Dodaj do ulubionych

Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych?

18.07.09, 19:32
Dzien Dobry, chcialam sie zapytac, czy jak czlowiek jest leczony w polsce,
dajmy na to np u dentysty czy ortodonty, czy kasa chorych oddaje jakis procent
za leczenie?
Ostatnio bylam w Polsce u dentysty i bardzo duzo osob bylo wlasnie z Niemiec i
obilo mi sie o uszy ze cos tam niby oddaje.
Jak to wyglada, czy ktos sie orientuje?
Obserwuj wątek
    • florena82 Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 18.07.09, 19:34
      Tutaj znalazlam mala wzmianke:
      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/niemcy;znow;szturmuja;polske,1,0,44033.html
      cytuje:
      Petra Ziger mieszka w Cottbus, ale zęby leczy w Polsce. Systematycznie
      przyjeżdża do stomatologa w Zgorzelcu. „Tu mam daleką rodzinę, więc mam gdzie
      się zatrzymać. A ceny u dentysty są nawet 60 procent niższe niż w Niemczech” – mówi.

Niemcy w polskich gabinetach dentystycznych mają opiekę w zachodnim standardzie.
      W dodatku za leczenie wystawiane są im rachunki. Po ich przedstawieniu,
      odpowiednik naszego Narodowego Fundusz Zdrowia zwraca Niemcom część poniesionych
      kosztów.

To samo dotyczy drobnych zabiegów chirurgicznych. Mnożą się więc przygraniczne
      mikrokliniki, w których usuwa się znamiona, a nawet przeprowadza operacje
      plastyczne.
      • annajustyna Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 18.07.09, 21:44
        Taa, tylko, ze pozniej jest cyrk, jak trzeba cos szybko poprawic, a masz pod
        reka tylko niemieckiego dentyste, a ani ten nie chce sie podjac, ani kasa
        niemeicka nie chce juz placic za poprawki po polskich/czeskich/wegierskich
        dentystach ...
    • gadupa Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 18.07.09, 23:35
      Watroba ci gnije, to typowy polski objaw zazdrosci i podejzliwosci.

Ci "Niemcy", to tylko Polacy pracujacy w Niemczech i nie potrafiacy sie w
      Niemczech dogadac. Gdybys po polsku zagadala sama cys sie przekonala. Korzystaja
      z mozliwosci, ze istnieja miedzynarodowe umowy.
      A Niemiecka Unezpieczalnia widocznie tyle placi za te uslugi, ze sie to polskim
      ubezpieczalnia oplaca. Niemieckim zreszta tez.

Tylko ty masz problem.
      • florena82 Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 19.07.09, 07:49
        gadupa To nie byli tzw " polscy - niemcy " ale Niemcy, z braku czasu niestety
        nie pytalam sie, a bylo to przy granicy polsko-niemieckiej.
        A pytam o kase chorych, gdyz zdaza sie, ze czlowiek bedac na urlopie skorzystac
        musi z dentysty (np gdy sie zab ulamie), no i idzie prywatnie placac nie male
        pieniadze, wiec jak jest mozliwosc nawet czesciowego oddania za leczenie to super.
        Ja nie mowie o takich sprawach jak operacje czy wstawianie mostkow, implanty
        zebow itd.
        • annajustyna Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 19.07.09, 12:45
          Pieniadze w zasadzie wtedy dostajesz z powrotem, jak przed zabiegiem mialas
          Kostenvoranschlag od niemeickiej kasy. Co do naglych przypadkow - nie mam
          pojecia. Na pewno Auslandsversicherung pokrywa co niektore.
          • florena82 Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 19.07.09, 13:34
            Musze sie chyba przejsc do AOK i zapytac sie jak to wyglada.
            Bede miala zakladany aparat staly ktory mnie w PL wyniesie " tylko " 2500 zl
            czyli ok 600€ (o wiele taniej niz w DE) i slyszalam ze kasa chorych czasami
            oddaje jakis tam procent wiec stad pytam, bo myslalam ze ktos juz leczyl sie w
            PL i orientuje sie lepiej niz ja jak to wyglada.
            • annajustyna Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 19.07.09, 13:37
              Aparat ortodontyczny po 18 roku zycia jest polnoplatny :/.
              • juzniewqrwionylektor a Florentynka ma już 82! 19.07.09, 14:41
                To po co jej aparat? ;)
                • florena82 Re: a Florentynka ma już 82! 19.07.09, 14:45
                  :))))))))))))
              • florena82 Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 19.07.09, 14:44
                Cholera, no to pech.
                Ale i tak na wszelki wypadek przejde sie po urlopie do Aok, zobacze co mi
                powiedza. A noz widelec istnieje jakas mozliwosc, a jak nie to trudno.
                • annajustyna Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 19.07.09, 15:46
                  Zapytac zawsze mozna...
    • kwiecienka1 Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 20.07.09, 11:35
      moja kasa (KKH) tez chce najpierw kosztorys do zatwierdzenia

pozdrawiam
    • medicaladvisor Re: Leczenie w PL a niemiecka kasa chorych? 29.05.23, 13:40
      Dzień dobry,

procedury podlegające ustawowemu ubezpieczeniu przez Krankenkasse mogą być refundowane po okazaniu faktury od stomatologa w Polsce (najlepiej jakby wcześniej taka informacja trafiła do KK)..

Te które są refundowane są stałe w całych DE. Jeżeli natomiast pacjent będzie miał robioną protetykę to odbywa się ona po wystawieniu tzw. heil- und Kostenplan, złożeniu kosztorysu do kasy Chorych (m.in. AOK, BKK, TK) i na tej podstawie Kasa chorych wylicza stałą dotację. Pozostałą równicę opłaca Pacjent (chyba że posiada prywatne ubezpieczenie stomatologiczne - tutaj również potrzebne jest uzupełnienie heil- und Kostenplan).

Takie leczenie można również wykonać w Polsce. Leczenie stomatologiczne na niemiecką kasę chorych w Polsce jest bardzo popularne, a dopłaty do stałych dotacji są dużo niższe niż w Niemczech. Protetyka tj.: mosty, korony, protezy, są refundowane w Polsce na Niemiecką Kasę chorych pod warunkiem spełnienia wymagań dokumentacyjnych (Heil- udn Kostenplan, odpowiednia faktura itd.)

Pozdrawiam
      Karolina Wójciak
      MedicalAdvisor.pl
      kontakt@medicaladvisor.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka