totet
13.01.04, 13:45
To już tuż, tuż. Po raz pierwszy Mistrzostwa Polski na szaradziarskim forum.
Ten wątek niech posłuży wszelkiej maści wieściom o X SzMP. Aktualnie napiszcie forumowicze, czy trenujecie jakoś specjalnie? Czy do SzMP można się w ogóle ekstra przygotowywać (nie wliczając standardowych dawek zadań)?
Pojawiły się zajawki zadań pierwszego etapu eliminacji. Z tej okazji może przypomnijmy na forum najciekawsze rzeczy z byłych Mistrzostw.
Nie brałem udziału w zbyt wielu (obecna edycja jest dla mnie piątą), ale zdążyłem dość dobrze zapamiętać dwa zadania eliminacji korespondencyjnych: pastrami i Oslo solo. Ostatnio kontrowersje wzbudzały również różne możliwości wariantowe rozwiązań. Trochę ciężko było wybierać z kilku możliwości, z któych każda wydawała się dopuszczalna i logiczna.
Ciekawa jest też sieć punktów przeprowadzania II etapu eliminacji. Zmiany w rozmieszczeniu punktów sieci świadczą o reorientacji rynku szaradziarskiego, sieci klubowej, itp. Sporo zmieniło się w tej materii w ostatnich latach. Dotychczas zdążyłem zaliczyć trzy różne miejsca eliminacji (raz nie dotarłem na II etap). Może znów warto wystartować gdzie indziej?
Po II etapie najważniejszą sprawą jest magiczny poziom punktowy, który uprawnia do startu w czerwcowym finale. W poprzedniej edycji emocji też nie zabrakło. Rozrzut punktowy był dość znaczny...
I wreszcie sam finał. Różne te finały były... Z tych trzech w których brałem udział zawsze interesowali mnie fighterzy. Pojawiali się nagle, niespodziewanie i mocno "mieszali". Ale o tym pewnie opowie jw1969...
Wątków wiele, wiele wspomnień. Co zdarzy się w roku jubileuszowych SzMP?