Dodaj do ulubionych

Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wrażenie

16.05.03, 21:19
Napiszcie, które z żeglarskich książek zrobiły na Was największe wrażenie:
Na mnie:
1. Joshua Slocum i jego opowieść o pierwszym w historii rejsie dookoła świata,
2. Iwona Maria Pieńkawa i Jej "Otago, Otago..." - bo w czasie, gdy czytałem
tę książkę byłem mniej więcej w Jej wieku. Żeby było ciekawiej, czytałem tę
książkę równolegle z "Żeglarskim Maratonem" napisanym przez jej Ojca.
3. Robert Manry - "Tinkerbelle" - jakoś do dziś nie wierzę, że gość bez
jakiejkolwiek praktyki morskiej i uprawnień, na własnoręcznie przerobinej na
kabinówkę łódce wielkości naszego "Beza-2" przepłynął Atlantyk, ale ok - są
opublikowane fotografie....
4. Leonid Teliga - Samotny Rejs na Opty. Chyba nie potrzeba uzasadnienia.
Obserwuj wątek
    • iznota33 Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 19.05.03, 18:59
      nie da się ukryc,że jeden jedyny cykl przygód kpt Hornblowera.Wprawdzie nie
      dokument ale JAK SIE TO CZYTA!!!!
      • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 19.05.03, 21:19
        Nie liczyłem cyklu CS Forestera do "żeglarskich" opowieści.
        Ale przyznaję Ci rację.
      • rfx Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 20.05.03, 14:01
        Całkowita racja z tym Hornblowerem, dodam jeszcze "ZWIERCIADŁO MORZA" Conrada.
        RFX
      • piotr_c Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 20.05.03, 14:09
        Na Allegro upolowałem książkę "Życie Horatio Hornblowera" to już dokument a
        czyta sie wcale nie gorzej.
        Np Hornblower zostawił list, otwarty niedawno gdzie przyznał się do zabicia
        swojego kapitana. Tu mi sie dopiero oczy otwarły. a tak w ogóle to całe życie
        był bardzo aktywny i brał udział w różnych eksperymentalnych projektach
        zwiazanych z okrętami.
        • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 20.05.03, 14:53
          Ten "dokument" napisał CS Parkinson (ten od "Prawa Parkinsona" i "Prawa Pani
          Parkinson"). Naprawdę niezłe. Poza tym CS Parkinson napisał serię podobnych
          do "Hornblowerowskich" opowieści o por, później kapitanie Delanceyu. Też się
          sympatycznie czyta...
          • piotr_c Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 21.05.03, 12:03
            A mógłbyś rzucic jakieś tytuły , może cos upoluje na Allegro.
          • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 21.05.03, 17:29
            "Fireship"
            nie pamiętam jak to było wydane po polsku, chyba "Pod Płonącą Banderą"

Seria liczy 3 czy 4 książki
            • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 21.05.03, 23:31
              Sprwdziłem. Jest na "Allegro" jedna sztuka.
              • piotr_c Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 22.05.03, 12:01
                Dzięki, już licytuję :))
                • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 23.05.03, 16:08
                  Przyjemnej lektury!
    • zdzicha Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 28.05.03, 16:33
      Zdecydowanie "Samotny Rejs". I seria Baranowskiego o rejsach i regatach przez
      Atlantyk. Cos w tym jest.
    • iznota33 Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 28.05.03, 19:12
      Panie i Panowie,
      cieszę się bardzo,że "mój" Hornblower zyskał tak znaczne poparcie,
      czyż bardzo "żeglarskie" w duchu nie są także wszystkie książki kpt Borchardta?
      • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 28.05.03, 21:29
        A są.
        Tyle, że my w większości dyskutijemy o książkach pisanych na temat wielkich
        żaglowców (Hornblower, Mamert Stankiewicz, Delancey). A ja zakładając ten watek
        miałem na myśli piszących żeglarzy-yachtsmanów...
        • j666 Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 20.06.03, 11:56
          To ja bede trochę dziwny, bo na mnie najwieksze wrazenie zrobiły i nakłoniły do
          żeglarstwa ksiązki (w tej kolejności chronologicznej):
          * Budowa modeli jachtów żaglowych (lub podobny tytuł);
          * "Sam zbuduj łódź" Plucińskiego, kupiłem, żeby wiedzieć jak robić części do
          modeli, a zapragnałem zbudować własną łódkę i wstapiłem do drużyny wodnej :-))
          * "Teoria żeglowania" Cz. Marchaja, bo akurat wujek miał na półce
          to wszystko w roku 1976 ;-)
          Później przyszło też z wujka półki rewelacyjne wówczas "Żeglarstwo morskie"
          Głowackiego (które wyznaczyło mi ścieżkę do wszystkich stopni żeglarskich po
          kolei :-) a dopiero nieco później różne pozycje z serii Sławni Żeglarze, i
          jakoś polscy autorzy bardziej do mnie trafiali, bardziej przystając do naszej
          siermiężno-socjalistycznej rzeczywistości (jak np. 'Droga na Horn' o rejsie
          Eurosem).
          JaC

> A są.
          > Tyle, że my w większości dyskutijemy o książkach pisanych na temat wielkich
          żaglowców (Hornblower, Mamert Stankiewicz, Delancey).
          > A ja zakładając ten watek miałem na myśli piszących żeglarzy-yachtsmanów...
          • fima "Rodzina Maków" Stefana Wysockiego. I Głowacki. 23.06.03, 11:02
            Marchaj też - było to olśnienie, że tak można pisać o kwestiach czysto
            technicznych.
            W "Segeln" spotkałem recenzję ostatniej książki Marchaja. "Echte Marchaj, cóż
            więcej mówić" - pisał recenzent...
            Nie tylko Ty jesteś "trochę dziwny".

j666 napisał:
            > To ja bede trochę dziwny, bo na mnie najwieksze wrazenie zrobiły i nakłoniły
            do > żeglarstwa ksiązki (w tej kolejności chronologicznej):
            > * Budowa modeli jachtów żaglowych (lub podobny tytuł);
            > * "Sam zbuduj łódź" Plucińskiego, kupiłem, żeby wiedzieć jak robić części do
            > modeli, a zapragnałem zbudować własną łódkę i wstapiłem do drużyny wodnej :-))
            > * "Teoria żeglowania" Cz. Marchaja, bo akurat wujek miał na półce
            > to wszystko w roku 1976 ;-)
            > Później przyszło też z wujka półki rewelacyjne wówczas "Żeglarstwo morskie"
            > Głowackiego (które wyznaczyło mi ścieżkę do wszystkich stopni żeglarskich po
            > kolei :-) a dopiero nieco później różne pozycje z serii Sławni Żeglarze, i
            > jakoś polscy autorzy bardziej do mnie trafiali, bardziej przystając do naszej
            > siermiężno-socjalistycznej rzeczywistości (jak np. 'Droga na Horn' o rejsie
            > Eurosem).
            > JaC
            >
            >
            > > A są.
            > > Tyle, że my w większości dyskutijemy o książkach pisanych na temat wielkic
            > h
            > żaglowców (Hornblower, Mamert Stankiewicz, Delancey).
            > > A ja zakładając ten watek miałem na myśli piszących żeglarzy-yachtsmanów..
            > .
    • zuzek44 Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 02.07.03, 19:36
      Dzień dobry!
      Na mnie największe wrażenie zrobiła książka gen. M. Zaruskiego "Z harcerzami na
      <<Zawiszy Czarnym>>", a szczególnie wstęp i biografia autora. Poza tym nieco
      ideowo przez mnie interpretowany rozdział, w którym generał 'deczko'
      nieporadnemu sternikowi poleca utrzymywać Kurs na Słońce. Ehhh, takie to
      harcersko- żeglarskie klimaty, trącące już chyba myszką.
      Pozdrawiam,
      Zuzka
      • chaladia Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 03.07.03, 09:33
        Niestety, to już nie te czasy.
        Romantyczne żeglarstwo skończyło się z Zaruskim, Teligą, Iwoną Marią Pieńkawą...
        Dziś jest wyczyn, opływanie Świata (a raczej Antarktydy) po kręgu ryczących
        czterdziestek i wyjących piędziesiątek, GPS, mapy pogody ściągane co godzina
        przez telefon satelitarny itp...
        • monikaaleksandra Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 11.07.03, 14:42
          "Znaczy kapitan"
          • rrazor Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 14.07.03, 10:49
            Popieram "Znaczy Kapitan"
            To ksiazka o żeglarstwie a raczej o morzu, dla żeglarzy którzy żegluja a nie
            śpiewaja o tym przy ognisku,,;-)
            Pozdrawiam
            • primavera_73 Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 31.07.03, 10:10
              u mnie też Znaczy Kapitan, czytany jeszcze w zamierzchłym dzieciństwie. To tej
              książce zawdzięczam pociąg do morza
    • urszula.li Re: Żeglarskie książki, które zrobiły na Was wraż 30.07.03, 22:21
      Pdobala mi sie ksiazka Krystyny Chojnowskiej-Listkiewicz o samotnym rejsie
      dookola swiata na "Mazurku". Odwazna kobieta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka