Dodaj do ulubionych

Jaka jest przyczyna mojego lysienia? POmozcie

20.01.11, 15:10
Ja co prawda nie mam lysienia plackowatego ale moze ktos mi tu pomozesad Witam.Mam nadzieje ze mi pomozecie . Opowiem swoja historie. Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o poradysmile Mam 21 lat wlosy farbowalam od 16 roku zycia. Farbowalam je dosyc czesto. Wczesniej bywaly momenty ze wlosy wypadaly mi garsciami,pozniej zaczely sie coraz powoli przerzedza cPozniej Nie wypadaly mi lecz przestaly odrastac szczegolnie po bokach tak jak by na skorniach .Na poczatku myslalam ze jest to wina farbowania nie widac bylo tych przerzedzen tak bardzo . Stosowalaam wiele odzywek suplementow, wydalam mnostwo pieniedzy na to .Jednak wlosy nie odrastaly. I z miesiaca na miesiac coraz bardziej sie przerzedzaly. Nie moge zwiazac wlosow do gory bo widac mi przerzedzenia po bokach.Nie bylam u dermatologa poniewaz myslalam ze w koncu odrosna. Sama stosowalam odzywki wzamacnaijace itd. Tak naprawde rok temu mnie olsnilo ,ze cos jest na rzeczy z tymi wlosami i ze to moze jakas powazniejsza przyczyna. DOszlo zmeczenie , sennosc. Wlosy nie wypadaja juz teraz ale mam je marne i troche przzerzedzone. Poszlam do lekarza ogolnego, ktory skierowal mnie na badania: OB, mocz w normie . Anemia raczej zostala wykluczona Hgb 12. 2 norma (11-16) Hct 36.8 norma (37-50) Rbc 4,26 (3,50 -5,50). w morfologi krwi .Srednie te wyniki lecz w normie. Natomiast Tsh mialam podwyzszone moj wynik Tsh 6.2 norma (0.4 -4) . Przez te 4 miesiace od wrzesnia myslalam ze przyczyną mojego stanu wlosow jest wysokie TSh co sugerowalo by na niedoczynnosc tarczycy. Duzo czytalaam na ten temat i wiem ze to prowadzi czasem do przerzedzen i oslabienia wlosow. Jednak ostatnio zrobilam ponowne badania i postanowilam je rozszerzyc. I bardzo sie zdziwilam .Moje wyniki ze styczna czyli po 4 miesiacach. bez brania jakichkolwiek lekow z boku podaje normy . Tsh 1.38 (0.4 -4.0) , Ft3 4.17 (1.80 -4.20) , Ft4 1.06 (0.9-1.8) ,P.ciala anty Tg <20 (0-40) , P.ciala anty Tpo <10 (O-35) . Nie wiem dlaczego Tsh jest teraz w normie a we wrzesniu bylo dosc wysokie. Nie bralam zadncyh lekow na obnizenie Tsh. Wyniki mam w normie chociaz widac ze ft3 i ft4 jest dosc wysokie? czy wyniki mam dobre czy powinnam sie niepokoic? i czy powinnam zrobic Usg tarczycy jeszcze?
Nie wiem co robic dalej jakie badania pownnam zrobic by znalezc przyczyne przerzedzenia wlosow. Wiem ze powinnam zbAdac hormony plciowe. Nie bADalam ich nigdy . Wiem ze nadmiar hormonow meskich zle wplywa na wlosy a ja mam je najbardziej przerzedzone na skroniach tak jak by to bylo lysienie androgenowe chociaz nie jestem pewna na 100%. OStatnio mialam robione ush jajnikow i dopochwowe . Nie mam zadnych rorbieli pecherze wiec Pcos jest wykluczone . NIe mam tez nadmiernego owlosienia,tradziku. tylko te wlosy . Ktos mi zasugerowal ze powinnam zbadac tez ferryrtyne i b12 bo moge miec niedobory. Jakie powinnam zrobic badania jeszcze . Nie wiem juz gdzie szukac przeczyny tych wlosow. PRosze o pomoc. Soryy ze tak dlugo smile
Obserwuj wątek
    • majeczka262 Re: Jaka jest przyczyna mojego lysienia? POmozcie 28.01.11, 22:35
      Po pierwsze wizyta u dermatologa( u mnie się zaczęło łysienie od zakoli i przerzedzenia włosów)
      Po drugie z hormonami do endokrynologa,bo choć tsh w normie to szczegółowe są w górnej granicy normy o usg tarczycy powinien zdecydować endokrynolog,moze też włączy leki,zaleci inne badania.
      Powodzenia
        • majeczka262 Re: Jaka jest przyczyna mojego lysienia? POmozcie 01.02.11, 22:40
          Miałam robione maści i preparat jakiś testowy(bez nazwy,wiesz królik doświadczalny)zakola zniknęły i na 2 lata miałam spokój,a od stycznia ubiegłego roku było coraz gorzej.
          Teraz poza irokezem przez środek głowy nie mam włosów,zdiagnozowana jestem łysienie plackowate.
          Jutro idę do nowego dermatologa,bo po ostatniej i jej preparatach wypadły i tak mi włosy.
          Jednak w Twoim wypadku może to być przyczyna hormonów.
          • moniaa6666 Re: Jaka jest przyczyna mojego lysienia? POmozcie 02.02.11, 22:02
            pISZESZ ze nie masz wlosow na srodku ja nie mam wlasnie na skroniach najbardziej tzn nie ze nie mam wcale ale przerzedzoneuncertain BYc moze to hormony .Sprawe tarczycy nie mam do konca wyjasnionej jeszcze , musze zrobic hormony plciowe ale niestety na wizyte do endokrynologa musze troche poczekac a na wlasna reke poki co mnie nie stac. Jesli to nie hormony to juz sama nie wiem. Stosowalam wiele wzmacniajacyh rzeczy ,rozne kapsulki typu skrzypowite ale nic nie pomoglo .Sama nie wiem czy powinnam znow zaczac cos brac moze troche by pomoglo.
            • majeczka262 Re: Jaka jest przyczyna mojego lysienia? POmozcie 02.02.11, 22:17
              Ja właśnie mam tylko pasek przez środek głowy,reszta łysa.
              Mówiąc szczerze to mi te skrzypowity i inne niewiele pomogły,,też chodzę na Nfz bo wszędzie prywatnie mnie nie stać.
              Za to kiedyś udało mi się zdobyć krzem w czystej postaci(w smaku ochyda)ale wtedy mi zastopował.
              Jednak facet,który to sprzedawał straił licencję,czy coś,a krzem niby jest w skrzypie i pokrzywie,ale jakiś tam procent.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka