ola9677
11.07.13, 11:23
Wiem że zaraz mogę być szykanowana dlatego piszę od razu że bardzo trudno podjąć mi tą decyzję właśnie ze względu na dzieci.Córka ma lat 16(właśnie dostała się do liceum),bardzo dobrze radzi sobie z językami(angielski i niemiecki-chociaż dużo lepiej umie angielski).Syn ma 10 lat(idzie do 4 kl) zdolności językowych za dużych niestety nie posiada i niemieckiego nie umie wcale.Mąż pracuje w Niemczech i nalega abyśmy do niego dołączyli jak najszybciej.Ja biję się z myślami.Boję się żeby nie zrobić krzywdy dzieciom.Za bardzo nie wierzę w małżeństwa na odległość i myślę że dla syna najlepiej by było wyjechać jak najszybciej ale z drugiej strony system edukacyjny niemiecki tak różni się od naszego że boję się o córkę która chce iść na studia i to bardziej humanistyczne.W Polsce nie mam możliwości żeby ją z kimś zostawić.Ona tez nie chce zostawać na stałe w Polsce.Chce wyjechać do Stanów.Czy nie zmarnuje jej życia?Do jakiej szkoły w Monachium mogła by iść?Może ktoś był w podobnej sytuacji?Pomóżcie!!!!