Dodaj do ulubionych

Ja rzucam myśl, a wy ją łapcie! :) :)

19.05.04, 22:13

Do programistów!! :)

A myśl taka nasunęła mi się w związku z wątkiem luxer

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12698518
Cytuję:
> Miałam w planach zrobić stronę www, ale niestety okazało się, że moja
> wiedza jest zbyt mała.

Moja też, gdybym ją miał dawno bym coś sam zmajstrował. Wiem, można zamówić i
zrobią, nawet nie chodzi o koszty, tylko nie bedę się co chwila prosił kogoś
aby mi tam coś zmieniał, wklejał, wycinał, poprawiał, itp.
Za stary jestem aby się w to teraz bawić, i uczyć programowania.
Młodzi wymyślili komputery, i wiedzą lepiej co i jak.

Pomyślałem też sobie czy nie warto się pokusić o wykonanie strony
www "Forumowicze", "Poradnik Szaradziarski", i dziesiątki innych nazw, można
ogłosić konkurs na nazwę :):

Ale w czym rzecz, obecnie takie zadania jak hocki-klocki są gościnnie
umieszczane na stronie reptara. Ale jak długo. Porzekadło o gościach znacie.
Nie wiem czy ma tam swoją strone płatną na tym serwerze i jakiej pojemności,
ale jest możliwość założenia stron na serwerach bezpłatnych, co prawda o
ograniczonej pojemności. Można by wtedy na takiej stronie umieszczać różne
zadania podsuwane przez forumowiczów.
No i ktoś musiałby tym administrować, może dwóch, trzech.

Ponadto widziałbym tam umieszczenie w skomasowanej formie, linkowni do
różnych innych stron szaradziarskich. Bądź to do stron słownikowych, a także
do różnego rodzaju programów szaradziarskich których ogłoszenia nieraz tu
zamieszczają różni autorzy takowych. A można by tych linków w tym względzie
także sporo podać które tu nie padły. To byłaby taka podpowoedź w
skomasowanej formie dla njamłodszych, bo widze nieraz jak sie miotaja i
pytaja różne hasła :)

Linki do wszelkich ciekawych miejsc w szaradziarskim światku.
Wszystko w jednym miejscu.
Ponadto na tej stronie nie trzeba będzie pilnować terminów że wątek z
tutejszego forum z ciekawym tematem (linkami) ucieka bo "termin ważności"
jego minął, a co czasem przypomina nam admin. I wiele ciekawych watków juz
umknęło.

Adres byłby umieszczony na stałe u samej góry pod nazwą forum Szaradziarstwo,
linków do tych słowników.

Jest tu paru programistów, ciekawi mnie co oni o tym myślą.
Słownik Sakruza chyba wszyscy znają, kto wie czy nie dałoby sie zrobić coś
leszego w tym względzie. Prosta wyszukiwarka z bogatsza baza haseł, i tylko z
możliwościa szukania anagramów.

I to by było na tyle.

FJ
Obserwuj wątek
    • luxer Re: Ja rzucam myśl, a wy ją łapcie! :) :) 20.05.04, 11:09
      O widzę rozkwita nowy pomysł, ale czy jest on do realizacji??? Moja babska
      intuicja podpowiada, że nie. W jakim stopniu się mylę? Falku zobaczymy, czas
      pokaże. Taka typowa strona szaradziarska, ze wszystkimi pomocami i sznurkami do
      słowników, encyklopedii czy narzędziem do anagramowania (chrump nie działa pod
      moją przeglądarką:( ) i robienia "komputerówek" :), czyli krzyżówek za pomoca
      komputera, to marzenie ściętej głowy. Oczywiście przydałby się jeszcze jakiś
      Paint do rysowania rebusowych pomysłów. Ale kto to zrobi:) No i oczywiście, taka
      strona musi żyć! O rany! Falku, obudźmy się, o czym my marzymy!
      luxer
      • jfalek Re: Ja rzucam myśl, a wy ją łapcie! :) :) 20.05.04, 11:55
        luxer napisała:

> O widzę rozkwita nowy pomysł, ale czy jest on do realizacji??? Moja babska
        > intuicja podpowiada, że nie. W jakim stopniu się mylę? Falku zobaczymy, czas
        > pokaże.

he, he, czas pokaże czy babska intuicja się sprawdzi :))

> Taka typowa strona szaradziarska, ze wszystkimi pomocami i sznurkami do
        > słowników, encyklopedii czy narzędziem do anagramowania

Nie z wszystkimi "super pomocami".
        wszelkie sznurki - tak
        także do www klubowych dla chętnych bo także pytają się jak wszyscy chyba
        zauważyli.

> (chrump nie działa pod moją przeglądarką:( )

nie kojarze, chyba chodzi o chrumpsa reptara, to nie ma DZIAŁAĆ na stronie www,
        to ma każdy sobie prawo zassać jak zechce i korzystać z tego, tak jak z innych
        wolno dostepnych programów szaradziarskich, ele nie tylko wolno dostępnych. Kto
        chce może sobie i kupć to co oferuja programiści.
        Nikt nikogo nie zmusza kupowania. ale jest tak że wielu nawet (zwłaszcza
        młodszych) nie wie że takie rzeczy są. Może ktos uważa że to wielka tajemnica i
        nie dopuszczać tej wiedzy.
        Tak samo jak linki do inmnych programów wspomagających szardzistów. Tu nic nie
        ma działać dla układaczy komputerowych :)
        Co to nie, ABSOLUTNIE :))

> i robienia "komputerówek" :), czyli krzyżówek za pomoca komputera, to
        marzenie ściętej głowy. Oczywiście przydałby się jeszcze jakiś

To nie to, w żadnym wypadku.

> Paint do rysowania rebusowych pomysłów. Ale kto to zrobi:) No i oczywiście,
        > tak a strona musi żyć! O rany! Falku, obudźmy się, o czym my marzymy!

Wbrew Twoim mniemaniom ja całe życie jestem realistą, Czy czytasz uważnie moje

Stoje bardzo mocno na ziemi. :)

Tutaj widziałbym tylko jedno aktywne okienko - anagramowanie. Link do strony
        skaruza zapewne znaja wszycy, działa tam ta opcja tylko na bazie słów słownika
        do scrabble. Ja proponuje baze słów porzeszoną zrobiona na bazie słów słownika
        alternatywnego. Około 2,4 mln haseł. A może nawet i więcej

Pozdrówka

FJ
        • luxer Fajnie by było, ale poczekamy, zobaczymy :) 20.05.04, 13:49
          A ja chciałabym, żeby wszystko było razem.Przecież, jeżeli ktoś nie potrzebuje
          "wspomagania" to po prostu z niego nie korzysta. W sieci wszystkiego idzie
          poszukać, wszystko znaleźć i odgrzebać, no powiedzmy prawie wszystko...prócz
          objaśnień do hocków, napisanych przez uhuhu.A tak między nami to poczekam i
          zobaczę, jak potoczy się sparwa www.

niedowierek luxer
          • jfalek Re: Fajnie by było, ale poczekamy, zobaczymy :) 20.05.04, 14:35
            luxer napisała:

> A ja chciałabym, żeby wszystko było razem.Przecież, jeżeli ktoś nie potrzebuje
            > "wspomagania" to po prostu z niego nie korzysta.

Tak, dokładnie tak :)

Tu nie chodzi o żadne wielki wspomaganie. Strona Sakruza to nie jest znowu nic
            wielkiego jeśli chodzi o "bajery" To tylko anagramy i prosty szablon do
            szukania haseł na okreslonej bazie danych. Tutaj być może byłoby to samo tylko
            na większej bazie haseł - bez żadnych opisów, definicji, itp.

Poza tym tylko zbiór linków, do stron z słownikami szaradziarskimi i druga
            linkowania do programów wspomagających. I to wszystko.
            Aha. Ponadto miejsce do wklejania zadań forumowiczów, hocki-klocki lub inne
            bajery :)
            Linkownia do klubów, oraganizacji szaradziarskich itp.

> W sieci wszystkiego idzie poszukać, wszystko znaleźć i odgrzebać, no
            > powiedzmy prawie wszystko...prócz objaśnień do hocków, napisanych przez
            > uhuhu.

Cos tam jednak znaleźli Ci co to rozwiązali jak wynikało z postów :)

> A tak między nami to poczekam i zobaczę, jak potoczy się sparwa www.

> niedowierek luxer
            • luxer Re: Fajnie by było, ale poczekamy, zobaczymy :) 20.05.04, 17:28
              Dzięki za słowa otuchy i podtrzymanie na duchu, ale ja już taka jestem, po
              prostu niedowiarek. Odpowiedź na swój pomysł masz u mnie na blogu.Widocznie nie
              wszyscy są ludźmi mojego typu.
              pzdr luxer
              • lucbach podnoszę rękę 20.05.04, 23:35
                Aaaależ, ja również dziwię się niedowirastwu Pani Luxer ;-) Ja bym się pisał na
                robienie tej strony, naturalnie nie sam. Potrzebni byliby jeszcze inni, którzy
                pewne rzeczy z pewnością zrobiliby lepiej ode mnie. Można by pracę podzielić.
                Wśród tych milionów świetnych pomysłów, które przewinęły się tu na Forum, można
                by zrobić świetną stronę, nie tylko pod względem merytorycznym, graficznym,
                etc.
                Sądzę też, że nie byłoby problemu z tym, żeby strona "żyła" - wystarczy
                spojrzeć na to Forum. Ono aż tryska życiem, humorem, pomysłami, dyskusjami...
                Dlaczego strona tych wszystkich Forumowiczów nie?
                Mam jednak jedną wątpliwość (jak na razie): czy i ewentualnie kto zaangażowałby
                się do tworzenia tej strony od strony (ach, homonim:) ) technicznej...? Ja
                zgłaszam ochotę, jestem autorem kilku stron, mam pewne doświadczenie. Czy inni
                zechcą współpracować? Czy nie będą sądzili, że nowa strona może być konkurencją
                dla tych, które już znamy skądinąd, które stworzyli oni sami?
                Według mnie, to może być świetna inicjatywa, a co ważne: inicjatywa nas
                wszystkich. Co Wy na to?
                pozdrawiam,
                lucbach

---
                szukaŁ Baruch (i znalazł?)
                • reptar Re: podnoszę rękę 21.05.04, 07:14
                  Ja się nie zgłaszam, bo przeraża mnie ogrom pracy   ;-)

Czasowo bym nie wyrobił. Okazjonalnie coś pomóc, doradzić, dorobić - wchodzi
                  w rachubę, ale pieczę nad tym musiałby roztoczyć ktoś inny.
                • marcin.miga Re: podnoszę rękę - druga ręka moja 21.05.04, 10:45
                  lucbach napisał:

> Aaaależ, ja również dziwię się niedowirastwu Pani Luxer ;-) Ja bym się pisał
                  na
                  >
                  > robienie tej strony, naturalnie nie sam. Potrzebni byliby jeszcze inni,
                  którzy
                  > pewne rzeczy z pewnością zrobiliby lepiej ode mnie. Można by pracę podzielić.
                  > Wśród tych milionów świetnych pomysłów, które przewinęły się tu na Forum,
                  można
                  >
                  > by zrobić świetną stronę, nie tylko pod względem merytorycznym, graficznym,
                  > etc.
                  > Sądzę też, że nie byłoby problemu z tym, żeby strona "żyła" - wystarczy
                  > spojrzeć na to Forum. Ono aż tryska życiem, humorem, pomysłami, dyskusjami...
                  > Dlaczego strona tych wszystkich Forumowiczów nie?
                  > Mam jednak jedną wątpliwość (jak na razie): czy i ewentualnie kto
                  zaangażowałby
                  >
                  > się do tworzenia tej strony od strony (ach, homonim:) ) technicznej...? Ja
                  > zgłaszam ochotę, jestem autorem kilku stron, mam pewne doświadczenie. Czy
                  inni
                  > zechcą współpracować? Czy nie będą sądzili, że nowa strona może być
                  konkurencją
                  >
                  > dla tych, które już znamy skądinąd, które stworzyli oni sami?
                  > Według mnie, to może być świetna inicjatywa, a co ważne: inicjatywa nas
                  > wszystkich. Co Wy na to?

Idea wg mnie świetna! Sam się do tego już nie raz zabierałem, ale parę
                  problemów było nie do pokonania. Np. hosting - wg moich obliczeń wielkość bazy
                  musiała by być w granicach 100 Mb. A z tego co się orientowałem to nie ma
                  DARMOWEGO hostingu aż tak dużej bazy.

Chciałem to zrobić, ponieważ zarówno w Literatorze jak i u Skaruza brakuje
                  pewnych wg mnie bardzo dobrych fukncjonalności. np. wyszukiwanie wyrazów, które
                  mają 4 litery 'm' (megaomomierzom, mahometanizmem), albo mają tylko jedną
                  samogłoskę (chrząszcz, chrzest), albo wśrod wszyskich samogłosek jest
                  tylko 'y', albo złożone są tylko z pliterek (żółć). Dodatkowo maski są coś
                  ubogie - brakuje np. zastępników dla pliterek, samogłosek, spółgłosek (wiem, że
                  mogę sobie to wypisać, ale jakie to pracochłonne - przecież program może to
                  robić za nas). Co jeszcze... u Skaruza jest phonetic. Co za problem aby go
                  zmodyfikować aby generował wyrazy (takie jak w 'Samosi') z podanego ciągu cyfr?
                  Wszystko co powyższe już sam napisałem, więc wiem, że nie jest to dużo roboty -
                  trzeba mieć tylko pomysł, chęci i czas - potem przychodzi kolej na
                  optymalizację (to z mojego puntku widzenia jest najważniejsze, dlatego
                  napisałem superszybką wyszukiwarkę anagramów - wg właśnego pomysłu. nie wiem,
                  czy może inni nie korzystają z tego samego algorytmu, ale mój wydaje mi się
                  najszybszy). U mnie najgorzej z czasem ;-)
                  Napisałem również algorytm do rozwiązywania algramów - tak to się chyba
                  nazywało. Podane były trzy wyrazy, obok nich liczba, która mówiła ile liter
                  jest na dobrym miejscu (1 pkt), a ile na złym (.5 pkt). Ale ten kod po różnych
                  akcjach z dyskiem (formatowanie, zmiany systemów) gdzieś mi się zapodział -
                  musiałbym go odtworzyć na nowo...

To tyle moich uwag.

Ze swej strony moge zaoferować pomoc programistyczną (ew. algorytmiczną).
                  Języki: VB (VBA/VBScript), C#, Delphi (nie wiem, czy przydatne na WWW), SQL.
                  Nie grafika i nie HTML.

pozdrawiaMM
                  • reptar off topic 21.05.04, 10:51
                    marcin.miga napisał:

> Napisałem również algorytm do rozwiązywania algramów - tak to się chyba
                    > nazywało. Podane były trzy wyrazy, obok nich liczba, która mówiła ile liter
                    > jest na dobrym miejscu (1 pkt), a ile na złym (.5 pkt).

Nie, to nie algram. To enigram. Widziałem to również jako migram, a najbardziej
                    lubię to określać jako "master mind"   ;-)

A algram to osobna ciekawa rzecz. Od jakiegoś czasu zabieram się do powołania
                    wątku o algramach. Ale to dopiero... niebawem.
                • luxer Re: podnoszę rękę 21.05.04, 14:41
                  > Aaaależ, ja również dziwię się niedowirastwu Pani Luxer ;-)

Cześć, to ja luxer!

Lucbachu tylko nie Pani, tylko nie Pani, bo dostanę zmarszczki od nadmiernego
                  śmiechu:)) "Pani Luxer"!!! Lucbachu, tu nie ma Pani Luxer i Pana Uhuhu
                  (pamietasz, jak uhuhu nazywałeś kiedyś na forum panem:)), tu jesteśmy my, po
                  prostu luxer, reptar, uhuhu i inni. Taki jest świat internetu,takie jest życie forum

pozdrawiam wszystkich luxer
      • jfalek www testowa alpha 04.06.04, 09:42
        Napiszcie mi jak widzicie polskie literki (na razie mało)

U mnie literka z wyrazu "Piątek" wyświetla sie źle "Pištek"
        Ma ustawione na stałe kodowanie na Środkowoeuropejskie (ISO), i nigdy
        właściwie nie miałem żadnych problemów na stronach www.

Teraz gdy zmienię tą testową stronę projektu..., na kodowanie
        Środkowoeuiropejskie Windows, dopiero "Pištek" zmienia się w "Piątek"

Przecież nie będziemy zmieniali co chwila kodowania. Chcę to ustalić, aby już
        na starcie wyjaśnić watpliwości, co i jak to kto widzi.
        To ważne aby się nie wracać przy pracach pisania www.

szopa.krzyzowki.net/
        FJ
    • tororo Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 12:04
      To bardzo fajny pomysł i bardzo cenna inicjatywa.

Witryny, serwisy, wokół których skupiona jest współtworzaca je społecznośc są
      z reguły bardzo fajnymi i wartościowymi stronami.
      Uzytkownicy traktuja taka witryne jako własną i poniekąd identyfikują sie z nia
      (w przenośni, w przenośni:) )

Najprostszym modelem właczenia społeczności do tworzenia witryny jest
      dołaczenie forum - w znakomitym przykładzie jest każdy kto to czyta.

Potem z reguły pojawia sie CMS - Content Managment System - czyli taki sposob
      skonstuowania strony, ktory umozliwia części uzytkownikopw dodawanie artykułów,
      stron itp itd. (najprostszy typu Open Source to PHP Nuke). Profesjonalne troche
      kosztują.

I fajnie jest Ludzie czytają piszą, crobia to co lubią, czuja sie razem,
      witryna rozkiwta ale...
      ale jest kilka problemów. Oto one:

1) kto to utrzyma - potrzebne jest miejsce na serwerze - sa za darmo, jesli
      serwis sie rozwinie - potrzebne będzie korzystanie z baz SQl-owych - o to juz
      trudniej za darmo. A jesli nie tylko sie rozwinie ale i zacznie byc bardzo
      popularny - wówczas trzeba będzie płacic za generowany ruch w sieci. Te opłaty
      były przyczyną kłopotów kurnika.pl. Z pomoca przyszedł portal o2 który
      przytulił kurnik - na razie na bardzo milych zasadach - praktycznie zero
      komercji. Innym przykładem jest dawny cronix - ktory po przejsci do onetu w
      pewnym momoecie wprowadzil oplaty za granie.

2) kto bedzie o to dbał - zarowno w sensie technicznym (co sie wysypie cos nie
      bedzie dzialac itp) jak i w ogolniejszym - zapewne znajdzie sie killa moze
      kilkanascie osob rownie wspanialych jak reptar i poswiecajacych swoj czas i
      energie na takie dzialania. Ale to nie jest latwo. Rodzina praca czas..... No a
      jesli wiecej niz jedna osoba to trzeba sie dogadac. Wybrac zrobic projekt,
      rozwijac go myslec o rozwoju itp. Kazdy z nas zapene zna niejdena fajna strone
      ktora raptem stanela. Zero ruchu, zagladamy a tam ciagle nic nowego....

Wierze w mozliwosc istnienia takich niekomercyjnych witryn skupiajacych
      spoleczność ale jeszcze w Polsce takiej nie widzialem.

Wierze natomiast ze mozna zbudowac taka witryne, jesli bedzie mogla ona zarobic
      na swoje utrzymanie. Na serwer, programy, przesyly danych oplaty za domene itp.
      I dlatego od paru miesiecy systematycznie pracuje nad swoją Rozgrywką.
      Docelowo ma to byc miejsce wlasnie o takim charakterze jak wyzej piszecie, ale
      zdecydowanie szersze tematycznie.

I na pewno bede chcial aby wokol niej skupiala sie wspaniala spoleczność
      milosnikow wszelkich szarokomorkowych wysilkow. Nie tylko szaradzistow.
      Zapraszam juz teraz. Jak bedzie dosyc roznych tresci - dobuduje forum.

Do jfalkowej inicjatywy chetnie sie przylacze (co napisac, cos pomoc, doradzic
      itp) jesli zafunkcjonuje. Nijak natomiast nie znajde czasu aby dolaczyc do
      grona osob ktore ciągnełyby taką witryne. A muszą byc takie osoby jesli sprawa
      ma zadziałać, zaskoczyć i pojechac do przodu....

A jak zadziała to bosko bedzie :)

tororo
      www.rozgrywka.pl
      • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 12:31
        tororo napisał:

> To bardzo fajny pomysł i bardzo cenna inicjatywa.

Super, masz doświadczenie, ile trzeba miejsca MB na tym serwerze czy witrynie
        aby zrobic cos podobnego do Twojego Literatora z kilkoma może dodatkowymi
        bajerami, o czym wspomniał MMiga.
        To ma byc tylko taki własnie Literator, z linkami do róznych słowników
        szaradziarskich i wspomagających programów, ale może o bogatszych bajerach niż
        Skaruz lub Twój jeszcze lepszy Literator :)

Od duskusji mamy świetne forum reptara, a komu mało to idzie na grupe
        dyskusyjną, można sie zapisać na "smierć" :)
        Tu tylko konkret. To ograniczy ilość wejść, obsługę, ilość przesyłanych danych,
        itp.

Forum reptara ma dalej żyć i to to ma pomoć w tym, aby tu zaglądali coraz
        młodsi i nie bali się odezwać, bo zaraz ich "starzy wyjadacze" postawią do kąta.

czy 100MB, nas urządza :)

Pozdrówka
        • lucbach Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 12:48
          marcin.miga napisał:
          > Ze swej strony moge zaoferować pomoc programistyczną (ew. algorytmiczną).
          > Języki: VB (VBA/VBScript), C#, Delphi (nie wiem, czy przydatne na WWW), SQL.
          > Nie grafika i nie HTML.

No i fajnie, bo grafika i html, to to, co bym najchętniej robił. Czy Ty,
          Marcinie, byłbyś gotów udostępnić swoje programy na użytek innych na stronie?
          Czy wykorzystują one bazę danych Mysql? No własnie tu się sprawa komplikuje, bo
          jeśli to miała być sprawnie działająca maszyna, to te 100 MB pewnie wystarczy,
          tylko skąd teraz wziąć taki serwer? Lycos.uk udostępnia duże serwery, ma też
          obsługę php. Tyle, że tam z kolei jest mnóstwo reklam. Nad tym wszystkim trzeba
          by porządnie pomyśleć.
          Druga sprawa: to musi być zespół, bo nikt przecież nie dysponuje takimi
          umiejętnościami i czasem, żeby robić to w pojedynkę czy w dwóch... Trzeba się
          zebrać, podnoście ręce!
          pozdrawiam,
          lucbach

---
          • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 13:04
            lucbach napisał:

Nie chcę zapeszać, po niedzieli dam odpowiedź co możliwości umieszczenia tego
            gdzieś w okolicy 100MB pojemności :))

FJ
          • marcin.miga Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 13:27
            lucbach napisał:

> marcin.miga napisał:
            > > Ze swej strony moge zaoferować pomoc programistyczną (ew. algorytmiczną).
            > > Języki: VB (VBA/VBScript), C#, Delphi (nie wiem, czy przydatne na WWW), SQ
            > L.
            > > Nie grafika i nie HTML.
            >
            > No i fajnie, bo grafika i html, to to, co bym najchętniej robił. Czy Ty,
            > Marcinie, byłbyś gotów udostępnić swoje programy na użytek innych na stronie?

Bazę mam w Accessie, wszystkie procedury również. Funkcjonują one jako ...
            procedury (bez żadnego interfejsu - jak mówiłem 'nie grafika' - dla mnie to
            wystarcza - wiem, którą procedurę mam uruchomić ;-]), tak więc raczej nie ma
            sensu tego robić, a poza tym baza ma 'kosmiczne rozmiary' - 238 Mb.
            Sądzę, że nie było by problemu z przepisaniem na inny język (bazę). np. na PHP
            (czyt. dalej)

> Czy wykorzystują one bazę danych Mysql? No własnie tu się sprawa komplikuje,
            bo
            >

Jak już wspomniałem - Access, ale nie widzę problemu, by przenieść na MySQL-a.
            Z tegoco pamiętam, gdy pracowałem kiedyś na MySQL-u, to można tam wrzucać,
            tylko taka ilość danych, to trwałoby... ale ... (czyt. dalej)

> jeśli to miała być sprawnie działająca maszyna, to te 100 MB pewnie
            wystarczy,

200 da radę ... (czyt. dalej)

> tylko skąd teraz wziąć taki serwer? Lycos.uk udostępnia duże serwery, ma też
            > obsługę php. Tyle, że tam z kolei jest mnóstwo reklam. Nad tym wszystkim
            trzeba
            >

Załatwiłem 200 na MySQL-u. Lub 100. Dwa niezależne źródła - jak jedno nie
            wypali (nie sądzę), to zawsze jest drugie w zapasie.
            W poniedziałek (jak nie zapomnę) dam większe info, ew. trzeba bedzie zrobic
            przekierowanie, ale to pikuś. To serwer mojego kolegi, tak więc nie trzeba by
            było wrzucać danych przez www, tylko bezpośrednio do bazy, a to wtedy trwałoby
            chwilkę. ;-)

Obsługa w PHP, którego nie znam - nie miałem potrzeby (co nie stoi na
            przeszkodzie, abym się go nie nauczył).

Forma rozliczenia się z moim kolegą jest sprawą otwartą - ode mnie nic nie
            chciał - nawet bannera.

pozdrawiaMM (Tomka szczególnie, choć tego nie czyta)
            • luxer Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 14:49
              Na blogu też dostałam odpowiedź, może jakieś wskazówki komuś się przydadzą.
              Dostałam odpowiedź, że nie trzeba programisty, że wszystko jest w sieci. Ja sie
              na tym nie znam;( Prosze mi wytłumaczyć, o co w tym wszystkim chodzi?
              • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 15:15
                luxer napisała:

> Na blogu też dostałam odpowiedź, może jakieś wskazówki komuś się przydadzą.
                > Dostałam odpowiedź, że nie trzeba programisty, że wszystko jest w sieci.
                > Ja sie na tym nie znam;( Prosze mi wytłumaczyć, o co w tym wszystkim chodzi?

Byłem tam na blogu, nic nie widzę (chyba pomroczność jasna), ......
                Kto napisał? A zresztą czy to ważne, jak tak uważa że jest wszystko, to jego
                sprawa, ma prawo do takiej opinii.

Powodzenia w guglaniu!

Udaj się na stronę tororo, załozył dzisiaj nowy wątek w tej sprawie. Okazało
                się że tororo już nas lekko ubiegł, i coś podobnego juz jest, ale nie tak do
                końca co być może uda się zrobić, lub połączyć oba projekty. Gdybym wiedział o
                tym wcześniej, dałbym sobie spokój zapewne z moim pomysłem.

To dobry projekt tororo, ale kto wie może uda się pójść dalej.

FJ
                • luxer Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 15:31
                  Było, było, po prostu przeoczyłeś, wklejam, o proszę! Tylko nie sugeruj sie
                  nickiem - to absolutnie nie mój mąż:)
                  • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 15:57
                    luxer napisała:

> Było, było, po prostu przeoczyłeś, wklejam, o proszę! Tylko nie sugeruj sie
                    > nickiem - to absolutnie nie mój mąż:)

=====================

jest :)

Dałem tamże odpowiedź

pozdrówka
                  • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 16:17
                    luxer napisała:

Było, było, po prostu przeoczyłeś, wklejam, o proszę! Tylko nie sugeruj sie
                    nickiem - to absolutnie nie mój mąż:)
                    • luxer Re: Fajny pomysł , ale..:) 23.05.04, 13:53
                      Falku, Ty spojrzałeś na ten tekst przez pryzmat szaradzisty. Dla mnie to są
                      wskazówki bardziej techniczne, tj. do stworzenia portalu, a nie rozwiązania już
                      konkretnego zadania szaradziarskiego. :) pzdr.

luxer
                      • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 23.05.04, 14:47
                        luxer napisała:

> Falku, Ty spojrzałeś na ten tekst przez pryzmat szaradzisty. Dla mnie to są
                        > wskazówki bardziej techniczne, tj. do stworzenia portalu, a nie rozwiązania
                        > już konkretnego zadania szaradziarskiego. :)

> pzdr.
                        >
                        > luxer
                        ===================================

Dokładnie, szaradzisty. Ale dlatego to napisałem, aby znalazł mi taką listę
                        gość na internecie.

Może i takie były, ja to odebrałem inaczej, widocznie nie jestem tak kumaty w
                        te klocki, bo i skąd.

Nie śpię. Zrobiłem wywiad tu i tam, pogadałem z kilkoma osobami.
                        Już widzę rachunek za telefon ;)
                        Mogę mieć na początek 200 MB, a jak mało to będzie się dodawać po 100 MB.

Gdzie, za ile, i czy za ile, to niech mnie boli o to głowa. :)

Będzie własna domena i serwer.

Rozmiar dysku na WWW, E-MAIL, oraz MySQL (dowolny podział).
                        Limit ruchu (miesięcznie) do 5 GB
                        Limit ruchu (rocznie) do 60 GB

PHP 4.3.3, MySQL 4.0.18,

To chyba główne parametry, jest tam tego od metra, nie wiem w większości co
                        jest od czego. Fachowcy w swoim czasie powinni się wypowiedzieć.
                        Powinna tam być zdaje się także możliwość założenia forum, bo w przeciwnym
                        razie nie przewiduję aby był potrzebny aż taki limit ruchu :)

To etap wstępny. Teraz te konsultacje. Chyba trzeba zwołać telekonferencję.

Czas pokaże.

pozdrawiam

FJ
      • jfalek Re: Fajny pomysł , ale..:) 21.05.04, 16:41
        tororo napisał:

> Do jfalkowej inicjatywy chetnie sie przylacze (co napisac, cos pomoc,
        > doradzic itp) jesli zafunkcjonuje. Nijak natomiast nie znajde czasu aby
        > dolaczyc do grona osob ktore ciągnełyby taką witryne. A muszą byc takie
        > osoby jesli sprawa ma zadziałać, zaskoczyć i pojechac do przodu....

Dzięki, wielkie dzięki, za wsparcie i chęć pomocy.
        Ci co zadeklarowali się że być może napiszą taką www, rozumiem mogą liczyć na
        podpowiedzi z Twojej strony jak to ugryźć.

> A jak zadziała to bosko bedzie :)

Byłoby fajnie, i może chociaż jeden niedowiarek zmieni się w optymistkę :))

A jak się nie uda, zawsze mamy gdzie się udać. Twój Literator przecież już
        jest, a plany dalsze masz wielkie. To fajnie.
        Nie chciałbym aby to była jakaś konkurencja, a raczej zgodna współpraca.
        Może z tego kiedy powstanie jakaś UNIA :))
        Wszycy się łączą, taki globalizm ....

pzdr

FJ
    • jfalek Zróbmy to razem!!! 26.05.04, 14:07

www.krzyzowki.net
      tu jest do waszej dyspozycji 200 MB

Co dalej?
      Spróbujmy stworzyć grupę samoorganizującą się wokół strony. To się już udało w
      różnych miejscach poprzez Internet. Popatrzymy na entuzjastów wokól słownika
      alternatywnego, potrafili nawet wykupić serwer na własne potrzeby. U nas nie
      trzeba aż takiego poświęcenia :)

Czas na wypełnienie tej www.
      przewiduję przyciski BUTONY? (lewa strona okna)

STRONA GŁÓWNA - tam "Wstępniak", czym ma być ta strona, projekt otwarty na
      propozycje szaradzistów, ale bardziej dla tych mniej obeznanych z niuansami
      szaradziarstwa, dlatego przewiduję tzw. "Szkółkę szaradziarską"

"KTO JEST KTO" - przycisk otwierający podstrony do znanych postaci z świata
      szaradziarskiego. Może i nawet zdjęcie, ale na pewno to co wniósł twórczego
      nowego do szaradziarstwa.

SZKÓŁKA SZARADZIARSKA - tutaj bogactwo zadań (waszych), ale nie tylko. Powinno
      to być zrobione na zasadzie przykładu. Wyjaśnienie o co tu chodzi. podam na
      przykładzie ostatnio omawianego algramu przez reptara
      Czyli diagram, na czym polega rozwiązanie tegoż zadania, może krótki rys
      historyczny (kto pierwszy, gdzie, jeśli ma taka informację)
      Przynajmniej na razie taki doagram - nie on line.
      Ale kto chce może rozwiązać na kartce i być może sprawdzić poprawność w
      linku "rozwiązania"
      Tak to widzę.

WYSZUKIWARKA - podobnie jak w Skaruzie i Literatorze
      bazy haseł
      słownik podstawowy - około 150-200 tyś haseł
      słownik scrablowy - oficjalny i to co on oferuje, chyba trzeba pytać o zgodę
      słownik alternatywny - ogólnie dostepny

W miarę rozbudowy strony www, bardziej rozbudowane wzorce do szukania haseł,
      nie tylko proste wzorce i anagramy.

KLUBY I ORGANIZACJE SZARADZIARSKIE - tu wstępniak od federacji klubów, linki do
      wszystkich klubów chcących tu zaistnieć. "Przepis" na klub "made in uhuhu"

STRONY SZARADZIARSKIE - linki do wszystkich znanych osób z prywatnymi stronami

WYDAWNICTWA SZARADZIARSKIE - co oferują, a może coś więcej :) :)

LITERATURA SZARADZIARSKA - Znane i dobre, zresztą wszystkie jaie kto zna tytuły
      książek o tej tematyce. Nawt gdy nakład wyczerpany. Są anykwariaty, można tam
      szukać, sam kiedys coś znalazłem w tym gąszczu ofert.

LINKOWNIA - a tam

linki - do słowników szaradziarskich, programy słownikowe dostepne na rynku
      linki - do słowników w Internecie (podobnie jak na forum)
      linki - do programów szaradziarskich freeware, domain
      linki - do programów szaradziarskich rozbudowanych (płatnych)

To tylko próba uszeregowania pewnych spraw.
      Jeśli zechcecie się włączyć, będzie super.
      Czekam na dalsze wasze propozycje. Co jeszcze chcecie tu mieć.
      Także na ewentualne deklaracje kto i co może wnieść do budowy tej strony.
      Jeśli ktos nie umie napisać coś w języku strawnym dla kompa, a ma cos do
      zaooferowania, to może jakaś wewnętrzna współpraca. Ktos napisze artykuł,
      opracuje zadanie, drugi to przerobi na język strawny dla kompa i można popchąć
      sprawę.

Do wymienionych linkowni kto ma cos ciekawego prosze nadsyłać na pocztę
      odpowiednie namiary w wszystkich wymienionych kategoriach
      Można dawać propozycje na inne rozwiązania w każdej z tych spraw poruszonych.

Otwieram dyskusję.

Pozdrówka

FJ
      • lucbach Re: Zróbmy to razem!!! 26.05.04, 19:34
        Świetnie, pierwszy zarys mamy. Widzę, że to nie będzie strona tylko
        dla "wtajemniczonych", a dla tych mniej doświadczonych także. Bardzo dobrze,
        może przyczyni się to choć trochę do spopularyzowania szaradziarstwa wśród
        laików albo "stricte panoramistów". Jak będę miał wolny czas, to skrobnę, co i
        jak widzę. Pamiętam coś, że bujnej grafiki Pan Jędrzej raczej nie chciał... Ok,
        pomyślę nad skromną ale ładną. To wszystko jest do obgadania. Trzeba opracować
        kilka projektów i wybrać najlepszy... Pomyślmy wspólnie nad tym.
        pozdrawiam,
        lucbach

---
    • jfalek ETAP - 1 28.05.04, 09:31
      www.krzyzowki.net

Czekamy na wasze propozycje. Wstępne założenia czym miałaby być ta strona
      opisałem w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12780159
      a zwłaszcza w temacie tego wątku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12780159&a=12952425
      projekt otwarty, każda propozycja godna rozważenia. Możliwość umieszczania
      zadań forumowiczów także w ramach konkursów.

pozdrawiam

FJ
      • jfalek Re: ETAP - 1 (poprawka) 28.05.04, 09:33
        jfalek napisał:

www.krzyzowki.net

opisałem w wątku
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12780159
        a zwłaszcza w temacie tego wątku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12780159&a=12952425
        projekt otwarty, każda propozycja godna rozważenia. Możliwość umieszczania
        zadań forumowiczów także w ramach konkursów.

pozdrawiam

FJ
      • jfalek Re: ETAP - 1 28.05.04, 10:46
        jfalek napisał:

www.krzyzowki.net/

tu strona testowa

test.krzyzowki.net/
        opisałem wielokrotnie.
        Projekt otwarty.

• jfalek słowniki i programy szaradziarskie 02.06.04, 07:31
      Programy i słowniki szaradziarskie

Kto zna oprócz tu wymienionych inne programy warte podania do nich linków,
      prosze o namiar.
      To część adresów linkowni do właśnie powstającej strony www. Adres w sygnaturce.
      Lista wg alfabetu.

Chrumps - republika.pl/reptar/
      Crossword Compiler - www.crossword-compiler.com/?6
      Crossword express - www.crauswords.com/
      Crossword Generator (PC) - stereo.pl/tytul.php?idt=96011
      Crossword Software - www.cavern.pl/~hk/
      Czarodziej krzyżówek - inquad.com/krzyzowki/
      EclipseCrossword - www.greeneclipsesoftware.com/eclipsecrossword/
      Generator Krzyżówek - www.generatorkrzyzowek.prv.pl/
      Hasła Krzyżówki - www.cavern.pl/~hk/
      Kreator krzyżówek - www.kreator.pnet.pl/krzyzowki/
      Krzyżówkomaniak - republika.pl/krzyzowkomaniak/index.htm
      Literator - www.rozgrywka.pl/literator/litera.php
      MOPSiK - www.skaruz.com/mopsik/szukaj.php
      Słownik Krzyżówkowicza - ipos.p.lodz.pl/zylla/pk/
      Słownik krzyżówkowicza - ipos.p.lodz.pl/zylla/pk/index.html
      Szaradzista - szaradzista.prv.pl/

adresy pocztowe do osób nie mających www

Kryptarytm - zioma@poczta.onet.pl
      Pomagier - informatyczna@poczta.onet.pl

---------------------------------------

www.krzyzowki.net
    • jfalek Wydawnictwa szaradziarskie 02.06.04, 07:33
      Kto zna nstepne adresy www w tej kategorii. Część linkowni do przyszłej www

Wydawnictwa szaradziarskie

Phoenix Press - www.phoenix.pl/
      Spółdzielnia ROZRYWKA - www.rozrywka.waw.pl/
      STAMP - www.krzyzowki.com.pl/
      Wyd. T I J Marchewka -
      www.labirynt.zsmeie.torun.pl/wydawnictwo/marchewka.index.php
      Wydaw. –TECHNOPOL - www.technopol.pl/

------------------------
    • jfalek www szaradzistów 02.06.04, 07:37
      Kto zna nastepne strony do osób tym zajmujących się

www szaradzistów

Anagramy - pernej.w.interia.pl/anagramy.html
      djjack - sopot.lex.pl/~djjack/
      martolew - sopot.lex.pl/~djjack/
      reptar - republika.pl/reptar/
      Svcrab zone - www.scrabzone.prv.pl/
      Szarady - wiktoros.webpark.pl/indeks.html

--------------------------
    • jfalek Kluby szaradziarskie 02.06.04, 07:46
      Kluby szaradziarskie

Agora - republika.pl/agora/
      IKS – Labirynt - www.labirynt.zsmeie.torun.pl/IKS/iks.html
      Neptun - neptun-gdansk.w.interia.pl/

Tutaj także (jeśli uhuhu wyrazi zgodę)

"Załóż Klub" - a tam artykuł uhuhu "Miniporadnik" z regulaminem.
      Adresy klubów - także tych które nie maja www
      Fedreacja szaradziarska - namiary , władze - tu oczekuję szczególnej pomocy od
      forumowiczów blisko z tym związanych.

Chciałbym prosić o po traktowanie sprawy jako pilne!
      A to dlatego że czas dosraczać do "wytwórni" www materiały do podstron.

Finał może nie jest tak daleki:
    • jfalek Książki 02.06.04, 07:51
      Literatura szaradziarska

"Indeks kryptarytmów" - Liliana Górska, Andrzej Bartz.
      "Indeks kwadratów magicznych" - Maria Bisko.
      "Indeks rebusów" - Antoni Mazurkiewicz.
      "Metamorfozy i piramidki" - Tadeusz Babiński.
      "Szarady" - Wojciech Kuśmirek.
      "Vademecum szaradzisty" - Barbara i Adam Podgórscy.
      "Wielki słownik imion".- Bogusław Nowak, Jerzy Pilc.
      "Zbiór rebusów" - Bohdan Bieńkowski.
      „Szkółka szaradzistów” - Wyd. EDEN / prac. zbiorowa

To tylko początek skromny, zaraz siadam do jej uzupełnienia, ale juz teraz jak
      ktoś ma coś ważnego do dodania w tej kwestii, proszę nadsyłać namiary.

Chcemy ruszyć z stroną www możliwie szybko. Potem nastąoi dalsza rozbudowa w
      działach ważniejszych. Jest to zawarte w innych tematach - założenia.
      To część tylko informacyjna przyszłej strony www.

--------------------------
    • jfalek Słowniki w internecie 02.06.04, 07:59

„Słowniki w Internecie”

Tam lista linków i proponowanych nazw do nich, najpierw nazwa, potem adres
      (ukryty)

++++++++++++++++++++++++++++

dwa pierwsze linki na początku listy, to linki priorytetowe, nie podlegają
      ustawieniu wg alfabetu, dlatego bo są w zasadzie najważniejsze!!

Serwis PWN - encyklopedia.pwn.pl/0_3.html

Słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem -
      www.slownik-online.pl/index.php
      ++++++++++++++++++++++++++++ teraz pozostałe wg alfabetu

Atlas roślin naczyniowych - www.atlas-roslin.pl/index.html
      Disney Zone - disneyzone.host.sk/encyklopedia.htm
      Encyklopedia broni - www.jsp.alpha.pl/bron2ws/index.php
      Encyklopedia westernu - western.oeiizk.waw.pl/start.html
      Film polski - www.filmpolski.pl/fp/Filmografia.htm
      Gwara poznańska - www.city.poznan.pl/mim/strony/slownik/index.html
      Internetowy słownik języka śląskiego - www.republikasilesia.com/RS/slownik/
      Kapela Czerniakowska - www.kapela.waw.pl/slownik.htm
      Kultowa PRL - www.aiw.cad.pl/kultowa.html
      Leksykon tematyczny PRL - www.republika.pl/printo/warszawa/info1.htm
      Mapa - Mapquest - www.mapquest.com/maps/main.adp?countrycode=41
      Mini encyklopedia „pana Tadeusza” -
      www.republika.pl/pan_tadeusz_miniencyklopedia/index.html
      Nowy Polski słownik pijacki –
      nowy.polski.slownik.pijacki.ez.pl/Slownik.html
      Okręty i żegluga - www.zd-projekt.com.pl/html_jur/encykl.html
      Papugi - papugi.gery.pl/nazwy_papug.php
      Polskie grzyby - www.grzyby.pl/findexpl.htm
      Polskie nazwy w kosmosie – www.uranos.org.pl/poland/plnames.html
      Skarbczyk imion - www.skarbczyk.com/
      Skorowidz polskich nazw roślin - www.atlas-roslin.pl/skorowidzpl.htm
      Słowniczek bilardowy - bilardnet.fm.interia.pl/slownik/slownik.htm
      Słownik alternatywny - kurnik.pl/slownik/
      Słowniczek gwary skrablowej - www.pfs.org.pl/Gwara.html
      Słowniczek kosmetyczny - www.atw.com.pl/news/slownik.htm
      Słowniczek terminów sokolniczych - www.sokolnictwo.pl/slownik.htm
      Słowniczek żeglarski - www.ezagle.republika.pl/s.htm
      Słownik astronomiczny - leksykon.pta.edu.pl/
      Słownik gwary śląskiej - www.promarcos.com.pl/hyjdla/slownik/slownik.htm
      Słownik kucharski - kuchnia.gery.pl/index.php?dzial=slownik
      Słownik poprawnej slangszczyzny - www.vasisdas.friko.pl/
      Słownik postaci biblijnych - www.biblia.net.pl/spb.php
      WIEM – wiem.onet.pl/
      WIKIPEDIA – Wolna Encyklopedia - pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%
      B3wna

Duża część wzięta z znanego juz wątku na forum, przesiana i sprawdzona czy
      strony "wchodzą"

Kto ma coś do dodania, czekam na linki.

Chcielibysmy zamknąć ten etap linkowni mozliwie szybko, aby było juz coś widać
      na www. potem co pewien czas linki będą usupełniane lub kasowane jeśli strony
      nie będą sie ładować.

"Zróbmy to razem"

Potem czas na"

"Kto jet Kto"
      "Postacie szardziarskie"
      "Zadania forumowiczów"
      "WYSZUKIWARKA" - wg wzorców

i następne może pomysły :)
      To nie ja i admin tej nowej www mamy tylko to robić, każdy może wnieśc tyle ile
      może, ale nie musi.

Pozdrówka

FJ
      • reptar Re: Słowniki w internecie 02.06.04, 09:18
        Proponuję nieco inny podział - WIEM i Wikipedię przerzucić tam, gdzie Kopaliński
        i PWN. Byłyby to encyklopedie ogólne, podczas gdy reszta byłaby "tematycznymi".

Proponowałbym też zrobić dodatkowy dział encyklopedii obcojęzycznych, gdzie
        widziałbym m.in. Information Please ( www.infoplease.com/index.html )
        oraz the Internet Movie Database ( us.imdb.com/search ).

Poza tym dorzucam:
        Słownik slangu informatycznego www.ssi.civ.pl/data/_hasla.php
        Medycyna.linia.pl medycyna.linia.pl/slownik.html

a do wydawnictw:
        Aksjomat www.aksjomat.com/

• jfalek Re: Słowniki w internecie 02.06.04, 09:48
          reptar napisał:

> Proponuję nieco inny podział - WIEM i Wikipedię przerzucić tam, gdzie
          > Kopaliński i PWN. Byłyby to encyklopedie ogólne, podczas gdy reszta
          > byłaby "tematycznymi".

Słuszna uwaga. Dziękuję i zatwierdzam ;)
          Jest jescze
          Internetowa Encyklopedia PWM - encyklopedia.wp.pl/
          ale nie jestem pewien czy to nie to samo co juz jest pod innym linkiem,
          ponieważ to PWN mnie myli, a nie zaglądam tutaj i nie znam tego.

> Proponowałbym też zrobić dodatkowy dział encyklopedii obcojęzycznych, gdzie
          > widziałbym m.in.

I znowu "dzięsiatka" ;)

Podzielimy to w formie katalogów (mam nadzieje że informatycy to potrafią)
          SŁOWNIKI W INTERNECIE - katalog główny, a tam:

Słowniki i Encyklopedie obcojęzyczne - czyli te Twoje i może nastepne
          Słowniki i Encyklopedie Polskie - pozostałe polskie
          ---------------------------------------

Dzięki i za pozostałe namiary

-------------------------------
          www.krzyzowki.net
    • jfalek Testowa alpha 04.06.04, 09:45
      Napiszcie mi jak widzicie polskie literki (na razie mało)

U mnie literka z wyrazu "Piątek" wyświetla sie źle "Pištek"
      Mam ustawione na stałe kodowanie na Środkowoeuropejskie (ISO), i nigdy
      właściwie nie miałem żadnych problemów na stronach www.

Teraz gdy zmienię tą testową stronę projektu..., na kodowanie
      Środkowoeuiropejskie Windows, dopiero "Pištek" zmienia się w "Piątek"

Przecież nie będziemy zmieniali co chwila kodowania. Chcę to ustalić, aby już
      na starcie wyjaśnić watpliwości, co i jak to kto widzi.
      To ważne aby się nie wracać przy pracach pisania www.

szopa.krzyzowki.net/

FJ
      • jfalek Re: Testowa alpha - poprawka 04.06.04, 09:47
        jfalek napisał:

> Napiszcie mi jak widzicie polskie literki (na razie mało)
        >
        > U mnie literka z wyrazu "Piątek" wyświetla sie źle "Pištek"
        > Mam ustawione na stałe kodowanie na Środkowoeuropejskie (ISO), i nigdy
        > właściwie nie miałem żadnych problemów na stronach www.
        >
        > Teraz gdy zmienię tą testową stronę projektu..., na kodowanie
        > Środkowoeuiropejskie Windows, dopiero "Pištek" zmienia się w "Piątek"
        >
        > Przecież nie będziemy zmieniali co chwila kodowania. Chcę to ustalić, aby już
        > na starcie wyjaśnić watpliwości, co i jak to kto widzi.
        > To ważne aby się nie wracać przy pracach pisania www.

szopa.krzyzowki.net/
        FJ
        • reptar Re: Testowa alpha - porady techniczne 04.06.04, 10:36
          Jeśli twórca strony używa (a używa) czegoś takiego:
          <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
          to trzeba litery Ą, Ś i Ź traktować specjalnie.
          Ą to ¦ (Alt+0166)
          ą to ± (Alt+0177)
          Ś to ˇ (Alt+0161)
          ś to ¶ (Alt+0182)
          Ź to ­¬ (Alt+0172)
          ź to Ľ (Alt+0188)

Pozostałe pliterki wstukuje się zwyczajnie.

Alt+coś tam oznacza, że trzymając wciśniętego lewego Alta wstukujesz podane
          cztery cyfry - puszczasz i jest. Można też na końcu kazać jakiemuś edytorowi
          zamienić wszystkie ą na ± itd.
          • jfalek Re: Testowa alpha - porady techniczne 04.06.04, 11:07
            reptar napisał:

> Jeśli twórca strony używa (a używa) czegoś takiego:

[...]

Dzięki. Uwagi przekażę.
            Gdy na stronie www ukaże się - strona główna "Powitanie" z adresu które
            umieściłeś w informacjach okołoforumowych, będę Cię prosił wtedy o zmianę
            tamtego adresu na ten, gdy kolejno będą powstawały podstrony, a w końcowym
            etapie dobiero zmianę tam adresu na stronę właściwą.

www.krzyzowki.net/
            to już będzie ostatni etap. Taką przyjeliśmy procedurę, aby na każdym etapie
            wprowdzać ewentualne zmiany i korygowować jakby co. Łatwiej wtedy wrócić do
            tyłu.

FJ
    • jfalek Kluby Szaradziarskie 04.06.04, 13:38
      Kluby ( szaradziarskie )

Agora - republika.pl/agora/
      IKS – Labirynt - www.labirynt.zsmeie.torun.pl/IKS/iks.html
      Neptun - neptun-gdansk.w.interia.pl/
      ---------------------------------------------------
      Gdański Klub Szaradzistów „NEPTUN”

Strona internetowa: neptun-gdansk.w.interia.pl/
      Spotkania w klubie szaradzistów Neptun odbywają się co drugą środę
      tydzień po ukazaniu się w kioskach dwutygodnika "Rozrywka") w Klubie Alf,
      o godz. 17:30.

Gdańsk
      ul. Dragana 25/26

Zapraszamy
      ----------------------------------
      Głogowski Klub Szaradzistów „AS”

Klubowi prezesuje Leszek Rydz.
      Strony internetowej brak. Póki co wydaliśmy cztery numery pisemka "Gasetka".
      Ma swoją siedzibę w Miejskim Ośrodku Kultury w Głogowie.
      Zebrania odbywają się w każdy drugi czwartek miesiąca o godzinie 18:00.

Osoby z Głogowa i okolic, które chciałyby wstąpić w nasze szeregi, serdecznie
      zapraszamy na spotkania.
      --------------------------------------------------------------

Wrocławski Klub Szaradzistów "Kamer"

Siedziba:
      Klub Śląskiego Okręgu Wojskowego
      Wrocław
      ul. Pretficza

Wszystkich chętnych zapraszamy serdecznie!
      ------------------------------------------------

I co dalej. Trudno już mi się poruszać w tym gąszczu watków, tematów na forum,
      szukać tego wszystkiego, a być może nawet adresy się zmieniły w międzyczasie.
      Proszę o uzupełnienie tych przedstawicieli klubów którzy chcą być na tej liście
      klubów na stronie www. krzyzowki.net

Te kluby które maja własne www będzie link oraz jeśli chcą coś dodać nie sami
      wpiszą zaproszenie.
      Pozostałe kluby, zrobi się tylko bazę (tablica) adresową z namiarami

Ponadto szukam dokładnych namirów na federację szaradzistów. Powinni się też tu
      znaleźć.

FJ
      • julesw Re: Kluby Szaradziarskie 04.06.04, 14:04
        To jest chyba ten:

www.yellowpages.pl/YP/799908-0-23651102/Usługi-rozrywkowe-wypoczynkowe-Usługi-rozrywkowe-wypoczynkowe-osobno-nie-wymienione-Federacja-Klubów-
        Szaradzistów-Toruń.html
        • julesw Re: Kluby Szaradziarskie 04.06.04, 14:09

To znaczy ten:

www.yellowpages.pl/YP/799908-0-23651102/Usługi-rozrywkowe-wypoczynkowe-Usługi-
          rozrywkowe-wypoczynkowe-osobno-nie-wymienione-Federacja-Klubów-Szaradzistów-
          Toruń.html
          • jfalek Re: Kluby Szaradziarskie 04.06.04, 14:13
            julesw napisał:

Tak. Znalazłem tą federację po wpisaniu "szarad" do wyszukiwarki :)

Władze już są. Ale co znacza władze bez klubów ;)
            Czytam tu i tam o jakims klubie, a namierzyć go nie mogę

Dzięki.

FJ

• jfalek ETAP - 2 07.06.04, 08:37
      stan na dziś:
      szopa.krzyzowki.net/
      prosze oglądać w rozdzielczości 1024x768 pikseli.
      Troszkę to jeszcze w proszku. Sam to także widzę dopiero pierwszy raz.

Pójdzie do poprawki.

Trzeba przesunąc tzw "Powitanie w lewo, aby uzyskać margines z prawej strony
      ekranu
      Trzeba dodać pasek przesuwania ekranu lewo-prawo

pod "Powitaniem" musi dojść list tzw kontaktów:

Kontakt:

Sprawy organizacyjne - J. Fałek email: jfalek@krzyzowki.net
      Wsparcie techniczne - A. Kucaj email: admin@krzyzowki.net
      Fora dyskusyjne: Szaradziarstwo(Gazeta.pl) lub pl.rec.szaradziarstwo

W ciągu być może dwóch dni zostana wypełnione podstrony

SŁOWNIKI
      PROGRAMY
      KLUBY
      SZARADZIŚCI
      WYDAWNICTWA
      LITERATURA

Prosze zauważyć że już teraz można z tzw "Powitania" poprzez kliknięcie w
      napis "SZARADZIARSTWO" wchodzić na forum i poruszć sie tam tak, jak na forum po
      wszystkich wątkach

Proszę o ewentualne uwagi, wuszukiwanie usterek, każda rada jest cenna

---------------------------

Ktos tu miał miał kiedyś rację pisząc,

> Ja się nie zgłaszam, bo przeraża mnie ogrom pracy ;-)

Ba, żebym ja to był taki mądry na początku, ile to będzie roboty, to kto wie
      czy by bym się za to nie zabierał. Ale to może i dobrze że tego nie
      wiedziałem ;)

> Czasowo bym nie wyrobił. Okazjonalnie coś pomóc, doradzić, dorobić - wchodzi
      > w rachubę, ale pieczę nad tym musiałby roztoczyć ktoś inny.

Dzięki na razie za doradztwo, masz tu największe doświadczenie, a to się liczy.

I to by było na tyle.

FJ
      • luxer Re: ETAP - 2 07.06.04, 09:09
        A co z polskimi literkami? U mnie nadal nie ma ;((
        Czy nie będzie automatycznego przełączania na kodowanie win1520?

pzdr
        luxer
        • jfalek Re: ETAP - 2 07.06.04, 09:27
          luxer napisała:

> A co z polskimi literkami? U mnie nadal nie ma ;((
          > Czy nie będzie automatycznego przełączania na kodowanie win1520?
          >--------------

Ja widze polskie litery, kodowanie środkowoeuropejskie (ISO)

Ta sprawa była juz podnoszona, pamietamy i o tym podobno to szczególik mało
          istotny.
          Teraz jak jest może sz soboe popatrzeć w menu - widok - kodowanie, oraz źródło.

To się także pospina.
          Dzięki za uwagę

FJ
          • luxer Re: ETAP - 2 07.06.04, 10:08
            Tam zrobiłam literówkę - kodowanie win 1250

Przeglądam źródła strony, widzę "charset=iso-8859-2" i tyle wszystkiego, nie mam
            polskich liter. Zmieniłam na kodowanie win -1250 i też nic :(( Pewnie nie będę
            mogła korzystać z dobrodziejstw stron www.krzyżówka.net.(tak jak w Technopolu)
            Może da się z tym coś zrobić. Bardzo proszę.
            luxer
            • jfalek Re: ETAP - 2 07.06.04, 10:27
              luxer napisała:

[...]

> Pewnie nie będę mogła korzystać z dobrodziejstw stron www.krzyżówka.net.(tak
              > jak w Technopolu)

Czy to będzie dobrodziejstwo to się okaże, chciałbym aby każdemu chociaż
              cząstka czegoś tutaj się spodobała. Zadowolić wszystkich, to niemożliwe. Żyję
              wystarczająco długo aby coś na ten temat powiedzieć. Każdy inaczej ma prawo na
              to patrzeć, ja staram się robić co mogę. Są bariery których nie przeskoczę,
              zwłaszcza muru obojętności pewnych instytucji które mogłyby pomóc najwięcej w
              dostarczeniu materiałów do opracowania.

Zostało napisane: projekt będzie taki jaki sobie sami ludzie zainteresowani
              stworzą. Ja nie czuję się Goliatem, ile umiem to robię. Gorzej lub lepiej, ale
              robię, zresztą nie sam, grupka mała, ale kto wie.

Wiem, pamiętam, użytkownicy Linuxa mają problemy, uczulę na to właściwych
              ludzi. Czy da efekty, zobaczymy.

> Może da się z tym coś zrobić. Bardzo proszę.
              > luxer

Obiecuję solennie, będziemy pamiętać że się tym zajmiemy, czy sie uda, tego juz
              obiecać nie mogę bo sie na tym nie znam.

FJ
    • jfalek Komunikat 17.06.04, 15:27
      Przepraszam wszystkich zainteresowanych i niezainteresowanych Otwartym
      Projektem Szaradziarskim za zastój który powstał w przeciągu ostatniego
      tygodnia.

Nie jestem w stanie dalej się tym zajmować organizacyjne.
      Dopadła mnie ciężka choroba, przebywam właściwie w szpitalu, nie wiem czy
      starczy mi sił aby ją przemóc. Być może tak, mam zamiar się nie poddawać.
      Przepraszam że pisze o sprawach prywatnych, gadyby nie ten rozpoczęty "Projekt"
      nie pozwolił bym sobie na taki prywatny wtręt. Uznałem jednak, że nie mogę tego
      tak zostawić bez słowa wyjaśnienia. Nigdy nie uciekałem od tego czego się
      podjąłem, i nie chciałem aby to być może tak wyglądało, gdyby projekt urwał się
      bez słowa wyjaśnienia.

W najbliższym czasie jeśli tylko będę mógł postaram się doprowadzić aby powstał
      te kilka pierwszych podstron. Praca dalsza nad tym z miejsca gdzie będe nie
      będzie mozliwa. Dalsza praca na tym projektem zależy teraz tylko i wyłącznie od
      ytych, którym będzie na tym zależeć aby mogło to służyć wszystkim, zwłaszcza
      młodszej części szaradzistów, gdzie chciałem trochę spojrzeć na te sprawy z
      perspektywy upływającego czasu. Przypomnienie ciekawych rozwiązań
      szaradziarskich, itp.

Wszystkich zainteresowanych rozwojem www "Otwarty Projekt Szaradziarski",
      proszę pisać na adres admina projektu gdzie jest on umieszczony w
      tzw. "Powitaniu"

Życzę wam wszystkiego najlepszego

FJ
      • lucbach Re: Komunikat 17.06.04, 17:17
        Szybkiego powrotu do zdrowia JFalku!!! Jak ta cała plątanina się u mnie
        skończy, zabieram się do pomocy!
        pozdrawiam,
        lucbach

---
      • luxer Re: :(( 18.06.04, 12:27
        Z wielkim smutkiem przyjęłam wiadomość o Twojej chorobie. Życzę Ci szybkiego
        powrotu do zdrowia. A co do kontynuacji i tworzenia "Otwartego Projektu
        Szaradziarskiego" kładę nadzieję jedynie w Lucbachu.

A dlaczego? Łatwo sie domyśleć....(?).... własnie dlatego!

Pozdrawiam.
        • megalomaniac JFK(( 19.06.04, 14:48
          wracaj szybko JFK do zdrowia...by wyjasnić wszystkim ten skrót;-)

nie daj się przemóc!
          z Tobą megalo...

howgh...
          • julesw Re: JFK(( 22.06.04, 09:47
            Falkoniuszu! Zdrówka i jeszcze raz zdrówka!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka