Dodaj do ulubionych

Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowego

IP: *.art-home.net 01.03.04, 20:21
No coz, nie do konca chodzi o KAZDE okreslenie, ale raczej o takie mniej
spotykane. Szalachetniejsze, rzec moznabig_grin
Ubzdryngolic sie
Spreparowac sie
Zmulic sie(tego nie jestem pewien, bo kumpel jak mi to mowil byl...co tu duzo
mowic, schlany)
Czuc eta(od etanolu, jak sadze)
Prosze o wiecejbig_grin
Obserwuj wątek
    • Gość: moniar Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: 195.205.76.* 02.03.04, 17:16
      Być zalanym w pestkę
      Być w odlocie
      Mieć fazę
      Mieć fazę na flaszkę
      • Gość: magda Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 14:53
        o chęci dalszego picia, po jego rozpoczęciu: "złapać(mieć) ciąg na bramę"
        • cza_arna Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 15.08.06, 19:47
          Będac pod znacznym wpłtwem, praktycznie będąc juz totalnym zgonem mówi się, że
          ktoś ma kapę - mantel. Ludzie ze Śląska będą wiedzieć o co chodzi z tym mantlem
          :d choć może inni też smile
    • martini_very_bianco Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 03.03.04, 18:58
      nastukać się
      • michaelandro Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 04.03.04, 12:08
        my na wszelkie stany przycmienia umyslu roznym srodkami mowimy
        upodlic sie
        albo zbesztac sie smile
        • Gość: natka Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.topole.waw.pl 11.03.04, 23:46
          tak, zdecydowanie, chyba jesteśmy z podobnych stron.

no i spodlić się też. smile)))
        • Gość: aqq Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:55
          zeszmacić się
        • Gość: nestor Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.home.cgocable.net 29.07.04, 06:23
          zbydlic sie
    • Gość: sztryms Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.wszif.wroc.pl / *.crowley.pl 04.03.04, 15:14
      może być jeszcze zbombić się jak atom albo nakirać
      • Gość: Raf Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.chorzele.sdi.tpnet.pl 27.02.05, 21:42
        Umrzeć w butach
        Zaliczyć glebę
    • bartekq Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 07.03.04, 21:18
      no, slyszalem jeszcze

byc oczytanym

to pochodzi od pewnego eufemizmu "czytac" zamiast po prostu "chlac",(a co za
      tym idzie - "broszurke" zamiast "browar", a "cos grubszego" zamiast "wode"
      etc.)
      • Gość: kolo Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.03.04, 23:53
        z tym czytaniem to jest jeszcze taka historia
        ze "aby poczytac trzeba napisac"
        ale teraz napoje wyskokowe sa bez problemu dostepne
        i nikomu chyba juz nie chce sie "pisac"
        a co do okreslen to moze byc:
        -dziabniety czyli jeszcze na chodzie,
        -detka raczej juz nie na chodzie,
        -zgon zwieracze nie wytrzymaly
        • kwiat_paproci Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 09.03.04, 17:27
          być wciętym
          zalać robaka
          użyć sobie
          sponiewierać
          • ada296 Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 17.03.04, 01:42
            być "w trzy"
            • Gość: kozienice Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.promontel.net.pl 21.03.04, 18:37
              >najebany jak stodoła po żniwach<
              • Gość: g Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.pbpolsoft.com.pl 16.09.04, 15:09
                to chyba jednak zbytnie odstepstwo od klasyki..
                mowilo sie 'nawalony jak stodola po zniwach' i to mialo sens.
                poza tym
                * strzaskac sie (alesmy sie strzaskali)
                * sponiewierac sie, co pochodzi od popularnej odpowiedzi: "Mozesz kupic
                cokolwiek, byleby sponiewieralo".
    • Gość: asia Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 21:50
      W Poznaniu popularne jest określenie:mieć tytę albo mieć dekę tongue_out
      • Gość: beni Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.chello.pl 25.04.04, 10:16
        zabrakło popularnego "nawalić się"
        również "zważyć się"
        "nastukać się"
        "narąbać się"
        • Gość: krea Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.chello.pl 26.04.04, 13:56
          dac w palnik...
          • Gość: marwrob Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 21:52
            po prostu- ALE LUTA;] i wszystko jasne
    • Gość: ty wiesz kto Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 16:52
      mieć katane, nawalić się, schlać więcej nie pamiętam smile
    • Gość: chlor Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.acn.waw.pl 02.05.04, 01:57
      Chyba jeszcze nie było: zaprawić się; zbetonić się.
      • eulalija Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 06.05.04, 13:32
        Naprany, naprać się.
        A co do stodoły to występuje w łagodniejszej wersji: "Nawalony jak stodoła po
        żniwach", smile)
        • Gość: aka Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.ka.pwsz.in / *.pwsz.kalisz.pl 12.05.04, 11:29
          Stare: nawalony jak ruska stodoła.
          aka
          • Gość: sue Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.chello.pl 12.05.04, 17:08
            byc zblazowanym - ale to raczej o kacu, uchachac sie, podchmielic sie, wstawic,
            byc "nie w stanie", ubzdryngolic sie a rezta okreslen jest niekulturalna
            • Gość: nestor Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.home.cgocable.net 29.07.04, 06:26
              nabuzowac sie
        • Gość: froncus Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.echostar.pl 12.05.04, 21:14
          "wzruszyć się" powastało kiedyś jak byliśmy z kumplami nieźle wzruszenismile
          • qball Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 14.05.04, 11:32
            Ja wychodzę z moimi ludźmi się "zneutralizować", "zdezintegrować" lub tesz "uje-
            udu-upierdo-kurwielić"smile.
    • grail Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 21.05.04, 18:53
      Napomrocznić się,
      nawalić jak meserschmit,
      zaliczyć zgona (to jak idzie na ostro),
    • olo_krakow Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 05.07.04, 13:09
      Prawdziwa skarbnica tych określeń:

nowy.polski.slownik.pijacki.ez.pl/Slownik.html
      W moim rankingu najlepsze:
      awaria kinematografu, komuś zgasło światło
      pokręcony jak kot po Jawoksie (warszawska Praga)
      najebany jak poranny autobus do Płońska
    • Gość: j43 Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 08.07.04, 14:14
      słyszałem określenie "matowy" o gozdku po paru głębszych,
      można też mówić "idziemy zmatować się"
      można też "chodzić na frytki" ale to raczej gdy chcemy, aby niewtajemniczeni
      się nie zorientowali...
      • Gość: zawodowiec Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.chm.bris.ac.uk 09.07.04, 18:23
        na frytki? czyzbysmy kiedys byli na tym samym obozie? na wakacjach w Pieninach
        tak mowilismy zeby kadra nie skumala i bylismy swiecie przekonani zesmy sami to
        wymyslili bo akurat w barze w Czorsztynie byly dobre frytki. teraz juz ten bar
        jest pod woda sad
        • Gość: czif Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 07:44
          Być zmechaconym.
          • Gość: wroc Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 14:50
            nadżadżony, najebany jak sztucer.
            • chatka_ Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 16.09.04, 23:33
              Odrobina klasyki? smile

J.Tuwim - Sprzeczka z żoną

Lojalnie mówię do żony:
              "Małżonko, jestem wstawiony".

Odrzekła z pogardą: "Błazen!
              Uważam, że jesteś pod gazem".

Mówię: "Przesady nie lubię.
              Przysięgam ci, że mam w czubie".

Powiada: "Kłamiesz, kochany.
              Twierdzę, że jesteś pijany".

Nie przeczę - mówię - żem hulał,
              Lecz jam się tylko ululał".

Odrzekła: "Łżesz jak najęty.
              Po prostu jesteś urżnięty".

"Ja - mówię - nic nie skłamałem;
              Do prawdy, pałę zalałem".

"Kłamstwo - powiada - co krok!
              Jesteś urżnięty w sztok".

"Oszczerstwo! - oświadczam z gestem
              - Pijany jak bela jestem".

"Baranek - krzyczy - bez winy!
              A kurzy mu się z czupryny".

Wyję: "Niech pani przestanie!
              Ja jestem w nietrzeźwym stanie".

"Łżesz - mówi znów - jak najęty!
              Trynknięty jesteś, trynknięty!"

"Nieprawda - ryknąłem na to
              - Ja jestem pod dobrą datą!"

"Gadaj - powiada - do ściany,
              Wiem dobrze: jesteś zalany!"

"Jędzo - szepnąłem - przestaniesz?
              Ja - zryty jestem! Ty kłamiesz!"

Godzinę trwała ta sprzeczka,
              Aż poszła na wódkę żoneczka.
              A ja, by się nie dać ogłupić,
              Także poszedłem się upić.
    • Gość: zepusty Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:22
      "zepsuc sie" Ale sie wczoraj zepsulem !
      "nabombic sie" Chodzi nabombiony od rana. Ledwo mnie poznal, chcial na flaszkie.
      "zesztywnic sie" Przed polnoca juz sie chopak zesztywnil na cacy.
      no i wszystkie wariany z je**c - bardzo ciekawe sa rosyjskie wariacje na temat
      tego slowa - czasem znacza cos zupelnie innego niz po polsku

• avarja Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 17.11.04, 16:01
      mieć banię
      • viking2 Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 18.11.04, 04:30
        Kelnerzy mawiali kiedys o pijanym gosciu: "ten tam, gumowy, przy czwartym stoliku".
        I jeszcze zapomnielismy o skaleczonym, skaleczyc sie (no i sie troche
        skaleczylismy wczoraj wieczorem)
    • Gość: ABCDEF Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 22:50
      pozamiatać sie
      posprzatac sie
      poskładac sie
    • Gość: at Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:27
      dorzucę jeszcze

skuć się

znieczulić (czyt. delikatne upojenie)

i

naje.. się jak biszkopt
      • Gość: sara Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.adm.uni.wroc.pl 22.11.04, 12:06
        pijany:naczochrany,skuty
    • Gość: tohvri Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.stacje.agora.pl 15.12.04, 14:02
      zresetować się lub zresetować twardziela
    • tripper Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 21.12.04, 16:05
      odreagowac
      nawalic
      sponiewierac okrutnie
      napie..c sie

jak ruski jamnik / ruski czolg / ruski czolgista / ruska dziwka / wlasciwie
      wszystko co ruskie
      • Gość: horhecki Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.mikoland.net 28.12.04, 00:20
        Na Śląsku czasami chodzimy ścioprać się. smile
        • alexty Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 18.03.06, 20:13
          albo sciorac sie; na Slasku tyz sie godo: nawalony jak bania, nawalony jak
          kapiszon, nabombiony jak meserszmit( wszystkie stare)
        • Gość: Szczecin Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: 87.207.48.* 20.04.06, 21:17
          Miec Gruuubo
      • Gość: CD Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 13:07
        Napie..ny jak sztandar młodych
    • Gość: swayze Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:44
      kiedy wymiotujesz to wzywasz mistrza Jode...smile
    • Gość: Gizmo Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.238.117.191.adsl.inetia.pl 04.01.05, 15:06
      U nas jak ktoś jest pijany jak bela to mówimy że zaliczył zgona, albo
      jest "nemo"(poprostu leży i.........nictongue_out)
      • Gość: s Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:43
        zwłoki smile
        spaskudzić sie
    • Gość: joasia Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.terespol.net.pl / *.net.pl 29.10.05, 20:20
      naduty jak szpadel
      • Gość: cav Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 15:37
        podoba mi sie "zbetoniony"
    • cioccolato_bianco Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 14.11.05, 22:04
      skuty, zrobiony
    • lilarose Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 15.11.05, 15:38
      mieć fazę, złapać fazę, być na fazie
      zaliczyć zgona - gdy ktoś bardzo się upije i urwie mu się film
      stworzyć własne Pizza Hut - zwymiotować
      bratać się z naturą (ew. z miską) - jak wyżej
      • Gość: leks Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 00:12
        najebka, zgon, lapac fazy, beltac itd
    • tym.on Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 17.03.06, 21:36
      skundlić się, slyszałem również formę rozkundlić
      uhahać się - gdy osoba pod wpływem alkoholu zaczyna smiać się ze wszystkiego smile
    • alexty Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 18.03.06, 20:19
      kiedys popularne w moim gronie: zrobic Stanczyka - zasnac w fotelu (jak
      Stanczyk na slynnym obrazie) na skutek upojenia alkoholowego
      • Gość: trwrtetyru Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 15:43
        naje..y
        • Gość: ziomalajoljolelo Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.chello.pl 23.04.06, 19:05
          naje..y
          zaje..y
          doje..y
          nadupcony
          udupcony
          dodupcony
          • rybka_18 Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe 02.07.06, 13:42
            u nas niegdyś kolega podsumował zgonującego kolegę " no co, ciężko jest utrzymać
            homeostazę"

i tak już zostało - gdy ktoś już leży mówimy, że nie może utrzymać homeostazy smile
            • Gość: Katarynka Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.08.06, 22:25
              Być zakręconym jak domek ślimakasmile
    • Gość: czeslaw Re: Wszelkie okreslenia stanu upojenia alkoholowe IP: *.compower.pl 04.09.06, 18:16
      "bylem zalany jak Atlantyda "! to jest moje ulubione!
      mozna sie tez naczochrac, zbombić...
      duzo tego jest, w kazdym regionie inne slowasmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka