Dodaj do ulubionych

Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię

13.03.10, 13:00
Na pewno wiele osób jechało tą trasą do Grecji- bardzo prosze o wszelkie przydatne informacje- którędy najlepiej pojechać, gdzie przekraczać granice, aby nie spotkać się z jakimiś niezbyt miłymi niespodziankami ;-D
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukas Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 16:34
      Planuje dokładnie tą samą trase. Z tego co zdazyłem się zorientować, dobrze jest
      pojechać z Nis (Serbia) przez Bułgarie , omijając Macedonie.
      Kiedy jedziesz?
      Pozdr
      • ana1361 Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 16.03.10, 07:17
        Witam- ja planuję jechac przez Serbię i macedonię- byłam w tamtym
        roku w Bułgarii i drogi wcale nie sa takie dobre. A mój plan to:
        Barwinek-Koszyce-Budapeszt /autostrada/-Skopje-Belgrad-Gevgelija-
        idalej Saloniki -i Psaukodia. Z tego co czytałam na róznych
        portalach ta droga jest ok, krótka, autostradami i raczej bez
        większych problemów. Planuje nocleg na początku Serbii, póżniej
        trochę zwiedzania, drugi nocleg w macedonii - i dalej juz do hotelu.
        Powrót planuję -wstępnie oczywiście- jadąc na Meteory, Ochryd-tam
        nocleg,Macedonia-reszta, Serbia, Szeged -nocleg- i Polska, Takie są
        moje wstępne plany i rozeznanie a że jedziemy na 3 samochody-to
        jeszcze na pewno będą konsultacje... ;-D
        • Gość: Lukas Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 13:00
          Wiem,że w Macedonii nie ma opcji płacenia kartą na stacji benzynowej. czy to
          prawda czy nie to nie wiem, bo nie byłem. Mi średnio uśmiecha się kupowanie x
          liczby walut. Ale ponoc Macedonia ma co pokazać i warto zobaczyć.
          Ja jade poczatkiem czerwca motocyklem. Trasa to Katowice-Bielsko-B - Żilina
          (sk)- Budapest- Szeged (nocleg),Belgrad- Nis- no i dalej się zastanawiam, czy
          Bułgaria czy Macedonia -(nocleg w grecji już) Saloniki -Kalithea .pytałem
          dlatego o termin wyjazdu bo jade sam i warto byłoby się "podczepić" pod rodaków,
          zawsze to troche raźniej smile
          Pzdr
          • Gość: Lukas Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 13:01
            Pierwsze słowo mojego postu miało brzmieć "słyszałem".
            • ana1361 Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 16.03.10, 13:18
              Ja czytałam na którymś mądrym ;-O forum, że na duzych stacjach można
              płacić kartami i ew w euro. Ja byłam w Bułgarii - niektóre miejsca
              są super a niektóre trasy... szkoda słów.
              Ja nastawiam się na zwiedzenie Skopje /lub chociaż przejechanie
              przez nie/, podobnie Belgrad. Nie wiem jak to wyjdzie ale po drodze
              są jeszcze klasztory, jakies wawozy.... jadąc tam trzeba to
              zobaczyś. Zakupiłam przewodnik po Serbii i Macenii więc w wolnej
              chwili dokładniej przegladnę trase...
              Nie wiem jak sie ma sprawa prawa jazdy-ktoś wspominał, ze potrzeba
              międzynarodowego - czy cos na ten temat wiesz?
              ps. My wyjezdzamy najprawdopodobniej 30.08...
              • Gość: Lukas Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 08:09
                MIedzynarodowe pj nie jest potrzebne, to wiem na pewno.
                Pzdr

• simon_r Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 17.05.10, 16:08
                  Międzynarodowe PJ nie jest potrzebne.
                  Płacić kartą w Macedonii na stacjach można z tym, że warto mieć kartę systemu
                  Master bo Visy w niektórych miejscach nie akceptują.
                  Jazda przez Barwinek do Budapesztu to marny pomysł, droga z Rzeszowa do Barwinka
                  jest masakryczna... chyba, że wyjedzie się bardzo wcześnie rano i jedzie z
                  okolic Rzeszowa czy innego Lublina. Z całej reszty Polski to jednak lepiej przez
                  Cieszyn, Brno, Bratysławę, Gyor. Ewentualnie przez Żylinę do Bratysławy.

W żadnym wypadku nie należy jechać przez Bułgarię!!!... Chyba, że ktoś ma dużo
                  czasu.
                  • ana1361 Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 31.05.10, 08:44
                    Ja mieszkam blisko Barwinka więc drogę do granicy pokonuję szybko... Bardziej
                    interesuje mnie trasa przez samą Serbię, Macedonię i Grecję - bo w tamtych
                    rejonach jeszcze nie byłam. A Bułgarię i Rumunię pokonywałam w tamtym roku i nie
                    jest tak źle jak wszyscy mówią - oczywiście nie można mówić że drogi są takie
                    jak w Chorwacji czy Włoszech - ale jechać się da! ;-D
              • archonix Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 12.06.10, 14:01
                Zarówno w serbbii jak i macedonii, na staciach omv mozna bylo placic euro, ale
                stosuja swoj przelicznik, mocno na tym naciagajac, lepiej wiec kupic lokalne waluty.
    • Gość: kris Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 13:59
      Katowice 14.00-Budapeszt 21.00 Belgrad 3.00, parogodzinny postój w poszukiwaniu kampingu Zemnun, kamp był zamkniety do rana, lało jak diabli wiec pojechalismy dalej-Przejazd przez belgrad -im mniejszy ruch tym lepiej, w nocy super, w druga strone znow był srogi deszcz i powodze...korek masakryczny.
      Serbskie satcje oferuja kulturalne warunki do wypoczynku, place zabaw, bankomaty, stacje platne karta.
      W Macedonii tez zero problemu platnosc albo drobne aurood 1-2 albo w dinarach, kurs okolo 60dinarów
      Około 17stej zameldowalismy siena przejsciu granicznym, potem objazd Salonik, szalona jazda ale 2 pasy non stop- kupa samochodów, jeżdza ciekawie. Og greckiej granicy brak LPG
      KOło 20 zameldowałem sie w Sarti (Sithionia)

Jedyny mandat zaplacilismy w ....okolicy Katowic 70/50 ter.zab.
      Uwazac na tankowanie na Wegrzech, nie kazda stacja przyjmuje karty kredytowe zwałaszcza w porze nocnej ( sciema...) i zaLPG udalo mi sie zaplacic ponad 5 zeta (kurs huf/e)

Czy jechac przez Czechy czy Słowacje ( w Twoim przypadku pytanie nieistotne, jak najszybciej na autostrade i wio, w macedonii odcinki 1pasmowe, w Serbii czesciowo bez autostrady ale droga w miare dobra i nie maproblemu z kierowcami.

Bułgarie sobie darujcie, szybciej pzrejedziecie piekna malownicza Macedonie (polecam) niz do Pirotu dotrzecie

Co do pzrejscia w Horgos, w tamta strone problemów nie ma, w przeciwną bardzo sie balismy a Serb na stacji w dniu roboczym neizbyt rozumiał nasz strach pzred dlugimi korkami....zaryzykowalismy i 15 min potem bylismy na Wegrzech.
      Jesli weekend to fakltycznie moze Roszke jest lepszym wyjsciem, 1 h jazdy wiecej ale moze mniej stania (zaliczylem n Srb'huf 6h stania kiedys..)
      • ana1361 Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 09.06.10, 08:30
        Diękuje za info- my planujemy pierwszy nocleg w Novim Sadzie, drugi w Ochydzie,
        trzeci jak sie uda na Rivierze - zwiedzając troszkę po drodze m in Meteory,
        Bitolę, Tetowo, Olimp i Dion - pożniej hotel. Powrotna droga to nocleg w
        okolicach Belgradu i kolejny w Budapeszcie. Chcemy zwiedzic Macedonie i Serbie
        ile sie da, no i chociaz przejechac przez ichniejsze stolice ;-D.
    • al_pa21 Re: Barwinek-Chalkidiki-przez Serbię i Macedonię 10.09.15, 15:56
      Polecam noclegi w Ohrydzie w Macedonii u przemiłych ludzi : Mile i Violeta Mitkowski + 389 77 514 958.
      Byłam w Macedonii w sierpniu 2015r - objazdówka po całym kraju samochodem.
      Wycieczka marzeń; bezcenne wspomnienia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka