Dodaj do ulubionych

przeziębienie- prośba o pomoc WIELKA

16.10.11, 13:51
Witam!
Nie mam jak w weekend skontaktować się z homeopatą a potrzebuję pomocy pilnej, bowiem musze być zdrowa na sobotę a rozkłada mnie przeziębienie i zamiast przejść się nasila...

1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
Kobieta, 22 lata, budowa drobna.
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
Przeziębienie, zaczęło się w poniedziałek po południu, poczucie „rozkładania” przez chorobę, dreszcze, lekki katar. Na następny dzień lepiej rano, po zajęciach gorzej, musiałam wrócić do domu w połowie zajęć, osłabienie, rozbicie ogólne, ból ucha. Lepiej lekko po rosole z wołu, na następny dzień lepiej, właściwie do wieczora czułam się zdrowa, więcej energii, miałam ochotę wyjść, ale zostałam na wszelki wypadek w domu, trochę gorzej wieczorem, na następy dzień podobnie, w piątek, mimo pobytu nadal w domu nasilenie objawów, poczucie bycia rozkładanym przez chorobę ale nadal bez mocnego kataru czy bólu gardła, nie musiałam nawet używać chusteczek higienicznych, wczoraj po wyjściu z domu gorąco- zimne dreszcze, zimne nogi, lekki ból gardła bez kaszlu, zwłaszcza przy ziewaniu, tkliwe węzły chłonne i poczucie „ciężaru” na piersiach, lekkie kłucie w klatce piersiowej. Poczucie „rozpierania” uszu cały czas i chwilami kłucie, zwłaszcza w prawym które od czasu przybycia kilku zapaleń w liceum dokucza, gorzej na nie słyszę.
jadłam przez caly ten czas tabletki propolisowe i miodek bo zazwyczaj propolis bardzo pomaga mi na przeziębienie
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
Tak jak opisałam plus bardzo zimny nos i zimne nogi, jeszcze parę dni wcześniej przemokły mi buty i czułam się gorzej, ale na następny dzień ok, natomiast zepsuło się ogrzewanie w domu w sobotę i przez 24 było mi zimno, później rozpaliłam w kominku i temperatura skoczyła o 7 stopni, zrobiło się zbyt gorąco.
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
Stres związany z powrotem na studia po roku przerwy związanej z nerwicą objawiającą się bólami kręgosłupa, lekkie przygnębienie, poza tym bardzo zależało mi żeby być zdrową przed ważnym wydarzeniem na tydzień i zestresowałam się tym, że przeziębienie w ogóle mnie łapie.
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
Zwiększenie potliwości lekkie, plecy.
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Przez pierwsze kilka dni długi sen (około 12 godzin) mimo, że wcześniej były problemy z bezsennością, od dwóch dni czyli nasilenia objawów nie mogę spać przez kilka godzin w nocy, pobudzenie, jakby objawy nerwicy.
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
W nocy gorąco plus lekkie zimno-gorące dreszcze, na zewnątrz marznięcie

8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
Ciężko stwierdzić, bo nie da się kupić termometru rtęciowego, elektroniczny wskazuje na 36,2
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
Na początku choroby lepiej w domu i po nocy, teraz kiepsko ogólnie chociaż jestem w domu, być może dlatego że od 2 dni źle śpię.
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
Nie nasiliło się.
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
Ciepły rosołek na wołu pomógł w poniedziałek i wtorek, wczoraj żurek nie.
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
Przez jakiś czas wysuszenie skóry przy nosie, lekko zaczerwienione gardło i „chropowate” podniebienie (typowe dla przeziębień dla mnie), jak gdyby powiększony a w każdym razie bolesny prawy migdał (jakby wiążę to też z bólem prawego ucha, zawsze tak boli przy przeziębieniu)
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
Nie. Wyskoczyło mi sporo pryszczy, zazwyczaj nie mam takiej tendencji.
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):
na przeziębienie kiedyś pomógł mi engystol i jeszcze jeden lek z sanum na przeziębienie, zapomniałam nazwy, chyba jakiś typowy bo moja koleżanka też stosowała, mam w domu hepar sulphur 30 też kiedyś stosowany na przeziębienie,
w liceum z przewlekłych zapaleń ucha i gardła po mononukleozie i przeziębień wyleczył mnie bodajże natrium mur. 200.
próbowałam leczyć nerwicę homeopatią ale się nie udało, w końcu pomogły ziółka chińskie smile

proszę Cię BARDZO wiktorze o pomoc, bo nie mogę już opuszczać więcej zajęć na studiach, siedzenie w domu zresztą chyba nie ma sensu skoro i tak mimo że w domu zostałam to czuję się bardziej chora niż na początku.
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: przeziębienie- prośba o pomoc WIELKA 16.10.11, 23:01
      odpisalem w poczcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka