Dodaj do ulubionych

trasą nr8 przez miasto?

17.07.11, 17:23
Będę jechał pod koniec miesiąca z Warszawy do Jeleniej Góry i chciałem się dowiedzieć czy w niedzielę o siódmej rano można swobodnie przejechać przez Wrocław trasą nr8. Wiem, że obwodnicy jeszcze nie ma, a na Placu Społecznym są jakieś remonty podobno. Omijać miasto, czy jechać śmiało?
Obserwuj wątek
    • Gość: c# Re: trasą nr8 przez miasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 08:53
      Duże fragmenty obwodnicy są już otwarte - nie ma sensu pchać się przez centrum. Od strony Warszawy za Długołęką wjeżdżasz na łącznik do A8, następnie jedziesz A8 do zjazdu Wrocław-Północ, zjeżdżasz na Żmigrodzką w stronę centrum, po ok. 1km wjeżdżasz na Obwodnicę Śródmiejską (kierunek Jelenia Góra DK5), którą jedziesz aż do zjazdu na lotnisko na Strzegomską. Jedziesz za znakami na lotnisko, przejeżdżasz przez tory, na rondzie tuż za torami w prawo i na następnym rondzie wjeżdżasz ponownie na A8 w stronę Kudowy. Na drugim węźle W-w Południe jedziesz w kierunku A4 na Zgorzelec, gdzie już DK5 jest oznakowana.

Przejechanie całej trasy to ok. 20 minut, znacznie mniej, niż przez miasto.

Google Maps nie ma jeszcze tej drogi, sprawdź mapę ump
      mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=12&lat=51.12034&lon=17.04038&layers=B00000FTF
    • uasho Re: trasą nr8 przez miasto? 18.07.11, 20:38
      Dzięki za info. Zdążyłem się już zorientować, że tak można. Wydawcy map nie nadążają z ich aktualizacją, a Wrocław pod względem rozbudowy infrastruktury drogowej jest miejscem szczególnym. Na szczęście na oficjalnej stronie miasta jest aktualna Mapa. Pozdrawiam.
      • Gość: zbyszek Re: trasą nr8 przez miasto? IP: *.multimo.pl 19.07.11, 23:06
        dzięki za info. sam niedługo wybieram się w tym kierunku (mam nadzieję) i droga przez wocław mnie przerażała. mam pytanie: czy trasa o której piszesz jest oznakowana czy trzeba uważać aby nie zabłądzić bo; patrząc na mapę na stronie którą , która polecałeś DK5 kieruje po starym śladzie. I jeszcze jedno czy A4 na odcinku od Wrocławia do Kostomłotów jest już płatna.

pozdrawiam "zakochatkanych"
        • Gość: c# Re: trasą nr8 przez miasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 08:59
          A8 jest oznakowana na Kudowę i wyróżniona niebieskim tłem znaku. Wjazdu na łącznik do A8 w Długołęce przegapić się nie da. Później jedzie się prosto aż do końca czynnej autostrady. Innym znakom się specjalnie nie przyglądałem, bo znam Wrocław. DK5 na mapie UMP jest dobrze oznaczona. Na tym odcinku jest nazywana Obwodnicą Śródmiejską. Wjeżdżasz na nią na Żmigrodzkiej, zjeżdżasz na Strzegomską z estakady, później Graniczną do A8.
          A4 nie jest (i długo nie będzie) płatna między Wrocławiem a węzłem Krzyżowa.

Problemy znikną za około miesiąc, kiedy zostanie oddany do użytku brakujący odcinek z wielkim mostem na Odrze. Wtedy od Długołęki do starej DK8 na południe od Wrocławia pojedzie się autostradą.
          • Gość: zbyszek Re: trasą nr8 przez miasto? IP: *.multimo.pl 21.07.11, 07:56
            Dzięki. Dla mnie jak do tej pory najgorszy był odcinek na Pułaskiego (2 x ok. godzinne postoje). Wybieram się w 2 połowie sierpnia więc może będę miał szczęście i załapię się na otwarty most.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka