lubie_zelki
09.02.15, 18:49
Czytalam juz troche forum prawne ale chyba mam za maly rozumek i potrzebuje, zeby ktos wylozyl mi to jak krowie na rowie. Sory ;)
Wynajmuje mieszkanie od 25.10.2014. Poza oplatami typu czynsz administracyjny, gaz,prad, internet itp place tzw czynsz najmu w wysokosci 1450 zl (zapisany oczywiscie w umowie). Dzisiaj dowiedzialam sie, ze wlascicielka mieszkania chce ode mnie za czynsz najmu 100 zl wiecej (bo jej frank skoczyl i ma wyzsza rate kredytu za mieszkanie, ktore mi wynajmuje) i to juz od marca 2015.
Pytanie pierwsze brzmi: czy moze podniesc mi czynsz najmu juz po 3 miesiacach czy musi odczekac 6 miesiecy? (6 miesiecy wyczytalam na forum ale tam jest zapis o tym, ze musi uplynac 6 miesiecy od poprzedniej podwyzki a ja zadnej podwyzki wczesniej nie mialam bo ledwo co podpisalam umowe najmu).
Pytanie drugie brzmi: Czy okres wypowiedzenia czynszu najmu wynosi 3 miesiace mimo, ze okres wypowiedzenia calej umowy mam ustalony w umowie na 1 miesiac? (o wypowiedzeniu czynszu nie ma mowy w naszej umowie).
Dzieki z gory za pomoc !!!!