Dodaj do ulubionych

ktos pływa i chciałby przygarnąć?

24.08.05, 10:59
chciałabym popływac jeszcze troche,a znajomi mają już inne bardzo ważne
sprawy na głowie:/moze ktoś pływa(tzn do 1.09 i od 15.09 do pazdziernika)i ma
wolne miejsce???
Obserwuj wątek
    • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 24.08.05, 13:40
      fgreen napisała:

> chciałabym popływac jeszcze troche,a znajomi mają już inne bardzo ważne
      > sprawy na głowie:/moze ktoś pływa(tzn do 1.09 i od 15.09 do pazdziernika)i ma
      > wolne miejsce???

Niestety z urlopu na Mazurach już powróciłem - a wolne miejsce miałem...
      Teraz pozostało mi tylko weekendowe pływanie po Zalewie Zegrzyńskim, zaś w dni
      powszednie - żeglowanie po warszawskim odcinku Wisły. To prawie zapomniane w
      obecnych czasach - i niesłusznie! Na to ostatnie musi się jednak trafić wiatr z
      północy lub zachodu. Prognozy przewidują, że może się takowy trafić w
      najbliższy piątek...
      • regata7 Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 25.08.05, 12:28
        tomjani napisał:

> Teraz pozostało mi tylko weekendowe pływanie po Zalewie Zegrzyńskim, zaś w
        dni
        > powszednie - żeglowanie po warszawskim odcinku Wisły. To prawie zapomniane w
        > obecnych czasach - i niesłusznie! Na to ostatnie musi się jednak trafić wiatr
        z północy lub zachodu. Prognozy przewidują, że może się takowy trafić w
        > najbliższy piątek...

poważnie pływasz po Wiśle?

ja widuję tylko trenujących wioślarzy, kajakarzy, a jeśli jachty, to na silniku
        w stronę Zalewu :-)
        jutro?
        • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 25.08.05, 12:54
          regata7 napisała:

> poważnie pływasz po Wiśle?

Całkiem poważnie. Zacząłem od czerwca 2003r, gdy tylko zakończyłem odbudowę
          starego "Oriona". Było to w niedzielę, nie mogłem się doczekać kolejnego
          weekendu aby na 2 dni popłynąć na Zegrze, toteż spróbowałem zmierzyć się z
          akwenem na którym stacjonował jacht. I udało się: dopłynąłem na żaglach pod
          prąd aż do Zawad, a powrót z prądem większych problemów nie przedstawiał.
          Wiele relacji zamieściłem na Grupie pl.rec.zeglarstwo. Najprościej znajdziesz
          jej wchodząc na Google i wpisując w pole tematu "w Warszawce" ;-) Sama też
          możesz w grupowych dyskuskjach uczestniczyć od zaraz, skoro masz konto w
          gazeta.pl Wystarczy tylko kliknąc w "Usenet" i wpisać nazwę grupy...

> ja widuję tylko trenujących wioślarzy, kajakarzy, a jeśli jachty, to na
          > silniku w stronę Zalewu :-)

Ostatnio w stronę zalewu płynąłem w sobotni wieczór, 23 lipca. Na żaglach.
          Płynąłem wtedy na Mazury. Wracałem niestety na silniku - halsowanie pod wiatr i
          prąd (silny, bo woda była wysoka) to praktycznie loteria. Niemniej jednak
          zdarzło mi się i z Żerania wracać pod prąd przede wszystkim na żaglach - gdy
          wiatr był bardziej sprzyjający. A i po Narwi zdarzało się żeglować - również i
          pod prąd.
          Kiedyś, gdy Zalewu Zegrzyńskiego nie było, "Warszawka" żeglowała głównie po
          Wiśle. Na Omegach, skonstruowanych specjalnie na ten akwen. Ale że można też na
          Orionach - tego nawet ja się nie spodziewem, dopóki nie spróbowąłem samemu.

> jutro?

A co, chciałabyś kibicować? :-) Jeśli tylko prognozy się potwierdzą, i powieje
          conajmniej 1B z zachodu, to nie odmówię sobie tego. Na przystani ŻKT "Rejsy"
          zjawię się pewnie gdzieś między 16 a 17, i jeśli wiatr nie osłabnie, będę
          pływał do zmroku...
          • regata7 Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 25.08.05, 13:04
            tomjani napisał:

> Kiedyś, gdy Zalewu Zegrzyńskiego nie było, "Warszawka" żeglowała głównie po
            > Wiśle.

słyszałam o tym od mojego ojca, ale obecnie nie widuję

>
            > A co, chciałabyś kibicować? :-) Jeśli tylko prognozy się potwierdzą, i
            powieje
            > conajmniej 1B z zachodu, to nie odmówię sobie tego. Na przystani ŻKT "Rejsy"
            > zjawię się pewnie gdzieś między 16 a 17, i jeśli wiatr nie osłabnie, będę
            > pływał do zmroku...

no to spróbuję pokibicować :-) Będziesz płynął w kierunku północnym?

• tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 25.08.05, 13:40
              regata7 napisała:

> > Kiedyś, gdy Zalewu Zegrzyńskiego nie było, "Warszawka" żeglowała głównie
              > > po Wiśle.
              >
              > słyszałam o tym od mojego ojca, ale obecnie nie widuję

W ŻKT "Rejsy" znajdziesz niejednego, który te czasy pamięta.

> no to spróbuję pokibicować :-) Będziesz płynął w kierunku północnym?

Raczej jednak na południe, choć kilkakrotnie, gdy wiatr był silny i wydawał się
              stabilny "ryzykowałem" wyprawę w kierunku przeciwnym. Nie chce mi się z domu
              zabierać silnika, a jedna z takich "ryzykownych" wypraw stała się "hardcorem"
              gdy w okolicach Mostu Średnicowego "skończył" mi się wiatr :-)
              • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 14:30
                Ładnie wieje, z NW a więc wygląda na to że rejs się uda! :-) Około 16:30 będę
                na przystani ŻKT "Rejsy"
                • regata7 przystań 26.08.05, 16:12
                  która to przystań? nie znam nazw :-(
                  • regata7 przystań 26.08.05, 20:06
                    i jak było?
                    na Twoje wypłynięcie z portu nie zdążyłam - za późno wyszłam z pracy :-(
                    • tomjani Re: przystań 27.08.05, 12:04
                      Udało się znakomicie :-) dopłynąłem od przystani ŻKT "Rejsy" (przy
                      Wisłostradzie, vis'a vis hotelu "Solec" aż do drutów WN niedaleko
                      EC "Siekierki") Około 19:40 zawróciłem.
                      Niestety dziś wieje nie tak dobrze, więc już chyba nie popłynę :-(
                      Zawiadomić Cię na priv przy następnej okazji?
                      • regata7 Re: przystań 27.08.05, 15:44
                        tomjani napisał:

> Udało się znakomicie :-) dopłynąłem od przystani ŻKT "Rejsy" (przy
                        > Wisłostradzie, vis'a vis hotelu "Solec" aż do drutów WN niedaleko
                        > EC "Siekierki") Około 19:40 zawróciłem.

super - gratuluję :-)
                        pod mostami mieścisz się bez problemów?
                        zawróciłeś tam, bo druty za nisko?

> Niestety dziś wieje nie tak dobrze, więc już chyba nie popłynę :-(
                        > Zawiadomić Cię na priv przy następnej okazji?

tak, poproszę :-)

• tomjani Re: przystań 27.08.05, 20:10
                          regata7 napisała:

> pod mostami mieścisz się bez problemów?

Tak. Przynajmniej w Warszawie. I to nawet przy sporym stanie wody (240cm) jaki
                          był gdy powracałem z Mazur. Nawet pod Mostem Świętokrzyskim, wybudowanym na
                          miejsce Mostu Syreny (pod którym nie zmieściłbym się na pewno) mimo że nie ma
                          on estakad. Za to ma "wygrzbiecenie" w części środkowej. Może jakiś żeglarz go
                          projektował? ;-) Znam jeszcze tylko jeden most, pod którym się mieszczę. Na
                          Narwi, w Różanie. Tam jest bowiem bardzo wysoki prawy brzek, więc i most siłą
                          rzeczy musi być wysoki.

> zawróciłeś tam, bo druty za nisko?

Nie. Przepłynąłem jeszcze kawałek dalej, nie pierwszy raz zresztą. Te druty
                          wiszą bardzo wysoko, szczególnie po stronie lewobrzeżnej, gdzie prowadzi szlak.
                          Ale i tam gdzie zwisają najniżej też bym się zmieścił: widziałem z dużej
                          odległości duży jacht zakotwiczony przed drutami, i nad topem miał jeszcze luz
                          rzędu połowy wysokości swojego masztu. Tyle że akurat tam jest mielizna.

> > Zawiadomić Cię na priv przy następnej okazji?
                          >
                          > tak, poproszę :-)

Trochę trudno będzie, bo w domu nie mam internetu. Jeśli jutro będzie ładnie
                          wiało od rana, to może popłynę. Ale nie potrafię teraz powiedzieć kiedy.
                          Łatwiej będzie w dni powszednie, o ile pracę wcześniej skończysz...
      • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 22:58
        a na zalewie do kiedy plywasz???bo ja sie wlasnie przeprowadzam do wwy(studia)
        i chetnie bym poplywala...a tam jeszcze nikogo nie znam i teskno mi bedzie.hmm
        z ta wisla...ciekawe,kiedys musze to zobaczyc...
        • jurmak1 Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 23:34
          fgreen napisała:

> a na zalewie do kiedy plywasz???bo ja sie wlasnie przeprowadzam do wwy(studia)
          > i chetnie bym poplywala...a tam jeszcze nikogo nie znam i teskno mi bedzie.hmm
          > z ta wisla...ciekawe,kiedys musze to zobaczyc...

Noooo noooo Tomek:-) Ty od tych kobiet opędzić się nie możesz:-)))))
          Musisz zmienić Oriona na coś większego...
          :-)))
          • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 29.08.05, 09:50
            jurmak1 napisał:

> Noooo noooo Tomek:-) Ty od tych kobiet opędzić się nie możesz:-)))))
            > Musisz zmienić Oriona na coś większego...

Eee... te Kobiety, od których nie mogę opędzić się na Forum - jak dotąd były
            tylko virtalne... ;-(((
        • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 29.08.05, 08:56
          fgreen napisała:

> a na zalewie do kiedy plywasz???

Dopóty dopóki będzie jescze na tyle ciepło, aby dało się spędzić na wodzie te 2-
          3 dni... Bo łódkę trzymam w Warszawie, a droga tam i z powrotem zajmuje parę
          godzin, i płynęcie na Zalew na 1 dzień nie wchodziłoby w grę. Niestety
          najbliższy weekend mam zajęty, może za 2 tygodnie popłynę.

> i chetnie bym poplywala...a tam jeszcze nikogo nie znam

Fajnych ludzi poznasz np. w tawernie "Kliper". Nie, za pifkiem nie przepadam,
          lokal ten jest jednak także miejscem spotkań żeglarzy walczących o zniesienie
          zbędnych ograniczeń nałożonych na żeglarstwo.

> z ta wisla...ciekawe,kiedys musze to zobaczyc...

Ostatnio miałaś taką okazję w minioną niedzielę. Mimo że wiało słabo, tak słabo
          że do końca nie byłem pewien czy się uda ruszyć pod prąd (więc i na Forum tego
          nie zapowiedziałem), i późno (około 16) przyjechałem na przystań, to jednak
          zdołałem dopłynąć jakieś pół kilometra do Mostu Siekierkowskiego, pomiędzy
          stojące tam dwie bliźniecze wieże hydrotechniczne.
          Dziś wg. prognozy ICM ma wiać słabo, ale jutro po południu ma zdrowo dmuchnąć z
          północy! Przyjedziesz?
          • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 31.08.05, 21:12
            Niestety nie było mnie w Wwie.od października będę na stałe...Bo teraz to na
            drugim końcu Polski...Mam nadzieję, że kiedyś zobaczę Twoje pływanie po Wiśle.a
            Kliper gdzie jest??
            • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 01.09.05, 09:13
              fgreen napisała:

> Niestety nie było mnie w Wwie.od października będę na stałe...

Nic nie szkodzi, w październiku będę jeszcze pływał. Te parę godzin na Wiśle to
              i podczas ewntualnych przymrozków da się wytrzymać. A do domu zawsze to bliżej,
              niż choćby z takiego Zegrza...

> Bo teraz to na drugim końcu Polski...

A to Warszawa jest na którymś z konców Polski? ;-P

> Mam nadzieję, że kiedyś zobaczę Twoje pływanie po Wiśle.

Jeśli zechcesz - możesz zobaczyć je i od strony pokładu :-) Napisz jeśli tylko
              się zdecydujesz.

> a Kliper gdzie jest??

Przy ul. Olbrachta, na WoliObecne chyba jeszcze trwa wakacyjna przerwa. Zajrzyj
              zresztą na www.kliper.com .
              • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 19.09.05, 13:01
                to jak juz będę w Wwie to się odezwę z pewnością--ogromnie raduje mnie wizja
                żeglowania jeszcze w październiku....

> A to Warszawa jest na którymś z konców Polski? ;-P

nom 500 km to chyba można drugim koncem Polski nazwać,może troche dęte
                okraślenie...

dzięki za wszelkie informacje i pozdrawiam
                • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 19.09.05, 13:26
                  fgreen napisała:

> to jak juz będę w Wwie to się odezwę z pewnością--ogromnie raduje mnie wizja
                  > żeglowania jeszcze w październiku....

A jesli jesień będzie łaskawa - to może i w listopadzie, tak jak było w ub.
                  roku :-) :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10024&w=17343254&a=17815464
                  No i w ogóle żeglowanie po WARSZAWIE - to rzecz raczej niecodzienna... :-)

> dzięki za wszelkie informacje i pozdrawiam

A jeśli zdążymy spotkać się zaraz na początku października - to może na puckie
                  Spotkanie Internetowych Żeglarzy w dn. 8-9 października zdołam Cię namówić. W
                  ub. roku pogoda dopisała, i do dziś pamiętam słoneczną Zatokę, kiedy to
                  płynąłem Gigą jednego z uczestników imprezy z Pucka do Sopotu...
                  • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 19.09.05, 20:33
                    ooo jestem jak najbardziej"za"!!!ja w Wwie jestem od koncowki wrzesnia ale
                    dokładnie nie wiem jeszcze, to się jeszcze zgadamy...pozdrawiam
                    • tomjani Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 24.09.05, 13:31
                      fgreen napisała:

> ooo jestem jak najbardziej"za"!!!ja w Wwie jestem od koncowki wrzesnia ale
                      > dokładnie nie wiem jeszcze, to się jeszcze zgadamy...pozdrawiam

Przez najbliższy tydzień, aż do piątku, podróżuję pociągami po kraju (i na
                      Mazury wpadnę pożeglować jesli się uda :-) Ale na forum staram się regularnie
                      zaglądać, więc daj znać kiedy przyjeżdżasz!
                      • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 02.10.05, 15:33
                        witam,ja juz w wwie-wyslalam wiadomosc na priv.pozdrawiam
    • seaskipper Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 24.08.05, 23:27
      fgreen napisała:

> chciałabym popływac jeszcze troche,a znajomi mają już inne bardzo ważne
      > sprawy na głowie:/moze ktoś pływa(tzn do 1.09 i od 15.09 do pazdziernika)i ma
      > wolne miejsce???

Ahoj!

Ja będę płynał...

Gdy chcesz na morze, to zapraszam!

Chcesz zaokrętować się na Żeglarstwo morskie, wejdź na deck, czyli klinij tu:
      Żeglarstwo morskie
      • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 10:12
        ooo a kiedy???
        • ignorant11 Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 12:18
          fgreen napisała:

> ooo a kiedy???

Sława!

Szczegóły jeszcze uzgadniam, ale ogólnie ok 15 lub nieco wcześniej.

Planowana trasa: Gdynia-Trzebież, ok 10-14 dni

Jacht: Dufur 28

Koszt: kojowe 50zł/dz/os plus ca 20zł na wspolna kasę jachtową( do rozliczenia
          w ostatnim porcie)

Pozdrawiam i zapraszam na:
          Forum Słowiańskie
          • seaskipper Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 12:20
            ignorant11 napisał:

> fgreen napisała:
            >
            > > ooo a kiedy???
            >
            >
            >
            > Sława!
            >
            > Szczegóły jeszcze uzgadniam, ale ogólnie ok 15 lub nieco wcześniej.
            >
            > Planowana trasa: Gdynia-Trzebież, ok 10-14 dni
            >
            > Jacht: Dufur 28
            >
            > Koszt: kojowe 50zł/dz/os plus ca 20zł na wspolna kasę jachtową( do
            rozliczenia
            > w ostatnim porcie)
            >
            >
            > Pozdrawiam i zapraszam na:
            > Forum Słowiańskie

Ahoj!

Powyższy post ode mnie, bo ma dwa fora i nie zawsze pamietam o przelogowaniu:)))

Mozemy tez porozmawiac na gg 1728585

Żeglarstwo morskie
            • fgreen Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 26.08.05, 22:49
              ok to sie jeszcze skontaktujemy,bo ja jeszcze dokladnie nie wiem ktorego
              powracam.pozdrawiam!
              • seaskipper Re: ktos pływa i chciałby przygarnąć? 27.08.05, 12:16
                fgreen napisała:

> ok to sie jeszcze skontaktujemy,bo ja jeszcze dokladnie nie wiem ktorego
                > powracam.pozdrawiam!

Ahoj!

Będę czekał...

Żeglarstwo morskie
    • mozemorze Jesienny rejs na Bałtyk 21.09.05, 14:43
      Witaj

Mam wolne miejsca w rejsie na Bałtyk w terminie 7-14.10
      Cena 350zł - NIE DLA IDIOTÓW :)
      Wszystkie szczegóły na mozemorze.go.pl

Pozdrawiam
      Michał Kaczerowski
      kaczor
      mozemorze.go.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się