obserwator55 22.11.04, 20:50 Jeżeli tak , to proszę niech ktoś potwierdzi . Chcę rozbudować te forum. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elmek Re: Bywają tu spece od reklamy? 22.11.04, 22:39 Samozwańczy spec od ambient mediów w reklamie czasami tu zagląda Zaglądałby częściej, tylko niestety większość postów to zapytania o melodyjki z reklam - nużące na dłuższą metę... Pozdrawiam, Elmek Odpowiedz Link
arqu Re: Bywają tu spece od reklamy? 23.11.04, 09:47 Czesc, Podzielma zdanie elmeka. Tak na marginesie: Senior copywriter, 8 lat pracy w agencjach sieciowych i polskich autor muzyki do reklam, projektant scenariuszy eventów... To chyba coś tam o tej reklamie wiem Pozdrawiam Odpowiedz Link
rafi.raf Re: Bywają tu spece od reklamy? 23.11.04, 12:44 account od 2001 w reklamie w wiekszym lub mniejszym stopniu dwie najwieksze na swiecie agencje sieciowe na koncie jestem specem? Odpowiedz Link
artofwar Re: Bywają tu spece od reklamy? 16.12.04, 02:41 rafi...zapewne doswiadczenie i z tego co mowisz nawet nie male ,masz... uznaje ze nie zauwazylem "niektorzy pracuja gdy inni... ogladaja" ewentulanie zle to odebralem, w przeciwnym razie wnioskuje ,ze zatrzymales sie w miejscu, badz pracujesz w zupelnie innym segmencie ,chociaz i w takim wypadku wypadaloby co nie co widziec... Odpowiedz Link
adrian4u Re: Bywają tu spece od reklamy? 18.01.05, 14:49 "skromni" jesteście, nie ma co.... no to na mnie kolej: copywriter, event manager, dziennikarz, muzyk. 8 lat w syfie, zwanym przez was "branżą" - i to jeszcze z uwielbieniem wymawiane... "bbbranżżżża"... Lintas, Y&R, Grey. spierdoliłem z sieciówek i się cieszę. teraz mała, prężna polska agencja gdzie jestem szefem kreacji i mam taki zapiernicz, że aż miło ale przynajmniej wiem, co robię i dlaczego i mam czas na życie prywatne. Adrian Odpowiedz Link
bardziej Re: Bywają tu spece od reklamy? 19.01.05, 12:26 Zapiernicz przez 8 godzin dziennie? Ou dżizas!! Ale zapierniczasz... Pozdrawiam, bardziej Odpowiedz Link
adrian4u Re: Bywają tu spece od reklamy? 19.01.05, 12:46 hiehiehie... wcale nie osiem... osiem godzin dziennie to zapiernicza ekant. a ponieważ tylko tyle, więc my zasuwamy często SZESNAŚCIE godzin poprawiając błędy psów ekantów. Ale za to jakie zjeby potem dostają A Odpowiedz Link
bardziej Re: Bywają tu spece od reklamy? 20.01.05, 16:48 To gdzie ten czas na życie prywatne? Pozdrawiam, bardziej Odpowiedz Link
adrian4u Re: Bywają tu spece od reklamy? 21.01.05, 10:01 czas jest całe szczęście takie pożary w burdelu nie zdarzają sie często. Jak się ekantów odpowiednio ustawi to czasem rzetelnie popracują A czasem wypierniczam ich wraz z ich nędznymi imitacjami briefów za okno i każę robić od nowa. No mercy Jak oni zapierniczają po 16 godzin, wtedy dopiero doceniają naszą pracę... - najlepszy sposób na czas - na zycie prywatne, domy publiczne, cobądź Adrian Odpowiedz Link
claro1 Re: Bywają tu spece od reklamy? 18.04.05, 04:02 adrian4u - chyba na jakis strasznych leszczy trafiałes...ja tez jestem eeecant AM...ale póki co kreacja była moim drugim domem...zawsze kumpli po tamtej stronie obozu miałem ... a reszta client service bawiła sie razem. W sumie to mam wyrobione zdanie o dziale obsługi i o dziale kreacji ale zapewniam Cię również że znam sporo wyjątków...co jak co ale w tym przypadku to wszystko zależy od ludzi a nie od ich stanowisk. Pozatym tak w ramach ciekawostki to pracowałem kiedyś w jednej z polskich agencji gdzie dział keracji wychodził o 17 a accounci 20 -21. A jak po 17 zadzwonił klient co by jakis layout poprawic i jakies gówno przesunąć z lewego roku do prawego to account musiał szukac eps'a, poprawić, zrobic pdf'a, zatwierdzic, wypuścic postscript i posłac do druku(czasem jeszcze klepnąć kromalin)...ale szczerze nie słyszałem jeszcze o drugim przypadku tego typu ag.rekl. więc mam nadzieje że na mojej drodze więcej nie spotkam takiego ścierwa. Pozdro adrian4u - MEMO: nie każdy ecant to pies..... ale każda księgowa to suka donosząca prezesowi. Kamil Odpowiedz Link
rafi.raf Re: Bywają tu spece od reklamy? 21.01.05, 13:36 artofwar napisał: w przeciwnym razie wnioskuje ,ze zatrzymales sie w miejscu, badz > pracujesz w zupelnie innym segmencie ,chociaz i w takim wypadku wypadaloby co > nie co widziec... niestety, dopiero teraz nadrabiam zaleglosci... naleze do tych ekantow, ktrzy pracuja 24/7... ale to zmienilem Odpowiedz Link
emka_1 Re: Bywają tu spece od reklamy? 23.11.04, 17:39 obserwator55 napisał: > Chcę rozbudować te forum. oż, profesjonalizm czystej wody, nie ma co. jogobella? Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 23.11.04, 19:37 Widzę , że ktoś zagląda .. Zanim zacznę wdrażać koncepcje , chcę poznać opinie specjalistów . Kampania , która mocno rozregulowała moje nerwy . Temat: kupując polskie produkty - dajesz pracę . Produkcja agencji Demo z Krakowa . Oczywiście istniała do końca kwietnia . Co kampania dała Polsce , a co zaprzepaściła... Osobiście uważam , że była źle zrealizowana < spot > i cała reszta . < Danone od polskiej krowy - to było żenujące dla Demo> . Emka_1 udziel się tu. Dodam, że aktywnie uczestniczyłem na forum dajeszprace.pl , aż Demo kasowało moje wątki. Nie pracuję w reklamie . A co do pomysłodawcy .. Mam wątpliwości . Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 03.12.04, 16:58 Od konwersacji na tym forum aż się łącza Wam przepaliły kochani spece . Ciekawe dlaczego większość reklam można spuścić z wodą.. Odpowiedz Link
rafi.raf Re: Bywają tu spece od reklamy? 03.12.04, 22:11 problem polega na tym, ze wiekszosc finalnych reklam (spotow, plakatow etc.) jest wynikiem kompromisu pomiedzy zleceniodawca, a agencja. kreacja jest czesto niszczona przez fanaberie klientow itp. nie widzialem tej kampanii. niektorzy pracuja gdy inni... ogladaja. trudno sie wypowiadac. wydaje mi sie, ze waznym tematem do przedyskutowania moze byc: "reklama. zrozumiec magie i dzialanie." reklama to nie jest zabawny film, ktory sie robi od tak sobie, tylko po to aby zrobic. Odpowiedz Link
arqu Słów kilka 04.12.04, 13:19 Witam Obserwator, sprawa wygląda tak. Wątek trochę przystopował, bo (przynajmniej jeśli chodzi o moją skromną osobę) raczej mało komu z pracowników reklamy chce się roztrząsać i dyskutować na temat danej kampanii. Takiego "spuszczania się" i bicia piany mamy pod dostatkiem w pracy. A zatem nie chce się już nawet czasem gadać - zawłaszcza po kilku nockach spędzonych nad nową "wspaniałą", "odlotową", "nowatorską", "mega-skuteczną" (i tak do wyżygu itp itd) kampanią. Natomiast co do głosu rafi.rafa - trzeba przyznać, że BAAAARDZO dużo w tym racji. Klienci bardzo często tak potrafią grzebać w projekctach, że aż się odechciewa nazajutrz przychodzić do pracy. No dobra, rozkrecam się Najgorsze są takie panieneczki-pipeczki z działów marketingu. Młodziutkie, piskliwe małe gąski, które MUSZĄ się wykazać. Jezus, Maria (że tak powiem) - jak one potrafią się onanizować nad projektem jakiegoś nieszczęśnika art directora lub copywritera. Jak potrafią w nim grzebać i dodawać swoje 3 grosze. A w dopowiadaniu do całosci ideologii byłyby lepsze niż sam Joseph Goebbels. A potem przychodza do swojego pryncypała i mówią: szefie - no doprowadziłam ten projekt do porządku. A tu niespodzianka - szef rozpiernicza wszystko w troki i mówi - wszystko do zmiany! I tak w kółko. Znacie to? Pozdrowienia dla wszystkich Arqu Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Słów kilka 11.12.04, 14:19 Coś w tym jest . Kilka razy składałem oferty do działów marketingu wybranych przeze mnie firm np < Zbyszko > . Miałem gotowe projekty , do tego techniki bardzo skomplikowane niestosowane w reklamie i sprzedaży . Wyszło na to , że jakiś burak poucza kierownika marketingu . I koniec . Piwo piast super premium . Mówię do marketingu , że etykieta jest zbyt ciemna , nie przyciąga uwagi klienta , bo nie mogę wypromować u mnie . Oni ; że u nich się sprzedaje. Po kilku dniach znalazłem sposób na zwiększenie sprzedaży piasta , mimo , że był drogi . Olałem działy mark. Rozmawiałem bezpośrednio z prezesem firmy. Rozmowa była inna . Zamierzałem wypromować wodę staropolanka . Prezes Zespołu Uzdrowisk Kłodzkich zaprosił mnie do firmy , czyli na drugi koniec kraju . Pech chciał , że akurat musiałem zaprzestać .. Jeszcze dodam , że w agencjach reklamowych też pracują idioci . Następnym razem , a czasu zawsze mało , podam nazwisko tego kretyna i nazwę agencji .. Pozdrawiam ciężko pracujących w stresie. Odpowiedz Link
artofwar Re: Bywają tu spece od reklamy? 15.12.04, 18:12 A co kampania miala by dac Polsce? Polityka , rzeczywistosc ,az wrze od wyprzedazy polskosci. O kwestie rolnictwa bylo chyba najwiecej walk. Jesli polacy oglupieni ostatnimi czasy wizja zatracenia polskich wartosci, zblizajacym sie koncem niepodleglego narodu ,upadkiem tego co polskie, chca czuc ,ze dzialaja dla narodu to kampania reklamowa nie wydaje sie zlym pomyslem. Moze i troche tandetny ale czasami tak do ludu trzeba,a jakie osiagneli wyniki,moze taka informacja powie cos wiecej? Trafiamy w potrzeby konsumenta... Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 17.12.04, 19:40 Tą osobą , o której źle pisałem jest pan K. z działu kreacji EURO RSCG Poland. Po przedstawieniu pomysłu reklamy wykazałsię miłym chamstwem . To było chyba we wrześniu 1993 roku . Na plus zasługuje pani Kasia Zawadzka GREY Warszawa. Odpowiedz Link
h32 Re: Bywają tu spece od reklamy? 18.12.04, 23:10 >To było chyba we wrześniu 1993 roku.> Jest grudzień 2004 r. Obserwatorze55 - jesteś żałosny. Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 20.12.04, 19:03 Jak nie wiadomo o co chodzi , to wiadomo , że o pieniądze . Ale ty chyba nigdy nie wiesz o co chodzi , i co ci chodzi . No i po co ci to chodzi . Koniec . Odpowiedz Link
marek_m_pl SZPEC SZPECOWI OKA NIE WYKOLE ?... JA PIER ....LE 26.12.04, 01:41 A JA, NIE JESTEM SZPECEM, ALE TAKIEGO SZPECA ZNAM, JEZU_CO_ZA CIĘŻKI GNUŚNY PISMAK, KOMPLETNIE JUŻ NIC NIE KUMA, BIJE KONIA NAD DURNYMI SKŁADNIKAMI ZUPKI Z KNUrRA,..JAKBY TO BYŁA ILIADA I BIBLIA W JEDNYM ... ZERO POLOTU, NUDA DO eNTEJ, A JA MAM POMYSŁA COBY TO FORUM NIECO ODŻYŁO ... JAKBYŚMY SIE ŚCIGALI KTO NAPISZE NAJLEPSZE HASŁO REKLAMOWE NA DANY TEMAT ... TO MOŻE SIĘ W KOŃCU WYBIJĘ I ZNAJDĘ ROBOTĘ W TYM KURE... BIZNESIE ... heheeeeheheeee Odpowiedz Link
obserwator55 Re: SZPEC SZPECOWI OKA NIE WYKOLE ?... JA PIER .. 26.12.04, 19:27 Ogłoś amnestię i nakłoń do działania , może ktoś znajdzie czas i coś się zrodzi . Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 11.02.05, 23:31 nie 1993 , tylko 2003 rok . Odpowiedz Link
j.gawin Re: Bywają tu spece od reklamy? 28.12.04, 13:10 jak jesteście takie spece - to wypowiedźcie się ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10050&w=18739798 "Nowy nośnik reklamowy" bo jakoś nikt do tematu nie podszedł profesjonalnie a chodzi właśnie o zdanie profesjonalistów. Odpowiedz Link
schuzu Re: Bywają tu spece od reklamy? 11.01.05, 17:47 pomijając inne kwestie.. powiedźcie mi proszę drodzy spece czy wg was możliwe jest w ogóle załapanie sie jako copywriter bez doświadczenia? jak wygląda w ogóle praca nad projektami? robiłam czasem jakieś testy wstępne itd. ale nigdy dalej nie udało mi się dojść. czy jest szansa na prace bez praktyk? bo słyszałam że np. w maccan eriksson to najpierw sa minimum 3 miesieczne darmowe "praktyki" po których ew. decydują czy przyjmują kogoś. jakie wymagania trzeba spełniać? albo jakim trzeba być żeby tak pracować? Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 11.01.05, 20:46 Jeżeli uważasz , że będziesz w tym dobra - skróć drogę . Przedstaw koncepcję bezpośrednio klientowi agencji reklamowej . Może się udać . Ale uprzedzam , tel. czy komp. wszystkiego nie załatwisz - wymagany pobyt u klienta . Czyli czas. Inne sposoby niech wytłumaczą spece . Odpowiedz Link
excopywriter Copywriter 12.01.05, 00:48 Hej, odnośnie pracy jako copywriter. Jest trudno, ale nie-beznadziejnie. Dobre czasy, gdy mozna było dość szybko znaleźć taką pracę już minęły. W agencjach sieciowych - jeśli kogoś szukają - to zawsze osobę z doswiadczeniem. Myślę, że łatwiej będzie Ci zacząć w mniejszej agencji, tam się "doszlifować" i potem ewentualnie szukać gdzieś wyżej. Na początek - jesli jeszcze nie masz doświadczenia, spróbuj jako freelancer (wolny strzelec). Możesz nawet odwiedzić wybrane agencje i poprosić o zlecenia (nawet probne). Jesli Ci naprawdę zalezy, to na pewno znajdziesz. Polecam też artserwis.pl - można czasem znaleźć pracę lub pojedyncze zlecenia. A takie pojedyncze zlecenia wyrabiają Ci portfolio. Bo portfolio to jedna z najważniejszych rzeczy w przypadku osób szukających pracy w reklamie (copywriterzy, art directrorzy itp.) Ja pracuję / pracowałem jako copywriter i wiem, że ta praca ma też nieco ciemniejsze strony: brak czasu dla siebie, nieustanne grzebanie przez klientów w Twoich projektach - zapraszam na blog excopywriter.blog.onet.pl ktory odsłania kulisy tego ciekawego zawodu. Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego znalezienia tego, czego szukasz Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
schuzu Re: Copywriter 12.01.05, 10:10 dzięki za wszelkie infosy i porady jeszcze właśnie rzecz - brak czasu dla siebie itd. - czy jest tak, że każde "twórcze" albo mnie "sztywne" zajęcie się z tym wiąże? pracowałam przy filmie jakiś czas temu co kompletnie oznaczało wycięcie z życiorysu iluś tam tygodni. pracowałam też w biurze ale myślałam z kolei że oszaleję z nudów. sobie pozostawiam dalsze rozważania dzięki bardzo. pozdrawiam. Odpowiedz Link
bardziej Re: Bywają tu spece od reklamy? 19.01.05, 12:46 Weź pod uwagę, że do tzw. klientów codziennie zgłaszają się dziesiątki ludzi "z gotowym pomysłem na reklamę". A ponieważ nie ma czegoś takiego, jak "gotowy pomysł na reklamę", 99,9% tych propozycji ląduje bez czytania w koszu, gdzie ich miejsce. Pozdrawiam, bardziej Odpowiedz Link
obserwator55 Re: Bywają tu spece od reklamy? 23.01.05, 16:30 To oczywiste , że sama reklama nie wystarczy , by zwrócić uwagę klienta . Trzeba przygotować projekt A-Z . Przede wszystkim sposób usprawnienia dystrybucji , łącznie z powołaniem spółek córek , koszty , sposób wypromowania w regionie , w sklepie , itp. Czyli bardzo dużo danych , których nie wspomniałem i nigdy nie wspomnę . Jednym słowem , najlepiej być bezrobotnym i mieć kasę , by się tym zająć i kontrolować na całej płaszczyźnie działania .. Nie ma dużo ludzi , którzy to potrafią w pojedynkę .. Dla tak zdolnych są jeszcze trzy sposoby zarabiania milionów . Odpowiedz Link
obserwator55 zalecam likwidację forum reklama 06.02.05, 03:03 będzie więcej wolnego na dyskach. Odpowiedz Link