Dodaj do ulubionych

Robactwo tego kraju lezy w ich genach.

17.10.07, 12:12
Jeder Vierte sieht "gute Seiten" im Dritten Reich
Hamburg (dpa) - Jeder vierte Bundesbürger ist der Meinung, dass das
Dritte Reich auch seine guten Seiten hatte.

Hitler bei der Einweihung der Autobahn Frankfurt - Darmstadt am 19.
Mai 1935. Die Pläne für die Autobahn stammten aus der Weimarer Zeit.

© dpa
In einer am Mittwoch veröffentlichten Umfrage des Forsa-Instituts
für das Magazin "stern" vertraten 25 Prozent der Befragten die
Ansicht, dass unter der nationalsozialistischen Diktatur nicht alles
schlecht gewesen sei. Als positive Beispiele wurden etwa der Bau der
Autobahnen oder die Förderung der Familie genannt. 70 Prozent der
Bundesbürger sind der Meinung, dass das Dritte Reich keinerlei gute
Seiten hatten. 5 Prozent antworteten mit "weiß nicht".

Mit steigendem Alter nimmt auch die Zustimmung zu: Bei den über 60-
Jährigen lag sie bei 37 Prozent. Bei den 45- bis 59-Jährigen gab es
mit 15 Prozent die geringste Zustimmung. Unter den Jüngeren vertritt
rund jeder Fünfte die Auffassung, die Hitler-Diktatur habe auch
positive Aspekte gehabt. Besonders verbreitet ist diese Haltung nach
der Umfrage bei Bürgern mit niedrigen Bildungsabschlüssen. 44
Prozent der Hauptschulabsolventen sahen auch Gutes in der Hitler-
Diktatur, aber nur 12 Prozent der Abiturienten.

mehr
Während die Anhänger von Union und SPD zu 28 beziehungsweise 25
Prozent mit "ja" antworteten, lag der Wert bei den Wählern der
Grünen (sieben Prozent) und Linken (sieben Prozent) weit niedriger.
In der FDP-Anhängerschaft waren es 20 Prozent. Dies entspricht dem
Durchschnittswert für alle ostdeutschen Befragten; im Westen waren
es dagegen 26 Prozent.
Obserwuj wątek
    • magnusg Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 17.10.07, 17:01
      Smutnei chore.Ale w Polsce tez wielu dostrzega pozytywy PRL-u.
    • pianazludzen Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 17.10.07, 20:00
      a moim zdaniem nie do konca chore, przeciez nikt tu nie mowi, ze dobry byl
      holocaust, tylko ze bylo pare godnych pochwaly aspektow. No bo nie da sie
      zaprzeczyc, ze druga w europie po wloskiej autostrada, o ktorej wspominaja
      anketowani, to nie lada niemieckie osiagniecie. czy w czasie PRL powstalo w
      polsce cos na te miare?
      • polaola Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 18.10.07, 13:21
        W PRL-u powstalo co najmniej 1000 szkol (Pamietamy haslo "1000 szkol
        na tysiaclecie!")
        Alfabetyzacja ludnosci, odbudowa zniszczen powojennych,
        elektryfikacja wsi to wielki osiagniecia przypadajace na czas PRL-u.
        • ggigus no wlasnie PRL to czas 18.10.07, 13:26
          prawie niegraniczonego dostepu do uniwersytetow, lekarza
          a autorstrade zbudowano z czyich pieniedzy?
          bo III Rzesza finansowo bazowala na wyrwanych innym narodow pieniadzach
          i dobrach
          • maria421 Re: no wlasnie PRL to czas 18.10.07, 14:13
            ggigus napisała:

> prawie niegraniczonego dostepu do uniwersytetow, lekarza
            > a autorstrade zbudowano z czyich pieniedzy?

W PRL-u zbudowano jakas autostrade?

> bo III Rzesza finansowo bazowala na wyrwanych innym narodow pieniadzach
            > i dobrach

Od samego poczatku? Tzn. od 1933 roku?
            • ggigus Re: no wlasnie PRL to czas 18.10.07, 14:26
              autorstrada tutaj - nie dotyczy PRL
              masz takze problemy z czytaniem? do tej pory nikt nie zadawal glupawych pytan w
              watku, ale sie pojawilas ty
              nie, nie od poczatku, od 1933 budowano 3. rzesze na pieniadzach innych

no i w ziwazku z tym??
              • maria421 Re: no wlasnie PRL to czas 18.10.07, 14:32
                ggigus napisała:

> autorstrada tutaj - nie dotyczy PRL
                > masz takze problemy z czytaniem? do tej pory nikt nie zadawal glupawych pytan w
                > watku, ale sie pojawilas ty

Ggigusiu, zamiasz znow zaczynac sie zloscic spojrz na to co napisalas:
                "prawie niegraniczonego dostepu do uniwersytetow, lekarza
                a autorstrade zbudowano z czyich pieniedzy?
                bo III Rzesza finansowo bazowala na wyrwanych innym narodow pieniadzach
                i dobrach"

Gdybys zechciala uzyc pare znakow interpunkcyjnych lub w ogole precyzyjniej
                budowac zdania , ja nie musialabym zadawac "glupich pytan".

> nie, nie od poczatku, od 1933 budowano 3. rzesze na pieniadzach innych
                >
                > no i w ziwazku z tym??

Dobrze rozumiem ze chcesz powiedziec ze od 1933 roku budowano III Rzesze na
                pieniadzach wyrwanych innym?
                I kim sa ci "inni"?
                • ggigus jestes jedyna autorka glupawych pytan 18.10.07, 14:34
                  i dlatego musisz dalej bawic sie sama
                  • ggigus pieniadze wyrwane innym - kim oni sa 18.10.07, 14:35
                    zapytaj corke, mario
                    • maria421 Re: pieniadze wyrwane innym - kim oni sa 18.10.07, 14:44
                      ggigus napisała:

> zapytaj corke, mario
                      >
                      Nie rozmawiam z corka, tylko z forumowiczka o nicku Ggigus, ktora twierdzi, ze
                      III Rzesza od poczatku (czyli od 1933 r) bazowala finansowo na dobrach wyrwanych
                      innym narodom, lecz nie potrafi odpowiedziec jakie "inne narody" ma na mysli.

Jest taka zasada, ze jak sie rzuca jakas teze, to powinno sie potrafic ja
                      udowodnic, podeprzec argumentami.

Odpowiedzi typu "zapytaj corki" i inne , podobnie mile, nie sa argumentem.
                      • ggigus chetnie podyskutuje z toba, jak 18.10.07, 14:49
                        opanujesz sztuke dyskusji
                        na razie bede rzucac wedle mojegi uznania i woli takie argumenty, jakie mi pasuja
                        dyskusje z corka uwazam za zbyt wymagajace dla ciebie, dziewczynastudiuje prawo,
                        zna fachteminologie, a mama maria ujawnia raz po raz brak wiedzy
                        polecam jednak biblioteke
                        jesli ty sie nie trzymasz regul, nie wymagaj trzymania sie regul od innych
                        • maria421 Re: chetnie podyskutuje z toba, jak 18.10.07, 14:53
                          Ggigusiu, jak to mowia : "Nie uczta Baltazara. Sami sie uczta".
                          Moze byc zaczela uczyc sie pisania z uzyciem interpunkcji?

A poza tym- jakich regul sie nie trzymam?
                          Czy sa jakies reguly, ktore mowia, ze Ggigusowi nie nalezy zadawac pytan
                          odnosnie jej tekstow?
                  • maria421 Re: jestes jedyna autorka glupawych pytan 18.10.07, 14:35
                    ggigus napisała:

> i dlatego musisz dalej bawic sie sama

Ggigus, nie ma glupich pytan. Sa tylko glupie odpowiedzi.
                    • ggigus z kolekcji glupawych pytan marii: 18.10.07, 14:43
                      A czy panstwo centralistyczne Francja to panstwo homogenne? I jezeli tak to
                      dlaczego?
                      A juz to kiedys powiedzialas?
                      Dobrze rozumiem ze chcesz powiedziec ze od 1933 roku budowano III Rzesze na
                      pieniadzach wyrwanych innym?
                      I kim sa ci "inni"?
                      • maria421 Re: z kolekcji glupawych pytan marii: 18.10.07, 14:47
                        Skarbie, powtarzam, nie ma glupich ani glupawych pytan, sa tylko glupie albo
                        glupawe odpowiedzi.

Moje glupie pytania nie biora sie z powietrza, tylko dotycza Twoich wypowiedzi.
                        Ty natomiast wolisz napisac kilkanascie postow w stylu "Mario jestes chamska"
                        niz dac jedna, krotka odpowiedz na kazde moje glupie pytanie.
        • ggigus irytuje mnie demonizacja PRL-u 18.10.07, 13:27
          to uniemozliwia jakakolwiek dyskusje, bo mamy dwa ustroje - zbrodniczy i doskonaly
          • maria421 Re: irytuje mnie demonizacja PRL-u 18.10.07, 14:13
            ggigus napisała:

> to uniemozliwia jakakolwiek dyskusje, bo mamy dwa ustroje - zbrodniczy i doskon
            > aly

I te dwa ustroje razem w jednej PRL? Czy jak?
            • ggigus mariom masz klopty ze zrozumieniem tekstu 18.10.07, 14:27
              ??
              to moze pogadaj z kims innym, na twoim poziomie,
              albo popros corke, zeby ci tlumaczyla
              nie mam ochoty na glupawe zaczepki, jak wczoraj
              • maria421 Re: mariom masz klopty ze zrozumieniem tekstu 18.10.07, 14:34
                ggigus napisała:

> ??
                > to moze pogadaj z kims innym, na twoim poziomie,
                > albo popros corke, zeby ci tlumaczyla
                > nie mam ochoty na glupawe zaczepki, jak wczoraj

Tak, Ggigusiu, mam klopoty ze zrozumieniem tekstu w ktorym brak znakow
                interpunkcyjnych, w ktorym zdania zbudowane sa tak, ze z dostepu do lekarza w
                PRL nastepuje natychmiastowy przeskok do budowy autostrady w nieokreslonym miejscu.
                • ggigus jestes jedyna autorka glupawych pytan 18.10.07, 14:36
                  i dlatego musisz dalej bawic sie sama
                  nie odpowiada ci moj styl dyskusji?
                  nie czytaj moich postow
                  • maria421 Re: jestes jedyna autorka glupawych pytan 18.10.07, 14:45
                    ggigus napisała:

> i dlatego musisz dalej bawic sie sama
                    > nie odpowiada ci moj styl dyskusji?
                    > nie czytaj moich postow

Ggigus,a na kim Ty bys mogla wyzywac Twoje zlosci, gdybym ja z Toba nie
                    rozmawiala? :-)
                    • ggigus ?? psychologom-amatorom dziekuje za udzial 18.10.07, 14:50

• maria421 Re: ?? psychologom-amatorom dziekuje za udzial 18.10.07, 14:54
                        Sa tu jacys psycholodzy- amatorzy?
                      • fan.club Nie dziękuj - nie trzeba! 18.10.07, 15:03
                        Ja już sam nie wiem, czy jestem jeszcze amatorem, czy już zawodowcem.

Mam za to jedno głupie pytanie: jak to było w PRL-u z
                        tym "nieograniczonym dostępem do uniwersytetów"?
                        • ggigus dzieki systemowi stypendium i akademika 18.10.07, 15:05
                          ludzie z biednych rodzin mogli studiowac
                          np. moja mama
                          dzis wyglada to zupelnie inaczej
                          • fan.club Re: dzieki systemowi stypendium i akademika 18.10.07, 15:18
                            Zgadza się, ale mnie chodzi o "nieograniczony dostęp"...
                            • ggigus nieograniczony dostep - studiowal wtedy 18.10.07, 15:20
                              kazdy/kazda, kto chcial, a nie tylko ten, kogo bylo na stac
                              potrzebna byla takze matura, rzecz jasna
                              • fan.club Nieprawda! 18.10.07, 15:34
                                Może Twoje lektury tak twierdzą osobiście przecież PRL-u nie
                                potnałaś. Faktem jest, że miejsc na studiach dla wszystkich
                                brakowało. Słyszałaś coś o 15 kandydatach na jedno miejsce?
                                • ggigus nie, nie masz racji 18.10.07, 15:46
                                  nie bylo jednego PRL-u cale 40 lat i z iloscia kandydatow na studia bylo roznie
                                  wroznych czasach i na roznych kierunkach
                                  ale to sa rzeczy oczywiste, wrecz krzyczace
                                  (slowa pomocnicze: logika i demografia)
                                  a co do moich lektur - to sobie po prostu daruj, bo nie wiesz, ile mam lat i co
                                  przezylam
                                  • fan.club Faktycznie! 18.10.07, 15:55
                                    Jak na rocznik 1973 to przeżyłaś szczególnie za PRL-u baaardzo dużo!
                                    • ggigus skad wiesz, ile mam lat? 18.10.07, 16:04
                                      juz kiedys cie pytalam, skad wiesz pare rzeczy o mnie
                                      i zapominasz jeszcze jedna rzecz: PRL to takze doswiadczenia mojej rodziny,
                                      znajomych, przyjaciol
                                      generacja moich rodzicow - roczniki poznych lat 30 i 40 - doswiadczyla wielu
                                      dobrodziejstw PRL
                                      a co tych 15 studentow - jak smiem przyzpuszczac, dostrzegasz blad w twoim mysleniu
                                      i jeszcze jedno - panstwo socjalistyczne jest jedynym panstwem, ktorego
                                      zalozeniem bla rownosc spoleczna
                                      nie zawsze byl ten szczytny cel realizowany, ale panstwo kapitalistyczne tego
                                      zalozenia nie ma
                                      polecam Majewska, Ewa; Sowa, Janek: Zniewolony umysł 2. Krakow 2007
                                      • maria421 Re: skad wiesz, ile mam lat? 18.10.07, 16:06
                                        ggigus napisała:

> i jeszcze jedno - panstwo socjalistyczne jest jedynym panstwem, ktorego
                                        > zalozeniem bla rownosc spoleczna
                                        > nie zawsze byl ten szczytny cel realizowany, ale panstwo kapitalistyczne tego
                                        > zalozenia nie ma
                                        > polecam Majewska, Ewa; Sowa, Janek: Zniewolony umysł 2. Krakow 2007

Tja...
                                        Niewolnicy tez byli wszyscy rowni.
                              • maria421 Re: nieograniczony dostep - studiowal wtedy 18.10.07, 16:04
                                ggigus napisała:

> kazdy/kazda, kto chcial, a nie tylko ten, kogo bylo na stac
                                > potrzebna byla takze matura, rzecz jasna

To zupelnie jak w BRD :-)
                                Przynajmniej do polowy 2007 roku.
                                • ggigus nie slyszalas nigdy o Bafög? 18.10.07, 16:05
                                  ignorancja dyskusji szkodzi
                                  • maria421 Re: nie slyszalas nigdy o Bafög? 18.10.07, 16:07
                                    ggigus napisała:

> ignorancja dyskusji szkodzi

Slyszalam. Tym bardziej nie rozumiem dlaczego tak tutaj wychwalasz PRL w ktorej
                                    byl powszechny dostep do uniwersytetow.
                                    Taki sam powszechny dostep masz w wiekszosci panstw UE.
                                    • ggigus z twojej wypowiedzi wynika jasno, ze 18.10.07, 16:09
                                      byc moze slyszalas o Bafög, ale nie wiesz, o co chodzi
                                      a ze nie mam ochoty ani czasu na udzielanie ci koreperetycji w temacie dostep do
                                      uniwersytetu w krajach europejskich, no to z duza ulga koncze dyskusje
                                      • maria421 Re: z twojej wypowiedzi wynika jasno, ze 18.10.07, 16:13
                                        ggigus napisała:

> byc moze slyszalas o Bafög, ale nie wiesz, o co chodzi
                                        > a ze nie mam ochoty ani czasu na udzielanie ci koreperetycji w temacie dostep d
                                        > o
                                        > uniwersytetu w krajach europejskich, no to z duza ulga koncze dyskusje

Znow uciekasz od odpowiedzi...
          • magnusg A mnie irytuje brak poodstawowej wiedzy 19.10.07, 20:39
            Najlepsze porownanie osiagniec socjalizmu i kapitalizmu obrazowalo
            porownanie NRD i RFN albo obrazuje dzisiaj porownanie Korei
            Polnocnej i poludniowej.
            Jak w tym kontekscie mozna wychwalas PRL pozostanie dla mnie
            odwieczna zagadka.Pomijam juz calkowicie fakt zbrodni dokonanych w
            PRL na ludziach-tysiace zakatowanych w stalinowskich
            wiezieniach,dziesiatki tysiecy zeslanych na Sybir,morderstwa przez
            SB w latach 80-tych.
            Jak mozna sie wychwalac tym, ze zbudowano iles tam szkol czy
            nauczono wiekszosc czytac i pisac??Przezciez gdyby Polska byla od
            1945 roku kapitalistyczna, to poziom zycia bylby u nas taki sam jak
            w Niemczech czy Anglii.
            Socjalizm pchnal Polske o 40 lat wstecz.
            • pianazludzen Re: A mnie irytuje brak poodstawowej wiedzy 19.10.07, 20:58
              swiete slowa. wystarczy spojrzec w jakiej kondycji gospodarczej i mentalnej
              rowniez sa kraje, ktore przeszly przez okres socjalizmu. mozna tez obejrzec
              "przesluchanie", "das leben der anderen", "nieznosna lekkosc bytu" i tym
              podobne. prl nie wniosl moim zdaniem zadnego pozytywnego wkladu w rozwoj naszego
              kraju (choc wiele nie pamietam, bo rodzice splodzili mnie jakos w okolicach dnia
              ogloszenia stanu wojennego ;) ).
              • ggigus no to obejrzyj Die Stille nach den Schuss 19.10.07, 21:00
                bo Das Leben der Anderen zrobil czlowiek, ktory DDR zna z podrozy samochodem z
                rodzicami
                a Schlöndorff ni jest Ossi, ale sporo czytal, zanim zrobil ten film
                obejrzyj tez film Die Schluessel
                • pianazludzen Re: no to obejrzyj Die Stille nach den Schuss 19.10.07, 21:04
                  watpie rzeby obejrzenie jakiegokolwiek z tych filmow spowodowalo, ze zmienie
                  zdanie na temat PRL, ale moge obejrzec czemu nie.

mowisz ze prl dalo szanse ubogim na zdobycie wyksztalcenia. moj ojciec fizyk, z
                  tym wyksztalceniem zdobytym w prlu, zmuszony byl do jezdzenia na saksy, gdzie
                  swoje wyksztalcenie mozna bylo sobie w tylek wsadzic za przeproszeniem. normalny
                  kraj o normalnym ustroju nie generuje takich sytuacji.
                  • ggigus jesli masz z gory nastawienie na cos, 19.10.07, 21:07
                    to rzeczywiscie nie ma sensu

wielu ludzi jezdzilo na saksy, u mnie rodzinie tez
                    ale, ale piano - teraz TEZ jezdza na saksy, emigruja nawet z BRD i co ty na to?
                    • pianazludzen Re: jesli masz z gory nastawienie na cos, 19.10.07, 21:11
                      wiem ze wielu ludzi jezdzilo na saksy, i wlasnie dlatego, ze bylo ich wielu,
                      jest to moim zdaniem patologia.

osobiscie nie spotkalam sie w bdr z przykladem np lekarza ktory emigruje kopac
                      rowy badz fizyka, ktory emigruje nosic cegly. jesli juz np bezrobicie zmusi go
                      do takiego przekwalifikowania sie, to moze zrobic to w swoim kraju, nie muszac
                      emigrowac.

ale faktem jest, ze mam z gory negatywne nastawienie do tematu, ktorego nic nie
                      zmieni, i nie mam zamiaru na ten temat juz wiecej dyskutowac.
                      • ggigus Re: jesli masz z gory nastawienie na cos, 19.10.07, 21:16
                        nie musisz dyskutowac, jesli nie chcesz
                        po prostu obawiam sie, ze malo znasz sie w temacie, skoro wiedze o DR opierasz
                        na jednym filmie
                        nawet dosc znanym ,to malo
                        chcialam Ci tylko wskazac pare uzupelniajacych tytulow, zreszta kinematografia
                        DDR, nawet ta krytyczna spolecznie, jest dosc znana w Europie
                        DDr niejedna ma twarz...

tak, dzis lekarze nie musza nosic cegiel, niemieccy lekarze pracuja za granica w
                        zawodzie, polscy tez za granica w Niemczech
                        to sa efekty integracji europejskiej
                        nie mozna lat 80 porownywac z dzisiejszymi, wtedy w Niemczech bylo np. niskie
                        bezrobocie, w Zachodnich rzecz jasna
                    • maria421 Re: jesli masz z gory nastawienie na cos, 20.10.07, 10:51
                      ggigus napisała:

> to rzeczywiscie nie ma sensu

I tutaj, Ggigusiu, musze Ci przyznac racje.
                      Jak sie ktos z gory pozytywnie nastawi do PRL, to nie ma sily, zeby zmienil
                      zdanie:-)
            • ggigus okeey, porownajmy negatywy 19.10.07, 21:03
              w Polsce ofiary obozow stalinowskich, w Zachodnich Niemczech nazisci bez
              problemow w latach 50 dostawali prace, unikali kar

albo robisz fair porownania - pozytywy z pozytywami albo negatywy
              mieszanie nie ma sensu
              • jessi_a Re: okeey, porownajmy negatywy 19.10.07, 21:05
                bo nie bylo wykwalifikowanych kadr, a panstwo musialo jakos dzialac.
                Co mieli niedouczonych na stolki wsadzac, jak np w Polsce.
                • ggigus nie bylo kadr, wiec trzeba bylo zbrodniarzy? 19.10.07, 21:06
                  no, no
                  niezla logika, jessi
                  • jessi_a Re: nie bylo kadr, wiec trzeba bylo zbrodniarzy? 19.10.07, 21:07
                    nie moja, tylko Niemcow.
                • ggigus dalej negatywy 19.10.07, 21:12
                  w Niemczech Zachodnich jest - jak nigdzie w Europie - wyksztalcenie dzieci
                  zalezne od wyksztalcenia rodzicow, wiec przepuszczalnosc spoleczna w sensie
                  kariery, uniw. rowna prawie zeru
    • ewa553 Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 18.10.07, 17:38
      nadrabiam zaleglosci, wiec dopiero dzis ten watek czytam. Gigus, Ty
      naprawde piszesz czasami tak, ze az boli czytac Cie. Czy masz tak
      malo czasu, zeby pisac poprawnie, uwaznie, czy tez lekcewazysz nas
      wszystkich? I co Ty bulkasz o ogolny<m dostepie do uniwersytetow?
      A o punktach slyszalas? Dzieci rolnikow i robotnikow mialy dodatkowe
      punkty, podczas gdy inteligencja byla gorzej traktowana. Dzieci
      rodzin ideologicznie innych, tez nie dostawaly sie latwo na studia,
      jesli sie wogole dostawaly.
      I takiego cymesa jak Bafög to w Polsce naprawde nie bylo.
      • ggigus ewo, jesli ci styl moich postow nie odpowiada, 18.10.07, 17:44
        nie czytaj ich
        to proste
        o niczym nie bulkam i wiesz co, chcialabym z toba dykuskutowac, ale sie nie da
        na takim poziomie pobulkaj sobie z kims innym
      • ggigus Bafög, ewuniu, wprowadzili w tym pieknym 18.10.07, 17:47
        kraju, fuj, fuj co za slowo SOCJALISCI
        tak, w Zachodnich Niemczech
        cuda, nie?

o punktach za pochodzenie to sobie przemysl, kiedy byly i ile inteligencji bylo
        w Pol po wojnie, a potem sie wypisuj
        a najlepiej pobukaj sobie z rownymi sobie
        • ewa553 Re: Bafög, ewuniu, wprowadzili w tym pieknym 18.10.07, 17:52
          rozumiem Twoja cienka aluzje, ze jestes mi nierowna, ale nie
          przejmuj sie, jak zaczniesz pisac gramatycznie i rzeczowo odpowiadac
          na pytania, to moge z Toba pobulkac:))))
          • ggigus najpierw musisz sama gramatycznie i rzeczowo 18.10.07, 17:56
            pisac, zeby tego wymagac od innych
            wybacz, z gwary jestem slaba, wiesz w rodzinie inteligenckiej sie wychowalam,
            mysmy gwara nie mowili
            nie zebym ci z gwary odczytywala pochodzenie spoleczne, ambicje i wyksztalcenie,
            od pseudoanaliz sa inni
            wiec bulkac czy bukac, to sobie poszukaj kogos innego
            • maria421 Re: najpierw musisz sama gramatycznie i rzeczowo 18.10.07, 18:06
              ggigus napisała:

> pisac, zeby tego wymagac od innych

W przeciwienstwie do Ciebie, Ewa pisze jasno, zwiezle, gramatycznie i rzeczowo.

> wybacz, z gwary jestem slaba, wiesz w rodzinie inteligenckiej sie wychowalam,
              > mysmy gwara nie mowili

Skarbie, nawet ksiadz Tischner pisal gwara.

> nie zebym ci z gwary odczytywala pochodzenie spoleczne, ambicje i wyksztalcenie
              > ,
              > od pseudoanaliz sa inni
              > wiec bulkac czy bukac, to sobie poszukaj kogos innego

Ggigusiu, wlasnie dalas doskonaly dowod Twego inteligenckiego pochodzenia
              tudziez wyzszego wyksztalcenia :-)
              • ggigus naprawde, mario, sytuacja sie nie zmienila 18.10.07, 18:07
                i na twoje glupie posty odpowiadac nie bede
                Tischner pisal gwara, a Kopalinski nie pisal
                no i??
                • maria421 Re: naprawde, mario, sytuacja sie nie zmienila 18.10.07, 18:10
                  ggigus napisała:

> i na twoje glupie posty odpowiadac nie bede
                  > Tischner pisal gwara, a Kopalinski nie pisal
                  > no i??

Zawsze sie odgrazasz ze na moje glupie posty odpowiedac nie bedziesz a jednak
                  odpowiadasz.

Tak, Tischer pisal gwara, wiec nie nadymaj sie jak balon, ze Ty jestes lepsza bo
                  gwary nie uzywasz.
                  • ggigus od nastrojow w spol. niemieckim 18.10.07, 18:13
                    dzis do Tischnera
                    Maria potrafi!
                    • maria421 Re: od nastrojow w spol. niemieckim 18.10.07, 18:15
                      ggigus napisała:

> dzis do Tischnera
                      > Maria potrafi!

Potrafie dzieki Tobie:-)
                      To Ty zaczelas mowic o gwarze.
    • ewa553 i jeszcze zapomnialam: 18.10.07, 17:39
      w Niemczech nie jest inaczej jak w Polsce: ludzie prosci, bez
      wyksztalcenia takze w Polsce wspominaja z lezka w oku komune.
      • ggigus nie wiem, jak wspominaja komune 18.10.07, 17:54
        ludzie prosci, bo mam wyzsze wyksztalcenie
        zdobyte juz po transformacji, ale moje inteligenckie pochodzenie zawdzieczam PRLowi
        i przyznam, ze jest cool byc inteligetnka w drugim pokoleniu, luzy na studiach
        ale przegapiasz debate analizy PRL
        polecam Elisabeth C. Dunn Privatizing Poland i prace historyka Davida Osta (o
        nim pisala Wyborcza)
        bo taka analize najlepiej robia ludzie z zewnatrz
        wspomnienia ludzi prostych malo mnie interesuja, o tym musisz sobie z kims
        innym pobukac
        • maria421 Re: nie wiem, jak wspominaja komune 18.10.07, 18:00
          ggigus napisała:

> ludzie prosci, bo mam wyzsze wyksztalcenie

Jak widac to wyzsze wyksztalcenie przeszkadza Ci w poinformowaniu sie jakie
          grupy spoleczne najlepiej wspominaja komune.
          • ggigus mario, na glupie posty szkoda mi czasu 18.10.07, 18:02
            nie ma sensu dyskusja ze mna na temat:

jakie grupy spoleczne najlepiej wspominaja komune.
            • maria421 Re: mario, na glupie posty szkoda mi czasu 18.10.07, 18:07
              Jezeli szkoda Ci czasu na glupie posty, to proponuje zajkac sie czyms innym niz
              pisaniem na forum.
        • pianazludzen Re: nie wiem, jak wspominaja komune 18.10.07, 20:41

> wspomnienia ludzi prostych malo mnie interesuja, o tym musisz sobie z kims
          > innym pobukac

dlaczego nie interesuje cie wspomnienia prostych ludzi?

mnie np wlasnie bardzo interesuje, podobnie jak zdanie np dzieci na rozne
          tematy. Obie te grupy postrzegaja swiat w sposob prosty, czysty, bez nadymania
          sie, i maniery. I czesto maja do powiedzenia na prawde duzo mdrego.
          • ggigus czysty sposob postrzegania? 18.10.07, 20:47
            niekoniecznie
            pamiec przekreca, wystarczy posluchac niem. wypedzonych o wspanialych palacach,
            jakie zostawili na Wschodzie
            w tej dyskusji o demonizacji PRL-u wspomnienia prostych ludzi, nb. niezbyt
            inteligenty argument, ale nie moj, pasuje jak piesc do nosa
            • maria421 Re: czysty sposob postrzegania? 19.10.07, 10:54
              ggigus napisała:

> w tej dyskusji o demonizacji PRL-u wspomnienia prostych ludzi, nb. niezbyt
              > inteligenty argument, ale nie moj, pasuje jak piesc do nosa

Ggigusiu, pozwol ze zadedykuje Ci wierszyk:

"Zdolna jestem niesłychanie,
              Najpiękniejsze mam ubranie,
              Moja buzia tryska zdrowiem,
              Jak coś powiem, to już powiem,
              Jak odpowiem, to roztropnie,
              W szkole mam najlepsze stopnie,
              Śpiewam lepiej niż w operze,
              Świetnie jeżdżę na rowerze,
              Znakomicie muchy łapię,
              Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
              Jestem mądra, jestem zgrabna,
              Wiotka, słodka i powadna,
              A w dodatku, daję słowo,
              Mam rodzinę wyjątkową:
              Tato mój do pieca sięga,
              Moja mama - taka tęga
              Moja siostra - taka mała,
              A ja jestem - samochwała!"
    • ewa553 Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 18.10.07, 18:27
      czyzbys oczekiwala ode mnie Giguniu ze zaczne sie wstydzic tego, ze
      nie jestem dopiero drugim pokoleniem inteligenckim?
      I dalej piszesz jiezrozumiale. Nie odpowiedzialas ponadto na moje
      pytanie: czy jestes w strasznym pospiechu, czy tez lekcewazysz nas
      piszac tak okropnie niezrozumniale? Jest takie piekne chinskie
      przyslowie: trzy razy pomysl, potem zrob, a wyda czyn owoce.,
      Ja Ci proponuje: zanim cos "wyslesz" (jakis wpis), to go ze dwa razy
      przeczytaj, daj krowie zjesc, a jesli krowa sie nie wscieknie, to
      mozesz i nam zaaplikowac.
      PS "bulkac" to nie gwara jakastam, tylko gwara mlodziezowa z mojej
      mlodosci.
      • ggigus nie bawie sie w analize Twojej osoby 18.10.07, 18:46
        ewo
        od tego sa tutaj inni
        nie wiem, czego sie masz wstydzic, ale skoo piszesz do mnie:

rozumiem Twoja cienka aluzje, ze jestes mi nierowna, ale nie

mozesz oczekiwac riposty
        wiec albo nie pisz takich rzeczy, albo znos dielnie wywody o moim pochodzeniu,
        skoro sama temat zaczynasz

jesli ci styl, pospiech itepe moich postow nie odpowiada, nie czytaj ich
        a jesli wymagasz ode mnie wypowiedzi bardziej logicznych, to musisz sama swiecic
        przykladem

wiem, ze bulkac to gwara slaska, a raczej intuicyjnie to pzypuszczczalam
        • ewa553 Re: nie bawie sie w analize Twojej osoby 18.10.07, 20:22
          intuicja Cie zawiodla:))) to nie po slasku. Po prostu woda bulka,
          wiec jak ktos mowil hm..niemadrze, to sie mowilo: nie bulkaj. Jak
          najbardziej bylo to mlöodziezowe. Po slasku by sie to powiedzialo:
          nie fulej:))))
    • patchwork30 Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 19.10.07, 11:38
      Jestem przerazona tytulem tego postu.
      Dlatego, ze sugeruje iz ludzie mieszkajacy w jednym kraju sa
      jednakowi, ludziom tym przypisuje generalnie te same, fatalne cechy,
      ktore na dodatek sa niezmienne, bo sa genetyczne.

No coz, Hitler tez mial takie tezy, w stosunku do innych narodow.

Zacytowany przez Ciebie artykul mozna interpretowac na wiele
      sposobow. Przede wszystkim nalezalo by sie zastanowic, czy pytanie,
      czy trzecia Rzesza miala tez dobre strony jest rownoznaczne z tym
      czy Trzecia Rzesza byla w ogole dobra.

Mozna by tez sie zastanowic, dlaczego gorzej wyksztalceni, mlodzi
      ludzie, maja tendencje do pozytywnego patrzenia na ten czas. Jak
      zyja ci ludzie, jaka maja perspektywe w zyciu, skad pochodza,
      jakiego sa wyznania itd itd.

Mozna sie tez zastanowic, co robia politycy, spoleczenstwo, by
      przeciwstawic sie fali sympatii do tamtych czasow.

Moze, jak by sie autor troche bardziej zastanowil, to nie palnalby
      takiego obrazliwego, szowinistycznego tytulu.
      • praktyczna Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 19.10.07, 12:15
        Patchwork - pieknie napisane - i pierwsze sluszne slowa w tym watku.
        Nie zebym slowa napisane przez Ewe i Marie nie uwazala na sluszne
        (nota bene uwazam, ze ktos powinien pilnowac by Gigus brala swoje
        tabletki codziennie) tyle tylko, ze nie bardzo one byly w temacie.
        Czasami sobie czytajac tutaj te potyczki pomiedzy Gig
        (antycznie) "mondra" i wyksztalcona Gigus a reszta swiata
        zastanawiam sie czy to nie jest specjalnie czynione by "rozruszac"
        forum ;)

Niemniej zgadzam sie z Patchwork, iz uogolnianie jakichkolwiek cech
        wiazac je genetycznie z jednym narodem jest niepowazne. Patrzac na
        aktualna kampanie wyborcza w Polsce tez moznaby postrzegac polskie
        spoleczenstwo jakby bylo pokryte "mohairowym" meszkiem skoro
        takie "chwyty" partii Prawej i Sprawiedliwej "ciagna" ciemny lud,
        ktory je "kupuje" - a dobrze wiemy, ze tak nie jest.
        Tematu genetycznego obciazenia Polakow genem zlodziejstwa samochodow
        przemilcze :)
        • ggigus kochana praktyczna, napisz 19.10.07, 14:24
          moze o tabletkach marii
        • maria421 Re: Robactwo tego kraju lezy w ich genach. 19.10.07, 16:39
          praktyczna napisała:

> Patchwork - pieknie napisane - i pierwsze sluszne slowa w tym watku.
          > Nie zebym slowa napisane przez Ewe i Marie nie uwazala na sluszne
          > (nota bene uwazam, ze ktos powinien pilnowac by Gigus brala swoje
          > tabletki codziennie) tyle tylko, ze nie bardzo one byly w temacie.

Slusznie.
          Z poczatku mialam nadzieje, ze watek o takim tytule zostanie po prostu zignorowany.
          To bylaby chyba najlepsza reakcja.
          • ggigus jak na osobe, ktora chciala cos ignorowac 19.10.07, 17:44
            milczeniem, byls dosc gadatliwa
            zawsze mozna zalozyc drugi watek

a poza tym nie wiem, czy milczenie ma sens
            • maria421 Re: jak na osobe, ktora chciala cos ignorowac 19.10.07, 19:27
              ggigus napisała:

> milczeniem, byls dosc gadatliwa

Chcialam ignorowac wpis pod tak obrzydliwym tytulem, ale nie Twoje wypowiedzi w
              tym watku.

Swoja droga, dziwie sie ze tym razem nie zareagowalas "ten post jest rasistowski".
              • ggigus troche pozno mario wypowiadasz swoje oburzenie 19.10.07, 20:27
                hehe
                lepiej pozno niz wcale w slusznej sprawie
                nie, post NIE JEST rasistowski
                TYTUL jest i o tym byla mowa, przegapilas chyba
                mala roznica, zanim zaczniesz bic na alarm
                • maria421 Re: troche pozno mario wypowiadasz swoje oburzeni 20.10.07, 10:49
                  ggigus napisała:

> hehe
                  > lepiej pozno niz wcale w slusznej sprawie
                  > nie, post NIE JEST rasistowski
                  > TYTUL jest i o tym byla mowa, przegapilas chyba
                  > mala roznica, zanim zaczniesz bic na alarm
                  >
                  Wiem,wiem, o tym, ktory post jest rasistowski, a ktory nie dycyduje tutaj ,
                  wedlug wlasnego uznania, Adminka Ggigus.
                  • bofist Re: troche pozno mario wypowiadasz swoje oburzeni 20.10.07, 13:26
                    uprawiająca relatywizm etyczny :/
      • ggigus z uwagi na tytul trzy razy wycinalam 19.10.07, 14:25
        post i trzy razy uleglam
        tez nie wiedzialam ,jak zareagowac
        myslalam najpierw, ze to jakis oszolom antyniemiecki sie wzial i wypisal
        ale tak to jest ze rasizm to czesty grzech
        z wieloma przypadlosciami jego
      • ggigus i jeszcze cos: 19.10.07, 14:35
        od paru lat socjologowie alarmuja, ze wzrasta w Niemczech poparcie dla
        nacjonalistych tendecji wsrod tzw. przecietnych ludzi, tych dosc dobrze
        wyksztalconych, ze stala praca, takze w duzych mastach tez.
        Czyli ze zwolennicy takich tez niekoniecznie musza miec flage NPD, jak to ma
        jeden pan w okolicy, ale np. Twoj sasiad.
        To sie tlumaczy strachem przed utrata pracy i tej soc uprzywilejowanej pozycji,
        tak ludzie przerabiaja swoje obawy na innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka