Dodaj do ulubionych

Mokry kaszel tylko z rana.

10.11.11, 16:11
1. Opis ogólny pacjenta:
dziewczynka; 2,4mce; 12 kg

2. Szczegółowy opis dolegliwości-
dziecko wstaje ok 9 rano, po 30 min.-1h zakaszle 3-4 razy, jest to kaszel mokry.

3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
26.10 pojawił się mokry kaszel, po 2 dniach dopiero katar przeźroczysty, ale gęsty.

4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
Ja, czyli mama byłam chora, cała zaczerwieniona tylna ścianka gardła, przyjmowałam bactrim w tabletkach i zakładam, że córeczka załapała ode mnie.

5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
Po córeczce nie widać żadnych zmian, gdyby nie kaszel to nie wiedziałabym, że coś Jej dolega.

6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Bez zmian w zachowaniu, czyli tak jak przed chorobą jak i w trakcie córeczka jest wesoła, ma apetyt, energiczna.

7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
Bez zmian.

8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
dziecko wcale nie gorączkowało.

9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
Bez zmian.

10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
Nie zauważyłam żadnych zmian.

11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
Nie nasiliło się pragnienie, pije tyle co zazwyczaj- rano kubek owocowej herbatki i w ciągu dnia kilka, tak ok 2 kubków samej wody.

12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
Bez zmian, czyli dziecko ma apetyt taki sam jak przed chorobą. Nie, nic nowego nie jadła więc to raczej nie od jedzenia.

13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
Nie.

14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
Nie.

15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):
Napiszę co podaję dziecku od 27.10- zalecenia pani doktor:
bactrim w syropie 2x,
notakehl 5 kropli + sól fizjolog. w inhalacji 2x,
drosera 15ch 4granulki przed snem,
euphorbium do noska.
Po 3 dniach dołączyłam berodual do inhalacji.
Rewelacyjna poprawa, dziecko w ciągu dnia kaszle 1-2x, ale dalej bardzo mokro i brzydko katar minął.
Więc nowe zalecenia:
Zamiast berodualu pilmicort 2x
Tardephedreel 9 kropli 3x
i dalej bactrim w syropie.
Od 4 dni dziecko ma kaszel tylko rano- tak jak pisałam w pkt 2.

Pani Wiktorze co robić by w końcu doleczyć ten poranny kaszelek?
Proszę o pomoc.

Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: Mokry kaszel tylko z rana. 10.11.11, 18:28
      Miedzy nami mowiac Berodual i Pulmikort takiemy dziecku to jest przestepstwo. Inne leki, w tym homeopatyczne, tez szkodza. Przestan to dawac i pisz za tydzien
      • lenkaaa25 Re: Mokry kaszel tylko z rana. 11.11.11, 15:28
        Odstawiłam wszystko, jak Pan pisał, ale dzisiaj jest już tylko gorzej, dziecko pokasłuje brzydko nie tylko z rana, ale cały czas. dziecko bez zmian. Nasza Pani doktor kazała przyjść dziś na wizytę i zapowiedziała, że prawdopodobnie przepisze antybiotyk. Może dałoby radę wspomóc leczenie homeopatią? Tak bardzo zależy mi na tym, by córeczka nie była faszerowana antybiotykami, bardzo proszę żeby Pan coś zalecił dla dziecka, wierzę, że to pomożesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka