Dodaj do ulubionych

Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022

27.03.22, 16:41
Witam
Czy ktoś z forumowiczów może spróbować wytłumaczyć mi, te nowe bauery (tzn. bajery) z najnowszego numeru.
1. Czasopismo ukazuje się w kioskach w dn. 22 marca 2022 r. - termin nadsyłania rozwiązań upływa 31 marca 2022 r. Znając terminy poczty, w najlepszym razie mamy około tygodnia na 158 zadań.
2. Wśród czytelników, którzy nadeślą rozwiązanie 12 dużych jolek losowana jest osobna nagroda. Do niedawna takie rozwiązanie było hasłem z liter z 12 jolek. Tym razem jakiś genialny "któś" postanowił uprzyjemnić życie wysyłaczom i rozwiązanie jolek polega na pracowitym przepisaniu wszystkich 50-60 wyrazów/jolkę. Trzeba będzie zainwestować w zeszyty 16-kartkowe.

No cóż - DOBRA ZMIANA dotarła do Rozrywki :(

Na razie tyle, bo dopiero zaczynam jolkę...

Robert
Obserwuj wątek
    • pierwsze_all Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 31.03.22, 11:02
      Wytłumaczenie: po prostu pomyłki. Spowodowane zapewne stresem, nie co dzień zmienia się pan Twego życia i śmierci...

Sprostowanie:
      1. Termin nadsyłania rozwiązań 30.06.2022 (do końca czerwca).
      2. Jako rozwiązanie 12 dużych jolek wystarczy podać wyrazy z tych jolek zaczynające się literą Ś.

Pozdro...
      • rob.k Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 21.04.22, 08:02
        Dzięki za odpowiedź Pani/Panie Anonimie.
        Nawet zostało to potwierdzone w Rozrywce do Podróży.

Sęk w tym, że dalej jest równie ciekawie, albo nawet ciekawiej.
        Jako rozwiązania "dużych" jolek wystarczy podać wyrazy zaczynające się spółgłoską "ś".
        Przypatrzmy się bliżej pierwszej jolce (ze str. 5).
        W jolce nie ma żadnego hasła zaczynającego się literą "ś". Więcej - litera "ś" w ogóle w jolce nie występuje.
        I co teraz - mam napisać rozwiązanie jolki, myślnik i zostawić puste miejsce, czy jednak zrobić to co proponowałem w pierwszym poście (zeszyt 16-kartkowy i jazda).

Aż strach pomyśleć, jakie jeszcze zagwozdki wymyśli Stara/Nowa Rozrywka.

Robert

P.S. W kolejnej "dużej" jolce również litera "ś" nie występuje... ;)
        • leuchtkaefer Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 22.04.22, 07:33
          Na jeszcze aktywnym profilu Rozrywki na FB ktoś przytoczył odpowiedź dotyczącą problemu "dużych jolek" w Jolkach na Cały Rok:
          [...]prosimy Państwa o podanie wszystkich wyrazów spośród 12 jolek zaczynających się na spółgłoskę „ś”. Errata zostanie zamieszczona w naszych pismach.
          Rozwiązania należy nadsyłać do 30 czerwca.[...]
          Nie rozwiązywałam jeszcze (może się pokuszę) wszystkich zadań, nie wiem ile, ale pewnie jakieś słówka na "ś" we wszystkich "dużych jolkach" się pojawiają.
          • rob.k Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 22.04.22, 08:04
            Pani Katarzyno - rozwiązałem wszystkie jolki, ale sprawdzenie ograniczyłem do pierwszych dwóch.
            Dalej nie było sensu.
            • leuchtkaefer Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 22.04.22, 21:33
              Rozwiązałam 4 z 6 ostatnich i... jest! Jedno słowo rozpoczynające się na literę "ś" ;) Czyli byłoby co wpisać w rozwiązaniu ;)
              Znalazłam też w jednej z tych rozwiązanych jolek drobną pomyłkę w określeniach, ale nie będę się czepiać...
              Serdecznie pozdrawiam!
      • rob.k Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 11.07.22, 03:33
        I po cholerę tak się produkowałem przy numerze 2/2022.
        Mamy nowy numer - 3/2022 i okazuje się, że łatwiej opanować wycinkę lasów amazońskich niż rozwiązać problem dużych jolek. Rozrywka jest konserwatywna - haseł nie było, nie ma i ...

Co ciekawe - w zad. nr 76 (jolka składająca się z 4 wyrazów) hasło jest. Da się?
        • drunken-1 Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 08.10.22, 18:42
          Szukam pomocy w rozwiazaniu kalambura z nr 6 Rozrywka Jolki. Na stronie 11 po Jolce nr 8. Brzmi on tak: Drzewo za antonowem, oto klasyk wsrod nowel.”
          Czy ktos rozwiazal ten kalambur? Nigdzie nie moge znalazc rozwiazania. Ela
          • wujekjarek1 Re: Rozrywka Jolki na Cały Rok Nr 2/2022 08.10.22, 18:59
            pomyśl jakim symbolem oznaczane są Antonowy

drzewo do budowy statków, na maszty wykorzystywane

i będzie nowela Prusa :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka