Dodaj do ulubionych

ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chrypki)

28.05.11, 10:21
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budow
a ciała)
Dziewczynka , lat 3 i 9 miesięcy, wysoka jak na swój wiek i "mocno" zbudowana
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
W nocy silny ból prawego ucha, kaszel , suchy napadowy , duszący, katar, nudności bez wymiotów, skarzyła się na ból brzucha, brak goraczki, rano obudziła się z zaropiałym prawym okiem , mówi ze ucho nie boli juz , ale ma lekka chrypę , katar ( po nocy zólto zielony, obecnie raczej wodnisty), temperatura 36,9C
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznoś
ciach?
od poniedziałku , ma chrypkę, stan podgoraczkowy ( maksymalnie 37,4 C), kaszel mokry , odrywający się , katar wodnisty.
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpł
yw na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nad
mierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczep
ienie itp.)
Choroba pojawiła się po zjedzeniu lodów, ale jako że dziecko chodzi do przedszkola toteż zrobiłam wywiad u rodziców i niektóre dzieciaki maja podobne objawy ( silny odrywajacy kaszel , katar , stan podgorączkowy , zaropiałe oczka)
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się
poci to jak i gdzie najwięcej?)
raczej blada
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agr
esywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, któ
re wystąpiły w momencie zachorowania.
zachowanie normalne, moze troszeczkę mniej energii, mniejszy apetyt, marudzenie, nadal chrypka lekka, i katar, since pod oczami ( choć dziecko ma generalnie taki wyglad , blada cera ze skłonnościami do sinców pod oczami), obecnie jedno oko prawe lekko przekrwione
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy
marznięcie?
stan podgoraczkowy , raczej skarzyła się na chłód, ale nie szzcególnie
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
maksymalnie 37 ,4, obecnie 36,9
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące ni
ż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
normalne
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrz
u, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu,
podczas odpoczynku)?
w pokoju o normalnej temperaturze, wrchu, lub na siedząco
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jaki
ej ilości i temperaturze)?
nie pije zbyt duzo, w temperaturze pokojowej
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
nie zauważyłam
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczuc
ie pacjenta?
nieco zmniejszony apetyt, czekolada wpłyneła pozytywnie
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluz
owych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
wydzielina z nosa nieprzyjemny zapach, język nieco obłożony białym nalotem
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (C
echy charakterystyczne przypadłości.)
dziś w nocy wystapiły nudności, dziecko skarżyło się na ból brzuszka , zaraz potem na ból ucha
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencja
ch):
od wtorku podawałam Angina sinusitis, pierwszego dnai po 6 kropli co 1 h, kolejnego co 2 h, czwartek 4 razy dziennie , piatek 4 razy dziennie , sobota 4 razy dziennie.
Dzis nad ranem przy bólu ucha podałam pulsatilla 15 ch - 6 kulek na kieliszek wody
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 10:30
      Jak ocenisz skutek od tej Pulsatilly rano? Zauwazylas jakas poprawe czy nie?
      • lawis Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 10:34
        Dziękuję , za odpowiedź.
        Wydaje mi sie ,że lepiej , bo np. ucho nie boli, ale oczy coraz gozrej wyglądają i trochę apatyczna się robi.
        • wiktor.online Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 10:44
          No bo jest chora. Do wieczora to wszystko sie pogorszy, bo tak to jest u dzieci, ale nie panikuj
          Poki obserwuj jak to bedzie w ciagu dnia. Dobrze ze dalas Pulsatille, ona tutaj odpowiada, dlatego jest nadzieja ze ona da rade. Wieczorem pisz. Oczy przemywaj czarna herbata
          • lawis Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 10:55
            staram się nie panikować smile
            Czy podac mam jeszcze Pulsatille w ciągu dnia? czy czekac do wieczora?
            • wiktor.online Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 11:27
              orientuj sie na ucho
              Jesli znowu zacznie bolec, to podaj jedna kulke Pulsatilla 15ch na wodzie
              Mozesz dac po 3 kropli cieplego oleju slonecznikowego (normalnego oleju, z kuchni) do kazdego ucha, zakryc po tym wacikiem
              • lawis Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 20:57
                Witam ponownie,
                Na razie bardzo spokojnie, ucho nie boli , temperatura 36,9, katar bardzo lekki , pozostał kaszel ( ale nie tak częsty i nie tak dławiacy) i pozostała chrypka, ,widzę dużą poprawę samopoczucia wieczorem ( w południe był spadek sił i formy).
                Czy coś podawać na t ą chrypkę? na noc?
                I dziękuje za porady.
                Z homeopatią dopiero zaczynamy przygodę.
                • wiktor.online Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 28.05.11, 21:11
                  Nie, homeopatii juz nie dawaj. Daj krople do uszu i spac. Jutro pisz, dobra noc
                  • lawis Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 29.05.11, 08:56
                    Dzień dobry Wiktorze.
                    Mała noc miała spokojną ,nad ranem tylko dusił ja kaszel taki mokry przechodzacy w suchy , napadowy. Na uszy nie narzeka , oczy nie były zaropiałe , lewe tym razem lekko zaczerwienione, temp. ciała 36,9.
                    Nadal ma ten kaszel , który mnie mocno martwi, katar( raczej wodnisty) i lekka chrypkę. i znów z rana jest apatyczna , marudna.
                    Podawać cos ? np.Angina sinusitis?
                    Z góry dziękuję za odpowiedź smile
                    • wiktor.online Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 29.05.11, 09:16
                      kaszel teraz bedzie jakis czas, nie ma co sie martwic, minie
                      ale powtorz ta Pulsatilla, 15 CH, 3 kulki rozpusc w wodzie i daj naczczo
                      • lawis Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 30.05.11, 08:46
                        Witaj Wiktorze.
                        Dziękujemy za porady.
                        Czy powinnam cos dziecku podać? Noc była spokojna, nad ranem i rano kaszel , ale oczka znów zaropiałe ( oba ) przy przebudzeniu i teraz przekrwione ( lewe bardziej).
                        tempertura ciała 36, 8,
                        Czy powinnam z dzieckiem wychodzić ?
                        Cięzko mi utrzymac małą w domu , ale nie wiem czy z takimi oczami można ją wystawiać na wiatr ( mieszkamy w Gdańsku i u nas ciągle wiatr od morza wink)
                        Dziękuję za pomoc.
                        • wiktor.online Re: ból ucha u 3latki ( po 5 dniach kataru, chryp 30.05.11, 10:01
                          Pozdrowienie Gdansku i jego mieszkancam smile

Bylem w Gdzansku, kiedy odpoczywalismy w Jantarzu kolo Stegny, czyli znam troche wasze tereny

Oczy przemywaj czarna herbata, nic wiecej poki nie trzeba, pisz za pare dni, mozesz wychodzic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka