa Klubu
      Parlamentarnego PiS, bo nie zapłacił ponad 14-tysięcznego rachunku. Sprawa
      trafiła nawet do sądu. Gdy się nią zajęliśmy, Gosiewski zapłacił zaległości.

Prokuratury w całym kraju pilnie sprawdzają, czy przeciw gdańskim biznesmenom
      Jackowi i Witoldowi Merkelom toczą się śledztwa. Czy Ministerstwo
      Sprawiedliwości po cichu wspiera Jacka Kurskiego w procesie, który mu wytoczyli
      bracia Merkelowie?

Ponad 30 tysięcy złotych dodatkowo mogą wyciągnąć wiceministrowie, którzy
      odeszli do urzędów państwowych z warszawskiego magistratu. A to dlatego, że
      wciąż formalnie są zatrudnieni w stołecznym Ratuszu! - pisze "Super Express".

Dziennikarka "Newsweeka" dotarła do akt śledztwa sprzed pięciu lat, które
      rzucają nowe światło na dzisiejsze plany PiS wobec mediów i dziennikarzy. Te
      dokumenty to akta śledztwa wszczętego na polecenie prokuratora Zbigniewa
      Wassermanna i ministra sprawiedliwości Lecha Kaczyńskiego. To oni kazali tropić
      dziennikarzy "Rzeczpospolitej" - pisze Wojciech Maziarski w
      tygodniku "Newsweeek".

Czy Tomasz Górski, poseł PiS z Poznania, wyłudzał gotówkę od firmy CLA? Czy w
      sklepach meblowych należących do jego rodziny podstawione osoby fikcyjnie
      kupowały towar? Górski zaprzecza. ...

Obie firmy nawiązały współpracę w latach 90. Gdy klient nie miał gotówki na
      zakup mebli, brał kredyt w CLA. Firma płaciła Górskim za meble.
      Nie wszystkie kredyty były spłacane. Z informacji „Głosu" wynika, że CLA
      straciła w ten sposób ponad 80.000 złotych. Marian K., który przed laty był
      zatrudniony w dziale windykacji CLA twierdzi, że jego szefowie wiedzieli
      o „działalności" Tomasza Górskiego.

Tylko obcokrajowcy, niepełnosprawni i poseł PiS Jacek Kurski zdają egzaminy na
      prawo jazdy w sposób indywidualny. W sali są wtedy tylko dwie osoby - zdający i
      egzaminator. W przypadku posła był to jego przyjaciel.
      Żeby odzyskać prawo jazdy, Kurski musiał zdawać dwa razy - za pierwszym oblał
      teorię. Przy powtórce obowiązywała ta sama zasada - w sali tylko zdający i
      egzaminator, którym tym razem był Andrzej Pepliński, wieloletni przyjaciel
      Jacka Kurskiego.

Robert Sosnowski, burmistrz Pragi Północ i działacz władz krajowych PiS, oraz
      jego żona Edyta, radna i szefowa PiS na Targówku, załatwili sobie mieszkanie z
      zasobów gminnych jeszcze przed ślubem. Ale właściwie nie wiadomo, gdzie
      mieszkają.

Pracownik ministerstwa wyłudził mieszkanie
      "Rzeczpospolita": Szef gabinetu politycznego ministra sportu okłamał
      urzędników, żeby dostać mieszkanie komunalne w centrum s
      • czuk1 Re: Ale to już było. I znowu wróciło....? 30.06.06, 20:55
        O tym wszystkim dawno (stopniowo) jesteśmy przez media informowani.
        m
        • czuk1 Jesteśmy ciągle bezradnymi świadkami.. 08.07.06, 12:55
          Czy chcesz żeby premierem Polski był Jarosław Kaczyński?
          Tak 12%
          Nie 88%

Ogółem głosów: 80614

To wynik ankiety na Onecie
          • ubott.1 Re: Jesteśmy ciągle bezradnymi świadkami.. 08.07.06, 13:52
            A jeszcze nie tak dawno Kaczynski zapierał sie ze nie ma zamiaru byc premierem.
            • andrzej.sawa Re: Jesteśmy ciągle bezradnymi świadkami.. 08.07.06, 20:48
              Nigdy nie mów nigdy.
              • januszx Przyśpieszenie zmian 11.07.06, 10:34
                W najbliższym czasie możemy spodziewać się przyśpieszenia , coż "układ" się
                broni i to jak zaciekle ile tylko sił znajdą ...JArosław Kaczyński z pewnością
                gwarantuje ,że rozpoczęte zmiany bedą kontyuowane , pewnie jeszcze bardziej
                sprawnie , choć dotychczasowy rzą w trudnych warunkach też radził sobie dobrze,
                nie znaczy ,że nie może być lepiej:-)Powodzenia!
                • moherowy_beret1 Re: Przyśpieszenie zmian 11.07.06, 11:13
                  tak, tak januszu, ten uklad to wedlug badan opinii publicznej 88% Polakow ktorzy
                  nie chca kaczynskiego; nie ma to jak teoria spiskowa, rozumiem ze dotychczasowi
                  zwolennicy marcinkiewicza zostali wplatani w ten "uklad", pochlonieci przez
                  ciemna strone mocy, bo jak inaczej tlumaczyc fakt ze nie chca kaczynskiego?
                  oczywiscie mozna tlumaczyc ze to masonskie osrodki badania opinii publicznej
                  falszuja wyniki sondazy; tu juz chyba nie pomoze lekarz
    • januszx Zbigniew Herbert 17.08.06, 13:07
      januszx napisał:

> "Strzeż się jednak dumy niepotrzebnej
      > oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz
      > powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych
      > strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne
      > ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy
      > światło na murze splendor nieba
      > one nie potrzebują twego ciepłego oddechu..."
      > Z.Herbert

Dziś trzeba mówić o naszym wielkim poecie, zatem poniżej inny wiersz Herbarta ,
      ten najbardziej znany.

Ludzie z poprzedniej epoki, mający powiązania z ubecją nie mogą pogodzić się z
      utratą władzy! , grunt pali sie pod nogami!! , obecnie nie przebieraja
      wśrodkach , nie oszczędzają nawet największych autorytetów!!!,
      Strach jak widać jest wielki!, chcą r o z m y ć
      odpowiedzialność "u w i k ł a n y c h" , , "szprzedawczyków"
      i "zdrajców", "tchórzy" , próbują "u b a b r a ć" wszzystkich tak żebyśmy nie
      dostrzegli ,że byli , (Są ) też Sprawiedliwi
      - ale nie dziwmy się to są ludzie wyzuci z wszelkich uczuć, pozbawieni
      skrupółów.

Został zaatakowany niewątpliwie największy z naszych poetów , największy z
      naszych wspólczesnych "wieszczów". To rzeczywiście jest autorytet , człowiek ,
      który pozostawił dla nas wzory postępowania , wskazał wartrości jakimi
      powinniśmy się kierować, aby dojść do źróła prawdy i sprawiedliwości .
      słuchałem wywiadu z żoną Poety, czytałem komentarze profesorów IPN ,ten atak to
      ewidentnie bezczelna prowokacja
      Tak piękne, utwory mógł stworzyc tylko człowiek o czystym sercu.

Droga , którą idziemy jest trudna , ale wierzę ,że cel zostanie osiągnięty.

" Przesłanie Pana Cogito"

Idź dokąd poszli tamci do ciemnego kresu
      po złote runo nicości twoją ostatnią nagrodę
      idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
      wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
      masz mało czasu trzeba dać świadectwo
      bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
      w ostatecznym rozrachunku jedynie to się liczy

a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
      ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
      dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
      pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę
      a kornik napisze twój uładzony życiorys

i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
      przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie

strzeż się jednak dumy niepotrzebnej

one nie potrzebują twego ciepłego oddechu
      są po to aby mówić: nikt cię nie pocieszy

czuwaj - kiedy światło na górach daje znak - wstań i idź
      dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę

powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy
      bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz
      powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem
      jak ci co szli przez pustynię i ginęli w piasku

a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką
      chłostą śmiechem zabójstwem na śmietniku

idź bo tylko tak będziesz przyjęty do grona zimnych czaszek
      do grona twoich przodków: Gilgamesza Hektora Rolanda
      obrońców królestwa bez kresu i miasta popiołów

Bądź wierny Idź
      • koziorozka Miłosz 17.08.06, 17:38
        żebyż takie głosy na prawej stronie sceny politycznej było też słychac, jak
        wybuchła awantura z pogrzebem noblisty Miłosza...
    • siemensik1 Re: Jesteśmy świadkami wielkich historycznych wyd 07.09.06, 11:07
      januszx hmmmm z twoimi pogladami jestes opiekunem forum na stronach gazety
      wyborczej:)z michnikiem na czele?:)na stronie gazety ktora byla pro PO ?:)
      niech sie chlopaki z lpr dowiedza to bedziesz na dywaniku a i bracia kartofle
      ci nie wybacza.pozdrawiam:)
      P.S. zobaczymy jak twoje poglady zmienia sie za dwa lata:)
    • januszx Ubekistan się... broni - kiedy upadnie? 11.10.06, 19:22
      W ostatnich dniach nasiliły się ataki na nasz patriotyczny rząd , cóż wiele
      osób w naszym kraju ma kolosalnie dużo do stracenia !
      pamiętamy afery z ostatnich kilkunastu lat, w które zamieszane było wiele
      prominentnych osób a straty jakie poniosło nasze państwo a przez to my wszyscy
      wynoszą z pewnością grube miliardy!, teraz zbliża się czas rozliczeń i stad tak
      wielki atak już bez żadnych ograniczeń !!

Ci ludzie , którzy są odpowedzialni wiedzą ,że czasu pozostało im niewiele
      szczególnie do ataku! zostały wsprzegniete gazety telewizje ...niektóre
      media już nawet nie udają obiektywności porostu gdy rozmawiając z "Pisowcem" to
      jest jak przesłuchanie pod lampą , atak , przerywanie , chwytanie za słówka ...
      gdy rozmawiają z Peowcem to wywiad , wsłuchiwanie się w wypowiedź , pomaganie
      pytaniami , naprowadzanie .
      na szczęscie dotyczy to tylko niektórych dziennikarzy , juz nie raz pisałem
      których...
      NA szczęcie nie mam wątpliwości ,że Prawda zwycięzy!, kwestia tylko ...kiedy ?!
      myślę,że juz niedługo , kilka tygodni?
      I pomyśleć ,że będziemy sobie żyli w wolnym sprawiedliwie rządzonym kraju,
      wierzę głęboko ,że tak się stanie!
      • ubott.1 Re: Ubekistan się... broni - kiedy upadnie? 11.10.06, 23:41
        Januszu ja Cie prosze opamietaj sie chłopie !!!!!!!!!!!!
        Który rzad nie był patriotyczy ze tak ciagle mowisz tak o PIS ?
        Coz on mogł zrobic w ciagu roku jak ciagle sie klocą o władze, układy, pakty.
        A to, że nie zyjemy teraz w wolnym kraju to juz przesadzasz, no chyba ze Ty
        czujesz sie jakimś więzniem.

A może PIS wszczepił Ci matrixa i stąd ten zachwyt i populizm ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka