Dodaj do ulubionych

sezon na przetwory-bez cukru - robicie?

16.07.13, 22:49
tak nie do końca autystycznie, ale dietetycznie-robicie przetwory bezcukrowe? Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na bezcukrowe konfitury itp.? Na razie bez cukru jedynie zapasteryzowałam jagodę w słoikach. Przy agreście poległam ;) - chyba się nie da.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie? 17.07.13, 08:30
      Jakiekolwiek przetwory z owocow nawet bez dodatku cukru zawieraja duzo cukru. Robilam wczoraj dzem z truskawek i bananow, teoretycznie polslodki z mala iloscia cukru zelujacego. Jest przepyszny, ale jak dla mnie koszmarnie slodki i nastepne dzemy z bananem prawdopodobnie zrobie zupelnie bez cukru, zwlaszcza, ze banan i tak dobrze zageszcza. Tyle tylko, ze inne owoce trzeba bedzie najpierw troche odparowac, a zmiksowanego banana dac na samym koncu i gotowac juz krociutko, szybko mieszkajac, bo momentalnie sie lapie garnka.
      Slodkie przetwory mozna robic tez z zamiennikami, trafilam w internecie na przepisy ze stewia nawet. Tak czy siak w diecie bezcukrowej owocowe przetwory ( nawet z dojrzalego agrestu ) do jedzenia sie nie nadaja.
      --
      autystyczne-tygryskowo.blogspot.com/
        • tijgertje Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie? 17.07.13, 14:48
          Speedy, wez daj w koncu spokoj. Nie masz nic innego do powiedzenia, tylko wylacznie "dobre rady" odnosnie diety? a ty w ogole masz pojecie, co jest lepsze dla autystow? Bo na razie mam wrazenie, ze autyzm uwazasz tylko i wylacznie za efekt niewlasciwego zywienia.
          Uzywam cukru zelujacego i nadal to bede robic. Wole juz ta straaaaszna pektyne(wedle opisu pozyskiwana z jablek, ale na pewno jakis trujacych, pryskanych i cholera jeszcze wie jak doprawianych), niz 3-4 razy tyle cukru i godziny stania przy garach. Najwyzej umre pare godzin wczesniej. Tja, w ogole to dziwne, ze jeszcze po swiecie chodze, a dzisiaj, po ponad dobie bez picia przy upale mam tylko migrene.
          --
          autystyczne-tygryskowo.blogspot.com/
          • malgoska777 Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie? 17.07.13, 18:24
            Nie mamy diety bezcukrowej, ale mamy dobre doświadczenia w odstawieniu białego cukru (tylko i wyłącznie białego i słodyczy, a owoce jedzone na potęgę, również te z dużą ilością cukru- gruszki, banany itp) - dużo lepsze samopoczucie, mniej nakręcenia, lepsza koncentracja - nie tylko u młodej, u mnie też:) Dlatego co mogę robię bez cukru, co nie mogę - dosładzam brązowym, albo dobrym miodem.
            Speedy rozumiem intencje, ale pewnych rzeczy nie zmienisz nawet na najcudowniejszej diecie. Miałam kontakt z panem, który obiecywał mi, że na jego suplementach i diecie za 2 lata będę mieć całkowicie zdrowe dziecko. Tomograf niestety rozwiał te nadzieje, jest uszkodzenie, które będzie i nie zniknie. Sytuację polepszy tylko praca, ćwiczenia , ćwiczenia, ćwiczenia. I polepsza. Dieta u nas poprawia koncentrację i samopoczucie. To dużo, ale nie naprawi tego co jest. A chemia jest wszędzie, nawet jeśli jesz tylko eko i nic innego.Tak więc zdrowa dieta to jedno, wiedza o żywieniu i dodatkach to drugie, ale najważniejsze to nie dajmy się zwariować:):):)
    • halogen75 Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie? 18.07.13, 00:29
      Proszę:)

      Dżem bez cukrowy z rokitnika i gruszek:

      Składniki:
      1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg),
      2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych (2 kg).

      Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krotko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

      Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami dusić do momentu, aż gruszki się rozpadną. Potem całość lekko zmiksować. Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gotowe postawić nakrętką w dół.

      Dżem z gruszek i aronii

      1 kg aronii,
      2 kg pokrojonych, słodkich i dojrzałych gruszek (np. klapsy),
      kilka listków wiśni.

      Aronię, pokrojone w kostkę gruszki włożyć do dużego garnka z grubym dnem , dodać troszkę wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą soki i rozpadną się. Następnie odlać powstały sok i wyjąć liście wiśni. Owoce zmiksować i zagotować. Gorące przelać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.

      Aronii nie można gotować zbyt długo, gdyż potęguje to jej charakterystyczny gorzki, cierpki smak. By go zminimalizować do gotujących się owoców należy dodać liście wiśni.

      Wskazówki i dodatkowe informacje:

      Rokitnik ciekawie smakuje również w połączeniu z brzoskwiniami, śliwkami, słodkimi malinami, dynią.
      Aronię można łączyć również z jabłkami, śliwkami.
      Podobne dżemy, można robić z dowolnych owoców.
      Warto przygotować przetwory z mniej powszechnych owoców, które są bardzo wartościowe i smaczne np. z pigwy, fig, jarzębiny, dyni.
      Jeśli owoce pochodzą z nieznanego źródła i nie mamy pewności, czy były pryskane, zawsze należy je obrać ze skórki.
      Dżemy można doprawiać różnymi przyprawami, wanilią, cynamonem, kardamonem, imbirem, anyżkiem, koprem włoskim, lawendą,
      Im dłużej, dusimy owoce, tym otrzymamy gęstszą konsystencję dżemu.

      Truskawkowy przecier bez cukru:

      Przygotowanie ok. 50 min * pasteryzowanie 25 min

      Składniki na 2 słoiki po 250 ml przetworów z truskawek bez cukru:
      1 kg dobrze dojrzałych, aromatycznych truskawek

      Sposób wykonania
      Truskawki przebierz, umyj, osącz, usuń szypułki. Włóż do emaliowanego rondla i mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż się rozgotują.
      Masę lej porcjami na plastikowe sito i przecieraj drewnianą pałką.
      Gorącym przecierem z truskawek bez cukru napełnij wyparzone słoiki. Zamknij, pasteryzuj 25 minut.

      Stąd czerpałam pomysły na wiele dżemów, musów, przecierów, kompotów bez cukru ze wszystkich możliwych owoców:

      smakoterapia.blogspot.com/2012/07/sodkie-maliny-na-zime-bez-cukru.html
      Tu kolejne z dodatkiem stevi, ksylitolu lub syropu z agawy:

      zmiksowani.pl/przepisy-na/dzem-z-brzoskwin-i-imbiru-ze-stewia-przetwory-bez-cukru
      Jako substancji żelującej można też używać agaru.

      Żurawina z gruszką
      1kg żurawiny i 2kg gruszki ( a tak naprawdę tyle by były powidła słodkie)
      Żurawinę gotuję samą do puszczenia soku w garnku z grubym dnem, potem dodaję stopniowo pokrojone gruszki. Gotuję to na małym ogniu i mieszam. Sok odlewam do gorących słoików i go zagotowuję w słoikach. Owoce smażę przez trzy dni i wkładam do gorących słoików, pasteryzuję. Jeszcze mam do tej pory dwa słoiczki z zeszłej jesieni. Doskonała do mięska, a nawet sama jako marmolada.

      Aronia z jabłkami
      1kg aroni i 2 kg jabłek słodkich
      Gotuję samą aronię do puszczenia soku w garnku z grubym dnem, potem dodaję stopniowo pokrojone jabłka. Gotuję to na małym ogniu i mieszam. Sok odlewam do gorących słoików i go zagotowuję w słoikach. Owoce smażę przez trzy dni i wkładam do gorących słoików, pasteryzuję.

      Sok z czarnej porzeczki
      Dojrzałe porzeczki obrane gotuję w w garnku do puszczenia soku. Odlewam sok do gorących słoików i pasteryzuję. Owoce można zmiksować z sokiem i przesmażyć. Powstanie kwaśna marmolada ale dobra np. do słodkich deserów. Soki jak galaretka…
      Soki niesłodzone są kwaśne ale ja i tak dzieciom daje soki z wodą.


      Jabłka
      Obrane jabłka i pokrojone wrzucam do garnka z grubym dnem. Gotuję je do miękkości, ale dobrze smakują gdy są pozostawione cząstki. Dodaje czasem cynamonu. Gorące wkładam do ciepłych słoików i pasteryzuję. Naleśniki były pyszne z jabłuszkami.

      Gruszki
      Obrane i pokrojone gruszki wrzucam do garnka z grubym dnem. Gotuję do puszczenia soku i odlewam sok do słoików. Gruszki smażę do miękkości dodaje cynamonu i 1-2 goździki. Gorące wkładam do słoików i pasteryzuję.

      Węgierka z gruszką
      Obrane węgierki i bez robaczka i taka sama ilość gruszek pokrojonych na drobne kawałki. Przesmażamy w garnku przez trzy dni. Uwaga, często mieszamy śliwki lubią przywierać do dna. Na trzeci dzień jak powidła zgęstnieją wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików.

      Powidła ze śliwek bez cukru:

      SKŁADNIKI:

      3,5 kg dojrzałych śliwek


      SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

      Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Włożyć je do płaskiego garnka, podlać małą ilością wody i podgrzewać na małym ogniu, aż woda wyparuje. W międzyczasie często mieszać drewnianą łyżką, by powidła się nie przypaliły. Gdy śliwki pokryją się sokiem, gotować 30 minut. Ostudzić. Gotowanie i studzenie powtarzać 3 - 4 dni.

      Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić tak do czasu, aż całkowicie ostygną.
      --
      Człowiek, który podjął decyzję, by zwyciężyć, nigdy nie powie "niemożliwe"...
      www.dzieciom.pl/16924
      www.dzieciom.pl/16925
              • tijgertje Re: sezon na przetwory-bez cukru - robicie? 19.07.13, 15:28
                Hehe, aronie mielismy w domu, do przymrozkow byla tak cierpka, ze sie jej zjesc nie dalo.
                Z tym cisnieniem to zapamietalam przez tate przyjaciolki, mial problemy z nadcisnieniem, ktos mu polecil herbate z suszonej aronii, ktora tak mu posmakowala, ze pil ja niemal litrami, w rezultacie trafil do lekarza z kolataniem serca, zawrotami glowy i innymi cyrkami, bo cisnienie mial duzo za niskie. Jednorazowo nic nie daje (tu lepszy jest sok z jemioly, tez wiem, po jednej mojej akcji na studiach z katastrofalnym cisnieniem i komisja lekarska ;) ), ale jedzenie czy picie herbaty z aroni systematycznie potrafi sporo obnizyc nadcisnienie i utrzymac na przyzwoitym poziomie. podpowiedzialam to rok temu przyjaciolce. Jej tesciowa od lat miala nadcisnienie, teraz rano pije jedna herbatke z aronii i nie dosc, ze czuje sie duzo lepiej, to nawet mogla odstawic czesc lekow na nacisnienie, choc lekarze juz rozkladali rece, bo nic skutecznego nie mogli dla niej znalezc :)

                a tak w ogole to wiesz, ze jak czegos nie wiem ,to sie po prostu nie odzywam ;)

                --
                autystyczne-tygryskowo.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka