renata821 18.10.05, 15:04 WITAM SZUKAM MATERIAŁÓW I BADAŃ DO PRACY MAGISTERSKIEJ NA TEMAT „MANIPULACJA W REKLAMIE PRASOWEJ I TELEWIZYJNEJ” PPPRROOSSZZĘĘĘ O POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chomsky Re: poszukuje mat. o manipulacji 20.02.06, 15:11 Manipulacja jezykowa - np "Jezyk perswazji publicznej", Bralczyka i Mosiolek-Klosinskiej [ed.]. Jest tam bardzo duzo na temat jezyka reklamy i jej wplywu na odbiorcow. Zreszta Bralczyk popelnil cala ksiazke na temat jezyka reklamy, ktora na pewno zawiera przyklady typowych manipulacji. Ciekawe rzeczy moga byc u Aronsona i Pratkanisa "Wiek propagandy". Poza tym manipulacja/perswazja ogolnie z psychologicznego punktu widzenia - Cialdini i "Wywieranie wplywu na ludzi". Pozdrawiam Odpowiedz Link
kill_yourself Re: poszukuje mat. o manipulacji 12.04.06, 23:33 chomsky napisała: >Zreszta Bralczyk popelnil cala ksiazke na temat jezyka > reklamy, ktora na pewno zawiera przyklady typowych manipulacji. Nie p o p e ł n i ł, ale napisał, stworzył itp. Popełnić można przestępstwo. Wiem, jestem wredna i się czepiam, ale ktoś, któ mówi o Bralczyku i ma nick Chomsky, chyba nie powinien popełniać takich błędów. > Cialdini i "Wywieranie wplywu na ludzi". Cialdini jest świetny i czyta się go bardzo dobrze, ale o reklamie nie mówi aż tak wiele, a momentami miałam wrażenie, że pisał o reklamie z perspektywy lat 50! Odpowiedz Link
chomsky Re: poszukuje mat. o manipulacji 23.04.06, 22:10 kill_yourself napisała: > Nie p o p e ł n i ł, ale napisał, stworzył itp. Popełnić można przestępstwo. > Wiem, jestem wredna i się czepiam, ale ktoś, któ mówi o Bralczyku i ma nick > Chomsky, chyba nie powinien popełniać takich błędów. Nie wiem, czy jestes wredna, ale czepiasz sie z pewnoscia;P Pozdrawiam Odpowiedz Link
kroff Re: poszukuje mat. o manipulacji 28.04.06, 14:40 jak da mnie "popełnić" w tym kontekscie to maniera językowa i tyle. Zabawa językiem, o! Się powstrzymać nie mogłam! Odpowiedz Link
kill_yourself Re: poszukuje mat. o manipulacji 16.05.06, 23:35 kroff napisała: > jak da mnie "popełnić" w tym kontekscie to maniera językowa i tyle. Zabawa > językiem, o! > > Się powstrzymać nie mogłam! A jak dla mnie zabawy językiem powinny być oryginalne, a tu mamy... no fakt, manierę Po prostu wiele osób mówi, że "popełniło" coś dobrego i jakoś to powiedzonko jest nadużywane. Moim zdaniem, oczywiście. Aha, a jak już się czepiam, to powinnam być miła, a nie taka larwowata Pozdrawiam Ciebie i chomskiego/ą Odpowiedz Link
smooczyca Re: poszukuje mat. o manipulacji 02.05.06, 14:46 Renia a co rozumiesz przez pojecie "manipulacji" ?? Czy kazde wywieranie wplywu wrzucasz do tego pojecia, czy jakos rozdzielasz "wywieranie wplywu" od "manipulacji" ? Odpowiedz Link