Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha u dziecka

19.12.11, 18:15
Witaj Wiktorze, od czasu ostatniego leczenia do tej pory nie mieliśmy problemu z uszami, niestety syn znowu ma zapalenie ucha. Zastosowałam takie samo leczenie jak w maju ale cały czas utrzymuje się gorączka i nie wiem co dalej robić. Przesyłam kwestionariusz i bardzo proszę o pomoc
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
chłopiec, 10,5 roku, raczej drobnej budowy ciała
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
Bardzo źle słyszy
16.12 (piątek) rano ból ucha, gorączka 37,4, podałam Pulsatilla 30C 3 kulki rozpuszczone w 200ml wody (z tego podałam 30ml), ból ucha nie ustępował po godzinie podałam Belladonna 200C 3 kulki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody, wieczorem ból ucha był duży podałam Belladonna 200C 3 kulki rozpuszczone w 100ml wody z tego podałam 30 ml
17.12 (sobota) wieczorem gorączka 38,6 podałam Belladonna 200C 3 kulki rozpuszczone w 100ml wody z tego podałam 30 ml, tego dnia miał wyciek z ucha
18.12 (niedziela) po południu gorączka w okolicach 38, o godz. 18,30 ból uszu zaczął się nasilać podałam 50 ml ze 100ml (w których rozpuszczono 3 kulki Pulsatilla 30C)
19.12 (poniedziałek) ból uszu jest niezbyt duży ale po południu wysoka gorączka powyżej 38

3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
Z samego rana dziecko obudziło się z bólem ucha
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
Dwa dni wcześniej dziecko wróciło z mokrą głową ze szkoły, może po tym zachorowało
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?) Obecnie jest blady, osłabiony, ma raczej słaby apetyt, ale trochę przejada w ciągu dnia, zupka, jabłko, mało się poci, jeżeli się poci to najbardziej czoło, jest rozpalony
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Jest apatyczny, usypia po południu, rano długo śpi czego nie ma w zwyczaju gdy jest zdrowy
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
gorączka największa po południu i wieczorem powyżej 38
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?) bardziej gorące niż normalnie
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
czuje się lepiej podczas odpoczynku, przy świetle
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)? nie nasiliło się pragnienie, raczej pije mniej
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)? nie mają wpływu
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta? Ma zmiejszony apetyt
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.) nie wystąpiły
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):
opisałam powyżej
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: Zapalenie ucha u dziecka 19.12.11, 20:57
      Juz nic nie dawaj, goraczki nie zbijaj. Pisz jutro. Na noc do kazdego ucha zakropic po 2 kropli cieplego oleju slonecznikowego i zatknac na 15 minut wacikiem
      • kama0111 Re: Zapalenie ucha u dziecka 20.12.11, 16:16
        Witaj Wiktorze, dziecko bardzo źle dzisiaj spało, o godz. 3,30 miał 37,7, po obudzeniu nie miał gorączki, teraz znowu gorączka 38,5, ma dreszcze, uszy bolą tylko trochę, martwi mnie gorączka, która utrzymuje się przez tyle dni i nie spada, czy podać mu jakieś lekarstwo?
        • wiktor.online Re: Zapalenie ucha u dziecka 20.12.11, 21:56
          Goraczki nie zbijaj. Nawet ja nie mierz. Pisz jutro
          • kama0111 Re: Zapalenie ucha u dziecka 21.12.11, 20:38
            Witaj, dziś dziecko czuje się minimalnie lepiej, ma trochę więcej energii, trochę bolą uszy, bardzo źle słyszy
            • wiktor.online Re: Zapalenie ucha u dziecka 22.12.11, 07:32
              Jesli zle slyszy to juz jest problem przewlekly, a nie ostry. Dlaczego zle slyszy? Jaka temu przyczyna?
              • kama0111 Re: Zapalenie ucha u dziecka 22.12.11, 11:38
                Gdy ma zapalenie ucha zawsze pogarsza mu się słuch, po ostatnim zapaleniu na szczęście wszystko wróciło do normy, mam nadzieję że teraz też tak będzie. Przez cały czas choroby miał zakraplany olej do uszu, 2x dziennie po dwie krople, czy w dalszym ciągu zakraplać olej?
                • wiktor.online Re: Zapalenie ucha u dziecka 22.12.11, 13:24
                  Tak, to mialo byc okolo 3 dni. Minelo 2. Dzis trzeci dzien, czyli jutro juz nie trzeba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka