skarbek-mm 02.04.04, 07:44 Czy znacie to słówko? Np. w konteksicie: "Aż mnie siepło, gdy to usłyszałam", lub "Co cię tak siepło? To, co ja powiedziałam?". Wczoraj się zdziwiłam, gdy koleżanka kazała sobie to prztełumaczyć. Pozdrawiam MM. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Siepnąć 03.04.04, 16:08 Siepać - targnąć się na coś, kogoś, chycić za coś a moze być cłek osiepany robotom - domordowany, tak, ze sie ni moze rusyć, abo jesce inkse znacynie ; siepło mie, - musiołek wydać duzo piniędzy na coś, kogoś. To u nas takie znacynie. Odpowiedz Link
jessyk Re: Siepnąć 24.08.04, 17:06 Tu byk dodała do wyjaśniynio ciupazki, ze był to taki wydotek, co mi sie pło kiesonkom (ka sie trzymie piniązki) Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: Siepnąć 05.04.04, 08:48 Siepnąć to raczej ma coś wspólnego z zamachnięciem się i uderzeniem delikwenta, aż go obróci, przychodzi mi do głowy skojarzenie z "siepacze". "siepło mnie" to jak gdyby "szlag mnie trafił", ale może być też, że z wrażenia (raczej negatywnego) "aż mnie z nóg ścięło". Inne np.: "a mnie jakby coś siepło" = "a mnie jakby kto w pysk dał". Czyli wychodzi, że Wy też tu nie bardzo znacie to słówko... Pozdrawiam MM. Odpowiedz Link
piotrpanek Re: Siepnąć 05.04.04, 09:54 Tako rzecze ogólnopolski słownik: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56517 "siepać siepać ndk IX, ~pię, ~piesz, siep, ~ał, ~any — siepnąć dk Va, ~nę, ~niesz, ~nij, ~nął, ~nęła, ~nęli, ~nięty, ~nąwszy 1. pot. rzad. «ciągnąć coś gwałtownie, szarpać, targać» Siepać konia lejcami. 2. pot. rzad. «bić, smagać» Siepać kogoś batem. Deszcz siepał po twarzy. siepać się pot. «o tkaninie: strzępić się po brzegach»" I to znaczenie mniej więcej odpowiada moim intuicjom (wychowanie podrzeszowskie, obecne zamieszkanie warszawskie). Sformułowanie "Aż mnie siepło", wcale by mnie nie zaskoczyło i chyba bym je zrozumiał właściwie. Siepać to dla mnie przede wszystkim szarpać, a siepać się to szarpać się, także w znaczeniu bić się z kimś (chociaż takie nazwanie bardziej sugeruje "zapasy" niż "boks"), więc jakieś wydarzenie może kogoś "siepnąć". Odpowiedz Link
dunajcowa.fala Re: Siepnąć 10.07.05, 13:15 u nas siepnac to tez zazwyczaj kogos rabnac (jak cie siepne..) niektorzy tez gadaja zeby nie wychodzic "buo cie pierun siepnie" [łącko, zabrzeż] Odpowiedz Link
framberg Re: Siepnąć 01.02.06, 22:07 Wstrząsnąć, wzdrygnąć, szarpnąć, udeżyć nie tyle mocno co gwałtownie. Odpowiedz Link
borzymir Re: Siepnąć 01.02.06, 23:58 U nas jest'Ech!Bo jak cię siepnę!','Siepnij go batem!',Tak go żem siepnął,że aż przelecioł przez płot'. Siepać-młócić,tłuc.'Siep!Siep'-przu uderzaniu,tłuczeniu,biciu(zwłaszcza kiedy ojciec bije dziecko-odgłosy 'siepania'). Zdaje się,że jest 'zsiepać sieczkę,zboże'-w znaczeniu rozdrobnić-chyba rozcinanie też podchodzi pod 'siepanie'? Prawdopodobnie 'zsiepał drzewo'-wyrąbał. To słowo ma wiele znaczeń. I nie powiecie,że to tylko w Małopolsce znają? Odpowiedz Link
spelniona1 Re: Siepnąć 28.07.06, 09:20 zgadzam sie z tymi znaczeniami, ale mi sie jeszcze kojarzy, ze ktos sie siepnal (czyli walnal, pomylil) w np zadaniu... zdaje mi sie? czy tez cos takiego slyszeliscie? Odpowiedz Link