Dodaj do ulubionych

Czy podac Calcarea Phosphorica?

02.06.11, 22:20
Witam,
"Przygodę" z homeopatią dopiero rozpoczynam i dlatego nie wiem jaka podjąć decyzję, a moja pani doktor jest teraz nieosiągalna. 1,5 tygodnia temu mój roczny synek z powodu infekcji(katar, kaszel, zaczerwienione gardło) dostał od naszej doktor Ferrum phosphoricum 9CH , które miałam podawac przez 5-7 dni. Nastepnie miałam zacząć podawać Calcarea Phosphorica.
Po ok 5 dniach podawania Ferrum nastąpiła poprawa ale następnie po 2 dniach katar i kaszel wróciły.
Moje pytanie jest czy mam mu teraz podać Calcarea Phosphorica czy czekać aż wyjdzie z tej infekcji.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 02.06.11, 23:11
      Tutaj bez watpliwosci trzeba czekac az pani doktor bedzie osiagalna i ona zdecyduje

Ja poprostu nie wiem calosci, nie moge radzic
    • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 03.06.11, 13:37
      A czy mógłbyś mi teraz pomóc po wypełnieniu kwestionariusza:
      1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
      Chłopiec, 12,5 m-ca, drobny, niedowaga, 8,5 kg
      2. Szczegółowy opis dolegliwości.
      Kaszel(odrywający, czasami aż do wymiotów ale w nocy również kaszel taki bardziej suchy) i katar (przewaznie żółta wydzielina) pediatra 1,5 tyg. temu stwierdziła równiez zaczerwienione gardło. Dziecko najwięcej kaszle w nocy, szczegolnie po karmieniu piersia.
      3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
      Pierwsze objawy pojawiły sie 2 m-ce temu, katar, a potem doszedł kaszel. Przewaznie tydzien chorowania, 2-3 dni poprawy i znowu katar i kaszel. Synek zaraził sie od starszego synka, który wlasnie zaczął chodzić do przedszkola.
      4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
      Synek zaraził sie od starszego dziecka, które zaczęło chodzić do przedszkola. Młodszy chorował w czasie tych 2 m-cy nawet jak starszy był zdrowy.
      5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
      Nie zauważyłam
      6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
      Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
      Dość drażliwy, płaczliwy. Synek zawsze budził się w nocy na karmienie ale teraz budzi sie jeszcze cześciej co 2 godz , a nawet częścej. Śpi dość niespokojnie
      7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
      Nie zaobserwowałam
      8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
      W ciągu tych 2 m-cy gorączkowal jakies 2,5 tyg temu przez 4 noce. Temp 38-38,7
      9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
      W czasie gorączki rece i nogi były bardzo ciepłe. Dzisiaj rano po przebudzeniu nogi i czoło cieplejsze niż zwykle.
      10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
      Po pobycie na świeżym powietrzu objawy powracały i nasilały się
      11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
      Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
      Częściej domaga się karmienia z piersi
      12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
      Synek ogólnie należy bardziej do niejadków.Zwiększony brak apetytu w czasie 2 m-cy wystapił w czasie ząbkowania i gorączki. W czasie gorączki nie chciał nawet piersi.
      13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
      Przy gestym katarze zapach z ust jest intensywniejszy i bardziej nieprzyjemny, ma lekki białawy nalot na języku
      14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
      Przy duzym katarze w okresie tych 2 m-cy czesto wymiotował po posilku, zwlaszcza po karmieniu piersia w nocy.
      15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):
      Ferrum phosphoricum 9 ch przez ok 7 dni najpierw 2 granulki 3 x dziennie, a potem 2 x dziennie.
      • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 03.06.11, 15:16
        Chamomilla 30C, 1 kulke na wodzie 30-50 ml, wieczorem, za 3 dni napisz jak sie czuje
        • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 11:44
          Niestety dopiero dzisiaj zdobyłam chamomille 30C i nie dość , że tak późno to jeszcze w aptece okazało się ,że rozmiar kuleczek jest mniejszy niż standardowe (bo są ręcznie robione). Pani sprzedała 3 kuleczki ale nie była w stanie powiedzieć czy użyć 3 zamiast jednej. Zaleciła kontakt z lekarzem, sugerując ,że jedna powinna wystarczyć. Proszę o Twoja pomoc i przepraszam za zamieszanie.
          • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 11:48
            Ale moze ta Chamomilla juz nie jest potrzebna. Napisz jak dziecko sie czuje
            • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 12:02
              Nie zaobserwowałam znacznej poprawy. Wciąz kaszle, z nosa wydzielina bardziej wodnista. W nocy spi niespokojnie. W ciagu dnia marudny.
              • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 12:53
                1 kulke Chamomilla 30CH, rzuc do 100-120 ml wody i dawaj pic po lyzce do herbaty. Daj teraz i wieczorem, przed snem. Jutro pisz

p.s. A jak ta Pani w aptece Tobie sprzedala 3 kulki? Pierwszy raz cos takiego slysze zeby homeopatyczne kulki w aptece sprzedawali na sztuki
                • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 13:06
                  Jak dzwoniłam do apteki to kobieta powiedziała, że nie maja całego opakowania i sprzedaja na sztuki. Mąż poprosił o jedną kulkę, ona dała 3 , mówiąc , że sa recznie robione i wyszly mniejsze. Czy coś takiego moze miec miejsce? Ja sie nie znam bo tak jak pisalam wczesniej dopiero rozpoczynam leczenie homeopatia.
                  • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 13:25
                    No nie zabardzo cos takiego moze byc, no ale jak nie bylo calego opakowania to coz, niech juz bedzie tak. Mam nadzieje ze Twoj maz polozyl to do jakies fiolki, a nie poprostu do kieszeni smile
                    • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 13:32
                      Nie do kieszenismile Pani sprzedała to w małej plastikowej fiolce. A synkowi podam to jak tylko sie obudzi.
                      • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 13:35
                        Jeszcze tylko jedno pytaniesmile Czy moge podać to zwykła zelazna lyzeczka bo slyszalam, ze nie wolno.
                        • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 06.06.11, 14:08
                          No niby niektorzy homeopaci nie polecaja, ale ja nie widze ku temu powodow, zeby ta zwykla lyzeczke z zelaza zabraniac. Uwazam ze mozesz podac to zwykla lyzeczka
                          • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 07.06.11, 14:05
                            Synek obudził sie rano bez kataru ale później troszke wydzieliny w nosie bylo. Kaszel wciąż sie utrzymuje, jest mokry, odrywajacy sie. Synek trze buzke w okolicy nosa i w nocy wkladal paluszek do uszka , widac bylo, ze go swedzi. Prosze o dalsze wskazowkismile
                            • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 07.06.11, 14:24
                              Nic juz nie treba, obserwuj narazie
                              • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 08.06.11, 12:41
                                Witam, niestety dzisiaj sie pogorszyło. Rano obudzil sie z zatkanym nosem, teraz pojawia sie katar. Widac, ze ten nosek go swedzi bo mocno go trze. Kaszel wciaz sie utrzymuje. Choc wiecej kaszlal w nocy niz w dzien. W nocy spal niespokojnie , poplakiwal, w dzien tez jest marudny.
                                Wiktorze jak myslisz sie czy moze znowu podac mu chammomile( mama jeszcze 2 kulki), bo widzialam poprawe po podaniu 2 dni temu. Te problemy z katarem i kaszlem trwaja juz ponad 2 m-ce wiec moze potrzebne jest troche dluzsze leczenie. Prosze o pomocsmile
                                • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 08.06.11, 13:23
                                  Tak, powtorz, wlasnie dlatego prosze pisac na nastepny dzien czy powiedzmy za 3 dni, zeby zdecydowac czy trzeba lek powtorzyc czy nie
                                  • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 08.06.11, 13:27
                                    Czyli mam powtórzyc dokładnie tak samo: kulka rozpuszczona w 100-120 ml jedna lyzeczka od herbaty teraz i jedna wieczorem tak? smile
                                    • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 09.06.11, 11:08
                                      Witam, Synek obudzil sie dzisiaj z mocno spocona glowka, nos nie byl zatkany ale katar leci z nosa. Kaszel wciaz jest. Co robic ? Czy dzisiaj tez mu podac kulke (to juz jest ostatnia jaka mam) . Mam jeszcze jedno pytanie czy zalecajac mi podanie chamommili uwazasz, ze problemy synka zwiazanie sa z zabkowaniem?
                                      • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 09.06.11, 11:59
                                        Tak, mysle ze to jest zwiazane z zabkowaniem, dlatego musisz byc cierpliwa do tego kataru i kaszlu
                                        Powtorz, ale z tego roztworu co pozostal od poprzedniej dawki, 1 lyzke do herbaty. Przed podaniem roztwor wstrasnac 3 razy
                                        • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 09.06.11, 12:13
                                          ups... ale ja go juz wylalalm, nie pomyslalam zeby tak dlugo trzymac i co teraz?
                                          • wiktor.online Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 09.06.11, 12:18
                                            Nie trzeba bylo i z pierwszej kulki wylewac i z drugej, a powtarzac z tego co zostaje. Ale nic sie nie stalo. Rob z ostaniej kulki roztwor, dawaj jak wczesniej, ale zostaw go dla tego zeby powtorzyc, jesli bedzie trzeba (buteleczke z tym roztworem poloz w szafce, czy w kredensie, ale nie w lodowce i nie kolo komorki, telewizora itd).
                                            • achma77 Re: Czy podac Calcarea Phosphorica? 10.06.11, 19:41
                                              Witam, katar dzisiaj duzo mniejsze ale wciaz kaszle. Czy mam mu przed snem podac jeszcze lyzeczke roztworu z chammomili? I mam jeszcze jedno pytanie czy takie dluzsze podawanie moze miec jakies skutki uboczne? Jak dlugo mozna to jeszcze podawac, bo przeciez te "nieszczesne" zeby moga wychodzic przez kolejne tygodnie, miesiącesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka