evernx
15.02.12, 10:54
Wiktorze bardzo proszę o pomoc, mam w domu m.in L52, Pulsatiile, Capsicum annum, co robić?
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała) kobieta 32 lata szczupła, niska
2. Szczegółowy opis dolegliwości. ropny katar najgorzej rano, zatkane dziurki raz jedna raz druga, w dzień raczej ok, 3 godziny temu po mocnym czyszczeniu nosa pojawiło się kłucie w uchu i teraz mam taki przytępiony lekki ból w prawym uchu tak jakby było przytkane, dodatkowo suchy kaszel, odrywa się tylko po inhalacji, powiększone węzły chłonne szyjne, rano miałam kłucie w okolicach oskrzeli, teraz przeszło
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach? w niedzielę tydzien temu złapał mnie skurcz szyi (leki przeciwbólowe i rizkurzające) lekkie przeziębienie do piątku (katar) w sobotę i niedzielę znaczna chrypka + suchy kaszel, od poniedziałku głos lepszy + zaczęło się trochę odrywać (zrobiłm inhalację z mucosolvanem)
kaszel się pogorszył,
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.) przemęczenie, stres, brak snu, lekkie przemarznięcie, być może niedoleczone infekcje z przeszłości, córka też ma infekcję wirusową (katar, kaszel)
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?) dobry, gorączki brak
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika. musze chodzić do pracy, ogólnie czuję się ok, nie jestem nawet senna
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie? ani to ani to, ubieram się w miarę ciepło teraz więc nie marznę
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka? nie
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?) normalne
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)? rano najgorzej po przebudzeniu, na dworze lepiej i w ruchu ( jak wstałam wczoraj w nocy pochodzić nos mi się trochę odetkał)
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)? nie, choć pije chyba za mało
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta? nie
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)? nie
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.) nie
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach): homeovox na chrypkę przez 3 dni, L52 od wtorku rano (wzięłam może w sumie z 5 dawek)