Dodaj do ulubionych

tablet, laptop, TV dla autika

17.02.14, 17:21
Jakiś rok temu na tym forum zaczęły się pojawiać wątki na temat tabletów dla autików, równolegle widywałam podobne tematy na forum małe dziecko. Aż mną trzęsło jak to czytałam bo jestem przeciwniczką sadzania dziecka przed ekranem, nawet jeśli celem miała być nauka.
Czułam przez skórę, że droga jest niewłaściwa. Okazuje się, że dzieci tabletowe, laptopowe itd. wiele tracą i nie zyskują nic.
Poczytajcie: Cyfrowa demencja - M. Spitzer
Obserwuj wątek
    • drop.s18 Re: tablet, laptop, TV dla autika 17.02.14, 18:18
      Ja ogólnie też jestem przeciwniczką i boli mnie jak 3-latek ma telewizor w pokoju (grający calą dobę)- nie mówię, że mój synek nie ogląda bajek- ogląda ale z umiarem. Nie daje i nie dawałam mu telefonu do zabawy (znam 3- latka uzależnionego od gier na telefonie), ale rozumiem też rodziców dzicei które nie mówią i często jest to jedna forma komunikacji. Z drugiej strony telewizor może być też kartą przetargową w domowych obowiązkach)))
    • nefret_ete Re: tablet, laptop, TV dla autika 17.02.14, 20:38
      ja tez tak uważałam, ale okazało się że wszystkie dzieci poza moim gadają w przedszkolu o grach...co mnie zdziwiło dotyczyło to też dziewczynek a to chłopców uważałam za typowych graczy.
      Jadnak teraz mam inne zdanie. Moje dzieci mają tablet na 15-20min dziennie. Oni zrobią wszystko żeby zagrać na tablecie(są grzeczni, jedzą, sprzątają i starają się zachowywać dobrze- dostają za to punkty a potem grają)mają po prostu cel i go realizują. Może to złe,ale łatwiej nam w życiu.
      • drop.s18 Re: tablet, laptop, TV dla autika 17.02.14, 20:57
        ja też mam takie wrażenie)))
        mamy podobne podejście co prawda u nas są bajki albo pociagi na yt)))
        • halogen75 Re: tablet, laptop, TV dla autika 18.02.14, 08:30
          Dzięki laptopowi, tabletowi, możliwa jest komunikacja niewerbalna między między mną, a synem. Jedna jedyna jak do tej pory, wspomagana na przemian piktogramami. Gdyby nie ona, być może do dziś mój syn nie pokazywałby palcem, a ja nie wiedziałabym co lubi, jaki kolor i kształt powoduje u niego uśmiech, a jaki go denerwuje. Obrazy widziane w formie edukacyjnej przenosi na życie. Stąd umie już pokazać duże i małe, chude i grube, czerwone i czarne, zwierzę i człowieka. Polubił piosenki, posegregował je na często słuchane i nie daj Boże odtwarzane. Nie ślepi nieprzytomnie w monitor. Wybiera daną tematykę, sam ją zatrzymuje i czeka na opowieści związane z tym z moich ust. Pojawia się u niego naśladownictwo (dmuchanie nosa przy katarze). Nie wiem kto ile godzin spędza przy sprzętach. Nie wiem w jaki sposób to robi ale póki nie znam metod i przyczyn nie jestem przeciw. Poznałam 2 rodziny, w których dzieci autystyczne porozumiewają się tylko i wyłącznie przez kompa. Bez niego siedziałyby w ciszy. Być może dlatego jestem ostrożna w ocenach.
          • mruwa9 Re: tablet, laptop, TV dla autika 18.02.14, 14:20
            czytalam niedawno artykul pewnej mamy syna z ZA. Grajac w Minecraft mlody nauczycl sie pisac, czytac i komunikowac, zwlaszcza p angielsku. Grali w osobnych pokojach, online, jednoczesnie prowadzac dyskusje i rozmowy, jakich twarza w twarz nigdy nie byli w stanie przeprowadzic.
            Oprocz tego sa programy do komunikacji niewerbalnej, obrazkowej.
            Tabet z filmami umozliwia nam przezycie podrozy lotniczych.
            Ja akurat doceniam dobrodziejstwa komputerow.
            • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 18.02.14, 15:08
              Straty przewyższają zyski.
              Zresztą zapewne dziecko spokojnie nauczyłoby się czytać i pisać inna metodą.
              Badania pokazują, że media cyfrowe bardzo ograniczają nas umysłowo i społecznie (o ironio w dużym stopniu przez portale społecznościowe).
              Polecam książkę! Możliwe że szybko nie odpowiem na ewentualne pytania bo właśnie biorę się za odwyk od internetu :P
              • ania-pat1 Re: tablet, laptop, TV dla autika 18.02.14, 16:21
                Córka z tabletem zetknęła się jako 3 latka na zajęciach typu TUS oraz terapii indywidualnej. Jak najbardziej się przydawał - na ipady jest szereg aplikacji dedykowanych ZA, obecnie jako 7 latka jest posiadaczką tabletu (niestety nie ipada - cena...) który bardzo się przydaje - poczynając od wspólnego tematu do rozmów z rówieśnikami - ćwiczeń umożliwiających wykonanie zadania w określonym czasie, jak i zwykłych gier typu puzzle, labirynty logiczne, rozpoznaje uczucia po minach lub wyrazie twarzy, na zadania terapeutyczne nagrywa się sama kamerą do której np. tłumaczy zasady gry - a potem gra w nią z uczestnikiem któremu instrukcję przesłała mailem, nagrywa też sama opowiadanie/streszczenia i słucha - potrafi sama komentować co było dobre co złe poprawia związki przyczyna-skutek... Ogląda też wypowiedzi dzieci (nieco starszych z ZA na YouTube) -.
                Komputer - cóż chodzi od 5 roku życia na angielski do- Helen Doron i korzysta z platformy edukacyjnej tzw.KangiClub - dodatkowo ma plytę. W szkole do podręczników jest część multimedialna na płytce - nie wyobrażam sobie w jaki sposób wykonałaby z niej zadania bez umiejętności korzystania z np.myszki czy klawiszy typu enter/shift/backspace, do angielskiego szkolnego również jest cD - obowiązkowe; od pierwszej klasy dzieci mają też informatykę - gdzie uczą się edytora tekstu, czy painta (i to nie w formie calkiej prostej) - widzisz stres ZA, który na takich zajęciach po raz pierwszy pisałby na kompie?
                Co do TV - córka ma limitowane, ale dzięki temu zna to co rówieśnicy, lubi programy edukacyjne np. kanał Da Vinci learning, a dzięki bajkom na teletoon (typu Spike Team, czy Aparatka) załapała o co chodzi w zawiłościach towarzyskich - łapie też specyficzne słownictwo (dawniej raczyła koleżanki stwierdzeniami: patrz piękny, różnobarwny motyl - i to nie przysparzało jej popularności).
                Nie zmienia to faktu, że córka lubi i potrafi czytać na poziomie przewyższającym wiek - i mając do wyboru tablet/książkę wybiera raz jedno a raz drugie, tak, że nie demonizowałabym.
                • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 19.02.14, 08:51
                  Aniu ja to wszystko rozumiem (choć nigdy nie włączałam synowi płyty z boxu skoro różne umiejętności można utrwalać w inny sposób np. bawiąc się z dzieckiem).
                  Konsekwencje takiego zakotwiczenia dziecka w świecie cyfrowym będziecie odczuwać później :(
                  Nie opiszę wszystkiego bo się nie da. Autor książki przeanalizował setki badań. Może uda Ci się zdobyć książkę i przeczytać.

Ps. Dzieci nie powinny mieć informatyki w szkole. Tak twierdzi autor a ja się z nim zgadzam.
                  • halogen75 Re: tablet, laptop, TV dla autika 19.02.14, 11:27
                    Dziś bez umiejętności obsługi wielu sprzętów nie ma życia i nie oszukujmy się. To co piszą uczeni, ok, ale sami umieszczają swe przemyślenia, badania, artykuły przede wszystkim w necie. Książki też promują w necie. A czytelnicy tych książek też polecają je w necie ;)

Poczytać pewnie warto, bo czemu nie ale w sumie co to da? Co zmieni? A informatyka w szkole, szczerze? To właśnie w tej dziedzinie wielu autystyków czy ludzi niepełnosprawnych ruchowo osiąga sukces. Zawodowy ale i życiowy. I jakby tak się przypatrzył, to która praca nie przynosi negatywnych efektów, które uderzają w zdrowie człowieka? Nie ma takiej pracy. Nie wiem czy jest taka czynność, bo przecież nie na samą zabawą z dzieckiem twarz w twarz wprowadzimy je w przyszłość. A jaką mam gwarancję, że bez tego co przyniosło u mnie przełom, coś innego by przyniosło? Przez 1,5 roku jakoś nie widziałam efektów, nie usłyszałam ciekawych pomysłów, porad z ust otoczenia choćby terapeutycznego. Minęły 3 lata, a ja wciąż siedząc za drzwiami gdzie odbywają się zajęcia słyszę- "Szymek, mama, ma-ma, powiedz mama" i co? I nic, bo mama to on mówi. Mówi też baba, tata, daj, am, masz i co? Wolę wiedzieć co w nim drzemie, poznać jego chęci, płaszczyzny, które są dla niego pozytywne lub negatywne, a jeśli pomaga mi w tym sprzęt i dodatkowo możemy go potem przełożyć na życie to cudownie :)
                  • nefret_ete Re: tablet, laptop, TV dla autika 23.02.14, 20:26
                    " Dzieci nie powinny mieć informatyki w szkole. Tak twierdzi autor a ja się z
                    > nim zgadzam."

a ja się nie zgadzam. Dzięki temu że15 lat temu miałam informatykę z super nauczycielką , która nauczyła mnie dobrze obsługiwać Excel, dobrze radzę sobie z nim w pracy, mam w tym temacie zdecydowaną przewagę nad kolegami, co znacznie ułatwia mi wykonywanie zadań. Szkoda, że co chwilę przyjmowane osoby do pracy nie mają pojęcia o excelu, wordzie itd. także ja absolutnie się nie zgadzam.
                    • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 03.03.14, 12:41
                      Dzięki temu że15 lat temu miałam informatykę z super nauc
                      > zycielką , która nauczyła mnie dobrze obsługiwać Excel, dobrze radzę sobie z ni
                      > m w pracy, mam w tym temacie zdecydowaną przewagę nad kolegami,

Doskonale radzę sobie z komputerami mimo, że nie miałam w szkole dobrych nauczycieli informatyki. Za moich szkolnych czasów komputer nie był sprzętem który miało się w domu.
                      Naprawdę żeby dobrze obsługiwać różne programy nie trzeba mieć informatyki od 1 klasy podstawówki.
                      Komputer realnie zagraża dzieciom. Uzależnienia od niego są coraz częstsze. Nastolatki przebywają w świecie cyfrowym więcej godzin na dobę niż śpią.
                      • nefret_ete Re: tablet, laptop, TV dla autika 04.03.14, 10:44
                        jak juz wiesz z mojego posta mam inną opinię
              • halogen75 Re: tablet, laptop, TV dla autika 19.02.14, 11:14
                marika012 napisała:

> Straty przewyższają zyski.

Jeśli mamy do czynienia z nadmiarem, być może ale w trybie umiarkowanym, to nie ma co panikować, bo by się zgłupiało. Wszak generalizować można właściwie wszystko ;)

> Badania pokazują, że media cyfrowe bardzo ograniczają nas umysłowo i społecznie
                > (o ironio w dużym stopniu przez portale społecznościowe).

A co nas mówiąc szczerze nie ogranicza tak naprawdę? ;)

> Polecam książkę! Możliwe że szybko nie odpowiem na ewentualne pytania bo właśni
                > e biorę się za odwyk od internetu :P

Odwyki też są dobre. Sama również stosuję :)
                • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 03.03.14, 12:45
                  > Odwyki też są dobre. Sama również stosuję :)

Mi idzie nieźle. 9 dni bez forum i blogów!
                  Więcej czasu dla rodziny i na czytanie książek. Nawet miałam czas na przypominanie sobie języka obcego.
                  Dziś wpadłam na chwilę, zaraz zrobię netowe zakupy, przelewy i znowu będę off line.
                  Realny świat jest ciekawszy :)
            • halogen75 Re: tablet, laptop, TV dla autika 19.02.14, 11:10
              Ja też mruwa, ja też :)
          • nefret_ete Re: tablet, laptop, TV dla autika 23.02.14, 20:30
            Halogen potrzebuję jakiś program na tablet do nauki czytania . Możesz coś polecić?
      • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 19.02.14, 08:59
        >ale okazało się że wszystkie dzieci poza moim gadają w przedszkolu o grach...

Poważnie, moja córka (5 lat) nie gada o grach. Raczej o konikach i laleczkach pony ;)
        Nawet mój syn 11 latek nie gra w gry a kolegów ma. Nie moja w tym zasługa- nie lubi komputerów poza internetem gdzie ogląda filmy o kosmosie. Teraz się bardzo z tego cieszę, że go komp nie pociąga a tableta szczerze nienawidzi.

Uważaj na tę pozorną socjalizację poprzez wspólny temat jakim są gry.
        Barania pokazały, że dzieci grające w gry są bardziej samotne, gorzej zsocjalizowane, zestresowane, zfrustrowane, mają deficyty uwagi, są gorzej wykształcone, w wieku dorosłym przeciętnie o 5 lat wcześniej zapadają na demencję, krócej żyją itd itd. Cyfrowy świat zmienia dzieciom mózgi i to nie są zmiany na lepsze :(
        • nefret_ete Re: tablet, laptop, TV dla autika 23.02.14, 20:28
          i to wszystko przez 15 min gry dziennie???? nie chce mi się wierzyć.
          Zgodziłabym się z Tobą gdyby granie zastępowało normalne życie towarzyskie i rodzinne
          • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 03.03.14, 12:50
            > i to wszystko przez 15 min gry dziennie????

Naprawdę, tylko 15 minut. Po pierwsze nie wierzę, że dzieci grają zaledwie 15 minut. Po drugie nawet jeśli jest to 15 minut w wieku 5 lat to ten czas się będzie wydłużał. Przeciętny nastolatek używa komputera, tableta tv, komórki średnio przez kilka godzin dziennie. Wchodzi na facebooka kilkadziesiąt razy i wysyła dziesiątki sms'ów.
            • nefret_ete Re: tablet, laptop, TV dla autika 04.03.14, 10:45
              moje dzieci grają po 15min dziennie. Nie wiem czy czas będzie się wydłużał, może i tak. Narazie jestem na etapie 5 latka
        • firella2 Re: tablet, laptop, TV dla autika 24.02.14, 09:53
          marika012 napisała:
          > Barania pokazały, że dzieci grające w gry (...) w wieku dorosłym przeciętnie o 5 lat wcześniej zapadają na demencję, krócej żyją itd itd.

Matko, a jak ci hamerykańscy zapewne naukowcy zdążyli już to zbadać? Od kiedy dzieciaki grają w gry komputerowe (nie mówiąc o tabletowych czy ipadowych)?
    • katriel Re: tablet, laptop, TV dla autika 18.02.14, 14:55
      Nie czytałam tej książki.
      Nie mam w domu telewizora.
      Moje dzieci nie mają własnego sprzętu elektronicznego, a do komputera rodziców
      są dopuszczane na kilka-kilkanaście minut dziennie, i to nie codziennie.

Ale... czy nie wydaje ci się ironiczny, Mariko, sam fakt, że o zagrożeniach związanych
      z używaniem mediów cyfrowych ostrzegasz nas przez... medium cyfrowe? ;-)
      • marika012 Re: tablet, laptop, TV dla autika 18.02.14, 15:04
        He, he! Nie, nie zamierzam rozbijać komputera. Czasem komputer się przydaje. Zresztą chyba jestem uzależniona od internetu :(
      • halogen75 Re: tablet, laptop, TV dla autika 19.02.14, 11:29
        > z używaniem mediów cyfrowych ostrzegasz nas przez... medium cyfrowe? ;-)

To samo napisałam ;)
    • tratteolo Re: tablet, laptop, TV dla autika 20.02.14, 09:41
      Biologicznie bliżej nam do epoki kamienia łupanego niż do 21 wieku - nasz mózg jest przystosowany do nauki "z pierwszej ręki", a nie z ekranu telewizora czy tabletu. Poprzez bliskość fizyczną, kontakt wzrokowy, mowę ciała, odpowiedzi na sygnały wysyłane przez niemowlę, a następnie dziecko - czyli bezpośrednie interakcje - uczymy dziecko "jak stać się człowiekiem". Przyswajanie nauki "z pierwszej ręki" jest dużo bardziej efektywne niż przy pomocy multimediów i dotyczy to tyleż niemowląt, co dzieci starszych

AAP rekomenduje by dzieci do 2 roku życia w ogóle nie miały kontaktu z elektroniką, telewizją etc. Dotyczy to też wszelkich "zabawek edukacyjnych" z migającymi światełkami, grającą muzyczką itd. Przestymulowują one mózg i wpływają na zaburzenia we właściwym wytwarzaniu fal mózgowych. Są przy tym dobrą wymówka dla rodziców, którzy mogą np. pogrzebać sobie po necie, w czasie gdy ich dziecko "tak mądrze się bawi" ;) Dostępność dla dzieci < 3 r.ż. gier elektronicznych i telewizji skutkuje najprawdopodobniej (tak wskazują prowadzone wciąż badania) częstszym występowaniem ADHD, dysleksji, dyskalkulii - dotyczy to zwłaszcza chłopców. Mówi się też o wpływie na ujawnianie się objawów autyzmu u dzieci z grup ryzyka (wcześniaków i z rodzin w których występuje autyzm bądź nasilone cechy autystyczne).

Co do dzieci starszych, to AAP zdecydowanie zaleca, by kontakt z jakąkolwiek rozrywką ekranową (komputer, telewizja, telefon, tablet) ograniczyć do 1 godziny dziennie - w takiej dawce jest to nieszkodliwe. Dzieci trzeba przy tym nadzorować, nie umieszczać w pokoju dziecka telewizora, komputera, nie dawać tableta na własność, a telefon jedynie bazowy, służący do dzwonienia (nie smartfon).
      Skutki korzystania z "ekranów" w ilości większej niż 1 godzina dziennie znacznie przewyższają korzyści - akurat teraz nie mam czasu o tym pisać, bo muszę wracać do pracy... przy kompie - a dorośli też powinni ograniczać rozrywkę ekranową, zwłaszcza jeśli w pracy siedzą cały czas przed monitorem ;)

Zainteresowanych odsyłam do literatury - niestety mam tylko anglojęzyczną i nie wiem czy któryś z podanych tytułów został przetłumaczony na język polski:

1. S. Palmer "21st century boys"
      2. M. Eberstadt "Home Alone America: the hidden toll of daycare, behavioural drugs and other parent substitutes"
      3. U. Frith "Autism and Asperger Syndrome"
      4. National Research Council, Institute of Medicine "From Neurons to Neighborhoods - the science of early childhood development"
      5. A. Sigman "Remotelly Controlled - how television is damaging our lives and what we can do about it"
      • madziulec Re: tablet, laptop, TV dla autika 20.02.14, 10:06
        Mam prośbę, czy możesz skontaktowac sie ze mną na maila?
    • kejtlinn Re: tablet, laptop, TV dla autika 23.02.14, 17:10
      Mogę jedynie napisać, że korzystamy z tabletu (z laptopa i tv - nie), ale z bardzo wyselekcjonowanych aplikacji.

Min. takich gdzie robię karty dla syna,
      - mogę wprowadzić zdjęcie
      - mogę wprowadzić podpis
      - nagrać swój głos jak nazywam dany przedmiot / zwierzę / czynność
      - wgrać filmik, która prezentuje to co pokazuję 

Dzięki temu mój syn nauczył się wiele rzeczowników i czasowników, które potem trenowaliśmy w praktyce. Takich przydatnych aplikacji jest wiele.
      • mamaniezwyklegochlopczyka Re: tablet, laptop, TV dla autika 04.03.14, 13:41
        A ja kupilam dla synka super wypasiony tablet z nadzieja ze bedzie chetnie na nim cos robil. Tym sposobem bedzie mial jakies chwilowe zajecie jak sie nudzi a tu maly nie chce sie nim bawic. Pogra czasem 1min w jakas prosta gre ale go wogole nie ciagnie. Moze to wybor zlych gier? Czy wasze dzieci tez tak mialy?
        • mruwa9 Re: tablet, laptop, TV dla autika 04.03.14, 15:19
          calkiem niewypasiony tablet mojego dziecka zostal rozbity rzutem o sciane...
          Ono woli zwykly komputer-desktop. Dotykowy ekran je wkurza, bo latwo niechcacy wylaczyc program czy ogladany film.A tak na biurku ma monitor i mysz, sama skrzynia komputera stoi pod blatem, klawiatura tez schowana, bo dziecko nie uzywa. I jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka