Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie umowy

31.03.10, 23:16
Witam. W jednym z lokali kamienicy mojego ojca od lat nie mieszka główny lokator tylko jego pełnoletni syn z konkubiną. Syn jest w lokalu zameldowany. Główny lokator mieszka w wybudowanym na swojego syna domu jednorodzinnym. Wiem, że jest to powód do wypowiedzenia umowy najmu ale nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o jakieś wskazówki. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • pisz_mi Re: wypowiedzenie umowy 01.04.10, 09:57
      Jezeli lokator mieszka od dawna (bo zameldowany) a dawniej nie byl
      pewnie pelnoletni i tez tam mieszkal wiec czy jest z nim umowa czy
      nie to masz lokatora i koniec. Ma umowe w sposob dorozumiany chociaz
      nie na pismie.
      W zwiazku z tym proponuje sprawe sformalizowac i przepisac umowe na
      niego z ojca (swoja droga nie ma pojecia glownego lokatora) i
      ustalic czynsz na najwyzszym mozliwym poziomie.(3% wartosci
      odtworzeniowej bez gadania a wiecej jak sie da wytargowac)

Nastepnie, jak ktos bardzo chce to mozna te umowe wypowiedziec w
      terminie 3 letnim i czekac. Sprawa w sadzie nie bedzie trwala krocej
      zanim sie dostanie eksmisje wiec malo sie traci. Albo od razu
      zawrzec umowe na trzy lata jak sie facet zgodzi i nie trzeba bedzie
      wypowiadac.

Z czysto technicznego punktu widzenia to proponuje najpierw podniesc
      czysz na maksa (3%)(wszystkim mieszkajacym) i rozpoczac rozmowy o
      dalszych ruchach.
      • problemos Re: wypowiedzenie umowy 05.04.10, 22:18
        Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że kamienica jest cały czas zarządzana
        przez zgn. Czy w związku z tym można jakoś inaczej zadziałać?
        • pisz_mi Re: wypowiedzenie umowy 06.04.10, 11:51
          Nie do konca wiem co to jest ZGN, ale rozumie ze administrator,
          ktory robi to w imieniu WSPOLWLASCICIELI (pewnie w jakies czesci
          jest Twoj ojciec a w jakies gmina i moze ktos inny). Oni wykonuja
          polecenie wspolwlascicieli!

Nie wnikajac w szczegoly napisal bym do ZGN pismo (ktore podpisalby
          Twoj ojciec) ze prosisz o podniesienie czynszu najmu do 3% wartosci
          odtworzeniowej i ze zabraniasz im wyrazania zgody na zameldowanie
          kogokolwiek bez Twojej pisemnej zgody. Oni musza zaciagnac opinii
          innych wspolwlascicieli i podejmuja dzialania (wy wspolwlasicicele
          podejmujecie dezycje a oni dzialania) Inni wspolwlasiciele jezeli
          beda chcieli sie sprzeciwic Twojej propozycji to musza to uzasadnic
          a trudno to wszystko zamknac w zasadzie wspolzycia spolecznego.
          Jezeli sie na poziomie wspolwlascieli nie dogadacie to zaczal bym
          myslec o wniesieniu sprawy do sadu o podzial wspolwlasnosci.

Po zamknieciu sprawy podwyzki postepowal bym jak wczesniej
          napisalem. Napisal drugie pismo ze prosisz o wypowiedzenie umowy
          najmu w tym a tym lokalu w terminie 3 letnim bo lokal jest potrzebny
          do zaspokojnenia potrzeb lokalowych tej a tej osobie (tobie? Ojcu?
          twojej siostrze?). Rozumie ze wielkosc lokalu nie przekracza
          udzialow twoich we wspolwlasnosci.

Tyle, w sumie proste.
        • problemos Re: wypowiedzenie umowy 06.04.10, 13:25
          Cała kamienica należy do mojego taty. ZGN to Zakład Gospodarowania
          Nieruchomościami, od którego nie przejęliśmy jeszcze zarządu.
      • mahatma1973 Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 00:34
        Piszesz o dwoch możliwościach: mozna te umowe wypowiedziec w terminie 3 letnim i czekac.
        Albo od razu zawrzec umowe na trzy lata jak sie facet zgodzi i nie trzeba bedzie
        wypowiadac.

Moi lokatorzy chcą się zgodzić na umowę na czas określony (np. 3 lata) - ale po jej upływie, jeżeli się nie wyprowadzą, to nieskuteczna eksmisja, bo brak lokalu, itd...
        Czy można oprócz tej umowy na czas określony, dla pewności także wypowiedzieć w teminie 3 letnim (przed podpisaniem umowy, czy po?) - wtedy nikt nie musiałby im zapewniać lokalu.
        • pisz_mi Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 11:11
          Moi lokatorzy chcą się zgodzić na umowę na czas określony (np. 3 lata) - ale po
          > jej upływie, jeżeli się nie wyprowadzą, to nieskuteczna eksmisja, bo brak loka
          > lu, itd...
          > Czy można oprócz tej umowy na czas określony, dla pewności także wypowiedzieć w
          > teminie 3 letnim (przed podpisaniem umowy, czy po?) - wtedy nikt nie musiałby
          > im zapewniać lokalu.

Nie rozumie tego podejscia by wypowiadac umowe "dla pewnosci". Jezeli umowa jest na czas okreslony to jezeli przed jej wygasnieciem napiszesz dla pewnosci ze umowa sie konczy i ty jej nie zamierzasz przedluzac i proponujesz ten a ten dzien na przekazanie lokalu itd. To sprawa jest jasna. Jezeli lokator zostal w tym lokalu to juz bez prawa do niego.

Kazdy lokator (stary, nowy, na czas okreslony, na czas nieokreslony) moze sie po wygasnieciu umowy nie wyprowadzic i ma takie samo prawo do lokalu gminnego o ktorym decyduje sad.

Nawiasem mowiac kamienice sa po to by w nich mieszkali lokatorzy wiec nalezy szanowac tych ktorzy sa bo nowi moga byc gorsi.
          • mahatma1973 Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 15:38
            Dzięki za opinię. Odpowiadam poniżej w poście pod "dolega5" żeby wątki się nie rozdwajały.
    • dolega5 Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 03:14
      radze przejac administracje od ZGN - chyba ze zalatwisz sprawe na boku z dzisiejszym administratorem (jesli masz wiekszosc budynku).... ZGN jako dawny organ socjalistycznej gospodarki prawdopodobnie sie nie nadaje do reprezentowania wlasciciela.

po drugie nie rozumiem dlaczego bac sie przekroczyc 3% sufitu, mozna spokojnie dojsc powoli do czynszy rynkowych, w trakcie ktorym wielu lokatorow przestanie placic i wtedy trzeba dawac powodztwa o eksmisje etc... dluga i kosztowna droga, ale innej nie ma. Podpisac wynajem na 3 lata- lub termin jakis, w zasadzie nic nie daje jesli lokator sie nie wyniesie... bo potem te samo powodztwo o eksmisje , brak lokali gminnych etc
      • mahatma1973 Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 10:42
        Dzięki za uwagę do mojego przypadku. Oprócz wypowiedzenia 3-letniego widzę jednak sens w podpisaniu wynajmu na czas oznaczony (np. 2 lub 3 lata). Moi lokatorzy nie są jakąś patologią. Obiecali się wynieść po upływie takiej umowy i mam podstawy im wierzyć. Taka umowa może ich zdyscyplinować, bo jednak sami ja podpiszą, a wymówienia nie podpiszą lecz jedynie potwierdzą listonoszowi, a więc efekt psychologiczny się liczy i przy okazji podpisania takiej umowy podniosę im czynsz, więc też nie będę miał kłopotów z doręczeniem tej decyzji. Umowa wiąże ludzi, a wymówienie 3-letnie z daleka przysłane ludzi nie zbliża. Choć też warto go chyba zrobić bo spada wtedy z właściciela obowiązek dostarczenia lokalu zamiennego. A więc mamy dwa rozwiązania na rękę wlaścicielowi, tylko nie wiem czy one się wzajemnie wzmacniają czy przypadkiem nie wykluczają ? Pozdrawiam
        • dolega5 Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 12:17
          Ja zamieszkuje daleko od moich lokatorow, ktorzy sa dosyc biednymi emerytami, i w zasadzie Moji lokatorzy sa kandydatami na lokale socjalne.... wobec tego "umowa na czas okreslony" jedynie przesuwalaby problem na przyszlosc...... bo nie maja szans na samodzielne/rynkowe rozwiazanie problemu mieszkaniowego.
          Dajac te 3-letnie wymowienie nic tez nie rozwiazuje bo po 3 latach tez sie nie wyniosa... pozostaje droga podnoszenia czynszu, ktorego nie placa, wymowienia najmu,powodztwa o eksmisje, sad nadaje lokal socjalny, powodztwo do gminy o zaplate czynszu rynkowego i to wszystko zajmuje 2-3 lata..... i jeszcze nie wiem jak to sie skonczy.
          • mahatma1973 Re: wypowiedzenie umowy 17.03.11, 15:36
            Wypowiedzenie chcę dać dla pewności, tzn. dla wzmocnienia nacisku. Moi lokatorzy na umowach na czas określony są w stanie wyprowadzić się i wynająć gdzieś indziej, ale z wygodnictwa nie chcą. Jeden z właścicieli nie ma gdzie mieszkać. W wypowiedzeniu będzie że po 3 latach przyjeżdża, melduje się i wprowadza się do nich. To nie musi byc miłe dla lokatorów. Po ich wyprowadzce właściciel mieszka przez pół roku a później rozbiórka domu bo interesuje nas działka, a więc kamienice nie są tylko po to by w nich mieszkali lokatorzy (to w odpowiedzi do "pisz mi").
            Jedynym problemem prawnym jest to, czy takie wymówienie dotyczy tylko najmu na czas nieokreślony, bo o tym ustawa ani komentarze nie wspominają i czy nie kłóci się z umową najmu podpisaną na 3 lata. Dzięki z gory za opinie!
    • slawek.witkowski Re: wypowiedzenie umowy 20.07.18, 00:53
      Polecam artykuły nt. nieruchomości na blogu Rentumi -> rentumi.pl/blog/. Skoro Pana Ojciec jest osobą wynajmującą nieruchomości, proponuję zapoznać go z niesamowicie przydatną aplikacją do prowadzenia księgowości i zarządzania najmem MójWynajem -> mojwynajem.pl. Podpisuję się pod tym, Sławek
    • slawek.witkowski Re: wypowiedzenie umowy 01.08.18, 12:39
      Polecam artykuły nt. nieruchomości na blogu Rentumi -> rentumi.pl/blog/ . Skoro Pana Ojciec jest osobą wynajmującą nieruchomości, proponuję zapoznać go z niesamowicie przydatną aplikacją do prowadzenia księgowości i zarządzania najmem MójWynajem -> mojwynajem.pl . Podpisuję się pod tym, Sławek
    • slawek.witkowski Re: wypowiedzenie umowy 31.08.18, 13:46
      Trzeba zapoznać się z treścią umowy: rentumi.pl/jak-skonstruowac-dobra-umowe-najmu/ . Na przyszłość, gdyby był Pan kiedyś wynajmującym polecam aplikację do zdalnego wynajmu Rentumi: rentumi.pl/aplikacja-rentumi-zdalny-wynajem-mieszkan/ oraz film: www.youtube.com/watch?v=PqRq2UbIxOc&t=24s
      • slawek.witkowski Re: wypowiedzenie umowy 31.08.18, 13:47
        Trzeba zapoznać się z treścią umowy: rentumi.pl/jak-skonstruowac-dobra-umowe-najmu/ . Na przyszłość, gdyby był Pan kiedyś wynajmującym polecam aplikację do zdalnego wynajmu Rentumi: rentumi.pl/aplikacja-rentumi-zdalny-wynajem-mieszkan/ oraz film: www.youtube.com/watch?v=PqRq2UbIxOc&t=24s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka